DiscoverLuonto

Lappi kesällä – unohtumattomia elämyksiä yöttömässä yössä

Lappi mielletään yleensä joko talvilomien lumiseksi kohteeksi tai ruskan värjäämäksi syyskohteeksi. Pohjolaan kannattaa kuitenkin suunnata myös kesäkuukausina, sillä Lappi kesällä tarjoaa paitsi ympäri vuorokauden paistavaa aurinkoa, korvissa inisevät hyttysiä ja välillä hyytäviä lämpötiloja, myös huikeita tunturimaisemia, solisevia vesiä sekä kesäaktiviteetteja kuten koskenlaskua, vaellusta tai uniikkeja tapahtumia.

Matkustit sitten Lappiin kesällä lasten kanssa tai aikuisten kesken, löydät varmasti unohtumattomia elämyksiä. Kokosimme yhteen vinkit hurmaavaan ja ainutlaatuiseen Lapin kesään!

Millainen on Lappi kesällä?

Lappi kesällä on oiva kohde myös hillojenpoiminnasta haaveileville

Mielitkö hillasoiden hiljaisuuteen? Suuntaa siinä tapauksessa Lappiin heinäkuun puolivälissä! ©Visit Finland / Antti Saraja

Lapin kesä tuoksuu paljailta kallioilta ja kuivahtaneelta jäkälältä, vettyneiltä hillasoilta ja kostuneelta metsältä. Matkasit sitten Lappiin kesän alussa tai elokuun viimeisillä viikoilla, voi vastassasi olla joko hyytävä kylmyys tai paahtava helle. Kesäkuun alkupuolella matkustaessa keskilämpötila jää alle kahdentoista asteen, ja joissain tuntureissa voi hyvinkin olla vielä lumi maassa. Toisaalta, jos hyvä tuuri käy, voi aurinko porottaa täydeltä taivaalta ja pääset nauttimaan Lapin helteistä ennen itikoiden saapumista!

Moni välttääkin kesäistä Lappia itikoiden paljouden vuoksi. On totta, että hyttysiä, tai sääskiä kuten Lapissa sanotaan, riittää pohjoisessa kesäaikaan. Emme kuitenkaan suosittele perumaan Lapin-lomaa hyttysten pelossa, sillä niiltä voi myös suojautua – varaa mukaan hyttysmyrkkyä, peittäviä ja vaaleita vaatteita, sekä mahdollisesti myös hyttyskarkotin. Jos vielä ajatus hyttysistä hirvittää, ajoita reissusi kesäkuun alkupuolelle tai elokuulle, sillä pahin räkkä, eli hyttysaika, kestää yleensä juhannukselta heinäkuun loppuun.

Heinäkuun puolivälissä taas alkaa marja-aika, ja kullankeltaisena hehkuva hilla valtaa suot. Heinäkuun ja elokuun päivät voivat olla paikoin hyvinkin helteisiä, mutta yleensä elokuun loppupuolella ruska alkaa hiipiä soilta ylös tunturiin.

Paras aika matkustaa Lappiin on siis aina – pohjoisen säässä pärjää, kun pakkaa mukaansa kerroksittain puettavia vaatteita ja sadetta pitävää kampetta.

Mihin Lapissa kesällä? Lapin lomakohteet kesällä sekä parhaat kesäaktiviteetit

Melontaa lapissa kesällä Inari-Saariselän alueella

Melonta on rauhallinen tapa tutustua Inari-Saariselän alueen mahtaviin tunturimaisemiin ©Juha Kauppinen / Inari-Saariselkä Matkailu Oy

Lapin hiihtokeskuksissa riittää toimintaa myös silloin, kun rinteet hohkaavat lumesta paljaina. Kun kohteena on Lappi kesällä, suuntaa esimerkiksi Leville: Kittilän lentokentän läheisyydessä sijaitseva tunturikohde on paitsi helppo saavuttaa, myös helppo ottaa haltuun. Levi on täynnä tapahtumaa myös kesäisin, jolloin tunturi tarjoaa esimerkiksi viikko-ohjelman, josta on helppo poimia järjestettyjä retkiä eri päivälle. Omin päin voi suunnata tunturiin patikoimaan, kalastusretkelle tai melomaan lähijärville ja -joille. Jos haluat ottaa tunturin haltuun uudella tavalla, Leviltä löydät myös erinomaiset olosuhteet joko vauhdikkaampaan tai rennompaan maastopyöräilyyn.

