DiscoverRannat & rantalomat

Kap Verden matka: unelmien hiekkarantoja ja eläväistä kulttuuria

Kaipaatko talvella lämpimään? Ota suunnaksi Kap Verde, Länsi-Afrikan rannikon kupeessa sijaitseva saariryhmä. Nykyään itsenäinen Kap Verde oli vuoteen 1975 saakka Portugalin siirtomaa, joten Portugalin vaikutus näkyy edelleen saariryhmän keittiössä ja kulttuurissa ja kulkee rinnakkain sekä limittäin afrikkalaisen kulttuurin kanssa. Kap Verden historia on täynnä orjakauppaa ja merirosvoja, mutta nykyään paikallisten asenne on ihailtavan huoleton. Ja musiikki, se soi Kap Verdellä kaikkialla!

Peräti 350 päivää vuodessa paistava aurinko takaa paahteisen loman. Saarten valkeat hiekkarannat kutsuvat lekotteluun ja auringonottoon, ja Saharasta puhaltavat tuulet järjestävät ihanteelliset olosuhteet surffaukselle ja muille vesiurheilulajeille. Kap Verde on myös herkkusuun paratiisi, ja erityisesti sen merenelävät vievät kielen mennessään. Kap Verden suosituimmat lomasaaret ovat hyvinkin erilaisia, joten eniten saat lomasta irti, kun vierailet useammalla saarella.

Kuulostaako unelmien lomakohteelta? Hyppää mukaan ja lue, mitä kaikkea voitkaan Kap Verdellä tehdä! Varaa myös täältä edulliset lennot sekä edullinen majoitus Kap Verdeltä – jos taas haluat päästä mahdollisimman helpolla, tutustu momondon tarjoamiin pakettimatkoihin.

Kap Verden sää: jatkuvaa aurinkoa ja satunnaisia tuulia

Pitkät hiekkarannat kuuluvat Kap Verden Salin saaren nähtävyyksiin

Aurinkoa 350 päivää vuodessa? Kyllä, tämä on mahdollista Kap Verdellä! Kuvassa Santa Marian hiekkaranta Salin saarella.

Kap Verde on sään puolesta varsinainen paratiisi talviaikaan. Kun marraskuu koittaa, alkaa Kap Verden sesonki: saaren lempeä ilmasto houkuttaa kylmän pohjolan asukkaita, kun keskilämpötila pysyttelee yli 24 asteen, ja joulukuu on yhtä lempeän lämmin. Tammikuu ja helmikuu ovat hieman viileämpiä, mutta silti lämpötila on päiväsaikaan noin +23 astetta. Pakkaa kuitenkin mukaan myös lämmintä, sillä Kap Verdellä tuulee usein!

Kevätkuukaudet maaliskuu ja huhtikuu ovat vuoden kuivimpia, ja lämpötila pysyttelee +23-24 asteen tuntumassa. Mikä parasta, aurinko paistaa jopa 8-9 tuntia päivässä! Meriveden lämpötila Kap Verdellä on miellyttävä ympäri vuoden. Talvella veden lämpötila on +23-25 astetta, kesäisin jopa +27 astetta.

Matkustaminen Kap Verdelle: lentäen joko suoraan tai mutkan kautta

Suorat lennot Kap Verdelle ovat tiukassa, sillä saarille pääset lentämään Suomesta suoraan ainoastaan lomalennoilla. Omatoimisesti matkaillessa lennot kulkevat yleensä joko Lissabonin tai Las Palmasin kautta. Varsinainen lentoaika Suomesta on vain noin yhdeksän tuntia, mutta omatoimimatkaillessa saattaa pitkien välilaskujen vuoksi lentomatka venyä jopa kahteenkymmeneen tuntiin. Suosituin tapa matkustaa Kap Verdelle onkin pakettimatka, jolloin voit keskittyä lomailuun ja jättää yksityiskohdista huolehtimisen muille. Vertaile lento+hotelli –paketteja Kap Verdelle ja varaa omasi täällä. Jos lähtöaikasi on joustava, muista tarkistaa myös viime hetken lähdöt!

Kellonaika on Kap Verdellä kolme tuntia Suomea jäljessä. Aikaero ei siis ole suuri, ja saarilla lähes alati paistava aurinko helpottaa sopeutumista!

Käytännön tietoa ja vinkkejä Kap Verdelle

Näkymä Tarrafalin kaupungin rannalle Santiagon saarella Kap Verdellä

Näkymä Tarrafalin kaupungin rannalle Santiagon saarella

Kap Verden valuutta on escudo, joka on sidottu kiinteällä kurssilla euroon. Myös euroilla voi maksaa ainakin joissain kohteissa, mutta tällöin kurssi voi olla huonompi. Valuutanvaihto onnistuu vain paikan päällä, joten Kap Verden escudoja ei kannata tuoda mukanaan kotiin. Ota siis mukaan euroja, joita voi vaihtaa paikalliseksi valuutaksi kohteessa.

