Parhaat käytännön matkavinkit Thaimaassa asuvilta ja reissanneilta bloggaajilta

Mitä Thaimaan viisumista ja rokotuksista tulee tietää, mikä on Thaimaan hintataso ja millainen on Thaimaan sadekausi tai joulu? Lue suosikkibloggaajien Thaimaa-vinkit!

Kun otat nämä bloggaajien Thaimaa-vinkit haltuun, voit siemailla tuoretta mangosmoothieta Thaimaan rannalla huolettomin mielin

Kun otat nämä bloggaajien Thaimaa-vinkit haltuun, voit siemailla tuoretta mangosmoothieta Thaimaan rannalla huolettomin mielin © Siveltimellä-blogi

Kategoria Ranta & luonto Vinkit ja niksit

Päivämäärä 29/12/2016

Selvitimme suomalaisia tavallisimmin askarruttavat käytännön asiat ennen Thaimaan matkaa, ja pyysimme kahden kokeneen Thaimaan reissaajan apua niihin vastaamisessa. Thaimaan Koh Samuilla asuva, Thaimaanrannan maalarit -blogin Heidi Stillman ja paljon Thaimaassa reissannut, Siveltimellä-blogin Sanna Kanninen jakoivat parhaat käytännön Thaimaa-vinkit kanssamme.

Heidi Stillman toteutti unelmansa erilaisesta arjesta ja muutti perheineen Thaimaahan Koh Samuille lähes 2 vuotta sitten reissattuaan siellä ensin 14 vuotta. Blogissaan hän kertoo elämästään uudessa kotimaassaan, antaa käytännön vinkkejä muille Thaimaahan pysyvästi muuttoa suunnitteleville, sekä muistuttaa aina toisinaan siitä, että paratiisisaarellakin on varjonsa, ja arki on arkea ihan missä tahansa.

Sanna Kanninen taas on Thaimaan saariin viisi vuotta sitten rakastunut reissaaja, jonka sydän mielii aina takaisin rentoon saarielämään: sukeltamaan, snorklaamaan ja nauttimaan auringosta sekä hyvästä ruuasta. Paikallisten ystävällisyys, hymy sekä matkailun helppous Thaimaassa saavat palaamaan sinne vuosi toisensa perään.

Thaimaan viisumi

Heidi perheen koirien kanssa lautalla matkalla Koh Phanganilta Samuille. Matka kestää lyhimmillään n. 30 minuuttia.
Heidi perheen koirien kanssa lautalla matkalla Koh Phanganilta Samuille. Matka kestää lyhimmillään n. 30 minuuttia. © Thaimaanrannan maalarit -blogi

Thaimaan viisumi askarruttaa monia maahan aikovia turisteja. Thaimaanrannan maalarit  -blogin Heidi tähdentää, että Thaimaan viisumisääntöjä on ehdottomasti noudatettava. Säännöt eivät myöskään ole kiveenhakattuja ja niillä on taipumusta muuttua, joten Heidi kehottaakin tarkastamaan säännöt aina ennen matkaa.

– Kun Thaimaahan tulee lentäen, saa maassaololuvan 30 päiväksi. Tätä voi käydä jatkamassa paikallisen Immigration-viranomaisen luona 30 päivää lisää, joka maksaa noin 1900 bathia, eli noin 55 euroa. Vielä jokin aika sitten maitse saapuva matkustaja sai vain 15 päivän maassaololuvan, mutta tämä sääntö aivan hiljattain muuttunut niin, että maitsekin saapuessa saa heti 30 päivän oleskeluluvan. Mikäli haluaa oleskella Thaimaassa esimerkiksi 3 kuukautta, on Suomesta haettava 3 kk:n maassaololupaa. Suomessa myönnetään 2 kk, mutta siihen saa 30 päivää lisää Thaimaassa 1900 bahtin hintaan, Heidi kertoo.
Heidillä itsellään on Business-viisumi, joka on vuoden kerrallaan voimassa, mutta ehtona on yritys Thaimaassa.

– Vaikka meidän viisumi on vuoden ajaksi kerrallaan, joudumme silti menemään maan rajojen yli kolmen kuukauden välein. Ja siinä ollaan todella tarkkoja. Myöhästymisestä veloitetaan 500 bahtia (noin 15 euroa päivä), eivätkä ”Overstay”-merkinnät passissa ole hyväksi. Pidemmistä oleskeluluvan ylityksistä täältä todellakin lähetetään karkotuskeskukseen ennen maasta poistamista, ja ne paikat ovat kuulemma järkyttäviä. Pidemmistä oleskeluluvan ylityksistä saa myös totaalisen maahantulokiellon eripituisiksi ajoiksi, jopa ikuiseksi, Heidi varoittaa.

Virallista tietoa Thaimaan viisumista löydät Bangkokin Suomen suurlähetystön sivuilta.

Milloin reissuun – Ilmasto ja Thaimaan sadekausi

Siveltimellä-blogin Sanna nauttimassa Thaimaan ilmastosta parhaimmillaan Koh Lipellä
Siveltimellä-blogin Sanna nauttimassa Thaimaan ilmastosta parhaimmillaan Koh Lipellä © Siveltimellä-blogi

Thaimaan ilmasto on trooppisen kuuma ja kostea. Pitkän kuivan kauden sattuessa (yleensä tammi- huhtikuussa) on todella kuumaa. Silloin lämpötilat kohoavat jopa 40 asteeseen ja aurinko paistaa taukoamatta. Heidi kehottaakin pitämään huolta neste- ja suolatasapainosta:

– Siinä saakin sitten jo tankata paljon muutakin kuin vettä, esimerkiksi urheilujuomia tai sitten elektrolyyttejä pussista elimistön suolatasapainon varmistamiseksi. Liikaa kahvin ja alkoholin juontia kannattaa silloin myös välttää, sillä ne kuivattavat elimistöä.

Thaimaan sadekausi voi myös olla aika äärikokemus:

– Sadekauden aikana pahimmillaan vettä tulee ja paljon vuorokauden ympäriinsä. Paikalliset viemäröinnit eivät pysy mukana ja ajoittain ja paikoitellen on pahojakin tulvia. Se taas tietää onnettomuuksia liikenteessä normaalia enemmän, Heidi varoittaa.

Thaimaan sadekausi ajoittuu eri aikaan sijainnista riippuen. Heidin kotisaarella Samuilla sadekausi on loka-joulukuussa, jolloin se esimerkiksi Phuketissa on jo lopuillaan.

– Marraskuussa sataa yleensä eniten ja lokakuussa sekä joulukuussa voi olla hyvinkin kuivaa. Vuodet eivät ole veljiä keskenään, mutta jos jotain kuukautta Samuin suhteen kannattaa välttää, se on juuri marraskuu, Heidi sanoo.

Rokotukset Thaimaahan ja terveys matkan aikana

Lähde tutkimaan Thaimaan upeaa luontoa veneestä käsin
Lähde tutkimaan Thaimaan upeaa luontoa veneestä käsin © Siveltimellä-blogi

Siveltimellä-blogin Sanna kertoo, että heillä on paljon reissaavana aina voimassa perusrokotteet.

– Thaimaassa suojaudumme hyttysen pistoilta hyttyssuihkeella, jota ostamme paikallisesta apteekista. Lisäksi iltaisin käytän pitkiä housuja tai hametta ja pyrin vaatteilla suojautumaan hyttysen pistoilta. Pakkaan aina Aasian reissuille mukaani Cocoonin permetriinillä käsitellyn moskiittoverkon, jonka asennan sängyn päälle suojaksi. Toki useissa hotelleissa moskiittoverkko löytyy jo valmiina, Sanna kertoo.

– Käsidesin ja hygienian tärkeyttä ei voi myöskään liikaa korostaa. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota juomien alkuperäisyyteen ja paikallista vettä ei suositella juotavaksi. Mikäli perinteinen vatsapöpö iskee kuitenkin reissulla, niin muista juoda paljon nesteitä ja syödä edes hedelmiä. Mikäli olo ei parissa päivässä kohene, niin kannattaa kääntyä paikallisen sairaalan puoleen. Matkavakuutukset kannattaa aina olla voimassa.

Heidi puolestaan suosittelee, että Thaimaahan matkustava ottaa Hepatiitti A ja B -yhdistelmärokotuksen.

– Tosin olimme matkustelleet täällä jo yli kymmenen vuotta, ennen kuin otettiin kyseinen rokotus, eikä koskaan ollut ongelmia. Kyllä näihin turistikohteisiin toki uskaltaa tulla ilmankin, Heidi sanoo.

Heidi muistuttaa, että koska Thaimaassa on valtavasti katukoiria, niin mahdollisen kulkukoiran pureman jälkeen kannattaa ehdottomasti hakeutua paikalliselle klinikalle hakemaan Rabies-rokotussarja:

– Siis ehdottomasti. Klinikat täällä ovat kuitenkin suhteellisen halpoja ja matkavakuutus tietenkin korvaa. Yleensä kulkukoirat eivät tule ihmisiä puremaan, mutta poikkeus vahvistaa säännöt. Myös Heidi kehottaa pitämään Suomessa saadut perusrokotukset ajan tasalla.

Lue aiheesta lisää: Rokotukset Thaimaa

Thaimaan raha ja hintataso

Thaimaan hintataso on Suomea edullisempi, mutta suosimalla paikallista säästät Thaimaassakin pitkän pennin.
Suosimalla paikallista säästät Thaimaassakin pitkän pennin. Esimerkiksi tämä paikallisten vesipuisto Satunissa maksaa vain 50 senttiä/hlö, verrattuna Samuin yli 20€/hlö maksaviin vesipuistoihin. © Thaimaanrannan maalarit -blogi

Sanna ja Heidi suosittelevat pitämään Thaimaassa käteistä mukana kaikkialla, sillä esimerkiksi markkinoilla ja pienissä putiikeissa asioiminen tapahtuu aina käteisellä, ja luottokortti käy yleensä vain hotelleilla ja isoimmissa kaupungeissa. Molemmat bloggaajat suosittelemaan vaihtamaan valuuttaa vasta perillä Thaimaassa paremman kurssin vuoksi. Heidi kuitenkin neuvoo, ettei vaihtaminen ole kannattavinta lentokentällä, vaan vasta muualla kohteessa.

– Rahaa saa toki automaateistakin kätevästi, mutta huonommalla kurssilla, kuin rahanvaihtopisteistä, joita täällä Samuilla on ainakin todella paljon.

– Thaimaan hintataso on kauttaaltaan edullinen. Tosin saarilla on hieman korkeammat hinnat ravintoloissa ja kaupoissa, Sanna kertoo. – Koska vietämme lähes kaiken ajan aina saarilla, missä hintataso on hivenen korkeampi, niin sanoisin että peruspäivänä ruokailuun (lounas ja illallinen juomineen) ja vaikkapa snorklausretkeen kuluu noin 20-30 euroa, mutta edullisemminkin selviää.

Heidi puolestaan laskeskelee, että länsimaalaistyylisissä ravintoloissa syödessä turistilta uppoaa ruokailuun rahaa päivätasolla noin 20-30 € (aamiainen, lounas, illallinen), ja jos siihen päälle ottaa vaikka ranta-aktiviteetin (n. 20-25 €), niin rahaa kuluu päivässä jo noin 50-60 €/henkilö. Kun hintaan lisätään vielä virvokkeet ja mahdolliset iltadrinkit baareissa tai ravintoloissa, niin lähestytään jo melkein 100 euron päiväbudjettia.

– Jos syö paikallisissa ravintoloissa ja juo iltadrinkitkin walking streeteillä (markkinoilla), niin 10–15 eurolla voi hyvinkin selvitä, Heidi lohduttaa.

– Sitä vastoin aktiviteetit Thaimaassa ovat yleensä melko kalliita, esimerkiksi vesipuistokäynti tai golf-kierros ovat tähtitieteellisissä hinnoissa, ja voivat maksaa kalleimmillaan jopa 25 euroa/hlö. Vesiskootterit tai muut ranta-aktiviteetit maksavat tavallisesti noin 15–25€/hlö.

Heidi muistuttaa myös, että Thaimaassa laajalti myytävät merkkituotteet eivät yleensä ole aitoja, vaikka ne ovatkin aidonnäköisiä ja kestäviäkin.

Thaimaan rahayksikkö on Thaimaan baht (THB). 10 bahtia on noin 0,30 euroa. Voit tarkistaa ajankohtaisen Thaimaan valuuttakurssin täältä.