Lapin nähtävyydet kesällä eivät rajoitu vain upeaan luontoon. Lappi on tunnettu myös omaperäisistä taitelijoistaan, joten älä jätä väliin mahdollisuutta tutustua heihin lähemmin! Kittilän läheisestä Kaukosen kylästä löytyvä Särestöniemi-museo esittelee paitsi Reidar Särestöniemen vimmaista ja värikästä taidetta, myös vanhaa peräpohjalaista rakennusperinnettä jo 1800-luvun puolella rakennetun sukutilan muodossa. Lisää taidetta ja lappilaista kulttuuria on tarjolla Inarissa, jossa sijaitseva Saamelaismuseo Siida on Suomen pohjoisimpia museoita, ja ehdoton käyntikohde alueella vieraileville. Siidasta löydät paitsi paljon tietoa saamelaiskulttuurista, myös esimerkiksi Suomen museoiden ainoan aidon noitarummun.

Inari-Saariselän alue on muutenkin erinomainen kohde, kun lähdet Lappiin kesällä lomalle: Kalastajat virittelevät jo virveleitään, sillä täältä löydät esimerkiksi Suomen kuuluisimmat lohijoet: Tenon ja Näätämöjoen. Älä unohda myöskään läheistä Saariselkää: patikointiretket läheiselle Kiilopäälle tai pidemmät vaellukset Urho Kekkosen kansallispuistoon sopivat myös koko perheelle. Lemmenjoen kansallispuisto taas on aitoa erämaata, jonka karuihin tunturimaisemiin ja laajoihin jänkiin voit tutustua vaelluksen lisäksi joelta käsin melomalla tai jokiveneen kyydissä.

Syvemmälle lapin salaperäisiin maisemiin pääset vuokraamalla auton ja ottamalla suunnaksi pohjoisen: Ihaile ajellessasi hiljaisia teitä vierellä lipuvia tuntureita, koskemattomia erämaita ja syrjäisiä kyliä. Karigasniemen kohdalta voit ylittää Norjan rajan ja todistaa maisemien muuttumista aina karummaksi ja karummaksi. Jatka matkaa, sillä tie päättyy lopulta Jäämeren rantaan ja Nordkappiin. Paljoa pohjoisemmaksi et Euroopan mantereella pääse!

Lappiin vaeltamaan kesäaikaan

Kevon kanjoni on upea vaelluskohde jos lähdet lappiin kesällä

Kevon kanjoni on vaativa, mutta upea vaelluskohde ©Visit Finland / Jussi Helttunen

Kesä on mitä parasta aikaa vaellukselle Lapissa. Ruskan mukanaan tuomat turistimassat eivät ole vielä saapuneet, joten hyvällä tuurilla saat ihailla jylhiä tuntureita, kumisevia kairoja ja solisevia vesiä ihan itseksesi. Vaellus ja lapin aavat maisemat ovat suorastaan meditatiivisia keskikesän hiljaisuudessa – ja mikä parasta, hyttyset viihtyvät huonosti paljailla tuntureilla!

Tunturikeskuksissa on mahdollista tehdä lyhyempiä päivävaelluksia, mutta jos haluat todella kokea Lapin huumaavan luonnon, lähde yli yön kestävälle vaellukselle. Pakkaa mukaan teltta, tai yövy matkan varrella jossain Metsähallituksen ylläpitämistä autio- tai vuokratuvista. Saatat saada yöpymisseuraksi muita matkalaisia tai vain pihalla nököttäviä poroja, mutta tunnelma on taattu!

Jos suunnittelet lähteväsi Lappiin vaeltamaan kesällä, lue ensin täältä momondon vinkit Lapin vaellusreiteille!

Lappiin kesällä lasten kanssa

Lapissa kesällä lasten kanssa voi vaikka harrastaa maastopyöräilyä

Levillä voitte hypätä pyörän selkään koko perheen voimin! ©Levin Matkailu Oy

Onko suunnitelmissa Lapin loma lasten kanssa? Perheen pienimmätkään eivät jää toimettomaksi Lapissa, vaan Lappi kesällä lasten kanssa tarjoaa rutkasti tekemistä ja elämyksiä kaikenkokoisille!

Rovaniemi on paitsi Lapin pääkaupunki, myös monipuolinen matkakohde koko perheelle. Joulupukin pajakylä on avoinna ympäri vuoden, joten myös kesällä lapset voivat käydä kuiskuttelemassa joulupukin korvaan seuraavan joulun lahjatoiveita. Myös vierailut husky- tai porotilalla ovat varmasti perheen pienimpien mieleen.

Jos matkailet vähän isompien lasten kanssa, suuntaa Rovaniemen koskien kuohuihin! Rovaniemeä on kehuttu yhdeksi Suomen parhaista koskenlaskupaikoista, ja reittejä löytyy aloittelijan helpoista vaativimpiin tyrskyihin. Taatusti jännittävää puuhaa niin lapsille kuin aikuisillekin!

Vain tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä löydät Ranuan eläinpuiston, jossa lapset viihtyvät takuulla. Ihmettele Suomen luontoon kuuluvia eläimiä kuten susia, ahmoja ja karhuja, ja rapsuttele kotieläinpihalla possuja sekä hevosia.

