Mahtava Madeiran loma: koe Madeiran nähtävyydet, vaellusreitit ja paljon muuta

Trooppinen kukkaloisto, syvänvihreä vuoristoinen maisema ja edessä loputtomana kuohuva Atlantti ovat ikonisinta Madeiraa, jotka tulevat matkallasi väistämättä tutuksi. Lempeä Madeiran sää, satumaisen kaunis luonto ja ystävälliset paikalliset tekevät Madeirasta erinomaisen matkakohteen ympäri vuoden.

Madeiran loma: Madeira matkakohteena

Madeira lomakohteena viehättää

Kauniista luonnostaan ja ympärivuotisen lempeästä ilmastostaan tunnettu Madeira on Portugalille kuuluva saariryhmä Pohjois-Atlantilla, vajaan 600 kilometrin päässä Afrikan mantereesta. Maantieteellisesti Madeira kuuluu Kanariansaarten, Azorien ja Kap Verden ohella Makaronesiaan, jonka nimi juontaa juurensa kreikankielisestä makárôn nêsoi -nimityksestä, ja tarkoittaa autuaiden tai onnellisten saaria. Se ei ole kovin kaukaa haettua, sillä Madeiraa on todellakin siunattu ympärivuotisella auringonpaisteella, paratiisimaisella kukkaisloistolla, vehreinä kumpuilevilla vuoristomaisemilla ja syvänturkoosina kimmeltävällä merellä. Tuliperäisen maaperänsä vuoksi Madeiran luonto on vehreää ja hedelmällistä, ja hiekkarannat paikoin laavasta mustia. Tämä tekee Madeirasta lomakohteena entistä eksoottisemman.

Entä mitä tehdä Madeiralla? Parhaat Madeiran nähtävyydet ovat luontoäidin luomia. Sykähdyttävän kaunis luonto on Madeiran parasta antia, ja saaren vehreitä vuoristopolkuja kannattaa ehdottomasti lähteä patikoimaan. Madeiraa kutsutaan myös Atlantin kukkaissaareksi, ja lukuisat eksoottiset kasvilajit kukkivat täällä ympäri vuoden. Saarella kannattaa siis tutustua ainutlaatuisen kukkaloistoon esimerkiksi pääkaupunki Funchalissa, jossa muutenkin kannattaa vierailla päivä tai pari, jos majoitut muualla. Sen lisäksi Madeiralla kannattaa nauttia rantaelämästä ja merestä lukuisilla rannoilla, maauimaloissa ja syrjäisissä poukamissa. Ja aina sopivalla hetkellä, leppoisten rantapäivien, vaellusretkien sekä nähtävyyksien kiertelyn lomassa pysähdytään nauttimaan herkullisista merenelävistä ja muista paikallisen keittiön suussa sulavista antimista, sekä tietenkin madeirasta, saaren omasta viinistä.

Ja kun suunnitelmissa on Madeira lasten kanssa, tekevät Madeiran ilmasto, loistavat ulkoilumahdollisuudet sekä sydämelliset paikalliset kohteesta yhtälailla mainion valinnan. Madeira on matkakohteena täydellinen niin perheille, ystäville kuin pariskunnillekin, ja sekä aktiivilomaa että rentoutumista kaipaavalle.

Madeiran sää on talvikaudellakin lempeä

Madeiran sää on lämmin ympäri vuoden

Ainakaan ilmat eivät muodostu esteeksi, kun suunnittelet tekemistä Madeiralla. Madeiran sää on miellyttävän lämmin ympäri vuoden, ja ikuisen kevään saareksi ristityksi Madeiralle saapuukin matkailijoita tasaisesti kaikkina vuodenaikoina. Atlantin vilvoittavien tuulien vaikutuksesta lämpötilat eivät kuitenkaan nouse kesälläkään tukalan kuumiksi: yli 20 lämpöasteen päästään heinäkuusta lokakuuhun, mutta mittari kohoaa harvoin silloinkaan yli 23 asteen. Jos taas haluat matkustaa pois Pohjolan pimeydestä ja kylmyydestä, on Madeira talvellakin loistava valinta, sillä Madeiran keskilämpötila on joulukuusta maaliskuuhun noin 16-18 astetta, ja aurinkotuntejakin kertyy päivässä noin kahdeksan – Euroopan matkakohteista kenties vain Kanariansaaret yltävät samaan tähän vuodenaikaan!