Thaimaan kuningas & kuningasperhe

Thaimaan edesmennyt kuningas Bhumibol Adulyadej oli tärkeä hahmo thaimaalaisille
Thaimaan edesmennyt kuningas Bhumibol Adulyadej oli tärkeä hahmo thaimaalaisille

Heidi kertoo, että Thaimaan edesmennyt kuningas oli kuin isä thaimaalaisille:

– Hyvin arvostettu ja rakastettu. Majesteettilaki on myös erittäin tiukka, joten sanomisiaan kuninkaallisten suhteen kannattaa todellakin varoa. Varsinkin nyt kuninkaan kuoltua, mutta muutenkin. Jos kuitenkin käyttäydyt tavallisen kohteliaasti ja vältät turhaa sekoilua, tulet tuskin huomaamaankaan mitään asiaan liittyvää. Esimerkiksi leffateattereissa ennen elokuvan alkua pyöritetään kuninkaasta kertovaa videota, jolloin koko teatterin väki nousee seisomaan. Kehotan myös matkailijoita tekemään niin. Yleisesti ottaen matkailija ei törmää näihin tapahtumiin, mutta mikäli joutuu kuningasta kunnioittavaan tilanteeseen, kannattaa käyttäytyä korrektisti ja seurata miten paikalliset toimivat. Se on ehkä helpoin tapa selvitä kunnialla, Heidi neuvoo.

Thaimaan uskonto

Munkkeja Chiang Maissa Phan Tao -temppelin Loy Krathong -juhlassa
Munkkeja Chiang Maissa Phan Tao -temppelin Loy Krathong -juhlassa

Thaimaan uskonto ei ainakaan Heidin kotisaarella Samuilla juuri arkipäivässä näy:

– Suurin osa thaimaalaisista on buddhalaisia ja buddha-pyhiä on aina silloin tällöin. Yleensä se tarkoittaa ravintoloiden aikaisempaa sulkemista ja alkoholin myyntikieltoa, vaikka ainakin tältä saarelta alkoholia saa aina jostain. Uskonto ei muuten juuri näy katukuvassa, paitsi tietenkin temppeleitä on valtava määrä ympäri Thaimaata. Temppeleissä kannattaa käydä, jos sellainen kohdalle sattuu, Heidi kehottaa.

Thaimaan tärkeimpiin temppeleihin lukeutuvat muun muassa Bangokin kuninkaalliseen palatsialueeseen kuuluva Wat Phra Kaewin temppelialue, sekä Wat Arunin Aamunkoiton palatsi, joka on Bangkokin tärkein nähtävyys.

Valon juhla eli Loy Krathong on sen sijaan kenties Thaimaan tunnetuin juhla, ja sitä vietetään sadekauden päätyttyä kuukalenterin määräämänä päivänä, tavallisesti marraskuussa. Juhlaa vietetään Thaimaassa monin paikoin, mutta tunnelmallisinta on pohjoisessa Chiang Main kaupungissa, jossa Valon juhlaan yhdistyy Mai Yi Peng -juhla, ja sen kunniaksi yötaivaalle kohoaa tuhansia paperilyhtyjä.

Thaimaan kieli

Thaimaan virallinen kieli on Thain kieli, jota puhuu äidinkielenään yli 97 prosenttia Thaimaan väestöstä. Se ei juuri muistuta muita olemassa olevia kieliä. Kielen erityispiirre on sen tonaalisuus eri äänenpainot lausuttaessa. Samankaltaiset tavut sanottuna eri äänenpainolla voivat tarkoittaa aivan eri asiaa.

Ei kuitenkaan huolta: Siveltimellä-blogin Sannan mukaan englannilla kuitenkin pärjää Thaimaassa lähes kaikkialla – ja hymyllä.

– Olen itse opetellut tervehdykset ja kiitokset paikallisella kielellä, koska se on mielestäni kohteliasta. Lisäksi kannattaa huomioida tietyt kohteliaisuustavat, kuten esimerkiksi kenkien jättäminen kauppojen ja ravintoloiden ulkopuolelle.

