Vauvan kanssa ulkomaille: vinkit rentoon matkaan sekä vauvalle että vanhemmalle

Vauvan kanssa ulkomaille matkustaminen voi tuntua pelottavalta ajatukselta. Kiireiset lentokentät, loputtomilta tuntuvat lennot ja määränpään erilaiset tavat ja tarjonnat kauhistuttavat monia vanhempia. Rohkaise kuitenkin mielesi ja lähde vauvan kanssa matkalle, sillä sanonta ”Parasta seuraa saa, kun itse tekee” pätee myös vauvan kanssa matkustamiseen! Tulet huomaamaan, että matkustaminen vauvan kanssa on yllättävän helppoa ja hauskaa, kunhan muistat muutaman asian: suunnittele huolella, ota runsaasti aikaa siirtymiin ja mahdollisiin koneenvaihtoihin, ja varaudu siihen, että suunnitelmat voivat muuttua.

Kun lähdet rohkeasti liikkeelle, vauva myös tottuu lentämiseen ja matkustamiseen, ja näin matkustaminen myös vilkkaan taaperon kanssa helpottuu. Mitään ikärajaa siihen, koska vauvan kanssa voi matkustaa ei ole, vaan lentäminen vauvan kanssa onnistuu jo ihan pienestä pitäen. Lapsen ensimmäisen kahden vuoden aikana lentäminen on myös edullista, sillä mikäli et halua välttämättä ostaa vauvalle omaa paikkaa, matkustaa hän vanhemman sylissä pelkkien verojen hinnalla.

Listasimme tähän artikkeliin vinkkejä ja asioita, jotka kannattaa muistaa, kun lähdet vauvan kanssa ulkomaille. Pakkaa siis tavarat, varaa edulliset lennot ja edullinen hotelli ja lähde seikkailuun yhdessä vauvan kanssa!

Vauvan kanssa ulkomaille: valmistautuminen ja pakkaaminen

Matkustaminen vauvan kanssa tuo uutta, virkistävää perspektiiviä reissuun

Matkustaminen vauvan kanssa tuo uutta, virkistävää perspektiiviä reissuun

Kun lähdet vauvan kanssa matkalle, kannattaa valmistautuminen aloittaa perusasioista. Huomioi, että pienenkään vauvan matkustaminen ilman passia ei onnistu, joten hoida tämä ajoissa kuntoon! Oman haasteensa passin hankkimiseen tuo passikuvan ottaminen vauvasta, mutta monet valokuvaamot ovat onneksi erikoistuneet vauvan passikuvaamiseen.

Pohjoismaiden sisällä lentäessä passi ei ole pakollinen, mutta vauvan henkilöllisyys on pystyttävä jollain keinolla tarvittaessa todistamaan. Jos puolestaan olet matkustamassa kaukomaille tai riskialueille, kannattaa myös selvittää, voidaanko jotkut rokotukset antaa jo aiemmin kuin mitä rokotusohjelmassa on määritelty.

Sitten pakkaamaan! Riippumatta kohteesta, saa sieltä lähes varmasti perustarvikkeita, kuten vaippoja ja vauvanruokaa. Näitä kannattaa kuitenkin pakata mukaan jonkin verran, myös käsimatkatavaroihin, sillä vauvan kanssa matkustaessa ei voi koskaan varautua liian hyvin. Jos olet tarkka esimerkiksi äidinmaidonkorvikkeesta, kannattaa tarkastaa etukäteen, minkälainen valikoima kohteessa on tai tuoda mukana matkan aikana tarvittava määrä.

Pakkaa ainakin nämä tarvikkeet koneeseen mukaan:

  • ruokaa, vettä ja korviketta (jos et imetä)
  • kosteuspyyhkeitä
  • tutteja
  • vaippoja & vaipanvaihtoalusta
  • välipaloja
  • vaihtovaatteita & muovipusseja (vaipoille ja jos vaatteet likaantuvat)
  • kuulokkeet
  • leluja
  • tabletti jos omistat sellaisen
  • huivi tai peitto suojaamaan nukkuvaa vauvaa.

Jos vauvasi osaa jo istua, voi olla hyvä idea pakata mukaan matkasyöttötuoli. Pieneen kokoon menevät tuolit voivat olla iso apu kohteessa, jonka varustuksesta ei ole tietoa. Jos matkustat paljon, myös matkarattaisiin kannattaa panostaa: pienimmät rattaista voi kuljettaa käsimatkatavaroissa. Kaikki lentoyhtiöt eivät kuitenkaan tätä hyväksy, mutta ei huolta, jos näin käy, saa rattaat siirrettyä ruumaan vielä portiltakin.