Kap Verden hintataso taas voi olla paikoin korkeakin, sillä saariryhmällä on hyvin vähän omaa tuotantoa, ja monet tavarat tuodaan saarille. Hotellit ovat keskihintaisia, ja hyvätasoinen majoitus maksaa noin 80-100 euroa yöltä. Kap Verden verkkovirta on 220 V ja yleensä adapteria ei tarvita.

Kap Verdelle et tarvitse viisumia, mutta maahan matkustavan täytyy ilmoittaa etukäteen passitiedot sekä maksaa lentokenttävero. Huolehdi myös, että passisi on voimassa ainakin kuusi kuukautta matkan jälkeen.

Kap Verde on yleisesti ottaen turvallinen maa, jossa saa satunnaisia kaupustelijoita lukuun ottamatta kulkea rauhassa. Taskuvarkauksia esiintyy erityisesti turistialueilla. Pidä siis huolta tavaroistasi! Hygieniataso saarilla voi olla paikoin Suomea huonompi, ja juomavesi kannattaa ostaa pullotettuna. Kap Verdellä esiintyy ajoittain dengue-kuumetta ja malariaa, joten muista suojautua hyttysiltä hyvin. Voimassa olevien perusrokotusten lisäksi suositellaan A-hepatiittirokotetta.

Kap Verden nähtävyydet ja aktiviteetit: valitse mieleiset saaret lomallesi

Kalastusveneitä São Vicenten pääkaupungin Mindelon rannalla Kap Verdellä

Kalastusveneitä São Vicenten pääkaupungin Mindelon rannalla

Sitten matkaan! Jos vielä pohdit, minne päin Kap Verdeä lähdet lomailemaan, mieti, mitä haluat lomallasi tehdä ja nähdä. Sal ja Boa Vista ovat Kap Verden suosituimpia lomasaaria, ja näille saarille matkaavat myös suurin osa pakettimatkan varanneista. Sekä Salilla että Boa Vistalla löydät loputtoman pitkiä hiekkarantoja, mutta varsinaiset nähtävyydet ovat vähissä – sen sijaan Sal ja Boa Vista ovat täydellisiä lomakohteita valkeiden hiekkarantojen ääressä lekotteluun sekä auringonottoon vaivattomissa olosuhteissa. Saarille tullaankin usein oleilemaan all inclusive -lomakeskuksissa.

Kap Verde pitää sisällään kuitenkin monta muuta pientä saarta, joilla voit muun muassa vaeltaa, nauttia portugalilaisesta ja afrikkalaisesta kulttuurista ja tehdä herkullisia makumatkoja paikalliseen keittiöön. Saarelta toiselle pääset liikkumaan joko lentäen tai lautalla, joskin lauttayhteydet ovat usein säännöllisen epäsäännöllisiä. Tutustu siis Kap Verden saarten mahdollisuuksiin ja valitse suosikkisi!

Sal – surffausta, sukeltelua ja pitkiä hiekkarantoja

Saharasta puhaltavat tuulet luovat täydelliset olosuhteet surffauksen opetteluun ja leijalautailuun. Myös kalastus, sukellus ja snorklaus ovat suosiossa, sillä saarien kirkkaat vedet vilisevät rauskuja, delfiineitä, vaarattomia haita sekä kilpikonnia. Salilla voit osallistua myös jännittävälle sukellusretkelle saaren lähistölle haaksirikkoutuneille aluksille. Käy myös Salin pohjoisosissa sijaitsevilla suola-altailla, joissa paitsi tuotetaan suolaa, pääsee myös kellumaan suolavedessä. Täällä on mahdollista myös tukea paikallista tuotantoa, eli tehdä ostoksia ja viedä tuliaisiksi paikallista kylpysuolaa. Ratsastus on myös erinomainen tapa tutustua sekä suola-altaisiin että Salin upeisiin hiekkadyyneihin.

Boa Vista – takuuvarmaa rantaelämää

Jos mielessäsi on perheloma, on Salin lisäksi rauhallinen Boa Vista erinomainen kohde – lasten kanssa lomaillessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että isoja vesipuistoja täältä ei löydy. Boa Vistalla lomaillessasi käy ihmettelemässä ainakin Santa Marian rannalle huuhtoutunutta historiallista hylkyä. Suojaisa Santa Monica taas on Boa Vistan paras ja kaunein ranta, jonka dyynejä pitkin voi kuljeskella lähes loputtomasti. Vieraile värikkäässä Sal Rein kylässä, jonka ravintoloissa voit maistella paikallisia ruokia ja herkullista, tuoretta kalaa. Muista myös Boa Vistan yölliset nähtävyydet: tähtitaivas on täällä erityisen kirkas, ja sen ääretöntä kauneutta voi ihailla jo hotellin parvekkeelta. Jos ihmettelet loistavaa linnunrataa mieluummin hiljaiselta rannalta tai dyynien keskeltä, järjestetään tähtien katseluun myös opastettuja retkiä.

