DiscoverKaupunkilomat

Suomen parhaat joulumarkkinat ja joulutapahtumat 2019

Erilaisten joulumyyjäisten ja joulumarkkinoiden kirjo tuo kotimaan pimeään loppuvuoteen kaivattua lämpöä ja tunnelmaa. Joulumyyjäiset ja muut joulunajan tapahtumat ovatkin loistava tapa virittäytyä vuoden tärkeimpään juhlaan sekä tehdä yksilöllisiä löytöjä itselle tai lahjaksi. Valittavana on suuria perinteikkäitä joulumarkkinoita, pikkukaupunkien idyllistä joulunodotusta ja urbaaneja designtoreja.

Lähde jouluiselle viikonloppuretkelle nauttimaan näiden Suomen suloisimpien joulutorien ja -markkinoiden glögintuoksusta ja tunnelmasta!

Stundarsin joulumarkkinat, Mustasaari

Stundarsin joulumarkkinat järjestetään tunnelmallisella vanhalla museoalueella

Stundarsin vanha museoalue tarjoaa täydelliset puitteet joulun tunnelmointiin © Stundars

Mustasaaren Sulvassa sijaitseva Stundars on mielenkiintoinen ja monipuolinen ulkoilmamuseo. Se on vierailemisen arvoinen ympäri vuoden, ja erityisesti vuotuiset Stundarsin joulumarkkinat keräävät runsaasti väkeä kauempaakin nauttimaan vanhan museoalueen taianomaisesta tunnelmasta.

Koko Stundarsin museoalue huokuu joulutunnelmaa. Kävele rauhassa vanhoja rakennuksia ihastellen, poikkea hillomunkille ja kahville Navettaan tai Eemelin kahvilaan, haukkaa huikopalaksi grillimakkaraa, pistäydy sisustustuotteita myyvässä Cirkas-putiikissa ja vieraile Kirjapainomuseossa samassa pihapiirissä tutustumassa sanomalehdentekoon 1880-luvulla.

Joulumarkkinoilla on noin 60 myyjää, joiden kojut notkuvat toinen toistaan maukkaampia paikallisia liha- ja kalatuotteita, vihanneksia ja tottakai myös suussasulavia makeita herkkuja. Pukinkonttiin löydät esimerkiksi lastenvaatteita sekä erilaisia käsitöitä niin nahka-, betoni-, kivi-, puu- kuin metallitaiteilijoilta. Täältä hankit myös kauniit käsintehdyt joulukoristeet kuusenoksalle ja joulupöytään.

Stundarsin joulumarkkinat 1.12.2019 klo 11-16 (Stundarsintie 5, 65450 Sulva)

Etsi hotelli Vaasasta

Porvoon joulumarkkinat

Porvoon suloiset kadut ja joulumyyjäiset huokuvat lämpöä ja tunnelmaa joulunaikaan

Porvoon suloiset kadut huokuvat lämpöä ja tunnelmaa joulunaikaan © Porvoon kaupunki

Romanttinen Porvoo tarjoaa täydellisen ympäristön tunnelmalliselle joulunodotukselle. Vanhan Porvoon mukulakivikadut ja puutalomiljöö, pikkuputiikkien yksilöllinen valikoima ja kodikkaiden kahviloiden lämpö tekevät Porvoosta lyömättömän kohteen, kun etsit vanhanajan joulun tunnelmaa.

Joulunaika on Porvoossa vilkas markkina- ja tapahtumakausi, jonka tunnelmaan ja tarjontaan kannattaa käydä tutustumassa kauempaakin. Esimerkiksi Raatihuoneentorilla Vanhassa Porvoossa järjestettävät perinteiset Porvoon joulumarkkinat houkuttelevat aina paljon väkeä paikalle. Kaunis vanha toriaukio valaistuksessaan luo idylliset puitteet jouluiselle markkinaviikonlopulle, ja tarjolla on muun muassa käsitöitä, jouluisia herkkuja ja muuta laadukasta lahjatavaraa.

Suloinen Porvoo on kuin tehty tämän vuodenajan tunnelmointiin, ja kaupunki pursuilee joulun alla toinen toistaan suloisempia tapahtumia. Poimi lisää vinkkejä Porvoon jouluun Visit Porvoon sivuilta.    

Porvoon joulumarkkinat 7.–8.12.2019 klo 10–16 (Vanha Raatihuoneentori, Porvoo)

Porvoon Taidetehtaan Joulumarkkinat

Porvoon Taidetehtaan Joulumarkkinoiden valikoiman on laaja ja laadukas

Porvoon Taidetehtaan Joulumarkkinat tarjoavat sen sijaan mahdollisuuden ostoksiin mukavasti sisätiloissa. Taidetehtaan Joulumarkkinat ovat yksi Porvoon suosituimmista joulutapahtumista, missä voit tehdä uniikkeja löytöjä keskieurooppalaisen markkinatunnelman siivittämänä. Tarjolla on muun muassa monenlaista herkkua ja lähiruokaa paikallistuottajilta, ja jo hyvän kalavalikoimankin puolesta täällä kannattaa piipahtaa. Paikallisten käsityöläisammattilaisten tuotteista valitset kauniit ja uniikit lahjat, esimerkiksi kauniit puu- ja takomoesineet.

 

Porvoon Taidetehtaan Joulumarkkinat: 13.-15.12.2019 (Läntinen Aleksanterinkatu 1, Porvoo)

Etsi hotelli Porvoosta

Wanhan Ajan Joulukodit & Loviisan joulu

Loviisan joulukodit ovat ainutlaatuinen joulutapahtuma Suomessa

Loviisan joulukodit ovat ainutlaatuinen joulutapahtuma Suomessa © Loviisan kaupungin matkailutoimisto, kuvaaja Creative Peak

Pieni ja historiallinen Loviisa puhkuu joulunhenkeä aivan Porvoon naapurissa. Marraskuun lopussa avattavaan joulukauteen kuuluu jopa neljät erilaiset joulumarkkinat, sekä suloiset Wanhan Ajan Joulukodit.

Strömforsin Ruukin joulumarkkinat kauniissa, historiallisessa miljöössä ovat heti joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna.Samana lauantaina paikalliset käsityöläiset kokoontuvat myymään tuotteitaan Laivasillalle, eli Loviisan vierasvenesatamaan ja rantaelämän keskukseen.

Seuraavana viikonloppuna joulumarkkinat valtaavat upean Malmgårdin kartanon maat levittäytyen aina panimon piha-alueelta vanhaan talliin, panimon pubiin ja kahvilan liepeille. Malmgårdin joulumarkkinat ovat itäisen Uudenmaan suurimmat joulumarkkinat, joten tyhjin käsin ei varmasti tarvitse lähteä kotiin. Pistäydy matkalla myös Loviisan torilla, jonka joulumyyjäiset järjestetään samana lauantaina.

Ainutlaatuisin ohjelmanumero Loviisan joulunaikaan ovat kuitenkin Wanhan Ajan Joulukodit. Kaikkiaan 18 kotia kaupungin vanhoissa taloissa avaavat ovensa jouluvieraille toinen toistaan suloisimmin koristeltuna joulua vastaanottamaan. Joulukoteihin on ilmainen sisäänpääsy, ja Loviisan keskustassa ne ovat avoinna kahtena joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna, Strömforsin Ruukilla joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Wanhan Ajan Joulukodit 7.–8.12.2019 ja 14.–15.12.2019 klo 10–17.
Tutustu myös Loviisan eri joulumarkkinoiden aikatauluihin.

Etsi majoitus Loviisasta

Tammisaaren joulumarkkinat

Tammisaaren joulumarkkinat levittäytyvät myös Suomen vanhimmalle kävelykadulle Kuninkaankadulle

Tammisaaren joulumarkkinat levittäytyvät myös Suomen vanhimmalle kävelykadulle Kuninkaankadulle © Raaseporin matkailutoimisto

Meren rannalla sijaitseva Tammisaari kauniine vanhoine puutaloineen ja vanhankaupungin viihtyisine kujineen on kuin tehty joulukaupungiksi. Tammisaaresta ja Raaseporin alueelta löytyy joulun alla monia joulumyyjäisiä ja -tapahtumia, joista erityisesti kannattaa bongata Tammisaaren keskustayhdistyksen järjestämät Tammisaaren Vanhanajan joulumarkkinat. Mennyttä aikaa ja saaristolaisjoulun henkeä huokuvat joulumyyjäiset järjestetään Tammisaaren keskustassa Raatihuoneentorilla ja sen ympäristössä Kuninkaankadulla. Vanhana kalastajakylänä sekä taitavien käsityöläisten asuinalueena tunnettu Tammisaari tarjoaa myös taatusti erinomaisia käsityö- ja lähiruokalöytöjä pukinkonttiin.

