DiscoverKaupunkilomat

Paikoillanne, valmiit, nyt! Unohtumattomat maratonmatkat ympäri maailman

Näissä maratoneissa ei ole kyse pelkästään maaliin pääsemisestä, vaan pääset näkemään myös kulttuuria, historiaa ja luonnonihmeitä. Näillä maailman parhailla maratoneilla voit haastaa itsesi juoksemaan erikoisissa olosuhteissa, kuten Perun vuoristossa tai Antarktiksen jäätävissä olosuhteissa. Maratonmatkat ulkomaille yhdistävät huvin ja hyödyn upealla tavalla – aloita siis treenaamaan ja osallistu joihinkin seuraavista 18 maailmankuulusta maratonista!

Islandsbanki Reykjavik Marathon – Reykjavik, Islanti

Reykjavikin maraton on järjestetty vuodesta 1984 lähtien samaan aikaan kaupungin Culture Night -festivaalin kanssa, joten näiden tapahtumien aikana on hyvä vierailla Islannin pääkaupungissa. Silloin kaupungissa on koko päivän ajan teatteri- ja musiikkiesityksiä, taidetta ja ruokaa, joten pääset tutustumaan ainutlaatuisella tavalla moderniin islantilaiseen kulttuuriin.

Maratonin reitiltä on hyvät näkymät merelle ja vuoristoon, minkä lisäksi juoksijat ohittavat tunnettuja maamerkkejä, kuten Höfði Housen, jossa järjestettiin Gorbatšovin ja Reaganin välinen huippukokous vuonna 1986. Joten ei muuta kuin treenaamaan, ettet menetä mahdollisuutta osallistua yhdelle maailman pohjoisimmista maratoneista!

Päivämäärä: 20.8.2016

Etsi lento Reykjavikiin

Vodafone Istanbul Marathon – Istanbul, Turkki

Vuodesta 1978 alkaen Istanbul on järjestänyt Istanbulin maratonia, joka yhdistää Euroopan ja Aasian hikisen urheilun ja hauskanpidon avulla. Kilpailu alkaa Bosporinsillan ylityksellä Bosporinmeren yllä, ja kilpailijat voivat juosta 10, 15 tai 42 kilometriä kaupungin halki.

Kaikkia maaliin päässeitä kilpailijoita odottaa kaikkein paras palkinto: näkymä Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvalla Istanbulin historiallisella alueella sijaitsevaan Hagia Sofian moskeijaan ja Siniseen moskeijaan.

Jos jaloissa on juoksun jälkeen puhtia, kävele Fenerin alueen halki pitkin jyrkkiä ja värikkäitä katuja. Café Fenerissä odottaa ansaittu tauko turkkilaisen kahvin ääressä. Niille, jotka mieluummin rentoutuvat ja palautuvat, tarjoaa vuonna 1578 alun perin moskeijaksi ja kouluksi rakennettu Kilic Ali Pasa Hamami täydellisen hamam-kokemuksen, jolla hemmottelet kehoasi ja mieltäsi.

Päivämäärä: 13.11.2016

Etsi lento Istanbuliin

Jungfrau Marathon – Interlaken, Sveitsi

Reitti alkaa Sveitsin keskiosassa sijaitsevasta Interlakenista ja päättyy 2 100 metriä merenpinnan yläpuolelle puoliväliin Jungfrau-vuoren rinnettä. Tämän vuoksi maratonmatka Jungfrau-maratonille tarjoaakin yhdet upeimmista maisemista. Lienee sanomattakin selvää, että reitti on nousun vuoksi erityisen vaativa, mutta jos pidät vuoristomaisemista, tälle maratonille kannattaa osallistua.

Sveitsiin kannattaa muutenkin matkustaa syksyllä, jos haluaa välttyä kesäisiltä turistimassoilta, sillä syksyllä on edelleen mahdollista nauttia ulkoilusta hyvällä säällä. Kannattaa myös käyttää tilaisuus hyväksi ja tehdä junamatkoja maailman kauneimpiin kuuluvilla reiteillä: etenkin Glacier Express on erityisen vaikuttava.

Päivämäärä: 10.9.2016

Etsi lento läheiseen Berniin

BMW Berlin Marathon – Berliini, Saksa

Berliinin maratonin reitti on suunniteltu niin, että se esittelee Saksan pääkaupunkia ja sen erilaisia alueita. Reitti kulkee Berliinin tunnetuimpiin kuuluvien kaupunginosien, kuten Mitten ja Kreuzbergin halki, joten näet kilpailun aikana upeita nähtävyyksiä, kuten valtiopäivätalon ja televisiotornin.

Berliinissä ollessa pakollisia nähtävyyksiä ovat myös Berliinin muurin muistomerkki, joka valaisee muurin merkitystä berliiniläisille, sekä East Side Gallery. Se on pisimpään säilynyt Berliinin muurin osa ja siihen johon kirjoitettu viestejä rauhan puolesta.

Päivämäärä: 25.9.2016

Haluatko kierrellä katselemassa nähtävyyksiä maratonin jälkeen? Lataa ilmainen Berliinin momondo places -kaupunkioppaamme suoraan iPhone-puhelimeesi (saatavilla vain englanniksi).

Etsi lento Berliiniin

TCS Amsterdam Marathon – Amsterdam, Alankomaat

Amsterdamin maratonin maisemareitti alkaa historialliselta vuoden 1928 kesäolympialaisia varten rakennetulta olympiastadionilta ja päättyy sinne. Matkan varrella ohitat Rijksmuseumin ja Vondelparkin ja kuljet Amstel-joen vartta pitkin. Amsterdamin liepeillä näet myös komeita kartanoita, useita hollantilaisia tuulimyllyjä ja tyypillisiä maalaismaisemia.

Lokakuu onkin hyvä aika vierailla Amsterdamissa, sillä vilkkain turistikausi on ohi ja kanaaleista heijastuvat oranssit lehdet saavat maiseman näyttämään postikorttimaisen kauniilta. Lokakuussa järjestetään myös useita kulttuuritapahtumia, kuten Klik!-animaatiofestivaali ja Afrovibes-festivaali.

Päivämäärä: 16.10.2016

Haluatko kierrellä katselemassa nähtävyyksiä maratonin jälkeen? Lataa ilmainen Amsterdamin momondo places -kaupunkioppaamme suoraan iPhone-puhelimeesi (saatavilla vain englanniksi).

Etsi lento Amsterdamiin

Venice Marathon – Venetsia, Italia

Pienestä Stran kaupungista alkava Venetsian maraton vie juoksijat ensin pitkin kaunista jokivartta, jossa on idyllisiä 1700-luvulla rakennettuja kartanoita. Reitti jatkuu itään, kunnes juoksijat ylittävät Venetsian saarelle johtavan sillan ja pääsevät viimeisten kilometrien aikana nauttimaan Pyhän Markuksen torin, Dogen palatsin ja Canal Granden kaltaisista nähtävyyksistä.

Lokakuu on hyvä aika vierailla Venetsiassa myös paikallisten ruokien vuoksi. Silloin ravintolat ottavat ruokalistoilleen Veneton alueen perinteiset ruokalajit, joissa käytetään raaka-aineina muun muassa laguunin ympäristöstä saatua kurpitsaa, artisokkaa ja villisorsaa. Lokakuu on myös paras aika kokeilla torbolinoa, sameaa käymistilassa olevaa uutta viiniä, jonka kanssa maistuvat paahdetut kastanjat.

Päivämäärä: 23.10.2016

Etsi lento Venetsiaan

Athens Marathon – Ateena, Kreikka

Ateenan maraton on yksi maailman suosituimmista kaupunkimaratoneista. Antiikin tarinan mukaan kreikkalainen sanansaattaja Feidippes juoksi 42 kilometriä Marathonista Ateenaan kertomaan kreikkalaisten kukistaneen Persian armeijan.

Koska kilpailuun osallistuu nykyään niin paljon juoksijoita, siinä on yhdeksän eri lähtöä. Kilpailureitti vie osallistujat kaupungin upeimpiin kuuluvien nähtävyyksien ohi ja päättyy lopulta marmoriselle Panathinaïkó-stadionille. Ateenassa käydessä voit samalla perehtyä historiaan ja käydä katsomassa Kreikan tunnetuimpia rakennuksia, kuten Akropolista, Parthenonia ja Olympoksen Zeuksen temppeliä.

Päivämäärä: 13.11.2016

Etsi lento Ateenaan

Standard Chartered Bangkok Marathon – Bangkok, Thaimaa

Bangkokin maraton järjestetään aamun pikkutunneilla, jotta juoksijat välttyvät Thaimaan pääkaupungin paahtavalta keskipäivän auringolta. Kello yhdeltä aamuyöllä tapahtuvan lähdön aikaan ei silti tarvitse palella, sillä lämmintä on yleensä noin 25 astetta. Toinen öisen juoksun etu on, että näet monet Bangkokin historiallisista maamerkeistä, esimerkiksi Dusitin palatsin, Suuren palatsin ja Wat Phon vaikuttavasti valaistuina.

Ennen kotiinpaluuta kannattaa tutustua lähemmin kaupungin nähtävyyksiin, kuten Chao Phraya -joen varrella sijaitsevaan vaikuttavaan Wat Arunin temppeliin. Temppeli on rakennettu 1600-luvulla ja koristeltu taidokkaasti posliinilla. Muita suositeltavia kokemuksia ovat muun muassa perinteinen thaihieronta ja Bangkokin autenttinen katuruoka, jota voit ostaa Yaowarat Roadin kiinalaiskorttelista.

Päivämäärä: 20.11.2016

Haluatko kierrellä katselemassa nähtävyyksiä maratonin jälkeen? Lataa ilmainen Bangkokin momondo places -kaupunkioppaamme suoraan iPhone-puhelimeesi (saatavilla vain englanniksi).

Etsi lento Bangkokiin

Antarctic Ice Marathon – Union Glacier Camp, Etelämanner

Ellsworthin vuorijonon rinteillä, 700 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella ja vain muutaman sadan kilometrin päässä etelänavasta juostava maailman eteläisin maraton, Antarctic Ice -maraton, järjestetään vuosittain marraskuussa. Sitä ei kannata vähätellä, sillä vaikka kilpailu järjestetään Etelämantereen kesän aikana, keskilämpötila alueella on –20 celsiusastetta mukaan lukien tuulen hyytävyys. Kannattaa siis harkita pakastimessa treenaamista mahdollisuuksien mukaan!

Jos haluat osallistua maratoniin, sinun on sitouduttava neljän päivän matkasuunnitelmaan. Se alkaa lennolla Punta Arenasista Chilestä yksityiskoneella päivää ennen kilpailua. Juoksijoiden ei odoteta yltävän huippusuorituksiin, sillä tuuli on melko kova näin kaukana etelässä.

Päivämäärä: 24.11.2016

Etsi lento Punta Arenasiin

Antelope Canyon Ultra-Marathon – Antelope Canyon, Arizona

Koska kyseessä on ultrajuoksutapahtuma, reitti on itse asiassa 85 kilometriä pitkä normaalin 42 kilometrin sijaan. Reitin varrella on kaksi osavaltion kuvatuinta luonnollista maamerkkiä, Antelope Canyon ja Colorado-joen Horseshoe Bendiksi kutsuttu mutka. Reitti päättyy Pohjois-Arizonassa sijaitsevaan Pagen pikkukaupunkiin, joka rakennettiin alun perin Glen Canyonin padon rakennustyöläisiä varten.

Tämä noin neljän tunnin ajomatkan päässä Phoenixistä sijaitseva alue on erityisen kiinnostava siellä sijaitsevien Pohjois-Amerikan intiaanikulttuurien jäänteiden vuoksi. Niihin pääset tutustumaan Wupatkin pueblojen raunioissa ja Navajo Nationissa, joka on Yhdysvaltojen suurin reservaatti. Voit myös vierailla toisella maan tunnetuimpiin kuuluvalla maamerkillä: Monument Valleyssä.

Päivämäärä: 25.2.2017

Etsi lento läheiseen Phoenixiin

Dead Sea Ultra Marathon – Amman, Jordania

Kuolleenmeren maraton on siitä epätavallinen tapahtuma, että se on maailman ainoa ultrajuoksukilpailu, jossa juostaan koko matka alamäkeen. Kilpailun reitti alkaa tieltä Kuolleenmeren itäpuolelta ja jatkuu upeiden ja alati vaihtuvien maisemien halki alaspäin rannalle, jossa sijaitsee maanpinnan matalin kohta.

Kun olet päässyt maaliin, muista pulahtaa Kuolleeseenmereen, jossa kellut korkean suolapitoisuuden ansiosta kuin korkki.

Päivämäärä: 8.4.2017

Etsi lento Ammaniin

Virgin Money London Marathon – Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon maratonin reitti alkaa Lounais-Lontoon historiallisesta Greenwichistä ja päättyy Lontoon keskustassa sijaitsevaan Hyde Park -puistoon. Matkalla juoksijat ohittavat monia maan pääkaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Pääset lähelle Cutty Sark -alusta, Tower of Londonia ja Saint Paulin katedraalia.

Jos kaipaat tyypillisiä turistikokemuksia Lontoosta, käy imemässä kulttuuria kaupungin erittäin tasokkaista museoista, osallistu risteillylle Thames-joella, katso teatteriesitys West Endissä ja syö currya.

Päivämäärä: 23.4.2017

Haluatko kierrellä katselemassa nähtävyyksiä maratonin jälkeen? Lataa ilmainen Lontoon momondo places -kaupunkioppaamme suoraan iPhone-puhelimeesi (saatavilla vain englanniksi).

Etsi lento Lontooseen

Rock ‘n’ Roll Marathon – Madrid, Espanja

Tämän maratonin reitti suunnitellaan uudelleen joka vuosi, minkä vuoksi se on kiinnostava kokemus sekä ensikertalaisille että aiemmin osallistuneille juoksijoille. Yleensä reitti kuitenkin kulkee useiden eri kaupunginosien halki. Matkalla ohitat joitakin Madridin kuuluisimmista nähtävyyksistä, kuten Puerta del Solin, Plaza Mayorin ja maalissa odottavan vehreän Parque del Buen Retiro -puiston.

Maratonin aikana eri puolilla kaupunkia juoksureitin varrella järjestetään myös konsertteja, joiden tarkoitus on motivoida juoksijoita ja viihdyttää katsojia. Rock ‘n’ Roll -maraton on maailmanlaajuinen tapahtumasarja, joten voit halutessasi osallistua myös 29 muussa kaupungissa, kuten Montrealissa, Dublinissa tai Las Vegasissa.

Päivämäärä: 23.4.2017

Etsi lento Madridiin

Great Wall Marathon – Tianjinin provinssi, Kiina

Löydä sisäinen tasapaino ja lähde eeppiselle Great Wall -maratonille. Kiinan muurin kunnostetulla Huangyaguanin osuudella koet dramaattisia nousuja ja laskuja juostessasi pitkin vehreitä kukkuloita. Kilpailu alkaa Huangyaguanin linnoituksen Yin ja yang -aukiolta.

Kilpareitti kulkee ylös ja alas muuria pitkin, ja matkalla on 5 164 porrasta. Matkan varrella ohittamiesi kylien asukkaat kannustavat sinua huutamalla.

Voit yhdistää kilpailuun päiväretken Pekingiin, jonne on vain kolmen tunnin matka. Pekingissä voit käydä esimerkiksi Kielletyssä kaupungissa, mutta joudut tekemisiin myös uuden haasteen, nimittäin savusumun, kanssa. Kauho tiesi sankan ilman läpi muutaman lisäaskeleen verran, jos haluat käydä Taivaan temppelin puistossa, jossa sijaitsee muun muassa hyvän sadon rukoilemisen sali.

Päivämäärä: 20.5.2017

Etsi lento läheiseen Pekingiin

Marathon de la Baie du Mont-Saint-Michel – Cancale, Ranska

Yksi parhaista keväällä järjestettävistä maratoneista alkaa Cancalesta ja johdattaa juoksijat Bretagnen rannikkoa pitkin Mont-Saint-Michelin huipulla olevaa luostaria kohti. Rannikon muodon ja avoimen maaston ansiosta tämä yksi harvoista maratoneista, jossa maaliviivan voi nähdä jo ennen lähtöä.

Kilpailun jälkeen kannattaa ehdottomasti nauttia alueen kulinaarisesta tarjonnasta, erityisesti ostereista. 500-Luvulla perustettu Cancalen kaupunki tunnetaan Ranskan osteripääkaupunkina, ja siellä on oivallista rentoutua katsellen nousuveden aikaan ylös alas keinuvia kalastusveneitä.

Päivämäärä: toukokuu 2017 (päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin)

Etsi lento läheiseen Dinardiin

Inca Trail Marathon & Inca Trail Classic 30k – Machu Picchu, Peru

Kilpailu koostuu oikeastaan kahdesta reitistä, jotka molemmat päättyvät Machu Picchuun, joten voit valita jommankumman kahdesta yhtä haastavasta tilaisuudesta nähdä yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Inca Trail -maraton on yksi maailman korkeimmalla järjestettävistä maratoneista. Juokseminen lähes 2 500 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella ottaa varmasti koville, joten varaa pari päivää korkeuteen totutteluun ennen maratonin alkua. Se on myös hyvä tekosyy tutustua Cuzcon inkakaupunkiin.

Päivämäärä: 8.6.2017 tai 10.8.2017

Lue lisää: Ihastele maailman kauneimpia auringonnousuja, joista yksi on Machu Picchussa.

Etsi lento läheiseen Cuzcoon

Midnight Sun Marathon – Tromssa, Norja

Maailman pohjoisin maraton Midnight Sun -maraton järjestetään vuosittain Norjassa Tromssan arktisessa kaupungissa. Maratonin idyllinen reitti vie sinut Tromssan sillan yli ja kulmikkaan Jäämerenkatedraalin ohi. Kilpailu alkaa kello 20:30, mutta myöhäisestä ajankohdasta huolimatta keskiyön aurinko valaisee koko matkan.

Päivämäärä: 17.6.2017

Etsi lento Tromssaan

Big Five Marathon – Entabenin suojelualue, Etelä-Afrikka

Oletko koskaan haaveillut juoksevasi punahiekkaisilla poluilla Etelä-Afrikan savannilla Afrikan suosituimpien eläinten joukossa? Se on mahdollista Big Five -maratonissa.

Maraton on nimetty viiden suuren eläimen eli leijonan, leopardin, norsun, sarvikuonon ja puhvelin mukaan, mutta lisäksi voit nähdä lukuisia muita upeita asioita kiitäessäsi Johannesburgin lähellä sijaitsevan Entabenin suojelualueen halki. Hengähdä hetki puistonvartijoiden suojeluksessa ja ihaile taustalla näkyvää loputonta tasankoa ja Entabenin monoliittia.

Päivämäärä: 24.6.2017

Etsi lento läheiseen Johannesburgiin
Haluatko lisää inspiraatiota matkustamiseen? Lue parhaista tavoista tutustua paikallisiin matkustaessa.