17 x parhaat joulumarkkinat Euroopassa ja maailmalla

Joulu on tulossa! Virittäydy joulutunnelmaan vierailemalla parhailla joulumarkkinoilla Euroopassa, USA:ssa, Kanadassa ja Venäjällä

Senaatintorin Tuomaan Markkinat aloittavat joulun © Jussi Hellsten

Kategoria Kaupunkilomat

Päivämäärä 03/11/2017

Joulunaika lähestyy vääjäämättä – paras tapa lisätä hitunen taikuutta ja perinteitä tulevaan lomakauteen on vierailu tunnelmallisella joulumarkkinoilla. Tässä vinkkimme parhaisiin joulumarkkinoihin Euroopassa ja maailmalla:

Vanhankaupungin joulumarkkinat – Tukholma, Ruotsi

Tukholman tunnelmalliset vanhankaupungin joulumarkkinat © Michael Caven
Tukholman tunnelmalliset vanhankaupungin joulumarkkinat © Michael Caven

Maan vanhimmat, Vanhankaupungin joulumarkkinat, on järjestetty yli vuosisadan ajan kauniilla Stortorgetin aukiolla, jossa 40 pientä punaista myyntikojua sulautuu täydellisesti historialliseen miljööseen.

Stortorgetin puukojuista saa glögiä, käsintehtyjä neuleita, paikallisia käsitöitä, piparkakkuja, sahramipullia – jopa hyvin suomalaisilta kuulostavat erikoisuudet kuten hirvenliha, savustetut makkarat ja poronliha ovat löytäneet tiensä markkinoille.

Etsi lento Tukholmaan

Tuomaan Markkinat – Helsinki, Suomi

Tuomaan Markkinat on Helsingin vanhin joulutori
Tuomaan Markkinat tarjoaa perinteisiä ja uudenlaisia joulunajan kokemuksia kävijöilleen © Jussi Hellsten

Tuomaan Markkinat on monelle paikalliselle tärkeä joulunajan perinne ja Helsingin vanhin ja suurin ulkoilmassa järjestettävä joulutori. Senaatintorin joulumarkkinat on paitsi upean sijaintinsa, myös laajan tarjontansa ja erityisen tunnelmansa vuoksi herättänyt kansainvälistäkin huomiota. Markkinoilla voit nauttia perinteisistä ja moderneista makuelämyksistä, inspiroitua laadukkaista ja monipuolisista lahjaideoista ja pyöriä vanhanajan karusellissa.

Tänä vuonna joulutori ei jätä ketään kylmäksi! Jos joulun tunnelmaan virittäytyminen vaatii kohdallasi jotakin enemmän, suosittelemme pistäytymään Tuomaan Markkinoiden puulämmitteisessä saunassa. Löylyn jälkeen voit siirtyä Joulusaunabaariin, jonka Kyrö Distillery ja Ruosniemen Panimo avaavat saunapihalle.

Uutuutena Senaatintorin joulumarkkinoilla on Aleksanterin patsaan viereen pystytetty lava, joka tarjoaa kävijöille monenlaista viihdykettä. Lavalla järjestetään muun muassa yhteislaulutapahtumia – avaa siis äänesi lasillisella glögiä (tai maineikasta Gin Tonicia) tai nauti muiden esityksistä ja säästä omasi pikkujoulujen karaokeen.

Etsi lento Helsinkiin

Piața Mare – Sibiu, Romania

Silkkaa joulun taikaa Sibiun kaupungissa Romaniassa © Octavian Serban
Puhdasta joulun taikaa Sibiun kaupungissa Romaniassa © Octavian Serban

Kolmen vuorijonon risteymässä olevan vanhan kaupungin aukiolla (Piața Marelle) Sibiun joulumarkkinat tihkuvat romantiikkaa. Yli 70 kojua kattavalta alueelta voit ostaa keramiikkaa, turkiksia ja puisia lasten leluja. Voit myös nostattaa juhlamieltä vierailemalla luistinradalla tai lasten huvipuistossa.

Sibiu on kaunis kaikkina vuodenaikoina, mutta sijainti Transilvanian ylängöllä on takuu siitä, että maa on valkoinen lumesta joulumarkkinoiden aikaan. Joulunajan konsertit ja maaginen valoshow kruunaavat tunnelman.

