DiscoverLomavinkit ja niksit

Käsimatkatavarat lentoyhtiöittäin ja muut matkustamon tavarasäännöt

Käsimatkatavaran kokoa ja määrää koskevat ohjeet saattavat vaihdella lentoyhtiöittäin paljonkin, eikä niitä ole aina helppo tulkita. Oman lentoyhtiön käsimatkatavaraa koskeviin säädöksiin on hyvä tutustua hyvissä ajoin ennen matkaa jotta vältyt maksamasta kalliita lisämaksuja esimerkiksi liian painavan käsimatkatavaran vuoksi.

Etukäteen on hyvä tutustua myös ohjeisiin sallituista matkatavaroista, eli mitä käsimatkatavaroihin saa pakata mukaan. Näin vältyt ongelmilta turvatarkastuksessa. Tämän käsimatkatavaraoppaan avulla voit perehtyä suosituimpien lentoyhtiöiden käsimatkatavaraa koskeviin säädöksiin, ja varmistaa mutkattoman startin lomallesi.

Finnair

Vuonna 1923 perustettu Finnair lentää yli 80 kohteeseen Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, ja se on valittu Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi jo 10 vuotta peräkkäin. Finnairin kotikenttä on Helsinki-Vantaa, joka tunnetaan myös yhtenä Euroopan tärkeimmistä solmukohdista Aasiaan suuntautuville reiteille.

Finnairin käsimatkatavaraohjeet ovat seuraavat:
Finnairilla saa käsimatkatavaran lisäksi olla mukana matkustamossa yksi henkilökohtainen laukku kuten käsilaukku, kannettavan tietokoneen laukku tai pieni reppu. Lentokoneeseen mukaan otettavan ylimääräisen käsimatkatavaran tulee mahtua edessä olevan istuimen alle lennon aikana.

Uusimmat tiedot ja päivitetyt matkatavaraohjeet löydät aina Finnairin sivuilta.

Lentolaukun koko:

Paino: Enintään 8 kg sis. ylimääräisen laukun
Mitat: Korkeus 56 cm | Leveys 45 cm | Syvyys 25 cm
Ylimääräisen laukun mitat: Korkeus 40 cm | Leveys 30 cm | Syvyys 15 cm

Tutustu myös momondon Helsinki-Vantaa-oppaaseen.

Ryanair

Euroopan ensimmäisenä halpalentoyhtiönä vuonna 1985 aloittanut Ryanair nimettiin perustajansa Christy Ryanin mukaan, ja se on nykyään Euroopan suurin lentoyhtiö. Ryanair lentää 950 kohteeseen 26 maassa maailmanlaajuisesti.

Ryanairin käsimatkatavaraohjeet ovat seuraavat:
Ryanairilla saa ottaa matkustamoon käsimatkatavaran lisäksi pienen ylimääräisen laukun. Uusimmat tiedot ja päivitetyt matkatavaraohjeet löydät aina Ryanairin sivuilta.

Lentolaukun koko:

Paino: Enintään 10 kg
Mitat: Korkeus 55 cm | Leveys 40 cm | Syvyys 20 cm
Ylimääräisen laukun mitat: Korkeus 35 cm | Leveys 20 cm | Syvyys 20 cm

Norwegian

Norwegian on vuonna 1993 perustettu norjalainen halpalentoyhtiö. Tänään Norwegian on Skandinavian toiseksi suurin lentoyhtiö, ja halpalentoyhtiöiden joukossa Euroopan kolmanneksi suurin. Norwegian lentää yli 100 kohteeseen Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.

Norwegianin käsimatkatavaraohjeet ovat seuraavat:
Myös Norwegianilla saa ottaa matkustamoon käsimatkatavaran lisäksi pienen käsilaukun tai tietokonelaukun. Norwegianin matkatavarasäädökset vaativat kuitenkin, että ylimääräisen käsimatkatavaran pitää mahtua edessä olevan istuimen alle lennon aikana. Uusimmat tiedot ja päivitetyt matkatavaraohjeet löydät aina Norwegianin sivuilta.

Lentolaukun koko:

Paino: 10-15 kg (Lipputyyppisi määrittää käsimatkatavaran sallitun painon)
Mitat: Korkeus 55 cm | Leveys 40 cm | Syvyys 23 cm

SAS

SAS eli Scandinavian Airlines perustettiin vuonna 1946. Lentoyhtiö on Tanskan, Norjan ja Ruotsin yhteinen kotilentoyhtiö, ja nykyisin Skandinavian johtava lentoyhtiö. SAS kuljettaa matkustajia päivittäin kaikkialle maailmaan, ja se on myös Star Alliance -lentoyhtiöallianssin jäsen.