On kuitenkin hyvä varautua siihen, että Madeiran sää saattaa vaihdella laidasta laitaan samankin päivän aikana, ja saarella sataa usein – vaikkakin useimmat sadekuurot ovat lämpimiä. Pakkaa siis vaatetta vaihtelevan sään mukaan, ja muista erityisesti hyvät jalkineet.

Madeiran vaellus: Madeiran levadat ja luontopolut

Tekemistä Madeiralla riittää - luontokohteista on varaa valita

Madeiran saaresta suurin osa on luonnonsuojelualuetta ja maisemat ovatkin kuin postikortista: minne katseesi osuukin, esittelee saari sinulle silmäähivelevän kaunista luontoaan: meren sylistä nousevia reheviä laakeripuumetsiä ja ikivihreitä vuoristomaisemia, hedelmällisiä puutarhoja ja häkellyttävän kaunista kukkaloistoa. Kun haussa ovat parhaat Madeiran nähtävyydet, on Madeiralla patikointi siis ehdottomasti kokemisen arvoinen loma-aktiviteetti, sillä se tarjoaa liikunnan lisäksi hienon mahdollisuuden saaren ainutlaatuisen kauniin luonnon ihasteluun.

Madeiran vaellusreitit kulkevat vuorilla ja niiden rinteitä kiertävillä kapeilla kastelukanavilla, satojen vuosien saatossa muodostuneilla levadoilla, jotka kattavat koko saaren. Madeiran levadat houkuttelevat matkailijoita maailmanlaajuisesti vuoden ympäri, ja niiden joukosta löytyy kaikille sopivia reittejä kunnosta, iästä ja toiveista riippuen. Lähes kahteen kilometriin kohoava Pico Ruivo -vuori on Madeiran korkein huippu, joka tarjoaa hyväkuntoiselle matkailijalle haastavan, mutta upean päivävaelluskohteen.

Pääkaupunki Funchalin nähtävyydet

Madeiran loma ei olisi mitään ilman visiittiä Funchalissa

Madeiralla kannattaa majoittua pääkaupunki Funchalissa, jossa myös enemmistö Madeiran hotelleista sijaitsee, tai ainakin viettää siellä muutama päivä ja katsastaa Funchalin nähtävyydet. Funchal tunnettiin aikoinaan tärkeänä kauppasatamana ja yhä edelleen se on risteilyalusten suosittu määränpää. Funchalin tunnetuin nähtävyys on kasvitieteellinen puutarha, joka ihastuttaa valtavalla trooppisten kasvien ja kukkien määrällään. Kasvitieteellisestä puutarhasta avautuu lisäksi upeat maisemat merelle sekä Funchalin kaupunkiin.

Funchalin tärkeimpien vetonaulojen – kasvititeellisen puutarhan ja Cristiano Ronaldon – lisäksi Funchalin viehättävimpiin nähtävyyksiin kuuluu Mercado dos Lavradores -kauppahalli, jossa kannattaa piipahtaa jo pelkästään sen kiehtovan aistimaailman vuoksi: kauppahallissa myytävät eksoottiset hedelmien, kukkien ja mausteiden värit ja tuoksut saavat varmasti pääsi pyörälle!

Myös Funchalin värikkääseen taideskeneen kannattaa tutustua, kun haussa ovat mielenkiintoisimmat Funchalin nähtävyydet. Paikallisten taiteilijoiden kädenjälkeä voi nähdä esimerkiksi kuuluisalla Rua de Santa Maria -kadulla vanhankaupungissa, jossa vanhat, rapistuvat rakennukset ovat saaneet uuden ilmeen upeiden ja värikkäiden seinämaalausten ansiosta. Funchalin mielenkiintoisesta Clube dos Poetas e Artistas -taidekeskuksesta voit puolestaan ostaa uniikkeja paikalliskäsitöitä niin alkuperäistuotteina kuin kätevinä printteinäkin, jotka ovat loistavia tuliaisia kun haluat viedä mukanasi palan värikästä Funchalia.

