DiscoverLuonto

Vaellusreitit Lapissa – seitsemän matkaa erämaan rauhaan

Haaveiletko vaelluksesta Lapin erämaan rauhassa kaukana kaikesta, vain tunturien hiljaisuus kumppaninasi? Nämä vaellusreitit Lapissa vievät sinut jylhien tunturien paljakoille, solisevien virtojen äärelle ja hillasoiden hiljaisuuteen. Valitse itsellesi sopiva vaellusreitti vaikeustason ja reitin pituuden mukaan ja valmistaudu kohtaamaan tunturissa itsesi sekä Lapin koruton kauneus.

 

Hetta – Pallas, 55 km

Irrottaudu arjesta Hetta-Pallas -vaelluksella

Hetta-Pallas -reitin tuntureilta avautuviin maisemiin tuudittautuen voit vihdoin kytkeä arkivaihteen pois päältä. Tämä Lapin tunturivaellusten aateliin kuuluva 55 kilometrin pituinen Hetta-Pallas-reitti tarjoileekin komeita tunturinäkyjä kerta toisensa jälkeen, aina välillä alas kuruihin laskeutuen. Vaelluksella muun muassa ohitetaan Pallastuntureiden korkein laki, 807 metriä korkea Taivaskero, jonne voit halutessasi poiketa ottamaan lähempää yhteyttä taivaankanteen. Vaikka teltta kannattaakin pakata reitin suosion vuoksi mukaan, löytyy Hetta-Pallas-väliltä useita hyvinvarustettuja autiotupia. Hannukurun tupien yhteydessä, noin puolessa välissä reittiä pääsee halutessaan jopa saunaan, jossa vaelluksen väsyttämät jäsenet saavat uutta pontta seuraavaan retkipäivään.

Vaativuus: Sopii aloittelijallekin.
Paras vaellusaika: Kesäkuun lopusta syyskuuhun.
Lähtöpaikat: Hetan kirkonkylä ja Pallastunturin luontokeskus

Unohtumattoman Hetta-Pallas tunturivaelluksen alkuun pääset etsimällä lennot Kittilään.

 

Kuusamon Karhunkierros, 80 km

Kuusamon Karhunkierros tarjoaa takuulla mahtipontisia maisemia

Oletko valmis Lapin vaellusten kuninkaaseen? Ehkäpä Suomen kuuluisin vaellusreitti, 80 km pituinen Oulangan kansallispuiston vaikuttavissa maisemissa kiertävä Karhunkierros on huikea elämys, jonka monet haluavat kokea ainakin kerran elämässään. Tämä Lapin vaellusreittien parhaimmistoon kuuluva kierros esittelee mahtipontisia maisemiaan kuruissa virtaavista joista metsäisten vaarojen siimekseen ja mäntykankaiden viileyteen. Kurkista riippusillalta alas koskisen joen pärskeisiin ja ota kropasta mittaa reitin tiukoissa nousuissa. Karhunkierroksen täysimittainen reitti kestää vaeltajan tasosta riippuen 3-8 päivää ja jotta varmistat kokemuksen kivuttomuuden, kannattaa ainakin ennen koko reitille pinkaisua hankkia hieman patikointikokemusta sekä hyvät perusretkeilytaidot.

Vaativuus: Keskivaativa, soveltuu jo hieman vaelluskokemusta hankkineille.
Paras vaellusaika: Kesäkuusta lokakuuhun.
Lähtöpaikat: Karhunkierroksen lähtöpaikoille on hyvät yhteydet Sallasta ja Kuusamosta.

Kuumottaako Karhunkierros? Löydä halvat lennot Kuusamoon ja lähde matkaan.

