Edulliset laskettelumatkat: yhdeksän Alppien haastajaa

Ammattilaiset saavat lasketella sponsoreiden tuella, mutta meille muille laskettelu voi olla kallis harrastus. On kuitenkin paikkoja, joissa pääset nauttimaan suosikkilajistasi joutumatta vararikkoon. Itä-Euroopassa on hyviä ja edullisia vaihtoehtoisia laskettelukohteita, joissa voit säästää kaikissa kuluissa hissilipuista ja suksien vuokrasta majoitukseen, ruokaan ja juomaan – tinkimättä lumen laadusta.

Nämä hiihtokeskukset ovat tehneet viime vuosina mittavia sijoituksia, joiden ansiosta ne alkavat olla varteenotettavia vaihtoehtoja Ranskan, Sveitsin ja Itävallan Alppien suosituille ja arvostetuille rinteille. Itä-Euroopan hiihtokeskukset ovat tietysti pienempiä ja ehkä vähän alkeellisempia kuin varakkaampien naapurimaiden rinteet, mutta lumi on niissä aivan yhtä valkeaa ja puuterista. Kaikista parasta on se, että rinteissä on vähemmän laskijoita ja hinnat voivat olla jopa kolmanneksen Alppien laskettelukeskuksia edullisemmat.

Tutustu yhdeksään Itä-Euroopan parhaaseen laskettelukohteeseen, joissa voit nauttia laskettelulomasta pienellä budjetilla.

Poiana Brașov, Romania

Karpaattien kätköissä Transilvanian sydämessä on yksi Romanian ylellisimmistä laskettelukeskuksista: Poiana Brașov. Aluetta pidetään Romanian Alppeina ja laskettelu onkin yksi sen tärkeimmistä vetonauloista. Muttta on siellä mahdollista tehdä muutakin, esimerkiksi luistella tai lähteä rekiajelulle. Laskettelukeskuksessa tehtiin vuonna 2010 valtava modernisointiurakka, jonka ansiosta keskuksen pinta-ala lähes kaksinkertaistui. Yksi keskuksen parhaista puolista on se, että lähes kaikissa rinteissä on lumitykit, joten laskettelu on mahdollista syksystä kevääseen. Lämmittele pitkän rinteessä vietetyn päivän jälkeen nauttimalla kupillinen perinteistä hehkuviiniä ja tukeva annos romanialaista ruokaa. Tankkaa perinteisillä savustetuilla makkaroilla, ciorba de burtalla (mahalaukkukeitolla) tai raejuuston, kananmunan ja voin kanssa tarjoiltavalla polentalla.

Lennot Bukarestiin

Kopaonik, Serbia

Aurinko paistaa Kopaonikissa lähes 200 päivänä vuodessa, mistä se on saanut lempinimensä Auringon vuori. Rauhallinen Kopaonik on Ranskan ja Itävallan vilkkaiden ja kalliiden laskettelukeskusten täydellinen vastakohta. Se sijaitsee Serbian suurimmassa vuoristossa ja siellä on yli 70 kilometriä idyllisiä rinteitä, joista löytyy sopivia niin aloittelijoille kuin kokeneillekin laskijoille. Vasta laskettelemaan opetteleville pikkuisille Kopaonikissa on lasketteluleikkikoulu. Se on harjoituskeskus, jossa on muun muassa liukuhihna ja karuselli. Jos kaipaat hauskaa haastetta, Kopaonikissa on mahdollisuus laskea myös yöllä Malo Jazeron valaistussa rinteessä. Nauti näkymistä laskettelukeskuksen uudessa lämmitetyssä kuuden hengen hississä ja vietä iltaa syömällä ja juomalla paikallisissa baareissa ja ravintoloissa, joissa esitetään usein myös serbialaista kansanmusiikkia.

Lennot Belgradiin

Špindlerův Mlýn, Tšekin tasavalta

Tšekin korkeimman vuorijonon Krkonošen eli Jättiläisvuorten lumisten huippujen keskellä sijaitsee rauhallinen Špindlerův Mlýn, yksi alueen neljästä suurimmasta laskettelukeskuksesta. Špindlerův Mlýn tarjoaa rahoille reilusti vastinetta lapsiystävällisistä rinteistä runsaslumiseen lumilautaparkkiin. Sitä ympäröivä kaunis kansallispuisto on lisäksi Unescon biosfäärialue. Kuulostaa täydelliseltä laskettelulomalta. Kun laskettelupäivä on pulkassa, suuntaa alas ihastuttavaan lumen peittämään kylään, jossa leijailee höyryävien pataruokien ja kuumien pannukakkujen tuoksu. Jos haluat kokea jotakin uutta ja erilaista, paikallisessa Novosadin panimossa pääset nauttimaan epätavallisesta kylpylähoidosta – kylvystä poreilevassa kullanvärisessä oluessa!

Lennot Prahaan

Jahorina, Bosnia

Jahorina-vuorella järjestettiin vuoden 1984 talviolympialaisten naisten laskettelulajien kilpailut. Se ja alueen muut lumiset huiput houkuttelevatkin edelleen laskettelijoita, jotka etsivät kansainväliset talviurheilustandardit täyttäviä rinteitä. Bosnian Dinaaristen Alppien korkeimpien huippujen keskellä kohoavan Jahorinan siistit ja leveät rinteet kutsuvat tuoreelle lumelle. Vuoren havupuita kasvavien rinteiden juurella on vähintäänkin yhtä viehättävä pieni kylä alppimajoineen. Tämä Balkanin budjettikohde on vain kivenheiton päässä Sarajevosta, ja soveltuukin erinomaisesti kaupunki- ja lasketteluloman yhdistämiseen. Jahorina tunnetaan paitsi after ski -bileistään myös luonnonystävien keskuudessa – heitä saapuu seudulle vuosi toisensa jälkeen patikoimaan, kelkkailemaan ja nauttiman raikkaasta vuoristoilmasta.