Madeiran ruokakulttuuri

Madeiran ruokakulttuuria Funchalin torilla

Funchalissa kannattaa myös herkutella kaupungin lukuisissa hyvissä ravintoloissa, joissa pääsee muun muassa takuutuoreiden merenherkkujen äärelle. Funchalissa, kuten muuallakin Madeiralla, syödään paljon turskaa, jonka valmistamiseen löytyy portugalilaisen sanonnan mukaan enemmän reseptejä kuin vuodessa on päiviä.

Muutoin Madeiran ruokakulttuuri poikkeaa jonkin verran Manner-Portugalin ruokakulttuurista. Madeiralla tutuiksi tulevat kalojen ja äyriäisten lisäksi ainakin peripaikallinen bolo do caco, lämmin valkosipulivoilla höystetty leipä, mehukkaat grillissä (ja usein valkosipulimarinadissa) valmistetut lihat, makea madeiraviini sekä hunajasta ja sitruunasta valmistettu alkoholijuoma poncha. Madeira on lämpimän ilmastonsa ja hedelmällisen maaperänsä ansiosta menestynyt viinintuottajamaa, joten täällä kannattaa ehdottomasti suosia paikallisia viinejä. Maistele eri viinejä ruokailun lomassa, tai nauti lasillisesta jollakin Funchalin monista terasseista Madeiran viipyilevässä iltapäiväauringossa. Madeiran tavaramerkki on vahva ja makea madeiraviini, jonka valmistukseen voi myös tutustua jollakin monista Funchalin ympäristössä sijaitsevista viinitiloista.

Madeiralla ei jää myöskään epäselväksi, että paikalliset ovat makean perään! Jälkiruokien kuten kakkujen ja leivonnaisten valikoima on kahviloissa ja ravintoloissa suuri. Paikallisista leivonnaisista suosituimpia ovat kenties kananmunasta ja sokerista valmistetut, raejuusto-täytteiset queijadas-leivokset.

Rantaelämä Madeiralla

Madeiran nähtävyydet ovat monet - rantaelämä on Madeiralla vahvasti läsnä

Meri on Madeiralla aina väkevästi läsnä. Tyrskyävän Atlantin sylissä sijaitseva Madeira on aina elänyt meren armoilla ja sen mahdollisuuksia hyödyntäen, ja meri kuuluu siten olennaisena osana Madeiran lomaan. Madeiran uimarannat ovat pääsääntöisesti kivirantoja sekä tummia laavahiekkarantoja, joten pitkistä valkeista hiekkarannoista uneksivan kannattaa suunnata naapurisaari Porto Santolle. Kallioisessa ja aallokkoisessa Madeiran rannikossa on kuitenkin eksoottista saaristolaisfiilistä Atlantin tapaan, jonka charmille kannattaa antaa mahdollisuus: Madeiran erikoisuutena ovat esimerkiksi tuliperäisen aktiivisuuden seurauksena muodostuneet laavakivialtaat.

Veden äärellä päivät saa kulumaan helposti rannalle rakennetuissa maauimaloissa, lidoissa, sekä lukuisissa eri rantakohteissa. Saaren paras ja vanhin maauimala on Funchalin Doca do Cavacas, josta käsin pääsee siirtymään myös yhdelle saaren parhaista rannoista, Funchalin Praia Formosalle. Madeiraa ympäröivä monimuotoinen ja kirkas vesistö tarjoaa myös sukelluksesta ja snorklauksesta kiinnostuneelle mielenkiintoiset apajat loistavalla näkyvyydellä, ja täällä jos missä riittää tutkittavaa! Suojeltuja merialueita, jännittäviä onkaloita ja vanhoja laivan hylkyjä pääsee parhaiten tutkimaan paikallisen sukellusoppaan avustamana esimerkiksi Funchalin ja Caniçon välisellä rannikolla, mutta toki omatoimisukeltajallekin täällä riittää pirtaa.