 

Kevon kanjoni (Kevon reitti), 63 km

Kevon kanjoni tarjoaa upeiden maisemien lisäksi fyysistä haastetta vaeltajalle

Etsitkö vaellusreittiä, jonka fyysiset haasteet pakottavat ajatukset keskittymään olennaiseen? Kevon kanjonin 63 kilometrin pituinen reitti täyttää varmasti nämä vaatimukset. Tämä Kevon luonnonpuiston upeissa rotkomaisemissa kulkeva reitti mutkittelee pääosin Kevon kanjonin laaksossa, mutta matkalla kuljetaan mös avotunturissa ja tunturikoivikoissa. Kysyttyä vaativuutta reitille tuo laskeutuminen osin yli 80 metriä syvän Kevon kanjonin pohjalle ja sieltä kerta toisensa jälkeen takaisin ylös. Matkalle kannattaa myös varautua vedenpitävin varustein – reitillä kahlaat Kevojoen yli muutamaankin kertaan ja ihailet läheltä näyttävää Fiellun putousta. Alueen ainutlaatuinen luonto on tarkoin suojeltua, ja siksi Kevon luonnonpuistossa liikkuminen on rajoitettua ja siellä saa liikkua ja telttailla vain merkityillä paikoilla.

Vaativuus: Vaativa, soveltuu jo vaeltamista harrastaneille.
Paras vaellusaika: Kesäkuun lopusta syyskuun puoliväliin.
Lähtöpaikat:
Reitin eteläpäästä Sulaojalta tai pohjoispäästä Kenesjärveltä.

Tartutko Kevon kanjonin haasteeseen? Tee haaveesta totta etsimällä halvat lennot Ivaloon.

 

Haltin vaellus (Kilpisjärvi-Halti-Kilpisjävi), 110 km

Haltin vaellus vie sinut Pihtsusjärven karun kauniille rannoille

Havitteletko vaellukseltasi korkeampia ulottuvuuksia? Suomen korkein kohta sijaitsee Haltilla, tarkalleen ottaen 1324 metriä merenpinnan yläpuolella, jonne ei takuulla yllä mailman pauhu. Kalottireittiin kuuluva Haltin vaellus lähtee Kilpisjärveltä ja yhdensuuntaisen matkan pituudeksi Haltin tuville päättyen tulee noin 55 kilometriä. Retken kruunaava Haltin huiputus kannattaa tehdä hyvällä säällä ja huiputtajat saavat palkkiona huimien näkymien lisäksi kirjoittaa nimensä Haltin kirjaan. Edestakaisella, paikoin vaativalla vaelluksella kohtaat Haltin huipun lisäksi muitakin mieleenpainuvia luontoelämyksiä, kuten vaikuttavan Meekopahdan, Saivaaran, jyrkät seinämät Annjalonjilla ja Pihtsusjärven asumattomat rannat. Autio- ja varaustupia on matkan varrella sopivasti n. 10 km välimatkoin. Maalliset murheet karkoittavaan pitkään Haltin vaellukseen kannattaa varata kunnolla aikaa ja siihen on hyvä valmistautua asianmukaisesti.

Vaativuus: Keskivaativa, ei suositella aivan aloittelijoille.
Paras vaellusaika: Kesäkuun lopusta syyskuun puoliväliin.
Lähtöpaikat:
Kilpisjärven luontokeskus

Kokoa ajatukset Suomen korkeimmalla huipulla ja etsi lennot Ivaloon tai Enontekiöön.

 

Pyhä-Luosto reitti, 47 km

Pyhä-Luosto-vaelluksella maisemat vaihtelevat aarniometsistä soihin ja rakkakivikkoihin.

Pyhä-Luosto reitti Pyhä-Luoston kansallispuistossa vie pyhiinvaellukselle omaan sisimpään. Kurujen ja kerojen keskellä otat yhteyttä muinaisiin metsäsaamelaisiin ja näet matkan varrella aarniometsiä, soita, tuntureita, rakkakivikkoja ja muinaisesta geologisesta perinnöstä kieliviä aaltokiviä. 514 metriä korkean Ukko-Luoston valloitus, ametistikaivos ja Suomen syvin tunturikuru Isokuru kuuluvat monipuolisen Pyhä-Luosto reitin kohokohtiin. Vaellusreitin kiertämiseen kuluu noin 3-5 päivää ja makeat unet matkan varrella saat reitin lukuisissa autiotuvissa, joista osaa on mahdollista myös varata, jos keskeytyksetön mielenrauha on ykköstavoitteenasi.

