Tiesitkö nämä 10 faktaa Oktoberfestistä?

Mikä kerran vuodessa järjestettävä tapahtuma saa kaikki hilpeälle mielelle? Tietysti Münchenin tunnettu Oktoberfest! Tämä kostea juhla alkaa tällä viikolla, ja sen kunniaksi olemme keränneet yhteen 10 faktaa tästä legendaarisesta saksalaisesta tapahtumasta.

1. Se ei ole olutfestivaali

”Mitä? Apua! Kauheaa!” kuulen sinun itkevän. Vastoin yleisiä luuloja, Oktoberfest, jota paikalliset kutsuvat nimellä ”Wiesn”, ei ole olutfestivaali. Se on sen sijaan vuosittainen juhla, jolla muistetaan Baijerin kuningaskunnan prinssi Ludwigin ja hänen vaimonsa, prinsessa Therese von Sachsen-Hildburghausen, häitä. Rakastavaisten häitä juhlittiin vuonna 1810, jolloin järjestettiin myös kansanjuhla, jossa ei juotu pisaraakaan meille niin tuttua nestemäistä kultaa.

Vasta vuonna 1819 hevosajot vaihtuivat olutmyyjiin. Heidän alkuperäinen tarkoituksensa ei siis ollut järjestää olutfestivaaleja, mutta siitä huolimatta löydät tänäkin päivänä kansaa nostamassa maljaa (saksaksi ”krug”) vanhan lordin ja hänen vaimonsa kunniaksi. Ilman heitä tätä tapahtumaa ei olisi olemassa.

2. Oktoberfesteillä ei tarjoilla olutta…

Tämä on toinen mielenkiintoinen asia, joka on hieman vaikea sisäistää. Juhlilla ei tarjoilla ”olutta” vaan sen sijaan tapahtuman mukaan nimettyä ”Oktoberfestbieriä”.

Oktoberfestbieriä tarjoillaan 13 valtavassa juomateltassa ja valmistetaan vain kuudessa Münchenissä sijaitsevassa panimossa. Juoma on tapahtumalle ainutlaatuinen ja sitä tulee kutsua aina oikealla nimellään tai voi joutua hankaluuksiin paikallisten kanssa.

3. Tapahtumalla on myös vaihtoehtoinen puoli…

Usko tai älä, mutta Oktoberfesteillä on oluen lisäksi muutakin tarjottavaa. Musiikki on tärkeä tekijä juhlissa, ja jokaisessa juomateltassa esiintyvät torvisoittokunnat soittavat covereita listahiteistä kuten Black Eyed Peasin kappaleista. Listahittien lisäksi soitetaan myös perinteisiä saksalaisia humppaklassikoita.

Jos laulu ja tanssi ei ole sinun juttusi, voit suunnata Armbrustschützenzelt -teltan suuntaan. Tämä suuri paviljonki on suosittu niin paikallisten kuin ulkomaalaistenkin keskuudessa. Voit viettää aikaasi nauttien Paulaner -panimon Oktoberfestbieriä, ahmien mehukasta sianpotkaa sekä harjoitellen jousiammuntataitojasi vuosittaisessa varsijousikilpailussa.

4. Vain vahvimmat selviytyvät

Sen lisäksi, että näitä VIB (Very Important Beer) -oluita tarjotaan vain täällä, ne ovat myös melko vahvoja. Oktoberfestbier, joka tarjoillaan klassisessa litran tuopissa, on alkoholipitoisuudeltaan 6% eli huomattavasti vahvempaa kuin keskiverto olut. Joka tapauksessa näitä vahvoja oluita kulutetaan juhlilla olympiakokoisen uima-altaan verran – sitä ostettiin 6,4 miljoonaa litraa viime vuoden tapahtumassa.

5. Ei saa juoda ilman lupaa

Luulisi, että näissä bakkanaaleissa ei olisi juurikaan sääntöjä, mutta olet väärässä. Juominen alkaa Oktoberfesteillä vasta kun seremoniamestari, Münchenin pormestari, avaa ensimmäisen oluttynnyrin ja sanoo “O’ zapft is” (“Se on avattu!”)

6. Se ei ala lokakuussa

Mikä merkitys Oktoberfestin nimellä on? Ei ilmeisesti kovinkaan suuri, sillä tämä legendaarinen syksyn tapahtuma ei edes ala lokakuussa! Vuosien varrella tapahtumaa on siirretty aikaisemmaksi toiveena saada aurinko mukaan juhliin. Tänä vuonna festivaali alkaa 16. syyskuuta ja päättyy lokakuun 3. päivä, jolloin 12 kiväärimiestä ampuu kunnialaukaukset Bavarian patsaan portailta.

7. Juo hyvälle terveydelle!

Syy, miksi Oktoberfestistä on tullut niin suosittu ja tärkeä maamerkki Münchenille, ei ole pelkkä oluesta nauttiminen. Sillä on myös totinen tausta. Etelä-Baijerin makealla vedellä oli huono maine, joten välttääkseen koleraa, ruttoa ja muita sairauksia paikalliset suosivat turvallisempaa ja huomattavasti maistuvampaa vaihtoehtoa, olutta.

Veden puhdistaminen on parantunut huomattavasti 1800 -luvulta, mutta jotkut perinteet ovat säilyttämisen arvoisia. Joten, juo terveydellesi tai ”zum Wohl!” kuten paikalliset huutavat.

8. Paris Hiltonilla on ikuinen porttikielto Oktoberfesteille

Vaikka niinkin nuoret kuin 14 -vuotiaat voivat osallistua juhlille aikuisen seurassa, ovat tapahtuman turvatoimet erittäin asialliset. Asiattomille örveltäjille annetaan porttikieltoja joka vuosi, mutta porttikieltojen ehdoton kuningatar on kuuluisan hotelliketjun omistajan tytär.

Amerikkalainen seurapiirijulkkis saapui mitä paljastavimpaan baijerilaiseen ”dirndl” -asuun (perinteinen Oktoberfestin mekko) pukeutuneena mainostamaan tölkkiviiniä vuonna 2006. Hän ei ollut sopinut mainostamisesta mitään Oktoberfestin järjestäjien kanssa. Juhlaväen ärsyynnyttyä epäkohteliaan julkkiksen käytökseen, Paris sai ikuisen porttikiellon juhlille.

9. Tapahtuma on mukava myös lapsille

Viime vuosina järjestäjät ovat yrittäneet muuntaa tapahtumaa sopivaksi myös perheille. Karnevaalit ovat aina olleet suuri osa Oktoberfestiä, mutta ne ovat kasvaneet jatkuvasti. Nykyään paikalta löytyy maailmanpyörä, vuoristoratoja, pelejä ja perinteisiä baijerilaisia paraateja, jotka ovat avoinna kaiken ikäisille, muotoisille ja eri päihtymystiloissa oleville ihmisille.

10. Löytötavaratoimisto on tarumainen aarrearkku

Näin alkoholipitoisessa tapahtumassa on luonnollista, että löytötavaratoimistosta löytyy vuosittain tuhansia tavaroita. Vuonna 2013 niitä oli historiallisen paljon.

Vuonna 2013 löytyi esimerkiksi 1056 passia, 520 lompakkoa, 320 kännykkää, 300 laukkua ja 50 kameraa. Löytötavaroista löytyi myös erikoisuuksia, esimerkiksi kaksi vihkisormusta, kuulolaite, tekohampaat, haudankiven muotoinen kynä ja Segway -kulkuväline.

Ilmoituksia erinäisistä kadotetuista tavaroista tulee paljon. Eräs oluen ystävä kertoi hukanneensa 50 000 euroa käteistä. Me uskomme hänen juoneensa rahat.

Tuliko jano? Lähde Oktoberfesteille: 

Etsi halpoja lentoja Müncheniin

Liittyvät