DiscoverRoad trip

Autolla Norjaan – Pohjois-Norjan upeat nähtävyydet

Pohjois-Norjan huikeat maisemat ovat täynnä henkeäsalpaavia vuoria ja vuonoja sekä viehättäviä kalastajakyliä ja saaristoa. Alueen parhaat puolet tulevat ehdottomasti esiin kun lähdet autolla Norjaan, sillä kiemurtelevat tiet halkovat upeita maisemia ja tarjoavat parhaat näkymät vuorenhuipuilta ja reitit ihanimpiin pikkukyliin. Varaa reissuun aikaa, sillä matkanteko kapeilla teillä on hidasta ja maisemia haluaa pysähtyä ihastelemaan tämän tästä. Koe taianomainen Pohjois-Norja autolla ja ihastu sen vaikuttaviin nähtävyyksiin!

Suuntaa Norjan taianomaiselle rannikolle

Helgelandin rannikko Pohjois-Norjassa on nähtävyys itsessään

Pohjois-Norjaan matkustat autolla kätevimmin joko rajan yli Lapista tai menemällä ensin lautalla Ruotsiin. Nopein reitti eteläisestä Norjasta pohjoiseen on sisämaata halkova E6, mutta jos haluat tehdä matkasta seikkailun, kannattaa poiketa Steinkjerin kaupungin jälkeen rannikkoa myötäilevälle Fylkesvei 17 -maantielle. Tie on kiistatta yksi maailman kauneimmista ja sen varrella sijaitsevat myös monet upeimmat Pohjois-Norjan nähtävyydet.

Tien ensimmäinen osuus vie matkailijan läpi Namdalenin ja Helgelandin maagisen rannikon. Dramaattiset maisemat, nostalgiset lauttamatkat ja ihastuttavat pikkukylät ovat kuin toisesta maailmasta ja vievät matkailijan sydämen mennessään. Alue tunnetaankin vaeltajien paratiisina, samoin esimerkiksi melonta kaunista rannikkoa pitkin on suosittua. Pysähdy Brønnøysundissa ja tutustu Torghatten-vuoren ihmeelliseen luonnontunneliin sekä alueen kauniisiin satama-alueisiin, tai suuntaa Sandnessjøeniin vaeltamaan legendaarisella Seitsemän sisaruksen vuorijonolla.

Helgelandin rannikko on tunnettu sen 20 000 saaresta ja upeista manneralueistaan. Jätä auto joko Brønnøysundin tai Sandnessjøenin kaupunkiin ja ota joko oma tai vuokrattu pyörä mukaan lautalle, joka vie sinut Helgelandin kauniiseen saaristoon. Esimerkiksi Dønnassa tai Herøyssa voi pyöräilyn ohella yöpyä perinteisissä kalastajamajoissa, tutustua keskiaikaisiin kirkkoihin ja ihailla upeita vuoria ja merta. Hornin tai Tjøttan satamista taas pääsee matkustamaan Vegan omalaatuisen saariston kulttuurimaisemiin. Saaristo onkin myös UNESCOn maailmanperintökohde.

Varaa majoitus Fylkesvei 17 –maantien varrelta

Vaella Svartisenin ihmeellisellä jäätiköllä

Svartisenin jäätikkö kuuluu Pohjois-Norjan ehdottomiin nähtävyyksiin

Jatkettaessa autolla rantatietä pohjoiseen ei voi välttyä näkemästä yhtä Pohjois-Norjan nähtävyyksien helmistä, lumoavaa Svartisenin jäätikköä. Norjan toiseksi suurimpaan jäätikköön pääsee myös tutustumaan lähemmin, sillä se on helposti saavutettavissa joko muutaman kilometrin patikoinnilla tai veneen kyydillä osan matkasta taittaen. Majesteettiset jäälohkareet ovat läheltä katsottuna mykistävä näky. Jos haaveilet pääseväsi tutkimaan sinistä jäätä vielä lähempää, järjestetään Svartisenille ohjattuja, noin kuusi tuntia kestäviä jäätikköretkiä.

Varaa majoitus Svartisenin lähistöltä

Kiipeilyä, melontaa ja kulttuuria Bodøssa ja Saltenissa

Saltstraumenin salmen hurjat virtaukset kuuluvat Pohjois-Norjan nähtävyyksiin

Saltenin alueella sijaitsevassa, vuorten ja meren ympäröimässä Bodøn kaupungissa on helppo yhdistää sekä luontoaktiviteetit että kaupunkikulttuuri. Yksi ehdottomista kohteista Bodøssa on Keiservardenin tai jonkin muun läheisen vuoren huipulle kiipeäminen. Näköalat ovat huimaavat! Vaihtoehtoisesti, pakkaa mukaasi piknikeväät ja suuntaa läheiselle Mjellen rannalle, upota varpaasi valkoiseen ja punaiseen hiekkaan ja kuuntele rauhoittavia aaltoja. Mjellestä tai Bodøn satamasta voi myös osallistua ohjatulle melontaretkelle.

Saltenin alueella on myös lukuisia pienempiä nähtävyyksiä, jotka ovat vierailun arvoisia. Saltstraumenin pienessä salmessa on yksi maailman voimakkaimmista vuorovesivirtauksista, ja se onkin kalastajien suosiossa. Puolen tunnin ajomatkan päässä Bodøsta sijaitseva Kjerringøy on ihastuttava kohde pittoreskeine kylineen ja nähtävyyksineen. Jos taas kaupunkielämä kiehtoo enemmän, Bodøssa on useita hyviä ravintoloita. Pohjois-Norjan kulttuurielämyksien toivossa kannattaa tarkastaa esimerkiksi Stormen Konserthusin tarjonta.