SASin käsimatkatavaraohjeet ovat seuraavat:
Käsimatkatavaran lisäksi SASilla saa ottaa matkustamoon pienen käsi- tai tietokonelaukun. Uusimmat tiedot ja päivitetyt matkatavaraohjeet löydät aina SASin sivuilta.

Lentolaukun koko:

Paino: Enintään 8 kg
Mitat: Korkeus 55 cm | Leveys 40 cm | Syvyys 23 cm
Ylimääräisen laukun mitat: Korkeus 40 cm | Leveys 30 cm | Syvyys 15 cm

easyJet

Liikemies Stelios Haji-Ioannou perusti lentoyhtiö easyJetin vuonna 1995, ja se on Ryanairin jälkeen Euroopan suurin halpalentoyhtiö. EasyJetillä on satoja kohteita yli 30 maassa, mukaan lukien vakiokohteet Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa.

EasyJetin käsimatkatavaraohjeet ovat seuraavat:
EasyJetillä matkustamoon saa ottaa vain yhden kappaleen käsimatkatavaraa, ellet ole easyJet Plus -kortin haltija tai maksanut Flexi-lentolipusta. Uusimmat tiedot ja päivitetyt matkatavaraohjeet löydät aina easyJetin sivuilta.

Lentolaukun koko:

Paino: Ei painorajoitusta (käsimatkalaukun koko tulee olla sellainen, että pystyt itse nostamaan sen matkatavarahyllylle ja sieltä pois)
Mitat: Korkeus 56 cm | Leveys 45 cm | Syvyys 25 cm

KLM

KLM, joka tunnetaan myös nimellä KLM Royal Dutch Airlines, perustettiin jo vuonna 1919 Hollannin kansalliseksi lentoyhtiöksi. KLM fuusioitui Air Francen kanssa vuonna 2004, ja se lentää nykyään yli 240 kohteeseen maailmanlaajuisesti.

KLM:n käsimatkatavaraohjeet ovat seuraavat:
Kun lentoyhtiösi on KLM, voit ottaa matkustamoon käsimatkatavaroiden lisäksi myös pienen käsilaukun tai tietokonelaukun. Käsimatkatavaran ja ylimääräisen laukun yhteispaino tulee kuitenkin olla enintään 12 kg. Uusimmat tiedot ja päivitetyt matkatavaraohjeet löydät aina KLM:n sivuilta.

Lentolaukun koko:

Paino: Enintään 12–18 kg sis. ylimääräisen pienen laukun (lipputyyppisi määrittää käsimatkatavaroiden sallitun yhteispainon)
Mitat: Korkeus 55 cm | Leveys 35 cm | Syvyys 25 cm
Ylimääräisen laukun mitat: Korkeus 40 cm | Leveys 30 cm | Syvyys 15 cm

Air Berlin

Air Berlinin perusti vuonna 1978 PanAmin entinen lentokapteeni Kim Lundgren, ja se on nykyään Euroopan seitsemänneksi suurin lentoyhtiö. Air Berlin kuljettaa matkustajia yli 140 kohteeseen niin Saksassa, Euroopassa kuin muuallakin maailmassa. Air Berlinistä tuli vuonna 2012 osa kansainvälistä Oneworld-ilmailuallianssia.

Air Berlinin käsimatkatavaraohjeet ovat seuraavat:
Air Berlinillä saa tuoda matkustamoon käsimatkatavaran lisäksi ylimääräisen käsilaukun (maks. 2 kg). Uusimmat tiedot ja päivitetyt matkatavaraohjeet löydät aina Air Berlinin sivuilta.

Lentolaukun koko:

Paino: 8 kg
Mitat: Korkeus 55 cm | Leveys 40 cm | Syvyys 23 cm
Ylimääräisen laukun mitat: Korkeus 40 cm | Leveys 30 cm | Syvyys 10 cm

Air France

Air France perustettiin vuonna 1933 Ranskan kansalliseksi lentoyhtiöksi, ja fuusioiduttuaan KLM-lentoyhtiön kanssa vuonna 2004 on se tunnettu nimellä Air France KLM. Lentoyhtiö lentää yli 240 kohteeseen yli 106 maassa, ja erityisesti Pariisi ja Amsterdam tunnetaan sen kotilentokenttinä.

Air Francen käsimatkatavaraohjeet ovat seuraavat:
Käsimatkatavaran lisäksi matkustamoon saa tuoda ylimääräisen käsi- tai tietokonelaukun. Käsimatkatavaran ja ylimääräisen laukun yhteispaino tulee kuitenkin olla enintään 12 kg. Uusimmat tiedot ja päivitetyt matkatavaraohjeet löydät aina Air Francen sivuilta.

Lentolaukun koko:

Paino: 12–18 kg (Lipputyyppisi määrittää sallitun painon)
Mitat: Korkeus 55 cm | Leveys 35 cm | Syvyys 25 cm
Ylimääräisen laukun mitat: Korkeus 40 cm | Leveys 30 cm | Syvyys 15 cm

Mitä käsimatkatavaroihin saa pakata mukaan?

Jos käsimatkatavarasäädökset tuntuvat epäselviltä, tutustu tähän ohjeeseen. Käsimatkatavaroiden pakkaaminen on helpompaa, kun tiedät etukäteen mitä matkustamoon saa ottaa mukaan. Näin vältyt ongelmilta turvatarkastuksessa ja pääset matkaan ilman turhaa hermojen kiristymistä heti loman alkajaisiksi.

Nesteet lentokoneessa

Käsimatkatavaroita pakatessa on hyvä muistaa, että nesteiden tuontia matkustamoon valvotaan erityisesti. Nesteillä ei tarkoiteta pelkästään vettä tai muita juomia, vaan kaikkia nestemäisessä muodossa olevia tuotteita. Vesipullon lisäksi nesteillä tarkoitetaan siis myös deodoranttia, hajuvesiä ja muita vastaavia tuotteita.

Kaikki käsimatkatavaroihin pakattavat nesteet saavat olla kooltaan enintään 100 ml, ja esimerkiksi deodorantin voi hyvin ottaa mukaan sillä sen koko on tavallisesti 50 ml. Tarkista kuitenkin varmuuden vuoksi, ettei tuotteiden koko ylitä sallittua 100 millilitran rajaa ennen kuin pakkaat sen käsimatkatavaroihin. Kaikkien käsimatkatavaroihin pakattavien nesteiden tulee lisäksi mahtua 1 litran vetoiseen läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan muovipussiin.

Jos nesteitä ei ole etukäteen pakattu muovipussiin, ne voi pakata myös lentokentältä saatavaan muovipussiin ennen turvatarkastukseen siirtymistä. Käsimatkatavarat on hyvä myös pakata niin että nesteille tarkoitettu muovipussi löytyy helposti, sillä se tarkistetaan turvatarkastuksessa erikseen. Näin vältyt turvatarkastuksessa koko laukun penkomiselta, ja jono etenee rivakammin.

Toilettilaukku ja nesteet lennolla

Huomioithan, että kaikkien käsimatkatavaroihin pakattavien nesteiden tulee mahtua vetoisuudeltaan litran muovipussiin. Jos nesteet eivät mahdu yhteen muovipussiin, ne voi joutua jättämään kentälle. Siksi on hyvä muistaa, että nesteillä tarkoitetaan kaikkea nestemäisessä muodossa olevaa. Tarkista siis toilettilaukkusi, sillä sieltä saattaa löytyä nesteiksi luokiteltavia tuotteita.

Toilettilaukun nesteet tulee siirtää turvatarkastuksen ajaksi muovipussiin, ja se koskee kaikkia nestemäisiä tuotteita kuten hajuvesiä, deodoranttia, hyttyssuihketta, shampoota, parranajotuotteita ja voiteita. Kiinteässä muodossa olevaa kosmetiikkaa ei tarvitse laittaa erikseen muovipussiin, mutta nestemäiset tuotteet kuten meikkivoiteet, ripsivärit ja nestemäiset huulipunat, -kiillot ja -rasvat tulee pakata nesteisiin. Myös hiuslakka kulkee lentokoneessa käsimatkatavaraoissa kunhan pullo on ehkä eikä ylitä sallittua kokorajoitusta.

