DiscoverAllgemein

Azorit – koe Atlantin vehreä paratiisi

Atlantin helmi, Eedenin puutarha, luonnonystävän paratiisi…upealla Azorien saariryhmällä on monta lempinimeä, eikä suotta. Portugalille kuuluva Azorit on hurmaava matkakohde, jonka vehreät maisemat, raikas ilmasto sekä upea luonto vievät taatusti matkaajan sydämen mennessään. Azorien yhdeksän tuliperäistä saarta ovat jokainen erilaisia, joten lomaan saa helposti yhdistettyä erilaisia kokemuksia ja kunkin saaren parhaat puolet. Azorien historia osana Portugalia näkyy niin rakennuksissa, keittiössä kuin kulttuurissakin.

Lomakohteena Azorit on unohtumaton elämys, jossa saat ihastella upeita maisemia ja nauttia rauhallisesta tunnelmasta ilman valtavia turistimassoja. Saarten charmi ja rauhaisa tunnelma on onnistuttu säilyttämään, sillä matkailijamääriä rajoitetaan, ja tämän seurauksena Azorit ei ole täyteen ammuttu turisteja edes kuumimman sesongin aikana.

Tulit sitten patikoimaan, rantalomailemaan tai nauttimaan viehättävistä kaupunkikohteista, Azoreilta löydät etsimäsi. Lue täältä parhaat reissuvinkit Azorien lomaan ja varaa momondon kautta joko halvat lennot ja majoitus tai helppo pakettimatka Azoreille!

Azorien sää: milloin saarille kannattaa matkustaa?

Kirkkaalla säällä Azorien nähtävyydet suorastaan hehkuvat

Kirkkaalla säällä Azorien nähtävyydet suorastaan hehkuvat

Azorien sijainti keskellä Atlantin valtamerta ja Golfvirran läheisyydessä takaa saariryhmälle lauhkean ja kostean meri-ilmaston ympäri vuoden. Lämpötila pysyttelee ympäri vuoden yli kymmenessä asteessa, mutta toisaalta nousee harvoin yli kahdenkymmenenviiden asteen. Ilmasto on vaihtelevaa ja kosteaa, ja Azoreilla sataa usein. Pakkaa siis mukaan niin uimakamat kuin sadetakkikin, sillä Azoreilla saatat kokea useammankin sääilmiön saman päivän aikana!

Jos aikomuksena on rantalomailla Azoreilla, paras aika matkustaa on kesäkuussa, heinäkuussa tai elokuussa. Näinä kuukausina keskilämpötila pysyttelee kahdenkymmenenkolmen asteen tuntumassa ja sademäärät matalimmillaan. Vielä syyskuussa ja lokakuussakin on lämmintä, mutta mahdollisesti myös sateista.

Jos taas suunnittelet lähinnä patikoivasi Azoreilla ja nauttivasi upeasta luonnosta, voi talvi olla paras aika, milloin mennä saarille. Lentoja voi talvikuukausina saada hyvinkin edullisesti, ja joulukuun, tammikuun ja helmikuun viileän raikkaat päivät ovat otollisia aktiivilomalle. Azoreilla on vihreää ympäri vuoden, ja talvikuukausina ainoastaan sumu voi estää vehreiden maisemien ihailun. Sää maaliskuussa, huhtikuussa ja toukokuussa on taas parhaimmillaan lämpimän keväinen, ja saaren kukkaloisto kauneimmillaan.

Matka Azoreille: helppo pakettimatka vai huokea omatoimimatka?

Lähdetkö Azoreille omin päin vai pakettimatkalle?

Lähdetkö Azoreille omin päin vai pakettimatkalle? Sinä päätät – luvassa on joka tapauksessa mieleenpainuvia hetkiä.

Azoreille ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta nopeimmillaan lentoaika on vain 8 tuntia yhdellä vaihdolla. Aikaero Suomen ja Azorien välillä on kolme tuntia. Suosittu tapa matkustaa Azoreille on pakettimatka, jolloin voit keskittyä lomailuun ilman huolehtimista majoituksista ja retkistä. Vertaile lento+hotelli -paketteja Azoreille ja varaa omasi täällä.  Jos lähtöaikasi on joustava, muista tarkistaa myös viime hetken lähdöt!

Jos taas haluat itse räätälöidä matkasi, lähde Azoreille omatoimimatkalle ja etsi edulliset lennot täältä – matkan hinta riippuu paljon vuodenajasta, mutta ajoissa liikkeellä oleva voi napata edestakaiset lennot jopa 300 eurolla.

Azorien hintataso on verrattain huokea, ja myös majoitus on kohtuuhintaista. Hyvätasoiset hotellit maksavat noin 40-80 euroa yöltä. Huomioi kuitenkin, että hotellien määrä on rajallinen, ja erityisesti pienemmillä saarilla majoitusta tarjoavia tahoja on vähän. Jos siis olet liikkeellä vilkkaimpina kesäkuukausina, suunnitteleminen kannattaa! Matkabudjettia laskiessa ota huomioon myös mahdolliset Azorien sisäiset lennot tai lauttamatkat, jotka nostavat hintaa nopeasti.

