Mitä tehdä Madridissa ilmaiseksi: parhaat nähtävyydet

Kuumaverisen ja intohimoisen Espanjan pääkaupunki tarjoaa herkkuja kulttuurinnälkäisille. Tutustu Madridin nähtävyyksiin ilmaiseksi

Ota haltuun Madridin nähtävyydet ja aktiviteetit, mitä tehdä ilmaiseksi - rentoudu tai vuokraa vene Parque del Buen Retiro -puistossa.

Rentoudu tai vuokraa vene Parque del Buen Retiro -puistossa.

Kategoria Kaupunkilomat

Päivämäärä 05/01/2017

Madrid on Espanjan kulttuurikeskus ja herkkusuiden paratiisi, jossa on enemmän baareja henkeä kohti kuin missään muualla Euroopassa ja jossa historia on läsnä kaikkialla. Voit kuitenkin yllättyä siitä, kuinka monet Madridin nähtävyydet ja parhaat kokemukset ovat täysin maksuttomia. Tarjoamme hyviä vinkkejä siihen, mitä tehdä Madridissa ilmaiseksi.

Kiertele gallerioissa Madridin taidekolmiossa

Koe Madridin upeat ja ilmaiset nähtävyydet, kuten taidemuseo Reina Sofia
Reina Sofiassa on tilaa taidekeskusteluille.

Madridissa on maailmankuuluja taidemuseoita, joista kolme muodostaa Madridin taidekolmion. Näihin kolmeen on myös tiettyinä aikoina maksuton pääsy: Museo del Pradoon tiistaista lauantaihin 18–20 ja sunnuntaisin 18–20), Museo Reina Sofíaan maanantaista perjantaihin 19–21 ja Museo Thyssen-Bornemiszaan maanantaisin 12–16. Joudut luultavasti jonottomaan kauan, mutta maailman upeimpien taideteosten vuoksi kannattaa jonottaa.

Madridin muihin, modernimpiin gallerioihin pääsee maksutta joka päivä. Tällaisia gallerioita ovat muun muassa entiseen tupakkatehtaaseen perustettu Tabacalera sekä Casa Encendida, jonka kauniilla kattoterassilla on pakko käydä.

Nauti paikallisesta tunnelmasta El Rastron kirpputorilla

El Rastron tunnelmallinen kirpputori on hyvä kohde kun mietit, mitä tehdä Madridissa
Tingi El Rastrossa kuin viimeistä päivää.

Kadut, jotka yleensä vasta heräilevät hitaasti tähän aikaan aamusta, ovat sunnuntaisin täynnä elämää, kun El Rastron kirpputori valtaa La Latinan kaupunginosan. Se on loistava paikka ihmisten seuraamiseen, ja kojuja kannattaa myös kierrellä katselemassa.

Torilla myydään kaikkea antiikista vanhoihin flamenco-levyihin, t-paitoihin ja kodinkoneisiin. Tavaroiden joukossa on niin löytöjä kuin roskaakin, mutta tähän madridilaiseen instituutioon kannattaa tutustua väentungoksesta huolimatta. Ja kuka tietää – ehkä löydät sieltä jonkin todellisen helmen.

Rentoudu tyylikkäästi Retiro-puistossa

Mitä tehdä Madridissa kesäiltana, lähteä piknikille Retiro-puistoon paikallisten tapaan tietysti
Kesäaikaan tämä on paras paikka piknikille.

Madridin keskustassa sijaitsee vehreä helmi nimeltä Parque del Buen Retiro. Se on puisto, jonka kuningasperhe lahjoitti kansalle 1800-luvulla. Puisto on vuodenajasta riippumatta suosikki niin paikallisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa: Kuumana kesäpäivänä se tarjoaa viileän ja varjoisan piknikpaikan, kun taas syksyisin ihmiset lähtevät sinne nauttimaan syysvärien luomasta tunnelmasta.

Puistossa on lampi veneilyä varten, tusinoittain veistoksia, kaunis ruusutarha sekä upea Kristallipalatsiksi kutsuttu lasinen paviljonki, jossa järjestetään maksuttomia taidenäyttelyitä.

Templo de Debod – terveisiä Egyptistä

Madridin nähtävyydet pitävät sisällään myös egyptiläisen temppelin aivan Madridin keskustassa.
Egyptiläinen temppeli aivan Madridin keskustassa.

Egyptiläisen temppelin ei ensimmäisenä ajattelisi lukeutuvan Madridin nähtävyyksiin, mutta sellainen Espanjan pääkaupungin keskustassa kuitenkin komeilee. Temppeli sijaitsee arvolleen sopivasti kukkulan laella. Egypti lahjoitti sen Espanjalle vuonna 1968 kiitoksena siitä, että Espanja auttoi Egyptiä pelastamaan lukuisia egyptiläisiä temppeleitä.

Temppeli on rakennettu alun perin 200-luvulla ennen ajanlaskun alkua, ja se on Madridin parhaita paikkoja auringonlaskun katseluun. Temppeli sijaitsee Parque del Oeste -puistossa, joten se on myös loistava paikka piknikille. Sieltä on upea näkymä kaupungin keskustan länsipuolella sijaitsevaan Casa de Campo -puistoon.

Hemingwayn jalanjäljissä Gran Víalla

Kävele Espanjan Broadwayllä eli Madridin Gran Víalla ja katso ylös! Täällä voit nähdä Madridin upeinta arkkitehtuuria
Kävele Espanjan Broadwayllä ja katso ylös! Täällä voit nähdä Madridin upeinta arkkitehtuuria

Valot, kamera, käy! Gran Vía -katu on kuin suoraan valkokankaalta aina ikonisesta Schweppes-kyltistä kansainvälisiin elokuvaensi-iltoihin. Se on ollut tapahtumapaikkana lukuisissa elokuvissa, kuten Alejandro Amenábarin elokuvassa Avaa silmäsi, josta tehtiin myöhemmin englanninkielinen versio Vanilla Sky.

Gran Vía on oikea 1900-luvun arkkitehtuurin näyttely, ja siellä oli ennen kymmeniä elokuvateattereita. Nykyään niistä on jäljellä enää kourallinen, ja kadonneiden teattereiden tilalla on muotibrändien lippulaivamyymälöitä. Kadun kruunaa Euroopan ensimmäinen pilvenpiirtäjä Telefónica-rakennus: Ernest Hemingway joutui väistelemään Gran Víalla tarkka-ampujien luoteja päästäkseen tähän rakennukseen, josta hän lähetti raporttejaan Espanjan sisällissodan aikana.

Tutustu Plaza Mayorin värikkääseen historiaan

Madridin suuri pääaukio La Plaza Mayor kuuluu Madridin nähtävyyksiin, jotka kannattaa ehdottomasti lisätä listallesi
Turistirysä tai ei, täällä tehtiin historiaa.

Vaikka Madridin suuri ja kaunis pääaukio onkin yleensä tupaten täynnä turisteja, se on silti näkemisen arvoinen. Siellä on järjestetty vuosien saatossa kaikenlaisia tapahtumia jalkapallo-otteluista ja konserteista Espanjan inkvisition aikaisiin oikeudenkäynteihin ja teloituksiin. Aukion värikästä historiaa on kuvattu katulyhtyjen alla olevien penkkien kaiverruksissa.

Ohita aukion reunoilla sijaitsevat ylihinnoitellut ravintolat ja valitse sen sijaan jostakin aukiota ympäröivien sivukatujen halvasta ja hauskasta baarista hyvän kokoinen bocadillo de calamares eli kalmarivoileipä. Se on tyypillinen välipala La Plaza Mayorin alueella.

Uppoudu menneisyyteen Chamberín metroasemalla

Chamberín metroasema on yksi Madridin kätketyistä nähtävyyksistä.
Chamberín metroasema on yksi Madridin kätketyistä nähtävyyksistä. © Antonio Tajuelo

Madridin keskustan pohjoispuolella sijaitsee kätketty helmi, josta useimmat matkailijat eivät ole koskaan kuulleet. Chamberín metroasema oli toiminnassa 1960-luvulla saakka, jolloin metrojunia pidennettiin.

Tämän entisen aseman mainokset, lippukioskit ja laiturit ovat muistoja menneisyydestä, ja nykyään asemalle pääsee maksutta. Metro kulkee yhä aseman ohi, muttei enää pysähdy siellä. Täällä pääset tutustumaan vanhaan Madridiin.

Siirry yli tuhat vuotta ajassa taaksepäin Madridin arabimuureilla

Koe yli vuosituhannen takainen Madrid kaupungin keskiaikaisia, maurilaisia muureja tutkien
Koe yli vuosituhannen takainen Madrid. © Prof.Mortel

Madridin nähtävyyksistä tunnetuimpiin kuuluvan Palacio Real de Madridin vieressä sijaitsee paljon tuntemattomampi nähtävyys: kaupungin keskiaikaiset maurilaiset muurit, jotka muistuttavat Madridin monipuolisesta historiasta.

Ensimmäisen muurin Madridin ympärille rakensivat sen keskiaikaiset hallitsijat maurit, jotka olivat vallanneet Pyreneiden niemimaan. Muurin rakentaminen liittyy suoraan Madridin perustamiseen. Muuri on peräisin 800-luvulta, jolloin se suojasi muslimilinnoitusta eli almudainaa nimeltä Mayrit, joka oli Madridin ensimmäinen nimi.

Kesällä voit nauttia muureilla Madridin kaupunginvaltuuston järjestämistä musiikki- ja teatteriesityksistä.

Kertaa Madridin historiaa Pyhän Isidoruksen museossa

Kun mietit, mitä tehdä Madridissa ja vieläpä ilmaiseksi, ota kohteeksi Pyhän Isidoruksen, kaupungin suojeluspyhimyksen, koti, jossa pääset tutustumaan Madridin alkuperään
Puhuitko tänään suojeluspyhimyksesi kanssa?

Tutki Madridin alkuperää Pyhän Isidoruksen, kaupungin suojeluspyhimyksen, kodissa. Tässä maksuttomassa museossa kuvataan kaupungin alkutaivalta maalausten, karttojen ja esineiden avulla. Siellä on uskomattomia jäänteitä Pyhän Isidoruksen alkuperäisestä kodista, mukaan lukien kaivo, josta hän legendan mukaan pelasti poikalapsensa tekemällä ihmeen, jonka ansiosta veden pinta alkoi nousta.

Kokoelma on järjestelty useisiin näyttelyihin, kuten kaupungin islamilaista historiaa esittelevään Mayrit–Madrid-näyttelyyn. Talon pohjakerroksessa on nykyisen Madridin alueella vaeltaneiden norsujen ja sarvikuonojen jäänteitä sekä kivityökaluja, joilla niitä metsästettiin.

Etsi lento Madridiin
Haluatko lisää inspiraatiota ilmaisia seikkailuja varten? Lue suosituksemme ilmaisista aktiviteeteista BarcelonassaPrahassa ja Lontoossa.

Alunperin julkaistu

05/01/2017