Pienen vauvan kanssa matkalle lähtiessä voi olla kätevää ottaa oma turvakaukalo mukaan. Näin esimerkiksi taksissa vauvan ei tarvitse matkustaa sylissä. Suurimmalla osalla lentoyhtiöistä sekä turvakaukalon että rattaat saa laittaa ruumaan veloituksetta, tai korkeintaan niistä veloitetaan pieni, nimellinen korvaus. Jotkut vanhemmat haluavat ottaa kaukalon mukaan koneeseen, mutta huomaa, että silloin sinun tulee ostaa vauvalle oma paikka.

Tarkemmat säännöt ruumaan menevien matkatavaroiden hinnoittelusta ja sallituista matkatavaroista saat aina suoraan lentoyhtiön asiakaspalvelusta.

Vauvan kanssa lentokentällä

Lentäminen vauvan kanssa sujuu kun suunnittelee hyvin ja ottaa rennosti

Lentäminen vauvan kanssa sujuu kun suunnittelee hyvin ja ottaa rennosti

Sitten lentokentälle! Muista varata aikaa matkaan ja kentälle, sillä vauvan kanssa turvatarkastuksen läpi kiiruhtaminen ja portille juokseminen ei ole niin yksinkertaista ja vauhdikasta kuin yksin matkatessa.

Mikäli mahdollista, tee lähtöselvitys etukäteen netissä – näin säästät aikaa ja hermoja. Lähtöportilla kannattaa virkailijalta vielä kysyä, olisiko lentokoneessa paikkaa niin, että teidän vieressänne ei istu ketään. Koneessa on huomattavasti helpompi olla vauvan kanssa, kun ympärillä on vähän tilaa.

Jotkut vanhemmat ottavat lentokentälle mukaan matkarattaat, jotka saa pakattua joko käsimatkatavaroihin tai siirrettyä portilta ruumaan. Toiset taas investoivat hyvään kantoreppuun, sillä sen on monessakin mielessä matkustavan vanhemman pelastus – vauvan matkustaessa turvallisesti repussa saat molemmat kädet vapaaksi, ja pidemmillä lennoilla vauvan voi myös nukuttaa reppuun.

Monilla kentillä on erillinen turvatarkastus lasten kanssa matkustaville, joten jos sellaisen näet, suuntaa kaltaistesi joukkoon. Vauva tulee yleensä ottaa pois kantorepusta tai rattaista turvatarkastuksen ajaksi. Monilla kentillä voit myös viedä maitoa ja vauvanruokaa turvatarkastuksen läpi yli 100 ml:n pakkauksissa. Pakkaukset tulee kaikki laittaa hihnalle esiin tarkastusta varten, mutta tämä kestää vain hetken, eikä se pilaa sisältöä millään tavalla.

Vielä tärkeä vinkki: Jos matkustat yksin vauvan kanssa, varaa mukaan matkustuslupa toiselta vanhemmalta – se saattaa tulla tarpeeseen joidenkin lentokenttien passintarkastuksissa.

Kun olet selvittänyt turvatarkastuksen, voit rentoutua! Jos vietät kentällä pidemmän ajan, kannattaa harkita sisäänpääsyn ostoa loungeen – täällä hintaan kuuluu ruoka, ja saat samalla paremmin omaa rauhaa kuin hälyisissä odotussaleissa. Muista kuitenkin suunnata portille ajoissa! Vauvan kanssa pääset koneeseen ensimmäisten joukossa, joten täällä ei tarvitse enää jonottaa.

Vauvan kanssa lentokoneessa

Vauvan kanssa lentokoneessa pidemmillä lennoilla vauvalle voi pyytää erityistä lentokonesänkyä

Pidemmällä lentomatkalla vauva voi nukkua omassa sängyssä, ja vanhempi saa kädet vapaaksi

Jes, pääsitte koneeseen! Tämähän sujuu mallikkaasti, eikö? Vauvan kanssa lentokoneessa paras istumapaikka on yleensä eturivillä tai hätäuloskäynnin tai keskiseinän vieressä, jossa on enemmän jalkatilaa. Monilla lentoyhtiöillä on myös vauvansänkyjä (tai jopa sittereitä vähän isommille vauvoille), jotka saa kiinnitettyä seinään näillä kohdin. Vauvan nukkuminen lentokoneessa on oma taiteenlajinsa, mutta vauvasängyn avulla saat nukkuvan vauvan hetkeksi pois sylistäsi. Erittäin kätevää, erityisesti jos matkustat vauvasi kanssa yksin! Jotkut vauvat tietenkin viihtyvät paremmin sylissä, ja tällöin kantoreppu tulee tarpeeseen myös koneessa.