Lennot Sarajevoon

Białka Tatrzańska, Puola

Zakopane on Puolan suurin ja tunnetuin laskettelukeskus, mutta jos haluat säästää rahaa ja välttää ihmismassoja, suuntaa pieneen ja idylliseen Białka Tatrzańskan kylään. Laskettelukeskuksen leveät ja loivat puiden reunustamat rinteet sopivat perheille, aloittelijoille ja keskitason laskijoille, jotka haluavat harjoitusta. Nauti energiantarpeeseen välipalaksi paikallista lampaanmaidosta valmistettua savujuustoa ja karpaloita ja kumoa kyytipojaksi kupillinen kuumaa, rommilla terästettyä teetä. Illat ovat tässä maalaiskylässä melko rauhallisia, mutta voit rentoutua päivän päätteeksi upottautumalla paikallisen geotermisen kylpylän höyryäviin ulkoilma-altaisiin ihailemaan maisemia.

Lennot Krakovaan

Jasná, Slovakia

Demanovska dolinan laaksossa sijaitseva Jasná on Slovakian tarkimmin varjeltuja salaisuuksia. Talvisin se on todellinen ihmemaa, jossa on lumisia mäntymetsiä, jossa rinteet halkovat koskematonta luontoa ja off-piste -reitit ovat kansallispuiston alueella. Vaikka Chopokin rinteiden 1000 metrin korkeusero ja lukuisat vapaalaskualueet houkuttelevat kohtalaisen paljon seikkailijoita, siellä on myös erinomaisia hiihtokouluja aloittelijoita varten. Lisäksi aloittelijat voivat lähteä off-piste -reiteille taitavan paikallisen oppaan kanssa. After ski -toiminta on Chopok-vuorella hiljaisenpuoleista ja keskittyy paikallisiin panimotuotteisiin ja kuumiin pierogi-nyytteihin. Voit kuitenkin käyttää iltasi myös uhmaamalla hyytävää tuulta ja laskemalla viimeiset kerrat valaistussa yörinteessä.

Lennot Bratislavaan

Bansko, Bulgaria

Hiljattain modernisoidusta Banskosta on tulossa suosikkikohde laskettelijoille, jotka etsivät sekä puuterilunta että vilkasta yöelämää eli muutakin kuin kaakaon hörppimistä takkatulen ääressä. Vaikka Bansko sopii erinomaisesti aloittelijoille, siellä on muutakin kuin lastenrinteitä. Hiihtokeskuksen punaiset rinteet pärjäävät vertailussa muille keskuksille ja laskeminen täyttä vauhtia valtavan korkeiden kuusien lomassa on sekä jännittävä että visuaalisesti upea kokemus. Vaikka Bansko on Bulgarian suurin laskettelukeskus, hiihtohisseissä on toisinaan tungosta. Onneksi voit kuitenkin nukkua pitkään ja nauttia myöhäisen lounaan. Uni voi hyvinkin tulla tarpeeseen, sillä vaikka huipulta ei löydy mustia rinteitä, saat kaipaamasi adrenaliiniannoksen myös Banskon legendaarisista baareista.

Lennot Sofiaan

Kranjska Gora, Slovenia

Majesteettisilla Julisilla Alpeilla Itävallan ja Italian rajalla, mäntymetsien suojassa, sijaitsee hiljainen ja perheystävällinen Kranjska Gora. Vaikkeivät tämän slovenialaisen laskettelukeskuksen rinteet olekaan haastavimmasta päästä, sen loivat, hyvin hoidetut rinteet, pienet lastenrinteet ja lukemattomat upeissa maisemissa kulkevat hiihtoladut korvaavat sen puutteet moninkertaisesti. Kranjska Gorassa on kuitenkin myös maailmancup-tason musta rinne, jossa on punnittu maailman pujottelutähtien taitoja jo 50 vuoden ajan. Pitkästä historiastaan huolimatta Kranjska Gora ei ole luksuskohde eikä myöskään hinnoiteltu sellaiseksi – siellä ei tarvitse olla julkkis saadakseen alppimajan rinteestä.

Lennot Ljubljanaan

Popova Šapka, Makedonia

Makedonian Popova Šapka sijaitsee korkeammalla kuin useimmat Itä-Euroopan hiihtokeskuksista, Dinaaristen Alppien pehmeän pyöreiden huippujen keskellä. Vaaleaan vaippaan verhoutunut kylä on unelias ja sen kadut ovat tyhjillään – se sopii siis täydellisesti rauhallista piilopirttiä kaipaaville. Keskuksen hissit ovat ehkä vähän vanhanaikaisia, mutta pehmeät merkitsemättömät rinteet sitäkin houkuttelevampia – etenkin, kun niitä ei tarvitse jakaa muiden laskijoiden kanssa. Jos haluat lähteä vielä kauemmas etsimään tuoretta lunta, sekin onnistuu. Popova Šapka on Euroopan ensimmäinen ja ainoa laskettelukeskus, jossa voit lähteä etsimään rinteitä moottorireellä. Muunnettu lumitraktori vie sinut keskuksen ulkopuolelle syrjäisemmille, koskemattomille rinteille, joilla voit laskea sydämesi kyllyydestä.

Lennot Skopjeen
Lisää vauhtia talveen