Madeiran miellyttävä ilmasto ja sijainti Atlantin valtamerellä tarjoaa lisäksi surffareille otolliset puitteet aallonharjan metsästykseen läpi vuoden. Madeiran aallokkoinen rannikko on täynnä loistavia surffispotteja, jotka tarjoavat paikoin yli 8 metrisetkin aallot kokeneemmalle surffaajalle. Rauhallista sijaintia ja isoja aaltoja etsivän surffarin kannattaa suunnata esimerkiksi syrjäiselle Paúl do Marin rannalle, joka tunnetaan myös nimellä Ribeira das Galinhas. Muita kokeneiden surffareiden suosimia rantoja ovat muun muassa nopeiden aaltojen Lugar de Baixo (Ponta do Sol) sekä Paúl do Marin ja Jardim do Marin väliin jäävä Ponta Pequena. Saaren pohjoispuolen maltillisemmat São Vicente sekä erityisesti Porto da Cruz soveltuvat parhaiten aloittelijoille ja keskitasoisille. Porto da Cruzin surffikoulu, Madeira Calhau Surf School, onkin yksi saaren parhaista surffikouluista aloittelijoille. Myös pääkaupunki Funchalin rannat tarjoavat sopivalla säällä tyydyttävät puitteet surffareille.

Madeiran merelliseen fiilikseen ja ainutlaatuiseen eläimistöön pääsee tutustumaan myös suosituilla valas- ja delfiinikierroksilla, joiden aikana on mahdollisuus nähdä Madeiran laaja kirjo eri merinisäkäslajeja, päästä seuraamaan delfiinien leikkiä tai vaikka uimaan niiden seurassa.

Katsasta myös nämä 10 surffarin unelmarantaa Manner-Portugalissa ja löydä myös Portugalin upeimmat rantahotellit.

Madeiran hintataso

Madeiran hintataso on Suomea edullisempi niin majoituksen kuin ravintoloidenkin suhteen. Madeiralla selviää jo hieman reilun 40 euron päiväbudjetilla ravintolaruokailuineen ja edullisessa hotellissa yöpyen, mutta tasokkaampaa hotellia etsivän kannattaa varata keskimäärin 130 euron päiväbudjetti yöpymiseen, ruokailuun ja liikkumiseen. Niin julkisen liikenteen kuin taksinkin käyttäminen on saarella verrattain edullista, samoin paikallisissa ravintoloissa ruokailu sekä paikallisten elintarvikkeiden ostaminen myymälästä. Viinipullon saa kaupasta keskimäärin 4 eurolla, ja 10 kilometrin taksimatka taittuu alle 15 euron.

Matkustaminen Madeiralle: Madeiran lentokenttä

Madeiran lentokenttä

Helsingistä on saatavilla suorat lennot Madeiralle kerran viikossa, ja lentoaika on noin 5 tuntia 45 min. Tämä on kohtuullinen matkustusaika, kun suunnitelmissa on esimerkiksi Madeiran loma lasten kanssa. Yhdellä tai useammalla vaihdolla matkustusaika on keskimäärin 9,5 tuntia. Navakoista tuulistaan tunnettu, vuorien ja Atlantin valtameren välissä sijaitseva Funchalin lentoasema nimettiin vuonna 2016 Cristiano Ronaldon lentokentäksi. Lentokentältä pääsee keskustaan sekä suosituimmille hotellialueille joko tavallisella bussilla (3,35 eur), hieman kalliimmalla Aerobus-lentokenttäkuljetuksella Formosa Beachin suuntaan (5 eur), sekä taksilla. Matka Madeiran lentokentän ja Funchalin keskustan välillä kestää noin 45 minuuttia. Kun haussa ovat pelkät lennot Madeiralle, etsi momondolta sopivin vaihtoehto:

Varaa lennot Madeiralle
Haussa myös hotelli Madeiralla?

Etsi hotelli Madeiralta