Parhaat Euroopan kaupunkilomat 2018

Valmis kaupunkilomalle? Katso mitä Euroopan parhaimmilla kaupunkilomilla on tarjottavanaan: monumentteja, nähtävyyksiä ja paikallisherkkuja

Budapestissä on kauniit maisemat ja upea arkkitehtuuri

Budapestissä on kauniit maisemat ja upea arkkitehtuuri © thecuriositycollection_

Kategoria Kaupunkilomat

Päivämäärä 13/12/2017

Mikään ei voita uuden kaupungin sivukujiin, yöelämään ja historiallisiin monumentteihin tutustumista. Olemme valinneet puolestasi parhaat Euroopan kaupunkilomat vuodelle 2018 – keskiaikaisten muurien ympäröimistä metropoleista merellisiin kohteisiin ja urheilusta sekaisin meneviin pääkaupunkeihin.

Hampuri, Saksa

Speicherstadt, maailman suurin varastoalue, sijaitsee keskellä Hampurin merkittävimpiä maamerkkejä
Speicherstadt, maailman suurin varastoalue, sijaitsee keskellä Hampurin merkittävimpiä maamerkkejä

Satamakaupunki Hampuri tunnetaan “maailman porttina”, jonka merellisyys ja veden läheisyys hurmaa matkailijat. Elbejoki ja sen sivuhaara Alsterjoki eivät ole koskaan kaukana, vaikka kaupungin monet kulttuuriset ja arkkitehtoniset nähtävyydet yrittävät houkutella seireenien tavoin poispäin vedestä.

Tutustu keskustassa sijaitsevaan Mönckebergstrasseen, joka vie muun muassa kaupungintalolle eli Rathausille. Sen lähettyviltä löytyy myös Rathausmarkt eli aukio, jossa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Sukella historiallisiin maisemiin Speicherstadtissa, satamassa sijaitsevalla maailman suurimmalla varastorakennusalueella. Tutustu Miniatur Wunderlandin vaikuttavaan rautatiemallinäyttelyyn ja juhli yötä myöten Reeperbahnissa, joka on maailmankuulu punaisten lyhtyjen alue.

Kulttuuriharrastajat voivat nauttia klassisesta musiikista Elbphilharmonie-konserttisalissa, joka on Hampurin viimeisin lisäys arkkitehtonisten nähtävyyksien joukkoon.

Haluatko matkustaa edullisesti? Tästä vinkkejä Hampurin ilmaisiin nähtävyyksiin.

Etsi lento Hampuriin

Braga, Portugali

Braga on täynnä kauniita rakennuksia, kuten Bragan katedraali
Braga on täynnä kauniita rakennuksia, kuten Bragan katedraali © sissi_tara

Braga, joka tunnetaan myös Portugalin Roomana merkittävän arkkitehtuurinsa vuoksi, on täynnä kauniita katedraaleja, kuten 1100-luvulla rakennettu Sé de Braga eli Bragan katedraali ja puusta valmistettu Elämänpuu eli Tree of Life -kappeli. Vaikka menneisyys on vahvasti läsnä Bragan tyylikkäässä arkkitehtuurissa, siistinä pidetyt aukiot ja vain kävelijöille tarkoitetut kujat tuovat mukanaan modernia tunnelmaa.

Viehättävät putiikit ja kahvilat palvelevat suurta opiskelijoiden joukkoa ja mukulakivikadut heräävät eloon yöllä, kun baarit avautuvat. Nauti kahvia ja jäätelöä Spiritossa, herkullinen ateria hienostuneessa Brac Restaurantessa tai iltaviihdettä musiikkibaari Quatorzessa. Herää aamulla kukonlaulun aikaan kiipeämään hienoja barokkiportaita pitkin Bom Jesus do Monten pyhiinvaelluskohteeseen.

Etsi lento Bragaan

Cluj-Napoca, Romania

Kiinnostaako sinua miten paikalliset elivät ennen? Vieraile Transilvanian etnografisessa museossa ja näe itse
Kiinnostaako sinua, miten paikalliset elivät ennen? Vieraile Transilvanian etnografisessa museossa ja näe omin silmin © nnumedeutilizator

Cluj-Napoca on säilyttänyt persoonallisen luonteensa – kiitos sitä ympäröivien korkeiden kukkuloiden. Pitkään jatkunut eristäytyminen on luonut boheemiutta korostavan ilmapiirin ja synnyttänyt vilkkaan yöelämän: musiikkifestivaalit ja läpi yön avoinna olevat baarit ja kahvilat ovat Cluj-Napocan parasta antia.

Aloita pääaukiolta Piata Uniriilta vierailemalla Pyhän Mikaelin kirkossa ja Banffy-palatsissa, rentoudu viehättävässä kasvitieteellisessä puutarhassa ja keskuspuistossa, ja kävele perinteisten talonpoikaistalojen keskellä Transilvanian etnografisessa museossa. Vierailu Transilvaniassa ei ole täydellinen ilman jotakin kauhuelementtiä, joten muista sisällyttää suunnitelmiisi vierailu Hajongardin hautausmaalla.

Transilvania on täynnä helmiä, ja tutkittavaa riittää – lähde liikkeelle ja tutustu keskiaikaisiin kaupunkeihin, kauniisiin vuoristomaisemiin ja linnoihin Transilvanian nähtävyyksiä käsittelevässä artikkelissa.

Etsi lento Cluj-Napocaan

Valencia, Espanja

Futuristinen Palau de les Arts Reina Sofia on osa tieteiden ja taiteiden kaupunkia
Futuristinen Palau de les Arts Reina Sofia on osa tieteiden ja taiteiden kaupunkia © chrissitina_c

Auringossa paahtunut ja rehevä Valencia on henkeäsalpaavan kaunis. Kiipeä Valencian katedraalille, Pyhän Graalin kotipaikkaan, ja ihaile kaupungin vehreää jalanjälkeä. Kaupungin nähtävyyksistä maininnan ansaitsevat Turian puisto, joka on entisen joenuoman tilalle rakennettu laaja urbaani puistoalue, futuristinen tieteiden ja taiteiden kaupunginosa ja viehättävät rannat.

Vieraile Barri del Carmen putiikeissa, ihaile goottityylistä keskusaukiolla sijaitsevaa Silk Exchange -kauppaa ja tutustu Torres de Quariin.

Vieraile maaliskuussa Fallas-festivaalila, jossa paperimassasta valmistetut teokset ja ilotulitukset ilahduttavat sinua varmasti.

Lue lisää tästä kohteesta: kolme päivää rannikolla Valenciassa.

Etsi lento Valenciaan

Zagreb, Kroatia

Värikäs Pyhän Markuksen kirkko valloittaa
Värikäs Pyhän Markuksen kirkko valloittaa © Jorge Franganillo / CC BY 2.0

Viime vuosina Kroatian pienen pääkaupungin imu matkailijoiden keskuudessa on kasvanut. Viehättävä punakattoinen metropoli Sava-joen varrella yhdistää mutkattomasti mukulakivikadut, boutique-ateljeet ja vireät kahvilat saumattomasti yhdeksi lumoavaksi matkakohteeksi.

Toiminta kaupungissa jakaantuu kahteen historialliseen osaan. Pysähdy vanhalla kaupunginportilla, nauti katuesityksistä Strossmayer Promenadella ja nappaa kuvia Pyhän Markuksen kirkosta, jonka tunnistaa helposti sen omaperäisestä mosaiikkikatosta. Museoita on yllin kyllin ja Jan- ja Bundek-järvillä on päivittäin erilaisia tapahtumia.

Etsi lento Zagrebiin

Salzburg, Itävalta

Hohensalzburgin linnoitus on kaupungin parhaimpia nähtävyyksiä
Hohensalzburgin linnoitus on kaupungin parhaimpia nähtävyyksiä

Salzburg on Itävallan miellyttävimpiä matkakohteita ja Unescon maailmanperintökohde – siis täydellinen kaupunkilomailuun. Vanhakaupunki edustaa selkeää barokkityylistä arkkitehtuuria – kiipeä lähikukkulalla sijaitsevalle nykytaiteen museolle ja ihaile vanhankaupungin näkymää sieltä käsin.

Hohensalzburgin linnoitus tarjoaa samanlaisia näkymiä sekä julkisia konsertteja. Mozartin synnyinpaikka osoitteessa No. 9 Getreidegasse ja Lelumuseo kuuluvat Salzburgin parhaisiin nähtävyyksiin.

Kiertele Schloss Hellbrunnin kesäpalatsin puutarhoja ja tee ostoksia Getreidegassella, kuuluisalla vanhalla kauppakujalla, joka sijaitsee kivenheiton päässä Salzach-joelta.

Etsi lento Salzburgiin

Toulouse, Ranska

Pont Neuf eli uusi silta kauniissa valaistuksessa
Pont Neuf eli uusi silta kauniissa valaistuksessa © Grégory Tono / CC BY-SA 2.0

Toulouse on rakennettu vaaleanpunaisesta kivestä, mistä se on saanut myös nimensä ’pinkki kaupunki’. Kaupunki on tyylikkään kompakti ja parhaiten koettavissa kävellen.

Ihastu kaupungin kartanoihin, jotka ovat jääneet jäljelle indigon eli sinivärin tuotannon kulta-ajoilta – erityisesti Hôtel d’Assézat. Tutustu keskusaukioon ja sen rakennusten sisäpihoihin ja jatka sitten matkaasi neljä vuosisataa palvelleelle ja Garonne-joen ylittävälle uudelle sillalle, Pont Neufille. Jokea pitkin voi myös risteillä.

Ristiretkien historiasta kertova jakobiinien luostari on tutustumisen arvoinen nähtävyys, kuten myös paikallinen taideskene modernin- ja nykytaiteen museoissa vanhalla teurastamoalueella.

Matkustatko hyvän ruoan perässä? Räjäytä tajuntasi aterioimalla kahden tähden Michelin-ravintola Michel Sarranissa.

Tutusty myös Nizzan nähtävyyksiin: luksusta ja upeita maisemia Ranskan Rivieralla.

Etsi lento Toulouseen

Göteburg, Ruotsi

Vietä unohtumaton ilta Göteborgin oopperassa
Vietä unohtumaton ilta Göteborgin oopperassa © Dennis Lundqvist – Way Out There Image & Productio / CC BY 2.0

Hurmaavassa satamakaupungissa Göteborgissa hauskanpito on kokonaisvaltaista, sieltä löytyy jopa Volvo-museo!

Hyppää raitiovaunuun ja katsele nähtävyyksiä mukavasti istualtaan. Vieraile Hagan kaupunginosassa sijaitsevassa Skansen Kronanin linnoituksessa oppimassa sotahistoriasta ja syömässä jäätelöä. Hagan viehättävät ja boheemit puutalot kannattaa tarkistaa samalla käynnillä. Rentoudu isossa ja lapsiystävällisessä Slottsskogenin puistossa, jonka kukkaloisto hurmaa.

Jännitystä kaipaavien kannattaa suunnata Lisebergin huvipuistoon, samalla kun kulttuuria arvostavien kannattaa hyödyntää ultramodernin Göteborgin oopperatalon ohjelmisto.

Suunnitteletko pitempää vierailua Skandinaviaan? Vuokraa auto ja autoile Ruotsissa Tukhomasta Malmöön.

Etsi lento Göteborgiin

Liverpool, Englanti

Tutustu merenkulun historiaan Albert Dockissa
Tutustu merenkulun historiaan Albert Dockissa© Phil Fiddyme / CC BY 2.0

Liverpool tunnetaan ennen kaikkea jalkapallosta ja Beatlesista, mutta et ehkä tiennyt sitä, että se on myös vilkas merenrantakaupunki, josta löytyy kuusi Unescon maailmanperintökohdetta.

Palaa menneisyyteen maailman vanhimmassa Chinatownissa ja tutustu Canningin ja Ropewalksin kaupunginosiin. Tutustu kaupungin kaupalliseen historiaan Merseysiden merimuseossa, ja vapauta sitten sisäinen Beatles-fanisi The Beatles Story -museossa. Katso peliä Anfield Stadiumilla, esitystä Liverpool Empire Theatressa ja konserttia Royal Liverpool Philharmonic -talossa.

Shoppailijat tykästyvät varmasti Liverpool ONEen, Cavern Walksiin ja Metquarteriin, ja juhlimisesta pitävien kannattaa ottaa suunnaksi Lark Lane.

Etsi lento Liverpooliin

Torino, Italia

Torinon kuninkaallinen palatsi on vain yksi monista kaupungin arkkitehtuurihelmistä
Torinon kuninkaallinen palatsi on vain yksi monista kaupungin arkkitehtuurihelmistä

Torino on Italian ensimmäinen pääkaupunki ja kuuluisan käärinliinan, jossa näkyy ristiinnaulitun miehen hahmo, viimeinen leposija.

Tämän piemontelaisen kauneuden tyyssijassa barokki ja art nouveau kohtaavat teollisen elinvoimaisuuden. Fiat, Nutella ja italialaisen elokuvan klassikot pitävät tätä kaupunkia kotinaan. Tutustu italialaisen elokuvan historiaan vaikuttavassa Mole Antonellianan rakennuksessa sijaitsevassa Museo Nazionale del Cinemassa eli kansallisessa elokuvamuseossa. Vanhoista autoista kiinnostuneet arvostavat varmasti Museo dell’Automobilea.

Syö hyvin Quadrilatero Romano ravintolassa, shoppaile Via Garibaldilla ja valokuvaa upeaa Galleria Subalpinaa. Bellissimo!

Etsi lento Torinoon

Lausanne, Sveitsi

Vain 20 minuuttia junalla Lausannesta ja olet keskellä viinitarhoja
Vain 20 minuuttia junalla Lausannesta ja olet keskellä viinitarhoja

Genevenjärven rannalla sijaitsevassa tyynen kauniissa Lausannessa yhdistyy rento resorttitunnelma kosmopoliittisen tyylin kanssa. Suuntaa keskiaikaiseen vanhaankaupunkiin, josta löydät goottityylisen katedraalin ja kapeita kujia, joilla kahvilat, suklaapuodit ja pienet putiikkiliikkeet kilpailevat huomiostasi. Läheltä löytyy myös Flon-yökerho ja galleria-alue. Valitse museoiden valikoimasta ainakin Brut, MUDAC ja Hermitage. Monet museoista ovat ilmaisia kuun ensimmäisenä lauantaina.

Nauti Ouchyn järvimaisemista tai varaa retki vanhalla höyrylaivalla. Jos aikaa jää yli, harkitse patikointia Sauvabelin metsässä, josta löytyy myös eläintarha ja näköalatorni.

Etsi lento Geneveen

Vilna, Liettua

Vilnasta löytyy viehättäviä mukulakivikatuja
Vilnasta löytyy viehättäviä mukulakivikatuja

Vilna on yksi Baltian kohtuuhintaisista matkakohteista, jossa keskiajan tunnelma yhdistyy taiteellisen baari- ja kahvilakulttuurin kanssa. Viihtyisiä ja mukulakivisiä katuja värittää kirkkojen kellotornit ja Gedeminaksen torni.

Kiipeä tai käytä köysirataa, jotta pääset useammasta linnasta koostuvalle linnakompleksille Katedraalinaukiolta. Luovat matkailijat arvostavat varmasti kirjailijoiden katua ja Užupisin aluetta, jonka taiteilijat ovat julistaneet omaksi tasavallaksi. Saat passiiisi leiman siellä vieraillessasi. Kuuluisa Trakain linna on kaupungin ulkopuolella, noin puolen tunnin päässä – lisää se matkaohjelmaasi.

Etsi lento Vilnaan

Valletta, Malta

Karmeliittojen basilikan ovaali kupoli näkyy pitkälle Maltan pääkaupungista Valletasta
Karmeliittojen basilikan ovaali kupoli näkyy pitkälle Maltan pääkaupungista Valletasta

Maltan pääkaupunki on pieni mutta hienostunut, ja sen arkkitehtoniset nähtävyydet kilpailevat minkä tahansa eurooppalaisen pääkaupungin kanssa. Vallettan historia ulottuu foinikialaisista Maltan ritareihin aikaan ja alueella on 320 merkittävää historiallista nähtävyyttä.

Kalliolle rakennettu pääkaupunki on mäkinen ja portaita riittää, joten valmistaudu hikoilemaan. Vieraile kultakoristellussa Pyhän Johanneksen katedraalissa ja nauti Caravaggion hienosta Johannes Kastajan mestausta kuvailevasta maalauksesta.

Ylempi Barrakka -puutarha tarjoaa hienot näköalat pääsatamaan ja kolmeen kaupunkiin. Siellä voit myös nauttia piknikkiä. Manoelin teatterissa, joka on yksi Euroopan vanhimmista teattereissa, kannattaa käydä katsomassa esitys, tai tutustua myös esitysten ulkopuolella pientä pääsymaksua vastaan.

Etsi lento Vallettaan

Leeuwarden, Hollanti

Vanhankaupungin tori Waag on yksi Leeuwardenin kauneimmista rakennuksist
Vanhankaupungin tori Waag on yksi Leeuwardenin kauneimmista rakennuksista

Leeuwarden on kompakti kanavien, viehättävien kujien ja vilkkaiden kahviloiden kokonaisuus – ja vain muutaman tunnin junamatkan päässä Amsterdamista.

Vuokraa polkupyörä ja tutki keskiaikaisia nähtävyyksiä kuten pääkirkkoa, vanhankaupungin toria Waagia tai dramaattisesti kallistuvaa Oldehoven tornia. Vieraile Blokhuispoortissa, joka oli ennen vankila ja nykyään taiteilijoiden esiintymispaikka ja työskentelytila.

Tutustu Friisinmaan historiaan museossa, jossa on yli 170 000 paikalliseen historiaan liittyvää esinettä nähtävillä. Illan hämärtyessä ruokaile kuninkaallisten tavoin Us Heit -ravintolassa, joka sijaitsee Stadtholdersin entisessä palatsissa. Päätä iltasi baariin, josta on näkymät yli Nieuwestadin.

Etsi lento Leeuwardeniin Etsi lento Amsterdamiin

Etsitkö lisää kaupunkimatkoja?

Alunperin julkaistu

13/12/2017