Raatihuoneentorin ympäristö on muutenkin hyvä paikka ostoskierrokselle, sillä viihtyisältä Kuninkaankadulta sekä Kustaa Vaasan kadulta löydät monia persoonallisia pikkuputiikkeja, joissa kannattaa piipahtaa jouluostoksilla.

Tammisaaren vanhanajan joulumarkkinat: 7.–8.12.2019 (Raatihuoneentori & Kuninkaankatu, Tammisaari)

Etsi hotelli Tammisaaresta

Fiskarsin Ruukin joulu

Fiskarsin Ruukin Joulu on yksi Suomen tunnelmallisimmista joulutapahtumista

Myös Joulupukki on tuttu vieras Fiskarsin Jouluiset Maan Maut -ruokatorilla © Fiskars Village / Kuva: Milla von Konow

Tammisaaresta siirryt kätevästi lyhyen ajomatkan päähän Fiskarsin kylään, jossa kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Fiskarsin Ruukin jouluun. Fiskarsin vanha ruukki toimii nykyään monipuolisena tapahtumakeskuksena ja työpajana eri alojen käsityöläisille, ja sen myymälöistä voi lisäksi tehdä täysin ainutlaatuisia ja upeita löytöjä alueen taiteilijoilta, käsityöammattilaisilta ja muotoilijoilta. Valittavanasi on muun muassa kalusteita, puutavaraa, lasia ja tekstiilejä, sekä Fiskarsin, Arabian, Hackmanin ja Iittalan rakastettuja klassikkotuotteita. Fiskarsin Ruukin alueella sijaitsee myös Rekolan käsityöläispanimo, jonka oluita voit ostaa mukaan joulupöytään tai hauskaksi lahjaksi panimon puodista.

Fiskarsin Ruukin joulu ei rajoitu pelkästään myyjäisiin. Jouluisten viikonloppujen aikana voit myös mm. osallistua Ägräs Distilleryn tislaamokierrokselle, ihailla KWUMin talvinäyttelyä tai nautiskella jouluisesta blinibuffetista Ravintola Kuparipajassa. Tutustu koko ohjelmaan Fiskarsin omilla sivuilla.

Fiskarsin Ruukin joulu:  Viikonloppuisin 23.11.-22.12.2019 (Fiskarsintie 336, Fiskars)

Etsi hotelli Raaseporista

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat, Turku

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat Turussa pukevat raatihuoneentorin kauniiseen jouluasuun

Turun Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat ovat yksi kotimaan suosituimmista ja monipuolisimmista joulumyyjäisistä. Turun perinteikkäät joulumyyjäiset järjestetään neljänä joulua edeltävänä viikonloppuna, ja ne ovat oiva tapa virittäytyä joulutunnelmaan historiallisen kauniilla Vanhan Raatihuoneen toriaukealla – jossa julistetaan myös perinteinen joulurauha jouluaattona.

Laadukkaasta tuotevalikoimasta vastaavat suuri määrä kotimaisia ja ulkomaisia käsityöläisiä sekä pientuottajia, ja saatavilla on muun muassa koruja, vaatetta, taidekäsitöitä sekä jouluherkkuja moneen makuun. Paikallistuottajilta voit ostaa joulupöytään paikan päällä savustetut kalat, herkulliset joulumakkarat tai saaristolaisleivän, ja markkinahumussa voit puolestaan pitää nälän loitolla nappaamalla ruokakojusta vaikka gourmet-porohodarin. Joulumarkkinoiden tunnelmaa täydentävät myös perinteiset joulunäytelmät ja musiikkiesitykset.

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat:  La ja su aikavälillä 23.11.–15.12.2019, klo 11–17 (Vanha Suurtori, Turku)

Etsi hotelli Turusta

Taitokorttelin Joulukylä, Joensuu

Joensuun Taitokorttelin Joulukylä on tunnelmallinen joulutapahtuma

Punaiset mökit toivottavat tervetulleeksi Taitokorttelin Joulukylän tunnelmaan © Taito Pohjois-Karjala

Taitokortteli on monipuolinen kulttuurin, matkailun ja käsityön keskus joka sijaitsee kauniissa puutalomiljöössä keskellä Joensuun kaupunkia. Se kätkee sisäänsä lukuisia tapahtumia, laadukkaita taidenäyttelyitä, kahvilan, myymälöitä ja paljon muuta toimintaa. Ympäri vuoden avoinna olevan Taitokorttelin tunnelmallinen Joulukylä on odotettu valopilkku pimeään joulunalusaikaan.

Viihtyisä, puutalojen rajaama sisäpiha muuttuu joulupukin valtakunnaksi, pienten punaisten mökkien rivistö toivottaa tutustumaan paikallisten käsityöläisten ja ruokatuotteiden myyjien antimiin, ilmassa leijailee glögin tuoksu, ja perheen pienimmille on tarjolla poniajelua sekä tietysti mahdollisuus tavata joulupukki.

Taitokorttelin Joulukylä: la-su 30.11.-1.12., 6.-8.12. ja 14.-15.12.2019. La klo 10-16, su klo 12-16. (Koskikatu 1, 80100, Joensuu)

Etsi hotelli Joensuusta

Leineperin Ruukin joulu, Ulvila

Williruusu-putiikin Joulutorin runsautta Leineperin Ruukilla

Williruusu-putiikin Joulutorin runsautta Leineperin Ruukilla © Leineperin Ruukki

Vuonna 1771 perustettu Leineperin Ruukki Kullaanjoen Katokosken rannalla Ulvilassa ei tuota pettymystä lämpimän ja autenttisen joulutunnelman etsijälle. Ylväiden ruukkirakennusten lomassa tuikkii lyhtyjä ja joulukranssit kutsuvat peremmälle alueen puoteihin.

Sunnuntaina 1.12. Järjestetään JOULUruukki, missä voit valmistautua jouluun erilaisissa työpajoissa, tai seurata työnäytöksiä samalla jouluisia herkkuja maistellen. Myynnissä on paikallisten yrittäjien tuotteita niin joulun valmisteluun kuin lahjaksi.

Seuraavana sunnuntaina 8.12. järjestetään Leineperin ruukin Joulutori, suuret markkinat, jolloin lukuisat myyntikojut levittäytyvät ruukin alueelle notkuen jouluisia herkkuja, käsitöitä ja muita tuotteita.

Jos haluat jäädä ruukkialueelle tunnelmoimaan pidemmäksi aikaa, mikset vuokraisi ruukin alueella sijaitsevaa, idyllistä sepän mökkiä vaikka koko jouluiseksi viikonlopuksi?

Leineperin JOULUruukki 1.12.2019 klo 12-16
Leineperin ruukin Joulutori 8.12.2019 klo 9-16

Etsi hotelli Porista

Olavinlinnan Tuomaan markkinat, Savonlinna

Savonlinnan Olavinlinna tarjoaa erityislaatuiset puitteet joulumyyjäisille

Savonlinnan Olavinlinna tarjoaa erityislaatuiset puitteet joulumyyjäisille © Kansallismuseo

Kaunis Olavinlinna Savonlinnassa tarjoaa ainutlaatuisen miljöön tunnelmallisille joulumyyjäisille, kun Olavinlinnan Tuomaan markkinat starttaavat joulukuussa yhden viikonlopun ajaksi. Historiallisen linnan pihasaleissa on mahdollisuus tehdä teeman mukaisesti vanhanajan joulutunnelmaa henkiviä löytöjä. Lisäksi suurelta linnapihalta saa hehkuviiniä ja ruokaa, ja linna ympäristöineen valaistaan hienosti joulunalustunnelmaan.

Ensimmäisenä markkinapäivänä Tuomaan markkinoilla vietetään myös Joulupukin tupaantuliaisia, kun Joulupukki valmistautuu kiireiseen sesonkiin ja muuttaa kakkosasuntoonsa, Olavinlinnaan.  Jos et ole ennen käynyt fiilistelemässä komeaa keskiaikaista Olavinlinnaa ja sen ainutlaatuista tunnelmaa, on siihen nyt erinomainen mahdollisuus! Olavinlinnasta pääset tutustumaan kätevästi myös vanhan Savonlinnan keskukseen Linnankadulle, jonka idyllisten puutalojen ja puistokatujen lomasta löydät monia viihtyisiä myymälöitä, gallerioita ja kahviloita.

Olavinlinnan Tuomaan markkinat: 15.12.2019, klo 11–18 (Linnankatu 7, Savonlinna)

Etsi hotelli Savonlinnasta

Keudan Saaren kartanon Joulumaa, Mäntsälä

Osta kauniit joulukukat Keudan Saaren kartanon joulumarkkinoilta

Kauniit joulukukat ovat ehdoton hankinta Keudan Saaren kartanon Joulumaan myyjäisistä © Keuda

Pohjois-Mäntsälässä sijaitseva Keudan Saaren kartano toimi aikoinaan yhtenä Suomen suurimmista tulitikkutehtaista, ja on tänä päivänä paitsi kansallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, myös koti Keudan luonnonvara-alan opetukselle. Keudan Saaren kartanon kasvihuoneisiin rakennettavasta raikkaan talvisesta Joulumaasta on tullut jo kaikkien odottama perinne.

Siis Joulumaa kasvihuoneessa? Kyllä vain! Kasvihuoneista löytyy niin joulumetsä, joulutori kuin kirkkokin, jotka houkuttelevat lapset sekä aikuiset ainutlaatuiseen tunnelmaansa. Paikalla on myös eläimiä sekä muuta lapsille järjestettyä puuhaa. Puutarhamyymälästä hankit samalla kutkuttavasti tuoksuvat joulukukat ja kauniit asetelmat kotia sulostuttamaan, ja ravintolassa herkuttelet vatsan täyteen maittavan joulubuffetin antimilla.

Keudan Saaren kartanon Joulumaa: 12.-19.12.2019 klo 10-19 (Puutarhantie 1, Saarentaus)

Etsi hotelli Mäntsälästä

Tampereen Joulutori

Virittäydy tunnelmaan Tampereen Keskustorin joulumarkkinoilla

Virittäydy tunnelmaan Tampereen Keskustorin joulumarkkinoilla © Pasi Pitkänen

Tampereen Joulutori luo eloisaa markkinatunnelmaa keskelle kaupunkia kolmeksi viikoksi, kun perinteiset joulumyyjäiset starttaavat joulukuun alussa Tampereen Keskustorilla. Joulutori tarjoaa kävijöilleen viihtyvyyttä, tunnelmaa ja käsitöitä. Täällä on siis erinomainen mahdollisuus tehdä persoonallisia löytöjä laajasta tuotevalikoimasta, josta löydät muun muassa laadukasta käyttötavaraa, koruja, leluja, koristeita ja lahjoja. Suositun joulutorin lämpöistä tunnelmaa täydentävät monipuolinen ohjelmatarjonta, viihtyisät kuppilat ja kahvilat sekä ruokakojuista kantautuva jouluherkkujen tuoksu.

Ostosten lomassa voit käydä lämmittelemässä hehkuviinin äärellä vaikka Joulutorin glögiravintolassa. Tampereen joulutorilla käydessäsi et voi myöskään jättää välistä Tampereen kuuluisia herkkuja, sillä nyt myös Keskustorin laidalle on avattu Pyynikin munkkikahvila, josta saat toripäivän päätteeksi suussa sulavan tuoreet munkit ja kupposen kuumaa kahvia.

Tallipihan joulu Tampereella huokuu vanhanajan tunnelmaa

Tampereella pääset virittäytymään joulutunnelmaan loistavasti muuallakin. Tallipihan joulu pursuaa vanhanajan joulun tunnelmaa kauniissa pihapiirissä vanhan Finlaysonin tehtaan alueella jo marraskuusta lähtien. Täältä löydät kodikkaat pikkupuodit, kahvilat, sekä joulutorin käsityöt ja jouluherkut. Lapset pääsevät tapaamaan tallin lampaita, hevosia ja poneja, ja pihalla pyörii myös joulukaruselli.

Tampereen Tullikamarilla järjestettävä kaksipäiväinen joulun Designtori on sen sijaan loistava paikka löytää joulun laadukkaimmat lahjat kotimaisilta suunnittelijoilta.

Joulutori Tampere: 30.11.– 22.12.2019 klo 11–19 (Keskustori, Tampere)

Tallipihan Joulu:  23.11.–23.12.2019 (Kuninkaankatu 4, Tampere)

Designtori joulu  7.–8.12.2019, klo 11–17 (Tullikamarinaukio 2, Tampere)

Etsi hotelli Tampereelta

Tuomaan Markkinat, Helsinki

Tuomaan Markkinat on monelle paikalliselle tärkeä joulunajan perinne ja Helsingin vanhin ja suurin ulkoilmassa järjestettävä joulutori. Senaatintorin joulumarkkinat on paitsi upean sijaintinsa, myös laajan tarjontansa ja erityisen tunnelmansa vuoksi herättänyt kansainvälistäkin huomiota. Markkinoilla voit nauttia perinteisistä ja moderneista makuelämyksistä, inspiroitua laadukkaista ja monipuolisista lahjaideoista ja pyöriä vanhanajan karusellissa. Ruokapihalla voit maistella Suomen huippuravintoloitsijoiden antimia räiskyvän nuotiotulen loisteessa.

Tuomaan markkinoilla halutaan kiinnittää erityisesti huomiota vastuullisuuteen, joka näkyy mm. kierrätykseen ja ekologisuuteen sekä hävikin torjumiseen panostamisena, paikallisten tuottajien suosimisena niin myyjien kuin ruoantuottajien osalta sekä kasvisruoan painottamisena markkinoiden tarjonnassa.

Ota siis glögimuki käteen ja laskeudu joulutunnelmaan seuraillen nuotiosta Helsingin taivaalle kilvan kimpoilevia kipinöitä.

Tuomaan Markkinat:  6.–22.12.2019, ti–pe klo 11–20 ja viikonloppuisin 10–20, maanantaisin suljettu (Senaatintori, Helsinki)

Etsi hotelli Helsingistä

Vanhan joulumyyjäiset, Helsinki

Vanhan Joulutori Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla

Vanhan Joulutorilta löydät kotimaisten käsityöläisten ja muotoilijoiden tuotteita pukinkonttiin

Kun haluat tehdä joulun lahjaostokset kätevästi yhdellä kertaa, valitse kohteeksi Vanhan joulumyyjäiset. Vanha Ylioppilastalo Helsingin keskustassa luo komeat ja historialliset puitteet Vanhan Joulutorille, joka kokoaa joulukuussa vaikuttavan määrän myyjiä saman katon alle kahteen kerrokseen. Vanhan Joulutorista on vuosien saatossa tullut yksi pääkaupunkiseudun tunnetuimmista ja suosituimmista joulutapahtumista, ja tänne moni paikallinen suuntaa jouluna poikkeuksetta kuplivan myyjäistunnelman ja hyvien löytöjen perässä.

Jo vuosikymmeniä sitten startanneet ja uudelleen elvytetyt Vanhan joulumyyjäiset tarjoavat joulutunnelmaa modernilla otteella ja fiiliksellä, ja laajasta valikoimasta teet omintakeisia löytöjä pukinkonttiin niin kotimaisten käsityöläisten, palveluntuottajien kuin uusien ja raikkaiden muotoilijoidenkin standeiltä. Esimerkkejä Vanhan Joulutorin tuotevalikoimasta ovat käsintehdyt lasityöt, keramiikka ja korut, sekä kierrätys- ja ekomateriaaleista valmistetut yksilölliset vaatteet, tekstiilit sekä käyttötavarat.

Vanhan Joulutori: 14.–22.12.2019, ma–pe 11–20, la–su 11–18 (Mannerheimintie 3, Helsinki)

Etsi hotelli Helsingistä

Etsitkö vielä lisää inspiraatiota joulunaikaan? Katsasta maailman parhaat joulumarkkinat sekä nämä 12 erilaista joulun matkakohdetta, tai lähde tunnelmoimaan joulunaikaa Tallinnaan.
Liittyvät
Lomavinkit ja niksit Lisää
Matkailu ja työ -indeksi
lue 1 min

Matkailu ja työ -indeksi