Vinkki: Jos matkustat paljon, voi olla mukavampi hankkia paksumpaa muovia oleva, vetoketjullinen, n. litran vetoinen toalettipussi, jonne aina pakkaat erikseen nestemäiset tuotteesi lennolle. Se näyttää paremmalta ja toimii käytössäkin mukavammin kuin minigrip-pussi!

Saako lentokoneeseen viedä ruokaa?

Voit tavallisesti ottaa pientä naposteltavaa tai eväät lentokoneeseen. Muista kuitenkin, että juomia ja nestemäisessä muodossa olevia elintarvikkeita koskevat käsimatkatavaroiden normaalit nesterajoitukset (enintään 100 ml uudelleensuljettavassa läpinäkyvässä muovipussissa). Vaikka oman lounaan tuominen lennolle on lähtökohtaisesti ok, oman lentoyhtiön säännöt on hyvä tarkistaa erikseen. Kaikki lentoyhtiöt eivät nimittäin salli ottaa ruokaa mukaan matkustamoon – tarkista siis asia ennen matkalle lähtöäsi.

Erityistapaukset

Nesteet lentokoneessa ovat erityisen valvottu osa-alue turvallisuussyistä, mutta nesterajoituksissa voidaan joustaa jos kyseessä on vauvanruoka, äidinmaidonkorvike, erityisruokavalioon liittyvä tuote tai vastaava, jonka koko ylittää sallitun 100 millilitraa. Kaikki nestemäiset tuotteet tulee kuitenkin esittää turvatarkastuksessa, eikä niitä saa olla mukana enempää kuin lennon tarpeen ajan.

Huomaa kuitenkin, että turvatarkastuksen läpäistyäsi voit toki ostaa lentokenttäalueelta virvoitusjuomia tai muita nestemäisiä tuomisia ja ottaa ne mukaan koneeseen. Tax freesta ostetut nestemäiset tuotteet pakataan sinetöityyn pussiin, jotta lentokenttä- sekä lentokoneen henkilökunta tietää sinun hankkineen tuotteet joistain lentokentän tax free -myymälöistä.

Lääkkeet lentokoneessa

Käsimatkatavaroihin saa pakata mukaan lääkkeitä, eivätkä nesterajoitukset koske nestemäisessä muodossa olevia lääketarpeita joita tarvitaan lennon aikana. Jos nestemäisen lääkepakkauksen koko ylittää 100 ml, on resepti kuitenkin hyvä olla mukana. Lisäksi on hyvä selvittää, tarvitsetko lääkkeellesi apteekista erillisen todistuksen matkaa varten.

Reseptilääkkeiden kohdalla kannattaa resepti olla aina mukana matkalle lähtiessä, jotta voit tarvittaessa todistaa lääkkeiden aitouden turvatarkastuksessa. Yleisesti kannattaa myös ottaa mukaan kaikki reseptivapaat lääkkeet lentokoneeseen (kuten särky- tai matkapahoinvointilääkkeet), jotta ne ovat tarvittaessa helposti saatavilla.

Tupakkatuotteet

Voit kuljettaa savukkeita käsimatkatavaroissa. Tarkista kuitenkin tupakkatuotteiden maahantuontirajoitukset kohdemaassa, ettet ota vahingossa mukaasi liiallista määrää. Matkan ajaksi omaan käyttöön varatut tuotteet eivät tavallisesti ylitä rajoituksia. Sytyttimiä saa olla mukana yksi kappale per henkilö, ja se tulee turvallisuussyistä ottaa mukaan matkustamoon – ei siis ruumaan menevään matkatavaraan.

Sähkötupakat

Myös sähkötupakka on sallittu tuote käsimatkatavaroissa. Nikotiinisäiliötä, jossa on varoitusmerkintä, ei kuitenkaan saa ottaa mukaan matkustamoon. Voit tosin ottaa mukaan pieniä sähkötupakalle tarkoitettuja nestesäiliöitä, sillä ne eivät tavallisesti ylitä 100 millilitran kokorajoitusta. Myös nämä nesteet tulee laittaa turvatarkastuksessa uudelleensuljettavaan läpinäkyvään muovipussiin.

Jos matkustat usein vain käsimatkatavarat mukanasi, poimi momondon vinkit ja opi pakkaamaan kevyesti. Poimi hyvät vinkit myös pitkillä lennoilla viihtymiseen, ja saavut määränpäähäsi virkeänä. Lue lisäksi, mitä eroa on Economy-, Business- ja 1. luokan lipuilla.