Vaativuus: Soveltuu aloittelijallekin.
Paras vaellusaika
: Parhaimmillaan kesällä, mutta osin kuljettavissa talvellakin.
Lähtöpaikat:
Käyräsvaara 4-tien varrella lähellä Torvisen kylää, Luoston ja Pyhän matkailukeskukset sekä Pyhä-Luoston luontokeskus Naava.

Pyhiinvaellus mielessä? Aloita vaellusmeditaatiosi etsimällä halvat lennot Rovaniemelle.

 

Saariselän reitit (UKK-kansallispuisto)

Saariselän vaellusreitit sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneille Lapin kävijöille

Saariselän vaellusreitit tarjoavat mutkattoman tien stressittömyyteen maisemista tinkimättä. Saariselän monipuolisista ja helppokulkuisista retkeilyreiteistä pääsee helposti nauttimaan niin täydellinen noviisi kuin kokenut konkarikin. Saariselän tunturihuiput Kiilopää, Kaunispää ja Iisakkipää puolestaan tarjoavat sopivaa haastetta sitä kaipaaville. Ympärivuotinen vaelluskohde on tunnettu kauniista tunturi ja -erämaaluonnostaan ja se on myös portti Urho Kekkosen kansallispuistoon. UKK-puiston pitemmillä vaelluksilla pääset halutessasi testaamaan useamman päivän kestävyyttä. Alueen kehuttu, tiheä autio- ja varaustupaverkosto tuo vaelluskokemukseesi astetta enemmän luksusta.

Vaativuus: Helppo-keskivaativa reitistä riippuen.
Paras vaellusaika
: Kesällä, mutta avoinna myös talvireittejä.
Lähtöpaikat:
Saariselän matkailukeskus, Kiilopää, Laanila, Hotelli Kakslauttanen.

Sulata stressi Saariselän tunturimaisemassa ja löydä halvat lennot Ivaloon.

 

Kaldoaivi / Sevettijärvi-Pulmanki, 60-70km

Kaldoaivin erämaassa Sevettijärvi-Pulmanki-vaelluksella läsnä ovat sinä, erämaa ja taivaankansi

Tahdotko oikeasti kauaksi kaikesta? Suomen pohjoisimpia kolkkia lähestyvällä Sevettijärvi-Pulmanki -reitillä on harvemmin suurta tungosta. Kaldoaivin erämaata halkova, jääkauden peruista kielivä reitti on karu ja kaukaisuudessaan kohtuullisen vaikeasti lähestyttävä, mutta uniikissa luonnossaan ja hiljaisuudessaan vertaa vailla. Täällä voit lopullisesti unohtaa digiriippuvuuden ja keskittyä luontoyhteyden rakentamiseen. Tunturimaisemaa rikkovat lukuisat purot, joet ja erämaalammet, ja maasto on suhteellisen helppokulkuista. Tietön erämaa asettaa kuitenkin haasteensa kulkijalle, joten reittiä suositellaan hieman kokeneemmille, suunnistustaitoisille vaeltajille.

Vaativuus: Vaativa, suositellaan suunnistustaidot omaaville.
Paras vaellusaika
: Juhannuksesta lokakuun alkupuolelle.
Lähtöpaikat:
Etelässä Sevettijärven kolttasaamelainen kylä, Pohjoisessa Pulmankijärvellä.

Vastaa kaukaisen erämaan kutsuun ja etsi halvat lennot Ivaloon.

 

Auttavatko nämä vaellusreitit Lapissa akuuttiin erämaankaipuuseesi, vai iskikö isompikin retkeilykipinä? Tutustu muihin Lapin kesän mahdollisuuksiin!

Katso myös, miksi Koli on erinomainen syyskohde tai lue täältä kauneimmista pyöräilyreiteistä ympäri maailman. Jos nämä vaihtoehdot on jo nähty, etsi lisää vinkkejä aktiivilomalle!

Liittyvät