Thaimaan kulttuuri ja tavat

Kylän, jossa Heidi asuu, yli 90-vuotias isoäiti, yleensä liikkuu pyörätuolilla, mutta tekee puutarhatöitä itsekin aamusta iltaan.
Kylän, jossa Heidi asuu, yli 90-vuotias isoäiti liikkuu yleensä pyörätuolilla, mutta tekee puutarhatöitä itsekin aamusta iltaan. © Thaimaanrannan maalarit -blogi

Vaikka Thaimaata pidetäänkin hymyjen maana, eivät paikalliset Heidin mukaan ole pelkästään enkeleitä:

– Hermostuessaan thaimaalaisista löytyy täysin vastakkainen tulinen puoli ja esimerkiksi riitoja pitäisi ehdottomasti välttää tilanteessa kuin tilanteessa. Mikäli joutuu riitatilanteeseen, on siitä hyvä päästä vähin äänin pois, sillä paikalliset auttavat toinen toisiaan ja turisti jää helposti alakynteen. Thaimaalaisille kasvojen menetys on äärimmäisen tuskaista ja he pyrkivät välttämään sitä viimeiseen asti. Esimerkiksi riitatilanteet eivät voi kääntyä turistille voitolliseksi juuri tämän takia, joten sellaisia tilanteita olisi hyvä välttää. Mikäli joutuu vääryyden kohteeksi, kannattaa miettiä onko tilanne oikeasti jatkamisen arvoinen, Heidi sanoo.

– Nykyään ainakin Samuilla suuri osa ravintoloiden ja hotellien työntekijöistä on burmalaisia, jotka puhuvat thaimaalaisia paremmin englantia ja ovat (valitettavasti) myös monesti thaimaalaisia työntekijöitä ystävällisempiä. Täällä ei oikeastaan osaa sanoa milloin asioi burmalaisen, milloin taas thaimaalaisen kanssa, Heidi kertoo. Hänellä on kuitenkin pari hyvää yleispätevää neuvoa, joilla pärjää jo pitkälle:

– Hymyillä kannattaa aina, vaikka vastapuolen hymy ei ihan aitoa olisikaan. Sillä selviää pitkälle. Jos haluaa ansaita paikallisten arvostuksen, niin myöskään rannoilla yläosattomissa ei suositella olevan. Vaikka monia asioita katsotaan varsinkin turistikohteissa läpi sormien, on sekä miesten että naisten hyvä kunnioittaa paikallisia pukemalla esimerkiksi myös ravintolaan ylleen muuta kuin ranta-asun.

Thaimaan turvallisuus ja liikenne

Thaimaan liikenne on vilkasta, joten tottumattoman on syytä olla varovainen
Thaimaan liikenne on vilkasta, joten tottumattoman on syytä olla varovainen © Heiko S

Heidi pitää paikallisia ihmisiä sekä hotelleja Thaimaassa hyvinkin turvallisina, mutta kehottaa yöaikaan ja juhlatuulella yksin liikkuessa varovaisuuteen:

– Yksi tuttu nainen ryöstettiin yöllä, kun hän hyppäsi mopotaksin kyytiin päästäkseen hotellille. Itse pyrin välttämään yksin liikkumista yöllä, vaikkei minulle koskaan ole mitään sattunutkaan.

Sanna sen sijaan kertoo suosivansa Thaimaassa liikkuessaan paikallisten kuljetuksia ja vuokraavansa vain harvoin itse omaa kulkupeliä, kuten mopoa:

– Olemme valitettavasti nähneet liian monta surullista ihmiskohtaloa ja kolaria, joten usein hyppäämme mieluummin tuk-tukin kyytiin, kuin oman mopon. Sanna huomauttaa, ettei halua pelotella vaan enemmänkin muistuttaa varovaisuudesta.

– Pienemmillä saarilla liikenne ei ole ongelma, koska siellä ei juurikaan ole edes autoja. Isommilla saarilla kuten Koh Samui ja Koh Lanta kannattaa olla hieman varovaisempi. Saarien välillä merellä liikkuessa varmistan aina, että veneestä löytyy pelastusliivit. Jalankulkijana kannan itse aina heijastinta ja taskulamppua mukanani reissatessa, niin myös Thaimaassa. Ne ovat osoittautuneet hyväksi turvaksi varsinkin iltaisin alueilla, joilla ei ole katuvaloja tai pimeillä rannoilla, jos ei halua kännykän valoa ja akkua kuluttaa, Sanna vinkkaa.

Myrkylliset hyönteiset ja eläimet Thaimaassa

Thaimaasta löytyy jos jonkinlaisia eläimiä ja ötököitä, mutta ne ovat onneksi harvinaisia, joten voit ottaa torkut palmun alla rauhassa.
Thaimaasta löytyy jos jonkinlaisia eläimiä ja ötököitä, mutta ne ovat onneksi harvinaisia, joten voit ottaa torkut palmun alla rauhassa. © Thaimaanrannan maalarit -blogi (kuvassa vähemmän tunnettu ja hiljainen Lipa Noin ranta)

Thaimaassa on joitakin myrkyllisiä eläimiä ja hyönteisiä, mutta Heidi kuitenkin muistuttaa, että näihin törmää todellisuudessa hyvin harvoin.

– Itse olen nähnyt vaarattoman meduusan noin viisi vuotta sitten ja senkin kuolleena rannalla. Eli kyllä tämä silti turvallinen maa on. Heidi listaa joitakin ainakin kotisaarellaan Samuilla esiintyviä myrkyllisiä eläimiä, joista matkailijan on kuitenkin hyvä olla tietoinen:

– King Cobrat, jotka ovat siis tappavan myrkyllisiä. Niitä on toki hyvin vähän Samuilla, eivätkä käärmeet muutenkaan hakeudu ihmisten lähelle. Muut käärmeet täällä eivät ole tappavia vaikka osa miedosti myrkyllisiä ovatkin. Muita käärmeitä näkyy silloin tällöin jopa pihalla, mutta käärmeet eivät tule lähelle, vaan pyrkivät ihmistä karkuun, Heidi rauhoittelee.

– Juoksujalkaisiin kuuluva Centipede on myös ikävä tuttavuus, vaikkei tappava olekaan. Centipeden myrkky on kivulias, eikä sairaalassa käynniltä todennäköisesti voi välttyä. Centipede on kuulemma myös erittäin nopea, eli esimerkiksi harjan varrella sohittaessa saattaa nopeastikin kiivetä vartta pitkin ylös.

Kuutiomeduusat ovat tappavia, vaikka niistä johtuvat kuolemat ovatkin hyvin harvinaisia. Heidi on kirjoittanut niistä myös omaan blogiinsa erillisen kirjoituksen.

– Kuutiomeduusahan on hyvin pieni ja läpinäkyvä, ja se on erittäin hankala havaita meressä. Pimeällä voi olla viisasta välttää meressä uimista, samoin kuin silloin, kun rannalle on tuotu varoituskylttejä. Ja varmuuden vuoksi on hyvä kantaa rantalaukussa suihkepulloa, joka on täytetty viinietikalla. Etikkaliuosta pitäisi suihkuttaa kuutiomeduusan polttamiin vähintään 30 sekuntia-minuutti kerrallaan ja hälyttää apua välittömästi. Kuutiomeduusan poltto vaatii aina sairaalahoidon, Heidi muistuttaa.

Moni Aasian-matkaaja on myös kuullut hyttysten levittämästä Denguekuumeesta. Heidi kuitenkin kertoo, että Dengue-hyttyset ovat yleisen harhaluulon vastaisesti päivähyttysiä, ja ne tunnistaa mustavalkoisesta värityksestään.

– Iholle suihkutettava hyttysmyrkky on ainoa suojautumiskeino, mutta ihmiset yleensä unohtavat suojata itsensä päiväsaikaan. Sen sijaan illalla laitetaan hyttysmyrkkyä, vaikka ilta-, ja yöhyttyset eivät dengueta levitäkään, Heidi kertoo yleisestä turistien tekemästä virheestä, ja lisää että toki illallakin hyttysmyrkky on suositeltava suojautumiskeino.

Skorpionit Thaimaassa ovat vain miedosti myrkyllisiä (vrt. ampiaisen pisto), vaikka pelottavia ovatkin, Heidi myöntää. – Olen Samuilla törmännyt ainoastaan yhteen, joka oli talomme sisällä.

Thaimaan ruokakulttuuri

Suosi paikallisia ruokapaikkoja ja -kojuja Thaimaan-matkallasi, kehottavat bloggaajat Sanna ja Heidi
Suosi paikallisia ruokapaikkoja ja -kojuja Thaimaan-matkallasi, kehottavat bloggaajat Sanna ja Heidi © William

Molemmat bloggaajat suosittelevat suosimaan paikallisia ruokapaikkoja, jotka ovat aina edullisempia, kuin länsimaalaistyyppiset ravintolat.

– Pippuripihvi maksaa helposti melkein 15 euroa, eikä siltikään ole mitään takeita sen hyvyydestä. Siihen päälle lasi viiniä 6-7 euroa, niin puhutaan jo melkein Suomen hintatasosta, Heidi päivittelee.

– Vastaavasti paikalliselta ruokatorilta voi saada ruoka-annoksen viinilasillisella noin 5 eurolla tai halvemmallakin, joten suosittelen niitä ehdottomasti. Ruoka on yleensä myös erittäin maukasta.

– Jos jossain paikallisessa ravintolassa on paljon ihmisiä syömässä, on se sen merkki, että ruoka on hyvää. Myös katukojuista me syömme usein, ilman mitään ongelmia. Jos jotain kannattaa välttää, niin ehkä sitten meren eläviä, mikäli ei ole varma että ne on kunnolla kypsennetty. Paikalliset eivät syö leipää, eivätkä juuri käytä maitotuotteita, se on ehkä erikoista verrattuna Suomen ruokakulttuuriin, Heidi vertaa.

Mitä mukaan Thaimaahan

Heidin perheen arkea Koh Samuilla - rantalenkki koirien kera
Heidin perheen arkea Koh Samuilla – rantalenkki koirien kera © Thaimaanrannan maalarit -blogi

Heidin mukaan Thaimaasta saa melkein mitä vain, eikä hän näe syytä tuoda Suomesta mitään normaalitavaroita kummempaa mukanaan. – Jos nyt ei voi elää ilman suomalaista kahvia tai ruisleipää, niin sitten ehkä.

Myös Sannan mielestä Thaimaasta saa lähtökohtaisesti kaiken, mutta hän muistuttaa, että Aasiassa monet kosmetiikkatuotteet saattavat olla valkaisevia:

– Esimerkiksi kasvovoiteiden osalta kannattaa olla tarkkana, ettei tule vahingossa ostaneeksi valkaisevaa tuotetta. Kosteusvoiteet ja hiustuotteet olen yleensä tuonut Suomesta mukanani, koska esimerkiksi hiuslakkaa on ollut todella vaikeaa löytää saarilta. Joskin, harvemmin sitä siellä edes tarvitsee. Sen sijaan aurinkorasvoja löytyy paikallisista kaupoista ja apteekeista hyvin.

Thaimaan joulu ja uusivuosi

Thaimaan joulu on lähinnä turisteja varten, mutta uutta vuotta paikallisetkin juhlistavat
Joulua paikalliset eivät Thaimaassa juhli, uusi vuosi sen sijaan otetaan railakkaasti vastaan © Andrew Smith

Moni suomalainen suuntaa Thaimaahan juuri jouluksi, mutta paikallisten elämään joulunvietto ei kuulu:

– Joulu Thaimaassa on tehty täysin meitä turisteja varten. Länkkäriravintoloissa on vaihtelevasti tarjolla ylihinnoiteltuja jouluillallisia, Central Festival -ostoskeskus on ympätty täyteen joulukrääsää, ja isommista kaupoista voi jopa ostaa joulukoristeita, mutta siinäpä se oikeastaan on. Moni paikallinen pieni ravintola on koristautunut joulukoristein, jotka tosin ovat ympäri vuoden paikoillaan. Se on aika hauskaa, Heidi kertoo.

Vaikka Thaimaassa ei länsimaista joulua vietetäkään, otetaan uusi vuosi monin paikoin vastaan varsin näyttävin ja riehakkain menoin. Thaimaa on tosin länsimaita 543 vuotta edellä omassa buddhalaisessa ajanlaskussaan, ja seuraavaksi Thaimaassa otetaan vastaan vuosi 2560.

Hyvä tietää

Aikaero Suomi-Thaimaa

Thaimaan aikavyöhyke on +7 GMT. Thaimaassa ei ole käytössä kesä- ja talviaikaa, joten kesäaikana aikaero Suomeen on +4 tuntia ja talviaikaan +5 tuntia.

Valmiina lähtöön? Aloita matkan suunnittelu varaamalla halvat lennot Thaimaahan ja valitse sen jälkeen mieleisesi hotelli Thaimaasta.
Inspiroidu myös näistä Thaimaan kätketyistä kohteista ja tutustu Thaimaan parhaisiin saariin.

Alunperin julkaistu

29/12/2016