Kiitos alueella asuvien unkarilaisten, markkinoilta löytyy hehkuviiniä, pipareita ja paahdettuja kastanjoita sekä romanialais-unkarilaisia erikoisuuksia kuten pullan kaltaista cozonacia ja kartion muotoista vartaassa kypsytettyä kakkua Kürtőskalácsia. Herkullista joulua, todellakin!

Etsi lentoja Sibiuhun

Christkindelsmärik – Strasbourg, Ranska

Ranskalaiset osaavat laittaa pystyyn kunnon joulumarkkinat
Ranskalaiset osaavat laittaa pystyyn kunnon joulumarkkinat

Yksi Euroopan joulumarkkinoiden suurista klassikoista on Strasbourgin Christkindelsmärik – tunnetaan myös nimellä Marché de l’Enfant Jésus. Tämä joulutori on yksi Euroopan vanhimmista – sen synty voidaan ajoittaa 1570-luvulle.

300 puista mökkiä on jakautunut kaupungin keskustassa yhteentoista erilaiseen teemakylään – pääalue on Place de la Cathédrain kupeessa ja kojut pursuavat käsityöläisten luomuksia, koristeita ja kausiherkkuja. Markkinoilla myydään muun muassa sellaisia kulinaarisia ihmeitä kuin vin chaudia (kyllä, se on hehkuviini), choucroute nimellä kulkevaa hapankaalta ja baeckeoffe-muhennosta. Paikan erikoisuus, bredele-keksit, voit valita hasselpähkinän, appelsiinin, kanelin tai suklaakonvehdin makuisina. Bon appétit!

Etsi lento Strasbourgiin

Toronton joulumarkkinat – Toronto, Kanada

Eurooppa on joulumarkkinoiden luvattu maa… Mutta joskus sitä kaipaa vaihtelua glögin juomiselle. Jos etsit uusia perinteitä, suuntaa Toronton Distillery District -alueelle katsastamaan mistä kanadalaiset joulumarkkinat on tehty. Mukulakivikadut ja teolliset tiilijulkisivut luovat hurmaavan miljöön, jossa jouluvalot, puiset kojut ja ihan oikean kokoinen piparkakkutalo takaavat joulutunnelman.

Saavu paikalle ajoissa ennen ihmismassoja ja suuntaa ensimmäiseksi ruokakojuille. Voit maistella saksalaisia makkaroita, belgialaisia vohveleita tai kanadalaisten omaa mättöruokaa nimeltä poutine, eli kastikkeella ja juustolla kuorrutettuja ranskalaisia. Ota kaikki ilo irti ja kiipeä maailmanpyörään tai karuselliin – suosittelemme nauttimaan joulunajan taiasta!

Markkinakojuista löytyy monenkirjavia lahjoja kuten kanadalaisia mehiläisvahakynttilöitä, puisia leluja ja… pekonisukkia (miksipä ei?). Kun joululahjat on hankittu, palkitse itsesi maistelemalla ilmaisia viinejä, oluita ja muita alkoholijuomia – nyt kun kerran olet panimoalueella.

Etsi lento Torontoon

Striezelmarkt – Dresden, Saksa

Dresdenin Striezelmarkt on Saksan vanhimpia joulutoreja © Landeshauptstadt Dresden / Sylvio Dittrich
Dresdenin Striezelmarkt on Saksan vanhimpia joulutoreja © Landeshauptstadt Dresden / Sylvio Dittrich

Saksan vanhimmat, Dresdenin joulumarkkinat, on järjestetty jo lähes 600 vuoden ajan. 250 myyntikojua on täytetty paikallisten käsityöläisten tuotteilla: puisia koristeita ja pähkinänsärkijöitä sekä kynttiläpyramideja. Joulutorilta löytyy myös maailman suurin jouluinen valokaari ja lasten seikkailumaailma, joka koostuu nukketeatterista, karusellista ja lasten pienoisrautatiestä.

Markkinat ovat saaneet paikallisen nimensä kuorrutetusta hedelmäkakusta Strüzelistä tai Stroczelista eli Stollen-joululeivonnaisesta. Muita makeita ja suolaisia herkkuja, joita joulutorilla tarjoillaan, ovat Glühwein eli glögi, Pulsnitzer Pfefferkuchen eli hillolla täytetty ja suklaalla kuorrutettu piparkakku, Rahmklecks eli vastaleivottu leipä, joka on täytetty juustolla, saksalainen erikoisuus bratwurst-makkara ja suolarinkeli pretzel. Guten Appetit!