Lennot saapuvat Azorien suurimmalle saarelle, São Miguelille. Pääkaupunki Ponta Delgadassa asuu noin 68 000 ihmistä, joten se on ennemminkin kodikas pikkukaupunki kuin sykkivä suurkaupunki. Täältä löydät myös suurimman osan São Miguelin hotelleista.

Liikkuminen Azoreilla: vuokraa auto, liiku lautalla tai hyppää lentokoneeseen

Vuokraa auto ja ihastele Azorien vehreyttä omaan tahtiin

Vuokraa auto ja ihastele Azorien vehreyttä omaan tahtiin

Azorien suurimmalla saarella, São Miguelilla riittää nähtävää, joten autonvuokraus kannattaa. Myös julkinen liikenne toimii erityisesti suuremmilla saarilla, mutta pienempiin kyliin ja syrjäisempiin kohteisiin bussit kulkevat harvemmin. Autolla pääset liikkumaan omien aikataulujesi mukaisesti. Tiet saarilla ovat pääasiassa hyvässä kunnossa, mutta jos auton vuokraus ei innosta, pääsee myös takseilla liikkumaan kätevästi – harkitse myös taksin varaamista retkikäyttöön, eli kohteiden kiertämistä omalla taksilla.

Azorien saarien välillä pääset liikkumaan joko lautalla tai lentäen. Lauttaliikenne lähekkäin olevien saarien välillä on säännöllistä, mutta huomioi, että kaikki lauttavuorot eivät välttämättä kulje ympärivuotisesti! Pidemmät välimatkat kannattaa kulkea lentäen, sillä lennot kaukaisemmillekin saarille kestävät alle tunnin. momondon sivuilta löydät myös Azorien saarien välisiä lentoja, joten voit varata edulliset lennot jo etukäteen.

Azorit matkakohteena: pääsaari São Miguelin tärkeimmät nähtävyydet

Azorien kuumiin lähteisiin pulahtaminen on unohtumaton kokemus

Azorien kuumiin lähteisiin pulahtaminen on unohtumaton kokemus

Azorit on varsinainen aktiivilomailijan paratiisi, sillä saarilla riittää hengästyttävän upeita luontokohteita ja patikointireittejä. Azorit on myös erinomainen kohde erilaisten urheilulajien, kuten golfin tai surffauksen harrastamiseen. Ja jos suunnitelmissa on valloittaa Azorit lasten kanssa, tekevät saarten lempeä ilmasto, loistavat ulkoilumahdollisuudet sekä sydämelliset paikalliset kohteesta erinomaisen valinnan.

Pääsaari São Miguelin sanotaan olevan malliesimerkki koko Azorien monipuolisesta luonnosta. Jos lomasi on lyhyt, on ehkä järkevintä keskittyä São Miguelin nähtävyyksiin ja jättää muut saaret väliin. São Miguelilta löydät niin upeita järvimaisemia, kauniita hiekkarantoja kuin majesteettisia vuoriakin. Azorien pääkaupunki Ponta Delgada on hyvä tukikohta, ja täältä löydätkin suurimman osan saaren hotelleista sekä ravintoloista. Azorien ruokakulttuuri ammentaa portugalilaisesta keittiöstä, ja erityisesti kalaruoat ovat saarilla maittavia.

Muista tutustua myös Ponta Delgadan kauniisiin puistoihin ja idylliseen satamaan. Satamasta löydät myös valas- ja delfiinisafareita järjestäviä yrityksiä – valaiden ja delfiinien bongailu onkin yksi Azorien suosituimmista aktiviteeteista, ja ehdottomasti kokemisen arvoinen retki! Erinomainen ohjelmanumero myös silloin, kun suuntaat Azoreille lasten kanssa, sillä näillä retkillä viihtyy myös lapsiperhe. Myös purjehdusretket ovat suosittuja, ja täälläkin saatat törmätä hyppiviin delfiineihin.

Kylve kuumissa lähteissä

Azorit ovat tuliperäisiä saaria, ja tästä muistuttavat esimerkiksi kuumat mineraalivesilähteet, joihin pulahtaminen on elämys itsessään. Upeimmat ja suosituimmat kuumat lähteet löydät São Miguelilla keskiosan vuoristosta: Caldeira Velhalle johtava polku on saniaisten reunustama, ja kuumavesialtaita ympäröivä tiheä kasvillisuus sekä viilentävä vesiputous luovat paikalle taianomaisen tunnelman. Harkitse saapumista paikalle sateisena päivänä, jolloin väkeä on vähemmän ja kuuman veden sekä viileän ilman kontrasti on suorastaan ihmeellinen.