Myös pohjoisempaa löytyy tekemistä lapsille: Levin Activity Parkista löydät niin seikkailuradan kuin lasten liikennepuistonkin. Myös monet pyörä- ja patikointireiteistä on suunniteltu niin, että niille voi lähteä koko perheen kanssa. Lappilaisittain läheiseltä, eli tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalta Ylläkseltä löydät muun muassa kotieläinpihan.

Lapin tapahtumat kesällä

Lapin tapahtumat kesällä sisältävät muun muassa polkujuoksua

Haluatko kokeilla rajojasi Lapissa? Osallistu vaativaan polkujuoksutapahtumaan tai tunturia kipuavalle maratonille ©NUTS Ylläs-Pallas / Guillem Casanova

Aurinko ei laske Lapissa kesällä, ja tuntuu, että yöttömän yön aurinko tuo virtaa koko lääniin – sen verran paljon Lapissa riittää kesätapahtumia. Kiehtooko esimerkiksi kuntoilu valoisassa kesäyössä? Heinäkuussa kannattaa suunnata Yllästä kohti, sillä NUTS Ylläs Pallaspolkujuoksutapahtuma ottaa silloin alueen haltuun. Valitse neljästä eri tasoisesta reitistä sinulle sopivin, ja lähde matkaan! Esimerkiksi Hetta-Pallas –reitti juostaan yötä vasten, joten upeista tunturimaisemista pääsee nauttimaan myös keskiyön auringon valossa. Myös Pyhätunturilla pääsee juoksemaan jylhissä tunturimaisemissa, kun Tunturimaraton valtaa alueen elokuussa.

Jos Lapin kesässä hikoilu ei kiinnosta, on pohjoisessa tarjolla myös lukuisia kulttuuritapahtumia. Sodankylän elokuvajuhlat lienevät yksi maailman eksoottisimmista elokuvafestivaaleista. Kesäkuisena viikonloppuna piskuinen Sodankylä muuttuu maailmantähtien ja leffafanien tyyssijaksi, kun väki virtaa yöttömään yöhön elokuvien perässä. Elokuvajuhlilla on kieltämättä tunnelmaa: kun katsot säestettyä mykkäelokuvaa ison teltan uumenissa keskellä pohjoisen valoisaa yötä, väreilee ilmassa elokuvan taian lisäksi muutakin maagista. Ja kun tanssit jalkasi kipeiksi karaokenäytöksessä, unohdat kenties olevasti kaukana napapiirin yläpuolella. Jos hyttyset eivät häiritse liikaa, yövy teltassa leirintäalueella – täällä bileet ovat parhaimmillaan aamusta iltaan!

Erityislaatuiseen konserttiin pääsee, kun suuntaa Pyhätunturille elokuun ensimmäisenä viikonloppuna: Pyhä Unplugged tuo Suomen eturivin artistit tunturiin esiintymään puoliakustisesti. Esimerkiksi Aittakurun ulkoilmalavalla tunnelma on kuin toisesta maailmasta, kun artistit esiintyvät kurun jylhien kiviröykkiöiden keskellä. Viikonlopun aikana järjestetään myös opastettuja patikkaretkiä luonnonpuistoon, jossa saattaa myös kuulla erinäistä musiikkia. Tunnelmaltaan ainutlaatuinen tapahtuma on ehdoton käyntikohde musiikin ystäville!

Lennot Lappiin kesällä

Koe lappi kesällä ja läpi yön paistava aurinko

Rovaniemelle lentäessä laskeudut näihin maisemiin ©Visit Rovaniemi / Alexander Kuznetsov

Nopein reitti kesäiseen Lappiin on lentäminen. Vaikka lentoja ei olekaan ihan niin paljon kuin talvisin, kesälläkin pääsee pohjoiseen joustavasti: Parhaat yhteydet ovat Rovaniemelle, jonne lentävät sekä Finnair että Norwegian. Lentoaika on noin tunnin. Rovaniemeltä voit jatkaa matkaa useisiin kohteisiin, kuten Sodankylään, bussilla. Jos olet suuntaamassa pohjoisempaan Lappiin, harkitse lentämistä suoraan Kittilään tai Ivaloon – Finnair liikennöi molempiin kohteisiin ympäri vuoden.

Joko kesäloma Lapin maisemissa on suunniteltu? Varaa edulliset lennot Lappiin sekä huokea majoitus Lapista!
Lue myös nämä artikkelit, jos pohjoisen silmiä hivelevät maisemat kiinnostavat mihin tahansa vuodenaikaan:
Lomavinkit ja niksit Lisää
Matkailu ja työ -indeksi
lue 1 min

Matkailu ja työ -indeksi