Lasten kanssa lomalle: 25 parasta vinkkiä matkustamiseen

Oli edessä sitten ensimmäinen matkasi ensimmäisen lapsesi kanssa tai viides viidennen lapsen kanssa, matkustaminen lasten kanssa tuo aina jonkin verran lisäjärjestelyjä ennen matkaa ja matkalla. Ja tilaisuuksia huolestumiseen riittää, pakkaamisesta perille pääsyyn.

Alla on 25 huippuvinkkiämme, jotka auttavat valmistautumaan – ja pysymään täysijärkisenä lapsen kanssa matkustaessa. Osa vinkeistä on vauvoille, osa vanhemmille lapsille ja osa sinulle. Olemme koonneet myös erikseen vinkkejä vauvan kanssa ulkomaille matkustamiseen.

1. Lähteäkö lasten kanssa lomalle ulkomaille?

Kyllä, tee se! Vaikka ajatus lapsen kanssa matkustamisesta voi tuntua ylivoimaiselta, kannattaa pitää mielessä yksi asia: se loppuu aikanaan. Pääsette perille. Selviydytte kyllä. Sitäpaitsi lasten kanssa lomalle lähtö kannattaa myös siksi että se on upea muisto ja kokemus koko perheelle. Vaikka loma lasten kanssa on erilainen kuin kaksin, se on usein myös hurjan paljon hauskempi!

2. Lapsen kanssa lentokoneessa: hiljaa hyvä tulee

Olet ehkä tottunut ryntäämään ulos koneesta ja kentän läpi käyttäen salaisia oikopolkuja, mutta nuo ajat ovat nyt ohitse. Lasten kanssa ulkomaille matkatessa on parempi lopettaa lentokoneesta toiseen ravaaminen, ja ennemmin varata ylimääräistä aikaa siirtymiin. Ota rennosti, anna muiden hätiköidä ja anna virran viedä mukanaan. Et ole enää ruorissa – nauti siitä.

3. Mitä mukaan matkalle lasten kanssa?

Nyrkkisääntö on, että älä pakkaa liikaa! Muista, että saat melkein kaiken tarpeellisen lapsillesi myös ulkomailta. Merkki ei välttämättä ole sama, mutta pärjäät kyllä. Ja lasten mielestä erilaiset tarvikkeet voivat olla jopa hauskaa vaihtelua!

Vaipat ovat usein huolen aiheena, koska 100% luomumerkkejä on joskus vaikea löytää. Jos olet tottunut käyttämään luomumerkkiä, kokeile tavallista merkkiä ennen matkalle lähtöä nähdäksesi tuleeko reaktioita.

4. Lomalle lasten kanssa: hotelli vai loma-asunto?

Hotelleissa on puolensa (huonepalvelu, ruokailut, lastenhoitopalvelut jne.). Hotellissa joku muu valmistaa ruuat puolestasi, mikä on toki eräs varteenotettava asia kun lähdet lomalle lasten kanssa. Toisaalta loma-asunnossa voit olla kuin kotonasi – ja valmistaa omat ruokasi, mikä voi olla kätevää, jos lapsella on erikoisruokavalio. Valinta on henkilökohtainen, mutta sitä kannattaa miettiä. Jos päätätte vuokrata huvilan tai villan, voitte aikuisten kesken siemailla virvoitusjuomaa illalla kun lapset temmeltävät pihamaalla – ei huono vaihtoehto sekään, vai mitä?

momondon hotellihaulla etsit kätevästi myös loma-asuntoja. Hae inspiraatiota näistä ihanista loma-asunnoista Italiassa ja Espanjassa!

Lue lisää: Hotellien tähtiluokitukset: mitä tähtien määrä oikeasti tarkoittaa?

5. Lasten kanssa matkalle: varaa majoitus viisaasti

Jos päädyt hotelliin, varaa aikaa valintaan. Ehkä oletkin jo ollut tietyssä hotellissa ennen kuin sinulla oli lapsia ja pidit siitä hotellista kovasti – mutta mieti asiaa pitkään ja hartaasti. Oliko huoneesi kukkulan laella? Oliko matkalla paljon rappusia? Paratiisimainen paikka kahdelle voi helposti muuttua painajaiseksi kun raahaat mukanasi lasta ja rattaita.

Koko perhe nauttii lomasta enemmän, kun hotelli tai muu majoitus on lapsiystävällinen niin sijainnin kuin palvelujen puolesta. Kun olet matkustanut lasten kanssa enemmän ja kokemusta on karttunut, voit siirtyä pikkuhiljaa haastavampiin majoituskohteisiin.

6. Merkkaa ja jäljitä vauhdikkaat matkalaiset

Jos lapsen eksyminen huolestuttaa reissun päällä, voit merkata nimesi ja puhelinnumerosi lapsen käsivarteen. Näin sinuun voidaan ottaa helposti yhteyttä, jos lapsi eksyy. Voit myös sijoittaa matkabudjetistasi GPS-paikantimeen. Kiinnitä se lapsesi ranteeseen tai laukkuun, ja voit seurata lasta puhelimellasi. Tämä sijoitus antaa sinun jälleen nauttia enemmän lomasta perheen kanssa ja murehtia vähemmän!

7. Lasten kanssa etelään: meri vai uima-allas?

Vaikka suunnitelmana olisi koko perheen rantaloma, voi olla hyvä varmistua, että myös uima-allas on käytössä. Monet lapset rakastavat rantaa, mutta toiset eivät voi sietää sitä. Allas, jossa vesi on takuulämmintä eikä ole vaaraa suurista aalloista, sopii täydellisesti pienokaisten polskutteluun, viilentelyyn – ja väsyttämiseen.

8. Vaunut, rattaat vai kantoliina

Tämä on yleinen pulma lasten kanssa matkustaville, eikä helppoa vastausta ole. Kaikki riippuu paljolti siitä, mihin olette matkalla ja mihin lapsesi on tottunut. Ovatko kadut tasaisia ja päällystettyjä, vai onko edessä monttuista maastoa? Onko ilmasto erityisen kostea tai suhteellisen viileä? Mihin lapsesi on tottunut?

Hyvä yleisratkaisu on kevyet matkarattaat. Niiden kanssa on helppo matkustaa ja ne voi ottaa portille asti mukaan; niitä voi käyttää väliaikaisena petinä iltapäivätorkuille; ne ovat kevyet ja hengittävät, mutta ne voi eristää peitoilla ja sadesuojalla; ne myös soveltuvat maastoon kuin maastoon.

Jos taas lomamatka saattaa sisältää kävelyretkiä tai vaellusta epätasaisessa maastossa, on kantoreppu kätevin kuljetusväline. Tietyt kantoreppumallit saa myös selän puolelle ja sieltä lapsesi voi tyytyväisenä katsella maisemia, tai ottaa torkut väsymyksen yllättäessä.

9. Lasten turvaistuin mukaan matkalle?

Jotkut vannovat oman turvaistuimen nimeen, mutta toisten mielestä on sulaa hulluutta ottaa niin iso tavara kuin turvaistuin mukaan lomalle hyvin lyhyttä käyttöä varten. Tarvitset turvaistuinta varten paikan lennolle, ja se vie paljon tilaa, mutta se on sitten saatavilla tarpeen tullen mitä vain automatkaa varten. Jos et ota turvaistuinta, kannattaa miettiä onnistuuko lapsen kuljetus autossa lomakohteessa helposti – vuokraatko turvaistuimen autovuokraamosta tai käytättekö julkisia kulkuvälineitä.

Jos päätät ottaa istuimen mukaan, kannattaa ehkä sijoittaa istuimen ja rattaiden yhdistelmään, jotta sinun ei tarvitse raahata jopa lisää painolastia mukanasi.

10. Mitä mukaan lentokoneeseen lasten kanssa?

Lasten kanssa lentokoneella matkustaessa on vaippalaukku käytännössä käsimatkatavarasi, joten varmistu, että sinulla on kaikkea mukana: kosteuspyyhkeitä, varatutteja, vaippoja, välipaloja (ei liian sokeripitoista, mutta kannattaa kuitenkin ottaa muutamia imeskeltäviä karkkeja auttamaan nousun ja laskun aikana paineenvaihtelussa), vaihtovaatteita, muovipusseja (vaipoille ja jos vaatteet likaantuvat), kuulokkeet, leluja, tyyny, varapattereita tai -virtalähteitä, tabletti/DVD-soitin ja kosteuspyyhkeitä.

Jos tavaroissasi on yhtään ylimääräistä tilaa, täytä se kosteuspyyhkeillä – ne tulevat tarpeeseen. Kannattaa huomioida käsimatkatavaroissa myös mahdolliset myöhästymiset tai lentojen peruuntumiset. Tässä kohtaa on hyvä ajatella hetki myös itseä ja pakata käsimatkatavaroihin vähintään hammasharja ja vaihtoalusvaatteet!

Lue lisää: 21 kätevää pakkausohjetta

11. Vauvanruoan pakkaaminen lentokoneeseen

Monilla kentillä voi maitoa ja vauvanruokaa viedä turvatarkastuksen läpi yli 100 ml:n pakkauksissa. Pakkaukset yleensä avataan tarkastusta varten, mutta tämä kestää vain hetken, eikä se pilaa sisältöä millään tavalla. Kannattaa kysyä lentokentiltä, joiden läpi matkustat varmistuaksesi asiasta.

12. Suunnittele aikataulusi

Yritä varata lennot nukkumaanmenoaikaan kun matkustat lasten kanssa. Iltalennot voivat olla kalliimpia, mutta jos haluat matkustaa helposti, nukkuva lapsi on ilonaihe kaikille. Jos teillä on jatkolento, jätä riittävästi aikaa vaihtoon – rynnistäminen hulluna tuntemattoman lentokentän läpi on viimeinen asia maailmassa, johon haluat ryhtyä.

Yritä tehdä matkasta osa lomaa, kun vain suinkin mahdollista. Rentoutukaa pari tuntia, verrytelkää, käykää WC:ssä, syökää, jutelkaa, leikkikää ja valmistautukaa seuraavaa lentoa varten. Monilla lentokentillä on hauskoja leikkialueita, missä odotteluaika ennen seuraavaa lentoa vierähtää hujauksessa.

Äläkä unohda, että saat halvat lennot varmimmin 53 päivää ennen lähtöä.

13. Tutustu matkakohteeseen etukäteen

Kannattaa tutkia etukäteen onko matkakohteessasi jotain erityispiirteitä jotka poikkeavat kotimaasta lasten kannalta. Jos esimerkiksi imetät, kannattaa katsoa netistä, onko se kohdemaassasi ok tehdä julkisella paikalla. Joissain maissa tämä on täysin OK, mutta toisissa täytyy etsiä yksityisempi paikka. Jos et ole varma paikan päällä ollessasi – kannattaa vain kysyä.

14. Valmistaudu ja ota selvää!

Tämä pätee niin matkaan valmistautuessa kuin matkan aikana. Onko lapsen passi hankittu ja voimassa? Tarvitseeko lapsi viisumin? Mitä rokotteita sinä ja lapsesi tarvitsette? Pitääkö lääkkeitä, esim. malariatabletteja, ottaa mukaan? Näitä et halua jättää viime tinkaan.

15. Missä voit istua lentokoneessa lapsen kanssa?

Joskus riippuu lentokoneen tyypistä, missä voit istua lapsen kanssa; joissain koneissa on lisähappinaamareita vain tiettyjen penkkien yllä. Tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin lentokoneisiin, joten kysy asiaa ja mieti hetki, mikä paikka sopii teille parhaiten.

Koneen takaosassa häiritsette vähemmän muita ihmisiä. Voit myös nousta ylös ja käyttää koneen keittiötä, ja WC:t ovat lähellä. Joskus takapenkit eivät kallistu kokonaan taakse, ja koneen takaosassa voi olla meluisaa.

Koneen keskiosassa voit hyödyntää keskiseinän kohdan istuimia. Saat lisää jalkatilaa (ja leikkitilaa) sekä mahdollisuuden käyttää vauvansänkyä (jos lentokoneen varusteissa). Edessä olevan penkin alla oleva tila ei kuitenkaan ole käytössä.

Edessä ja takana istumisessa on samat hyvät puolet, mutta etukeittiö on yleensä pienempi ja vilkkaampi. Yksi valinta riippuu lapsen iästä: ikkuna- vai käytäväpaikka? Onko parempi olla sivussa vai että on tilaa liikkua?

16. Harjoittele matkaa varten

Jos lapsi ei ole tottunut lentämiseen pienestä pitäen, tai jos olet itse tyyppiä joka haluaa etukäteen olla selvillä mahdollisimman monesta asiasta, ei pieni harjoittelu ole huono idea. Tähän voi kuulua harjoittelumatkatavarat ja matka kentälle (tai mahdollisimman lähelle). Sekä sinä että lapsesi hyödytte tästä. Lentokentät ovat isoja ja vilkkaita, ja tämä voi olla lapsellesi vähän liikaa. Totuttelu voi tehdä asiat helpommiksi matkapäivänä. Toinen hyvä vinkki on tehdä harjoituslento – vaikka viikonloppumatka kotimaassa. Lyhyt matka pienessä koneessa auttaa lastasi tottumaan lentämiseen, ja sinä saat selville, mitä kannattaa pitää mielessä.

17. Onko halpalentoyhtiö rahan arvoinen lasten kanssa matkustaessa?

Voi olla houkuttelevaa käyttää halpalentoyhtiöitä perheen kanssa, mutta muista, että ne lentävät usein syrjäisemmille kentille, mikä voi lisätä matkustuksen määrää. Kannattaa ehkä jättää halpalennot väliin ja maksaa hieman lisää vaivattomasta matkanteosta ja mielenrauhasta (puhumattakaan siitä, että hintaero on usein vähäinen, kun kaikki matkat lasketaan mukaan).

18. Aika lähteä kentälle – tee lähtöselvitys netissä

Yritä minimoida lentokenttäjonoissa vietetty aika. Yksi helpoimmista asioista on tehdä lähtöselvitys netissä, ja sinun tarvitsee vain jättää matkatavarat hihnalle ennen turvatarkastusta. Useimmiten turvatarkastuksessa on erillinen alue perheille, missä voitte ottaa kaiken sen ajan minkä tarvitsette eikä tarvitse stressata jos takanasi businessmatkustaja naputtelee kelloaan.

19. Varaa reilusti aikaa lentokentälle

Vaikka haluatkin minimoida jonoissa vietetyn ajan, et halua olla kiireessä. Lähde kotoa tunteja etuajassa. Jos ehdit kentälle nopeasti, ota hyöty irti leikkialueista ja uuvuta lapset: mitä enemmän he käyttävät energiaa maan kamaralla, sitä vähemmän sitä on jäljellä ilmaan päästyä.

Useimmiten matkasi ensimmäinen lentoasema on Helsinki-Vantaa. Tutustu Helsinki-Vantaan palveluihin etukäteen ja bongaa minkä porttien lähellä leikkipaikat sijaitsevat!

Lue lisää: 10 maailman parasta lentokenttää

20. Varaudu myös mutkiin matkassa

Kirjoita lista kaikesta, mikä voi mennä pieleen ennen lähtöä, täydellisestä raivarista kesken lennon koko lennolta myöhästymiseen, ja kirjoita selviytymissuunnitelma joka kohtaa varten. Kun käyt tilanteet läpi ennen kuin ne tulevat eteen, olet varautunut henkisesti – kaiken varalta!

21. Selitä matkan kulku lapselle etukäteen

Jos lentäminen ja matkustaminen on lapsellesi uutta, käy matka läpi hänen kanssaan. Kerro, mitä tapahtuu milloinkin, kuten koska turvavyöt pitää kiinnittää ja miksi. Useimmista lapsista lentäminen on hauskaa, joten on parasta kannustaa lasta siihen. Kysehän on seikkailusta!

22. Älä suunnittele kaikkea liian pitkälle

Haluat pitää lapset tyytyväisinä, mutta ei kannata suunnitella koko matkaa läpi. Sen sijaan, että varaisit kymmeniä eri retkiä ja käyntejä eri kohteissa, tee niistä muistilista – tai pidä niistä lukua puhelimen sovelluksilla. momondo places -kaupunkiopas on saatavilla 14 eri kaupunkiin, ja siinä on yli 200 värikoodattua vinkkiä (esim. perhe, seuraelämä ja paikallisväri). Oppaat ovat myös täysin ilmaisia, ja niissä on offline-karttoja, joten datayhteyksistä ei tarvitse huolehtia.

23. Hyödy “Meet and assist” -palveluista

Tarkista lentoyhtiöltä tai lentokentältä, onko tarjolla ‘meet and assist’ -palvelua. Aina tätä ei ole saatavilla, mutta usein sinua autetaan mahdollisuuksien mukaan koneeseen noususta perille saapumiseen. Jos sinulla on mukana useampi lapsi, olet kaksin lapsen kanssa tai jos tämä kaikki on uutta sinulle, nämä palvelut voivat pelastaa henkesi!

24. Pysy rauhallisena

Jos lapsesi valitsee pahimman mahdollisen hetken muuttua kiljuvaksi demoniksi toisesta ulottuvuudesta, hengitä syvään ja yritä pysyä rauhallisena. Muista, että moni kanssamatkustaja on luultavasti ollut samassa tilanteessa lapsensa kanssa. Usein he ymmärtävät tilanteen ja ystävällisesti saattavat pyrkiä viemään lapsesi huomion muualle, jotta demonikohtaus saadaan selätettyä.

Lue lisää: Näin jätät lomastressin kotiin

25. Nauti lomasta lasten kanssa!

Varaa reilusti aikaa, pakkaa huolella ja tee matkanteosta osa lomaa. Pidä aina mielessä, että kaikki sujuu lopulta, ja että sinun tulee nauttia matkasta – lasten kanssa matkustaminen on mahtavaa ja näet maailman aivan uudesta näkökulmasta!

 

Minne sitten matkustaa perheen kanssa? Hae inspiraatiota perhematkallesi täältä!
Jos perheen pienin on vasta vauva, lue parhaat vinkit vauvan kanssa matkustamiseen!
Liittyvät