Etsi lento Dresdeniin

Tivoli – Kööpenhamina, Tanska

Yksi maailman vanhimmista huvipuistoista - viehättävä paikka joulumarkkinoille © VisitDenmark
Yksi maailman vanhimmista huvipuistoista on viehättävä paikka joulumarkkinoille © VisitDenmark

Koe tanskalainen ”hygge” Kööpenhaminan perinteisillä joulumarkkinoilla, jotka järjestetään maailman toiseksi vanhimmassa huvipuistossa Tivolissa. Paahdettujen manteleiden aromaattinen tuoksu houkuttelee joulukuusin ja tuikkivien valoin koristellulle torille. Luistinrata, joka on rakennettu jäätyneen järven päälle, kruunaa satumaisen tunnelman.

Voit kierrellä kojuja ja ihastella käsintehtyjä aarteita glögimuki kädessä, ja pysähtyä æbleskiverille eli pannukakkupalleroille kera sokerin ja hillon. Makean vastapainoksi nappaa mukaasi Tivolin kuuluisa paahdetusta porsaasta tehty voileipä punakaalilla, kun suuntaat Star Flyer -ajelulle ihailemaan Kööpenhaminan panoraamanäkymiä korkealta.

Etsi lento Kööpenhaminaan

Punainen tori – Moskova, Venäjä

Moskovan joulumarkkinat Punaisella torilla ovat joulunajan ehdoton ykköskokemus
Moskovan joulumarkkinat Punaisella torilla ovat joulunajan ehdoton ykköskokemus

Moskovan Punaisen torin joulumarkkinoilla on näyttävät puitteet, sitä ympäröivät pyhän Vasilin katedraali ja Kremlin vaikuttavat seinät. Myyntikojuja on kuitenkin vain noin 20, ja niiss myydään joulukoristeita ja paikallisia matkamuistoja, kuten käsityönä tehtyjä maatuskanukkeja ja muita Khokhloma-maalattuja leluja.

Joulutori levittäytyy suuren luistinradan ympärille ja perheen pienimmät pääsevät myös huvipuistoon. Jos nälkä yllättää, ruokakojuista voi ostaa perinteisiä venäläisiä ruokia, kuten paistettuja perunoita sienillä ja pikkelsillä tai blinejä kaviaarilla. Ethän unohda kokeilla hehkuviiniä ja venäläisiä pipareita!

Venäläiset juhlivat joulua tammikuun seitsemäntenä päivänä, ja ortodoksiperinteiden mukaisesti joulumarkkinat jatkuvat tammikuun loppuun asti.

Etsi lento Moskovaan

Christkindlmarket – Chicago, USA

Kyllä vain, Euroopan ulkopuolellakin osataan järjestää joulumarkkinoita, kuten Chigacon Christkindlmarket

Nürnbergin Christkindlesmarktin innoittamana Chicagossa on luotu oma versionsa saksalaisesta joulutorista, joka sijaitsee Daley Plazalla kaupungin keskustassa.

Yhdysvaltojen suurimmaksi kasvaneella saksalaisella joulutorilla sadat karamelliraitaiset kojut tarjoavat perinteisiä saksalaisia tuotteita kuten pähkinänsärkijöitä ja Schwarzwaldin eli Mustametsän käkikelloja, mutta sekaan mahtuu myös ecuadorilaisia ponchoja ja erilaisia käsintehtyjä lahjoja.

Markkinoiden paras anti on kuitenkin ruokakojujen tarjonta. Iske hampaasi baijerilaisiin talviherkkuihin kuten bratvurstiin, hapankaaliin, gulassikeittoon ja vasikanleikkeleeseen. Näiden lisäksi torilla tarjoillaan herkkusuolarinkeleitä, paistettuja omenoita ja mitäs muutakaan kuin kuumaa maustettua Glühweinia eli glögiä, joka tarjoillaan muodotonta saapasta muistuttavasta mukista.

Etsi lento Chicagoon

Christkindlmarkt – Salzburg, Itävalta

Salzburgin Christkindlmarkt järjestetään maalauksellisella Residenzplatzilla © Salzburgin joulumarkkinat
Salzburgin Christkindlmarkt järjestetään maalauksellisella Residenzplatzilla © Salzburgin joulumarkkinat

Salzburgin joulumarkkinoiden romanttisen tunnelman raamit luovat taustalla siintävä keskiaikainen linna ja viereinen tuomiokirkko. Markkinoiden 95 kojua on jaettu kuuteen eri osioon ja niissä myydään esimerkiksi kukkia, tekstiilejä, käsitöitä, leluja ja kimaltelevia koristeita.

Anna nenäsi johdatella sinut paahdettujen manteleiden – gebrannten Mandeln – opastuksella Christkindlmarktin ruokaosastolle. Tämänkin joulutorin tarjontaan kuuluu olennaisena osana glögi eli Glühwein – täydellinen juomapari paahdetuille kastanjoille, paistetuille omenoille Bratapfelille ja piparisydämille.

Etsi lento Salzburgiin

Vanhankaupungin aukio – Praha, Tšekin tasavalta

Prahan tunnetuimmat joulumarkkinat Vanhankaupungin aukiolla
Prahan tunnetuimmat joulumarkkinat Vanhankaupungin aukiolla

Prahaa ei kannata ohittaa jos toiveenasi on vierailla parhailla Euroopan joulumarkkinoilla! Kaupungissa järjestetään lukuisia markkinoita, jotka koko kaupungin lailla tihkuvat joulumieltä. Vanhankaupungin sydämessä sijaitsevilla markkinoilla suloiset puukojut on aseteltu riviin ison joulukuusen ympärille. Kojuissa kaupataan matkamuistoja: koruja, kynttilöitä, kristalleja, lasitöitä ja puusta veistettyjä leluja.

Ruokakojuissa tarjoillaan perinteisiä tšekkiläisiä ruokia kuten grillattua sianlihaa ja verimakkaraa, sekä paikallisia jouluherkkuja. Kannattaa myös kokeilla paikallista hunajaviiniä, medovinaa.

Etsi lento Prahaan

Plaisirs d’Hiver – Bryssel, Belgia

Käy jouluostosten lomassa luistelemassa Place Sainte-Catherinessa Brysselissä
Käy jouluostosten lomassa luistelemassa Place Sainte-Catherinessa Brysselissä

Brysselin joulumarkkinoiden tai Plaisirs d’Hiver – talven ihmemaan – 240 puista alppimajaa hakevat laajuudessaan vertaistaan ja alue levittäytyy keskusaukiolta Place Sainte-Catherineen. Muista varata tarpeeksi aikaa alueen kiertämiseen.

Käsintehdyt kynttilät, lasten lelut, nahkatavarat ja joulurihkama täyttävät kojut, mutta torille vierailijoita vetää ennen kaikkea perinteinen belgialainen ruoka: vohvelit, suklaa, simpukat, juustot leivät, artesaanimakkarat… belgialaisia ranskanperunoita unohtamatta! Ruokajuomaksi suosittelemme vahvaa belgialaista olutta ja tietenkin paikallista glögiä– the Vin Chaudia.

Vaikka ruokalepo tekisikin terää, ei alueen aktiviteetit jätä sijaa lepäilylle: luistelurata, maailmanpyörä, steampunk-teemainen karuselli (jee!) ja jättimäiset liukumäet pitävät isommat ja pienemmät vierailijat kiireisinä.

Etsi lento Brysseliin

Albert Square – Manchester, Iso-Britannia

Haaveiletko joulusta Manchesterissa? Tutustu Manchesterin joulumarkkinoihin
Haaveiletko joulusta Manchesterissa? Tutustu Manchesterin joulumarkkinoihin

Joulumarkkinat eivät ole vain ja ainoastaan mannereurooppalainen ilmiö, vaan ne ovat saapuneet myös Isoon-Britanniaan, ja erityisesti Manchester villiintyy loppuvuodesta joulumarkkinoista. Albert Square -aukion joulutorilla on yli 300 kojua, jotka on jaettu eri osastoihin – maailma, Ranska, Saksa ja perheystävällinen osio, joka sisältää Cathedral Gardensin luistinradan – tekemistä riittää varmasti koko päiväksi.

Joulutorilta löytyy kaikkea käsitöistä herkkuihin eri puolilta Eurooppaa. Ruokakojut ovat tämänkin torin keskus ja tarjolla on laaja kansainvälinen kattaus: baijerilaista makeaa leivonnaista struudelia, ranskalaisia ohukaisia, saksalaisia pitsan kaltaisia avopiirakoita eli Flammkuchenia tai grillattuja juustovoileipiä manchesterilaiseen tyyliin. Nauti!

Etsi lento Manchesteriin

Vanhakaupunki – Riika, Latvia

Riikan joulumarkkinat järjestetään Unescon maailmanperintökohteessa
Riikan joulumarkkinat järjestetään Unescon maailmanperintökohteessa

Latvian pääkaupungin suurimmat joulumarkkinat ovat kuin suoraan satukirjasta. Markkinat järjestetään Tuomiokirkon aukiolla Riian historiallisen keskustan ytimessä, joka on Unescon maailmanperintökohteeksi nimetty jugendhelmi. Paikalliset käsityöt, latvialaisesta puusta valmistetut kynttilänjalat, vahakynttilät ja käsinneulotut talvivaatteet ovat vain osa joulumarkkinoiden tarjonnasta.

Eväiksi suosittelemme hehkuviiniä, paahdettuja manteleita ja kuorrutettuja piparkakkuja. Suurempaan nälkään kokeile paikallisia savustettuja lihoja ja pakkaa tuliaisiksi latvialaista hunajaa.

Etsi lento Riikaan

Christkindlesmarkt – Nürnberg, Saksa

Nürnbergin Christkindlesmarkt nautii vuosittain yli kahdesta miljoonasta vierailijasta
Nürnbergin Christkindlesmarkt kerää vuosittain yli kaksi miljoonaa vierailijaa

Nürnbergin joulumarkkinat on järjestetty vuodesta 1628 alkaen. Kaupungin keskusaukiolle levittäytyvät markkinat ovat Saksan suurimpien ja kauneimpien markkinoiden joukossa.

180 punavalkoraidallista kojua tarjoaa muun muassa mustikkahehkuviiniä Heidelbeer Glühweinia sekä perinteisiä herkkuja suklaalla kuorrutettuja piparkakkuja Nürnberger Lebkuchenia ja legendaarista Nürnbergin grillattuja makkaroita – pieniä makkaroita, joiden resepti on peräisin vuodelta 1497. Guten Appetit!

Etsi lento Nürnbergiin

Mercado de Navidad – Madrid, Espanja

Nauti värikkäistä joulumarkkinoista Madridissa
Nauti värikkäistä joulumarkkinoista Madridissa

Madridin perinteiset joulumarkkinat, jotka on järjestetty vuodesta 1860 lähtien, valtaavat kaupungin pääaukion La Plaza Mayorin joka vuosi.

Tämä joulutori on tunnettu seimiasetelmissa käytettävistä hahmoistaan ja jouluasetelmistaan eli Beléneistä, joita on näkyvillä yli 140 kojua sisältävällä alueella. Kojuista löytyy myös vähemmän jouluisia pilalahjoja, joita tarvitaan joulukuun 28. päivänä eli Dia de los Santos Inocentesina. Madridilaiset tekevät viattomien lasten päivänä aprillipilojen kaltaisia kepposia toisilleen.

Etsi lento Madridiin

San Gregorio Armeno -katu – Napoli, Italia

Miniatyyrihahmoja seimiasetelmassa Napolin joulumarkkinoilla
Miniatyyrihahmoja seimiasetelmassa Napolin joulumarkkinoilla

Napolin viehättävä San Gregorio Armeno -katu herää henkiin joulun aikoihin. Monet kaupat myyvät pieniä miniatyyrihahmoja kaikissa mahdollisissa muodoissa. Jouluiset seimiasetelmat, joita kutsutaan paikallisnimellä presepe, voivat sisältää niin raamatullisia kuin pakanallisia hahmoja: Jeesus- ja madonnahahmot sulassa sovussa yhdessä pienten pitsanpaistajien, eksoottisten eläinten ja tunnettujen karikatyyrihahmojen kanssa.

Saatuasi valmiiksi oman jouluisen asetelmasi, maistele napolilaisia jouluherkkuja, kuten rococo-keksejä, susamielli-keksejä ja uppopaistettuja struffoli-palloja. Buon appetito!

Etsi lento Napoliin

Lisää inspiraatiota joulunaikaan:

Alunperin julkaistu

03/11/2017