Kuumia lähteitä löydät myös kuuluisasta, Furnasin kraatterilaaksossa sijaitsevasta Terra Nostran puutarhasta. Jo 1700-luvulla perustettu, yksityisomistuksessa oleva puutarha on ehdottomasti yksi Euroopan kauneimmista, ja sen vehreissä maisemissa mielikin rauhoittuu. Puiston laidalla sijaitsee art deco -tyylinen kylpylähotelli.

Patikoi upeissa maisemissa

Patikointi on yksi Azoreiden suosituimmista aktiviteeteista, ja saarilta löytyy uskomattomia luontokohteita sekä vaellusreittejä. São Miguelilla upeimpia kohteita ovat esimerkiksi kraatterijärvi Lagoa do Fogo, jolle vievä, vehreä patikointireitti on mieleenpainuva kokemus. Itse järvi lumoaa kauneudellaan. Toinen kraatterijärvi, kuvankaunis Caldeira das Sete Cidades on itse asiassa kaksoisjärvi, josta toinen puoli hehkuu sinisenä, toinen vihreänä. Vista do Rei –näköalatasanteelta lähtevä, järvet kiertävä patikointireitti on yksi saarten kauneimmista – jos ratsastus on sinun lajisi, voi Sete Cidadesiin maisemiin tutustua myös hevosen selästä.

Sete Cidadesin läheisyydestä löytyy myös São Miguelin erikoisin nähtävyys: Monte Palacen hylätty hotelli, jonka katolta aukeavat henkeäsalpaavat näkymät yli järvien. Ränsistynyt hotelli on nykyisin suosittu kuvauskohde – omalla vastuulla tietysti.

Azorit matkakohteena: saarihyppele läpi upeiden kohteiden

Floresin saari, Azorit

Floresin saaren maisemista ei saa tarpeekseen

Jos aikaa riittää, vieraile myös muilla Azorien saarilla. Toiseksi suurimmalta saarelta, Picolta, löydät myös Portugalin korkeimman kohdan: Pico-tulivuori kohoaa huimaan 2351 metrin korkeuteen. Vuoren päälle voi kiivetä joko omatoimisesti tai osallistumalla opastetulle retkelle – ota huomioon, että sääolosuhteet saattavat estää kiipeämisen, joten kiireisellä aikataululla Picolle ei kannata lähteä. Picon saarelta löydät myös useita, perinteisiä viinitiloja, joiden kiertely tuo leppoisaa vastapainoa patikoinnille. Viini ja sen viljely ovat kuuluneet alueen historiaan aina 1400-luvulta asti.

Saarista läntisin, Flores, ihastuttaa lähes epätodellisilla maisemillaan. Korkeita kallionseinämiä pitkin valuvat vesiputoukset ja salaiset järvet tuntuvat olevan kuin toisesta maailmasta. Viereinen Corvo on pienin Azorien saarista, ja siellä asuu vakituisesti vain noin 400 ihmistä. Päiväretken tekeminen Floresilta Corvolle on kuitenkin vaivan arvoista, sillä piskuinen saari on idyllinen sekoitus kaunista, vulkaanista maaperää sekä perinteitä.

Terceiran saarelta löydät Azorien vanhimman kaupungin, Unescon maailmanperintölistalle kuuluvan Angra do Heroismon. Mukulakivikadut, historialliset kujat ja ystävälliset asukkaat luovat 1400-luvulla perustetulle kaupungille uniikin tunnelman. Azorien ruokakulttuurista kiinnostuneet löytävät täältä myös erinomaisia ravintoloita. Tutustu myös läheiseen luonnonpuistoon sekä Algar do Carvãon luolastoon, joka vie seikkailulle tulivuoren sisään. Jos golf on sinun lajisi, Terceiralla sijaitsee myös yksi Azorien kolmesta golfkentästä.

Azorien parhaat rannat löydät piskuiselta Santa Marian saarelta. Santa Maria sijaitsee saarista lähimpänä São Miguelia, joten sinne on helppo matkustaa, ja myös monet paikalliset lomailevat siellä. Tänne tullaan myös surffaamaan ja melomaan.

Faial ja sen ainoa kaupunki Horta tunnetaan kansainvälisestä ilmapiiristään, sillä tänne Atlantille suuntaavat purjeveneet ja huvipurret pysähtyvät. Jos Azorien ruokakulttuuri taas kiinnostaa, piipahda läheiselle São Jorgen saarelle maistelemaan herkullista, paikallista juustoa. Jos mielit päästä pinnan alle, suuntaa Graciosan saarelle: sukellus ja snorklaus ovat täällä suosittuja, kiitos Graciosan kristallinkirkkaiden vesien.

Ihastuitko Azoreihin? Varaa täältä halvat lennot Azoreille sekä etsi edullinen majoitus Azoreilta – tai jos haluat päästä matkajärjestelyissä helpommalla, tutustu vertaile valmismatkoja Azoreille ja varaa sinulle sopivin vaihtoehto!
Näistä artikkeleista löydät lisää vinkkejä Portugalin alueella matkusteluun: