Muista nämä 21 asiaa pakatessasi lomalle

Olet jo varannut lentosi ja hotellisi. Matkatavarat ovat siis viimeinen asia, joka voi estää sinua viettämästä mahtavan loman. Tiedämme, että pakkaaminen tuntuu työläältä, mutta seuraamalla asiantuntevia pakkausohjeitamme sinun ei kuitenkaan tarvitse murehtia siitä. 1. Tee lista Okei, tämä voi kuulostaa vähän tylsältä, mutta idioottivarmat listat ovat avain stressittömään lomaan. Erota välttämättömimmät tavarat niistä, jotka vain haluaisit … Jatka lukemista ”Muista nämä 21 asiaa pakatessasi lomalle”

Kategoria Vinkit ja niksit

Päivämäärä 15/09/2015

Olet jo varannut lentosi ja hotellisi. Matkatavarat ovat siis viimeinen asia, joka voi estää sinua viettämästä mahtavan loman. Tiedämme, että pakkaaminen tuntuu työläältä, mutta seuraamalla asiantuntevia pakkausohjeitamme sinun ei kuitenkaan tarvitse murehtia siitä.

1. Tee lista

Okei, tämä voi kuulostaa vähän tylsältä, mutta idioottivarmat listat ovat avain stressittömään lomaan. Erota välttämättömimmät tavarat niistä, jotka vain haluaisit mukaan. Ole realistinen matkatavaroiden määrässä. Jos tarvitset inspiraatiota listan laatimiseen, seuraavat asiat voivat auttaa sinua pääsemään alkuun…

2. Älä unohda ensiapulaukkua

Emme pyydä sinua valmistautumaan ensiapupisteen ylläpitämiseen. Ota kuitenkin mukaan pieni pussi, jossa ovat tärkeimmät pillerit ja lääkkeet. Loppujen lopuksi kukaan ei halua kärsiä jomottavasta päänsärystä, korkeasta kuumeesta, kipeästä mahasta tai näistä kaikista kolmesta lomansa aikana. Kotipuolessa voi olla helppoa hakea lääkkeitä sairautta varten, mutta kohdemaassasi nämä lääkkeet voivat vaatia reseptin. Sama koskee allergia- ja astmalääkkeitä – ota ne mukaan!

3. Rajoita nesteiden määrää

Kaikkihan tämän jo tietävät, mutta silti paikalla vallitsee hämminki ja turvatarkastus hidastuu, kun joku onneaan kokeileva yrittää salakuljettaa pullon vettä lentokentän turvatarkastuksesta läpi. Useimpien harmiksi yleiseurooppalaisten rajoitusten mukaan kaikki käsimatkatavaroissa olevat nesteet voivat olla maksimissaan 100 ml ja ne täytyy laittaa pieneen, uudelleensuljettavaan ja läpinäkyvään pussiin (pusseja saa yleensä lentokentiltä nimellistä hintaa vastaan). Jos sinulla on mukana jotain suurempaa, pakkaa se ruumaan menevään matkalaukkuusi.

4. Nimilaput auttavat sinua

Ellet ole salainen agentti, sinun ei tarvitse murehtia nimettömänä matkustamisesta. Monissa matkalaukuissa on standardina nimilaput, joten muista täyttää ne siltä varalta, että sinä tai lentoyhtiö kadottaa matkatavarasi!

5. Tarkkaile matkatavaroiden rajoituksia

Nainen tunkemassa liikaa tavaraa matkalaukkuunsa.
Matkalaukkusi ylitäyttäminen ei ole ikinä hyvä idea. ©: Highways Agency

Jos lentoyhtiö sanoo ”23kg”, se tarkoittaa 23kg! Punnitse laukkusi ennen kuin lähdet kentälle ja varmista, ettet ylitä rajoituksia. Jos laukkusi paino ylittää sallitun rajan, sinun täytyy maksaa extraa lentokentällä, tai pahimmassa tapauksessa sanoa hyvästi ihanalle käsinkudotulle villapaidalle, jonka isoäitisi teki sinulle rakkaudella. Me kaikki olemme yrittäneet tunkea ylimääräiset housut jo valmiiksi täyteen matkalaukkuun, mutta rajoitukset on asetettu syystä ja se syy on turvallisuutesi. Mistä tulikin mieleen…

6. Jätä tilaa lomaostoksille

Olipa kyse tax-free tavaroista tai matkamuistoesineistä, tuot joka tapauksessa enemmän tavaraa mukanasi kuin mitä sinulla mennessäsi oli. Pidä siis huolta, että niille on tilaa!

7. Skippaa kengät

Se suurin ja stressaavin matkatavara. Lomasi pituus määrittää monetko kengät sinun tulisi ottaa mukaan, mutta me suosittelemme keskimäärin kolmea paria 1-2 viikon matkalle. Määrää tärkeämpää on monipuolisuus. Varmista, ettet joudu patikoimaan piikkikorkkareissa ottamalla mukaan kengät, jotka sopivat suunniteltuihin menoihin. Laita eniten tilaa vievät kengät jalkaan koneeseen ja tunge sukkia loppujen sisälle – näin säästät vielä enemmän tilaa.

8. Pidä kosmetiikka minimissä!

Tulet luultavasti löytämään suosittuja shampoita tai aurinkovoiteita lähes maailman joka kolkasta, ellet ole matkustamassa autiolle saarelle. Mitä vähemmän kosmetiikkaa, sitä pienempi mahdollisuus sinulla on löytää matkalaukkua avatessasi limaisen räjähdyksen jälkiä, jotka pilaavat koko matkalaukkusi sisällön. Jos et mitenkään pysty elämään ilman tiettyä kasvorasvaa, yritä ottaa sitä mukaasi vain sen verran kuin tarvitset matkasi aikana. Näin voit heittää pois tyhjät pullot ja saada lisää tilaa kotimatkaa varten.

9. Keep on rolling…

Vaatteiden rullaus on yleinen väittelyn aihe, mutta meidän mielestämme se on ainoa oikea tapa. Sen avulla ärsyttävien ryppyjen ja taitosten määrä pysyy vähäisenä, ja se luo paljon tarvittua tilaa matkalaukkuusi.

10. Kaikki arvokas menee käsimatkatavaroihin

Kaikki arvokkaat tavarat menevät käsimatkatavaroihin
Kaikki arvokas menee käsimatkatavaroihin. © Jon Rawlinson

Nykyään on harvinaista, että lentoyhtiö hukkaa matkatavaroita, mutta miksi ottaa riski? Pysy turvassa ja tunge kaikki kalliit ylellisyystavarasi – kamerasta timanttisormuksiin – käsimatkatavaroihin.

11. Älä unohda adaptereita

Jos tarvitset niitä, säästä itsesi lentokenttien järjettömiltä hinnoilta ja osta ne etukäteen.

12. Pakkaa monikäyttöisiä vaatteita

Haluat ehkä pakata banaaniasusi mukaan matkalle, mutta onko se oikeasti tarpeellinen? Hieno mekko tai ei, tätä kysymystä sinun tulisi todella miettiä, kun yrität säästää tilaa matkalaukussasi. Pakkaa monikäyttöisiä vaatteita ja yksi tyylikäs ilta-asu, mutta jätä tarpeettomat asukokonaisuudet kotiin muita illanviettoja varten.

13. Suojele särkyvää tavaraa

Jos sinun täytyy pakata posliiniastioita tai lasiesineitä, muista kääriä ne kuplamuoviin tai vaatteiden väliin ja laita ne matkalaukkusi keskelle. Tämä on turvallisin tapa pitää huolta, että ne saapuvat perille ehjinä.

14. Jaottele vaatteesi

Pakkaa vaatteesi ryhmissä, eli paidat paitojen ja housut housujen kanssa. Sinun on helpompaa löytää mitä etsit ilman, että koko laukkua tarvitsee purkaa.

15. Pakkaa minivaatevarasto käsimatkatavaroihisi

Ei tietenkään kirjaimellisesti, mutta on aina hyvä idea lisätä muutamat puhtaat alusvaatteet ja jokin muu vaatekappale käsimatkatavaroihisi siltä varalta, että matkalaukkusi katoaa sekaannuksessa.

16. Älä ennusta säätä – tarkista se

Skootterilla ajava pariskunta suojautuu sateelta.
Älä lähde kotoa ilman sateenvarjoa. ©: Sukantho Debnath

Riippuen siitä minne olet menossa, sääennusteet voivat olla lomasi paras ystävä tai suurin vihollinen. Satoi tai paistoi, meteorologit antavat sinulle aina parhaan arvion odotettavissa olevasta säästä lomallasi. Tarkista päivää ennen lentoa ja pakkaa sen mukaan. Säästä tilaa luotettavalle sadetakillesi tai sateenvarjolle, vaikka toivoisit, ettet joutuisi koskaan niitä käyttämään.

17. Ei lennon aikaisia manikyyrejä

Neuvona huolitelluille matkustajille: jos olet aikeissa pitää mukanasi kynsiviilaa, saksia tai muita teräviä tälläytymisvälineitä matkalaukussasi – unohda ajatus!  Ne ovat kiellettyjä ja lentokentän työntekijät tulevat pyytämään sinua hankkiutumaan niistä eroon.

18. Tärkeimmät tavarat menevät päällimmäisiksi

Jos uskot tarvitsevasi jotain tiettyä esinettä pian (ehkäpä jo lentokentällä), esimerkiksi takkia, pistä se päällimmäiseksi. Hyvin itsestään selvä neuvo, mutta ehkä se on niin ilmeinen, että unohtaisit sen muuten!

19.  Pyyhkeet?

Pyyhkeet! Jälleen uusi ärsyttävä tilantäyttäjä, jonka mukaan ottamista sinun tulee miettiä pitkään ja hartaasti. Tarkista etukäteen, jos lomamajoituksesi tarjoaa ne (yleensä kyllä) ja pakkaa sen mukaisesti.

20. Lentokentän turvatarkastuksessa riisuutuminen

On epätodennäköistä, että sinun täytyy riisuutua alusvaatteisillesi, mutta hyvinkin mahdollisesti sinua pyydetään vähentämään vaatetusta jonkin verran terminaaliin mennessäsi. Tämä yleensä tarkoittaa kenkien, vyön ja takin pois ottamista ja sama pätee korujen ja metalliesineiden kohdalla. Onko sinulla mukana läppäri tai tabletti? Valmistaudu esittelemään laite myös ystävälliselle turvahenkilöstölle.

21. Älä lähde kotoa ilman tärkeimpiä tavaroita

Toiseksi viimeinen ohje on tärkeä, koska ilman näitä tavaroita et ole lähdössä mihinkään muualle kuin takaisin kotiisi. Tarkista uudestaan ja uudestaan, että sinulla on mukana rahat, voimassa oleva passi ja, kanssamatkustajiesi viihtyisyyden takaamiseksi, hammasharja. Pidä nämä tavarat käsillä, niin voit pitää mielessäsi tärkeimmän ohjeen…

Nauti lomastasi!

Alunperin julkaistu

15/09/2015