Vaikka olisit varannut vauvalle lentokoneessa oman paikan, alle 2-vuotiaat täytyy pitää nousun aikana sylissä kiinnitettynä vauvan turvavyöllä omaan turvavyöhön. Lentäminen vauvan kanssa on parhaimmillaan helppoa ja hankalimmillaan haastavaa, sillä joillain vauvoilla koneen paineenvaihtelu sattuu korviin nousujen ja laskujen aikana. Yritä saada vauva imemään rintaa, tuttipulloa tai tuttia nousun aikana, sillä tämä helpottaa kipua. Jos vauvasi syö jo kiinteitä, varaa mukaan erilaisia pussiruokia tai naksuja vauvan ruoaksi lentokoneessa. Näin minimoit sotkun.

Vaipanvaihto lentokoneessa on välillä melkoista akrobatiaa. Suuremmista lentokoneista löydät usein vaipanvaihtopöydän wc-istuimen yläpuolelta, mutta kaikissa koneissa tätä ylellisyyttä ei ole. Tässä tapauksessa kysy henkilökunnalta vinkkejä tai taiteile itse vaipanvaihto esimerkiksi wc-istuimen kannen päällä – tämä onnistuu helpoiten pienten vauvojen kanssa. Vauvojen vatsat tuntuvat kummasti toimivan erityisen hyvin lentokoneessa, joten varaudu pahimpaan ja ota mukaasi useampi vaihtovaatekerta (myös itsellesi), muovipusseja ja riittävästi kosteuspyyhkeitä!

Vauvan kanssa ulkomailla – perillä kohteessa

Vauvan kanssa ulkomailla palmun alla Thaimaassa

Vauvan kanssa ulkomaille matkustaminen on hauskaa kun suunnittelet hyvin ja otat mukaan rennon asenteen

Kun pääsette perille vauvan kanssa ulkomaille lopulliseen kohteeseenne, voit huokaista helpotuksesta – vaativin vaihe on suoritettu ja nyt voitte rentoutua! Jos haluat varautua kaikkeen, kartoita valmiiksi kohteesta mahdollinen terveysasema ja apteekin sijainti hätätapauksia varten. Varaa myös mukaan ainakin kuumemittari, särkylääkettä ja maitohappobakteereita.

Etukäteen kannattaa selvittää myös majoituspaikan sänkytilanne – jos matkasänkyä ei ole saatavilla, voit ottaa sen mukaan erilliseksi matkatavaraksi. Myös pieneen tilaan menevät ”matkateltat” ovat käteviä, sillä ne on helppo ottaa mukaan esim. rannalle auringonsuojaksi. Isommalla lapsella teltta toimii myös jännittävänä leikkipaikkana!

Jos määränpää on aurinkoinen, muista suojata vauva hyvin. Pienille vauvoille ei suositella aurinkovoiteita, mutta suojaavilla vaatteilla, hatuilla ja aurinkolaseilla pärjää pitkälle. Muista myös tarjota vauvalle paljon nesteitä helteisellä kelillä!

Ja lopuksi: Nauti matkasta! Jos ennen teit villejä biletysreissuja tai aktiivisia seikkailulomia, on matkustaminen vauvan kanssa ulkomaille luultavasti hieman erilaista – mutta silti niin mahtavaa. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa ja Amerikassa vauvoihin suhtaudutaan mutkattomasti ja lämpimästi, joten vanhempana voit ottaa rennosti ja antaa muiden ihailla pientä palleroasi. Muista, että kun vanhemmat ovat rentoja, vauvakin rentoutuu ja on taas askeleen lähempänä maailmankansalaista.

Joko olet valmis lähtemään vauvan kanssa ulkomaille? Etsi täältä edulliset lennot kohteeseesi sekä edullinen hotelli määränpäästä!
Mikäli kaipaat vielä lisävinkkejä lapsen kanssa matkustamiseen, lue ainakin nämä momondon artikkelit: