DiscoverLomavinkit ja niksit

Murra kielimuuri: Parhaat sovellukset kielten opiskeluun

Lomailu on aina mukavaa, olipa kohteesi sitten toisella puolen maailmaa tai naapurikunnassa. Matkailun viehätys piilee normien rikkomisessa ja poikkeavissa olosuhteissa, ja vieraan kielen läsnäolo lisää jännitystä ja seikkailun tunnetta entisestään. Vaan kuinka kielimuurin voi murtaa kotikonstein? Kielten opiskelu on helppoa ja hauskaa kielisovelluksen avulla, vähintään pääset kiinni perusfraaseihin, ja heität huulta täkäläisten kanssa tuossa tuokiossa!

Mutta miksi opettelisin kieliä?

Puhutko englantia? Kyllähän sillä pärjää osittain, mutta muutaman avainlauseen opetteleminen paikallisella kielellä avaa ovet aivan uudenlaisille matkakokemuksille ja tuo väriä sosiaaliseen kanssakäymiseen.
Kielen opettelu on huomaavainen tapa osoittaa olevansa enemmän kuin paikalla piipahtava turisti. Itsensä ilmaiseminen kohdemaan kielellä on arvostettu ele, joka osoittaa että kunnioitat paikalliskulttuuria. Pahimmillaan nolaat itsesi, mutta suurilta osin hajanaiset kommunikaatioyritykset otetaan taatusti vastaan hymyn kera. Jos kielesi taipuu sanomaan ”rødgrød med fløde” ilman että tanskalainen keskustelukumppanisi hymähtää, olet erittäin vahvoilla!

Hyödyllisiä sovelluksia kielten itseopiskeluun

Kieltä oppii puhumalla, mutta jotenkin on päästävä alkuun. Keräsimme yhteen seitsemän ilmaista lempisovellustamme, joilla pääset vauhtiin kieliopinnoissasi (kaikki ovat yhteensopivia sekä iOS- että Android-laitteille).

HiNative

HiNative on pääasiallisesti tiedustelupohjainen sovellus, jonka kautta esität kysymyksiä natiivipuhujille. Vastineeksi kieliasu-, kirjoitus- ja lausumisohjeista annat vinkkejä oman äidinkielesi käyttötekniikasta. Yksinkertaista, mutta tehokasta (yli 100 kielivaihtoehtoa).

Memrise

Memrise on sovellus, joka tekee kielten oppimisesta hauskaa. Pelinomainen käyttöliittymä auttaa sisäistämään sanat sekä ilmaukset helposti ja mukautuu omaan henkilökohtaiseen oppimistyyliisi (yli 100 kielivaihtoehtoa).

Duolingo

Myös Duolingolla oppiminen perustuu pelinomaiseen mekaniikkaan. Pienpelit opettavat sinut lukemaan, kirjoittamaan ja puhumaan haluamaasi kieltä. Aloita perusverbeistä, -ilmaisuista ja -lauseista, niin opit kielen alkeet alta aikayksikön (27 kielivaihtoehtoa – mukana myös Star Trekistä tuttu klingonin kieli).

Bravolol

Bravolol koostuu pienistä kielisovelluksista, joiden sana- ja lausetehtävät auttavat kielitaidon kehittämisessä. Halutessasi voit jopa äänittää omaa puhettasi kehittääksesi ääntämistä (ja mahdollisesti vatsalihaksia). Tämä sovellus on erinomainen perusteiden omaksumiseen.

busuu

busuu tarjoaa kokonaisia kursseja, jotka on jaoteltu 10 minuutin päivittäisiin oppitunteihin. Tunnit koostuvat muun muuassa kielioppiharjoituksista ja muistitehtävistä, joita ohjaavat natiivipuhujat (12 kielivaihtoehtoa).

Mondly

Mondly on yli 500:n pikatunnin ja 14:n keskustelumoduulin sovellus, jolla pelaat itsesi kielimuurin huipulle. Mondly asettaa sinut jokapäiväisiin tilanteisiin, joissa harjoittelet hyödyllistä sanastoa ja lauseita (33 kielivaihtoehtoa).

Babbel

Babbel toimii samoin kuin edellä mainitut sovellukset: Opit kieltä jokapäiväisten askareiden ja tilanteiden kautta. Päivittäisellä rytmillä opit muodostamaan lauseita todella nopeasti (14 kielivaihtoehtoa).

Vinkkejä uuden kielen opiskeluun

Muista olla rehellinen itsellesi. Todennäköisesti et tule hallitsemaan haluamaasi kieltä täydellisesti – ja se on täysin ymmärrettävää. Pidä nämä kuusi vinkkiä mielessäsi, niin harjoittelu pysyy mielekkäänä.

Älä pyri liian sujuvaan ilmaisuun

Koeta hallita peruslausahdukset, joista tiedät olevan hyötyä. Tervehdyksillä, jäähyväisillä ja kohteliaisuuksilla pääset jo pitkälle. Yllä mainitut sovellukset keskittyvät juurikin näille alueille.

Aseta sopivat tavoitteet

Kaikkea ei tarvitse oppia viikossa. Aloita kielikylpy jo kuukausia ennen matkaa ja etene rauhalliseen tahtiin. Liiallinen pänttäys vie helposti motivaation.

Harjoitus tekee mestarin

Tämä saattaa kuulostaa mamman ohjeelta, mutta se on pomminvarma keino. Olitpa sitten junassa, bussissa tai vessassa, käytä pienet vapaahetkesi harjoitteluun. Suosittelemillamme sovelluksilla se käy nopeasti ja vaivattomasti.

Puhu natiivin kanssa

Paras opettajasi on henkilö, joka puhuu kohdekieltä äidinkielenään. Jos tunnet matkakohteestasi kotoisin olevan henkilön, viihdytä häntä muutamalla peruslauseella. Jos et kuitenkaan tunne ketään, tutustu suosittelemiimme kieltenopiskelusovelluksiin – osassa niistä harjoittelu perustuu virtuaalikontaktiin paikallisten kanssa.

Hae lisävinkkejä YouTubesta

Jos epäilet lausumistapaasi, käytä Youtubea apuna. Monelta kanavalta löydät yksityiskohtaiset ohjeet lausumiseen. Tässä muutama opetusvideo espanjaksi, mandariinikiinaksi, thaiksi, italiaksi ja ranskaksi.

Opi lauluista

Paikallisen musiikin kuuntelu on mielenkiintoinen tapa oppia lausumista. Googleta itsellesi sanoitukset ja lue niitä samalla kun kuuntelet kappaletta. Näin opit yhdistämään kirjaimet oikeanlaiseen korostukseen ja tutustut samanaikaisesti täkäläiseen musiikkiin.

Muista, että uuden kielen opiskelu matkaa varten ei tarkoita perinpohjaista kielen hallitsemista, eikä varsinkaan monimutkaisten lauseiden muodostamista. Etsi mieleinen harjoittelusovellus ja kertaa viitisen minuuttia päivässä hyvissä ajoin ennen reissua. Näin valmistaudut kohtaamaan paikalliset, nolaamaan itsesi viisauden nimissä ja viettämään hullunhauskoja hetkiä uusien ystäviesi kanssa.

Jos haluat soluttautua sekaan vielä tehokkaammin, lue artikkelimme paikallisiin tutustumisesta. Jos kaipaat palkitsevia kokemuksia, tutustu vapaaehtoistyöhön ulkomailla.
Lomavinkit ja niksit Lisää
Matkailu ja työ -indeksi
lue 1 min

Matkailu ja työ -indeksi