Varaa majoitus Bodøsta

Nauti elämästä Lofooteilla ja Vesterålenissa

Käy ehdottomasti Lofooteilla jos olet lähdössä autolla Norjaan

Pohjois-Norjan automatkan päätepisteenä on usein Lofoottien vaikuttavat maisemat. Lofootit voittavat monen mielestä mennen tullen kaikki muut Pohjois-Norjan nähtävyydet, eikä ihme. Lofoottien eläväiseen ympäristöön, viehättäviin kalastajakyliin ja huimiin vuoriin on helppo rakastua. Meri, koskematon luonto ja lauha ilmasto tekevät siitä erinomaisen lomakohteen ympäri vuoden, ja aktiviteeteissa on mistä valita: päivät voi viettää luontoretkillä tai vaelluksilla, tai vaikkapa kalastaen tai valassafarilla.

Erityisesti lapsiperheiden kannattaa vierailla Vestvågoyn saarella sijaitsevassa jännittävässä viikinkimuseossa. Parasta museossa on se, että kaikkeen saa koskea, joten voit kokeilla, miltä vaikkapa viikinkivarusteet tuntuvat päällä! Seikkailunhaluiset matkaajat ihastuvat Lofoottien melonta-, snorklaus- ja sukellusmahdollisuuksiin. Lofootteja pidetään myös parhaana paikkana pohjoiseen surffaukseen, ja esimerkiksi Unstad on suosittu paikka, jos mielit Atlantin aalloille.

Ihan Lofoottien pohjoispuolella sijaitseva Vesterålenin saariryhmä on myös käymisen arvoinen. Kuten Lofooteilla, myös Vesterålenissa on lukuisia sympaattisia pikkukyliä sekä huimia luontokohteita. Saariryhmällä sijaitsee myös häikäisevän kaunis Møysalenin kansallispuisto.

Varaa majoitus Lofooteilta

Lomaile Pohjolan Pariisissa eli Tromssassa

Käy Tromssassa kun lähdet Pohjois-Norjaan autolla

Pohjolan Pariisiksi ja arktisen alueen pääkaupungiksi kutsuttu Tromssa on sekoitus kaupunkikulttuuria ja huikeaa luontoa. Vuorten ympäröimässä kaupungissa on aktiivinen kulttuurielämä ja esimerkiksi tammikuinen elokuvafestivaali kerää väkeä kaupunkiin. Vilkkaassa yliopistokaupungissa on myös eläväinen kahvila- ja ravintolakulttuuri, joten se on mitä erinomaisin paikka rentoon oleiluun ja ihmisten katseluun.

Luontoelämyksistä suosituimpia ovat upeat valassafarit sekä retket vuonoille. Lapsiperheille jännittäviä ja mieleenpainuvia kohteita ovat maailman pohjoisin akvaario Polaria sekä niin ikään maailman pohjoisin eläinpuisto Polar Park. Lähistöllä sijaitseva Lyngenin vuoristo tarjoaa upeat mahdollisuudet kiipeilyyn tai vaikkapa jäätikkövaellukseen.

Varaa majoitus Tromssasta

Ihaile keskiyön aurinkoa ja lunneja Nordkappissa

Lunnit kuuluvat myös Pohjois-Norjan ainutlaatuisiin nähtävyyksiin

Tromssasta matka jatkuu pohjoistakin pohjoisempaan Norjaan, kohti manner-Euroopan pohjoisinta kolkkaa, Nordkappia. Matkalla kannattaa vierailla esimerkiksi Altassa, jossa on vaikuttava kokoelma vuosituhansia vanhoja kalliopiirroksia. Koutokeino ja Kaarasjoki taas ovat saamelaisalueita, joissa alkuperäiskansan elämään voi tutustua monella tapaa. Finnmarkin läänin pohjoisosissa aurinko paistaa keskiyöllä aina toukokuun puolivälistä heinäkuun loppuun. Yöttömän yön kokeminen Nordkappissa ei kuitenkaan ole taattu, sillä merivirtojen vuoksi alue on usein sumun peitossa. Nordkappin edustalla avautuva Jäämeri on kuitenkin maaginen, joten käynti yhdessä Pohjois-Norjan suosituimmista nähtävyyksistä on kuitenkin ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Varaa majoitus Nordkappista
Ps. Kyllästyttääkö autoilu tai pelottavatko kiemurtelevat tiet? Pohjois-Norjaan on paras tutustua autolla, mutta se onnistuu myös Hurtigruten-laivasta käsin. Bergenin ja Kirkkoniemen väliä kulkevalla lauttareitillä on 35 pysähdyspaikkaa, joten voit valita itse, kuljetko kyydissä vain osan matkasta vai koko reitin. Norjan huikeat maisemat ja ihmeelliset vuonot ovat vaikuttavia myös mereltä päin ihailtuna.

Lue lisää Norjan kauneimmista vuonoista täältä!

Jos suunnittelet jättäväsi auton kotiin, varaa täältä halvat lennot Norjaan! Jos mielit pohjoiseen kotimaassa, tutustu Lapin upeimpiin vaellusreitteihin. Tai jos autolomailu on sinun juttusi, hae lisää inspiraatiota road trippeihin!