Santiago – ihaile afrikkalaista kulttuuriperintöä

Suurin saarista, Santiago, on eläväinen yhdistelmä kaupunkikulttuuria ja historiaa. Täällä Kap Verden afrikkalainen kulttuuriperintö on vahvimmillaan. Saariryhmän pääkaupunki, Praia, on 100 000 asukkaan värikäs kaupunki, jossa pääset taatusti paikallistunnelman makuun. Praiasta löydät niin meluisia afrikkalaisia markkinoita kuin portugalilaistyylisen vanhankaupungin. Santiagossa vieraillessasi käy myös Cidade Velhan vanhassakaupungissa, joka on myös Unescon maailmanperintökohde.

Matkalla Kap Verdelle? Lähde vaeltamaan Santo Antãon saarelle.

Santo Antãon saarelta löydät dramaattisia maisemia ja upeita vaellusreittejä

Santo Antão – patikoijan paratiisisaari

Mikäli patikointi on sinun juttusi, suuntaa Santo Antãon saarelle. Vaikkei saarelle saapuvalta lautalta käsin uskoisikaan, Kap Verden toiseksi suurin saari on upean dramaattinen ilmestys täynnä vuorenhuippuja, rotkoja ja kanjoneita. Vuorten välistä löydät vehreitä keitaita täynnä metsiä sekä eksoottisia kasveja. Paras tapa tutustua Santo Antãoon on ehdottomasti patikointi: saarella on paljon valmiiksi merkittyjä reittejä, ja näin pääset tutustumaan myös syrjäisempiin kolkkiin. Suosituin patikointialue on saaren koillinen osa. Myös autonvuokraus on hyvä tapa tutustua saareen, mutta ota huomioon, että tiet voivat olla paikoin huonokuntoisia.

São Vicente – tuulahdus portugalilaista kulttuuria

Jos Santiagoa pidetään Kap Verden afrikkalaisimpana saarena, on São Vicente taas Kap Verden portugalilaisin saari. Tänne suuntaavat ainakin kulttuurin ystävät, sillä São Vicente on tunnettu eläväisestä musiikistaan. Pääkaupunki Mindelo on saaren sykkivä keskus, jonka kahvilat ja ravintolat täyttyvät kadulle asti pursuavasta musiikista iltaisin. Yöelämä on vilkasta erityisesti helmi-maaliskuussa, jolloin kaupungin valtaa Kap Verden karnevaali ja Mindelon kaduilla tanssitaan ja juhlitaan yöhön asti. Jos haluat tutustua myös muihin São Vicenten osiin, harkitse autonvuokrausta ja pääset suuntaamaan syrjäisille rannoille.

Fogo – herkkuja ja seikkailuja tuliperäisellä saarella

Fogon saarta hallitsee Pico de Fogo –tulivuori, joka on myös saariryhmän korkein huippu. Ylös vuorelle patikointi on haasteellista, mutta vaivan arvoista: oman jännityksensä retkeen tuo tieto, että Pico de Fogo on oikeasti aktiivinen tulivuori, joka on viimeksi purkautunut vuonna 2014. Matkalla vuorelle voit paitsi upeita kuumaisemia, myös purkauksen jälkeensä jättämiä, kivettyneitä laavavirtoja. Saaren pääkaupunki São Filipe on viehättävä ja värikäs pikkukylä, jossa voit hengähtää patikoinnin päätteeksi. Muista kokeilla paikallista viiniä sekä Fogolla tuotettua vuohenjuustoa – nämä ovat myös erinomaisia ostoksia kotiin viemisiksi.

Brava – paikallista tunnelmaa ja vehreitä maisemia

Jos käyt Fogolla, vieraile myös piskuisella Bravalla – saaret ovat niin lähekkäin, että visiitti saarelta toiselle onnistuu helposti. Bravalle pääsee lautalla Fogon lisäksi myös Praiasta. Bravalla vallitsee oma mikroilmastonsa, ja se on paljon kosteampi, vehreämpi ja viileämpi kuin esimerkiksi trooppinen Sal. Saarella vierailee vain kourallinen turisteja, joten ota kaikki ilo irti uneliaista pikkukylistä, paikallista ruokaa tarjoavista rauhallisista ravintoloista sekä ennen kaikkea upeista maisemista.

Ihastuitko Kap Verdeen? Varaa halvat lennot Kap Verdelle sekä edullinen majoitus Kap Verdeltä – tai jos haluat päästä matkajärjestelyissä helpommalla, vertaile valmismatkoja Kap Verdelle ja varaa sinulle sopivin vaihtoehto!

 

Näistä artikkeleista löydät lisää vinkkejä saariryhmillä matkusteluun: