Tien päällä: tutustu Etelä-Afrikkaan ratin takaa

Ajele tuulista rantaviivaa pitkin vertaansa vailla olevassa Etelä-Afrikan Garden Routessa autoilijan matkasuunnitelmallamme avulla.

Kategoria Ranta & luonto

Päivämäärä 06/12/2015

Jyrkät vuorien huiput, pölyiset erämaat ja kultahiekkaiset tuuliset rannat, jotka ylettyvät Atlantilta Intian valtamereen ovat vain muutama esimerkki siitä, mitä Western Capen avaralla ja monipuolisella alueella on tarjottavanaan.

Näin poikkeuksellisen hyvillä teillä on hyvä ajaa, ja siksi ei olekaan parempaa tapaa tutustua Etelä-Afrikan henkeäsalpaavan upeaan Garden Routeen kuin ratin takaa. Kun ajat itse etuna on, että voit nauttia vapaudesta. Sinä päätät milloin ja minne pysähtyä ja kauanko haluat viihtyä eri paikoissa – ei stressiä, ei huolia.

Suunnittelimme täydellisen reitin, sinun tehtäväksesi jää vain vuokrata auto, hankkia matkaevästä ja valita täydellinen road trip -matkamusiikkisi, jota voit kuunnella kun kruisailet asfaltilla kohti Etelä-Afrikan seikkailuja.

Lähtöpiste: Kapkaupunki

Kapkaupungin aurinkoinen taivaanranta.
Kapkaupungin taivaanranta. © King….

Olet laskeutunut Kapkaupunkiin. Ennen kuin käynnistät autosi moottorin ja painat kaasua, haluat ehkäpä tutkia hieman pääkaupunkia. Jos halua tutustua kaupungintaloon, jossa Mandela piti kuuluisan puheensa tai pyöriä ympäri entistä District Six -asuinaluetta, opastetut kävelykierrokset ovat loistava keino oppia tuntemaan kaupunki ja sen kiehtova historia. Kaiken lisäksi kierrokset ovat ilmaisia ja niiden aikana sinulla on mahdollisuus venytellä jalkojasi ennen tien päälle siirtymistä.

Sitten onkin aika lähteä liikkeelle.

1. pysähdys: Cape Winelands

Pingviinien bileet Boulder Beachilla.
Boulder Beachin pingviinien siirtokunta. © leyla.a

Ajomatkaa Kapkaupungista tänne on alle tunti, mutta tämä extrapysähdys on liian hyvä ohitettavaksi. Vieraile Simon’s Townissa matkallasi Wine country -alueella ja valmistaudu yliannostukseen söpöyttä pingviinien siirtokunnassa Boulderin Beachilla – mutta muista varoa, sillä ne saattavat purra!

Stellenboschin vuori ja viinitarhat.
Stellenboschin vuori ja viinitarhat. © Pictrues

Kun olet ottanut muutamia kuvia söpöistä ystävistämme, voit suunnata Winelandin rosoisten kukkuloiden huipuille nauttimaan henkeäsalpaavista näkymistä, jotka saavat sinut tuntemaan olevasi pikemminkin Alpeilla kuin Afrikassa.

Nauti ruokailusta ylistetyissä haute cuisine -ravintoloissa  ja – luonnollisesti – runsaasta määrästä hienointa punaviiniä suurissa, vanhoissa, viinikartanoissa. Voit varautua hienostuneeseen tunnelmaan istuskellessasi rauhassa aurinkoisilla viinitarhoilla. Rentouttavan tauon jälkeen voit jatkaa matkaasi Shiraz -viinilaatikon kanssa.

2. pysähdys: Hermanus

Valas hyppäämässä Hermanuksen rannan edustalla.
Valas hyppäämässä meressä aivan Hermanuksen rannan edustalla. ©Thomas Freitag

Hermanuksen kallion laella oleva herttainen kylä sijaitsee Whale Coast -rannikolla, joka on tunnettu – arvasit oikein – valaiden tarkkailusta! Paras aika jättiläismäisien nisäkkäiden bongaamiseen on
kesäkuusta joulukuuhun ja, jos olet sattumoisin paikalla lokakuussa, muista käydä kylän vuosittaisilla Whale Festival -valasjuhlilla. Vaikka näitä majesteetillisia otuksia voi ihailla myös maalta, merta rakastavat vierailijat voivat nähdä ne lähemmin veden äärellä esimerkiksi veneajelulla tai kayak-retkellä.

Jos et ole niinkään veden ystävä, voit ajella mönkijöillä dyynien halki. Se on aivan yhtä jännittävä, mutta huomattavasti kuivempi vaihtoehto.

3. pysähdys: Oudtshoorn

Ronnie kaltereiden takana.
Ronnie ja hänen ”Sex Shop”. © cornstaruk

Aika lähteä taas liikkeelle ja matkata aurinkoiseen Karoon erämaan kukkuloiden ja laaksojen halki vanhojen länkkärien tyyliin kuuluisalla Route 62 -valtatiellä.

Tämä osa matkasta on hieman pidempi, joten puolivälin pysähdys saattaa olla tarpeen. Loistava pysähdyspaikka on Ronnie’s Sex Shop. Ei huolta, koska nimi on vain nokkela metku, jonka tarkoitus on herättää kiinnostusta. Paikkana Sex Shop on omalaatuinen ja baarinpitäjä, sekä omistaja Ronnie, on mahtava.

Jatka ajamista kunnes saavut Oudtshoorniin, joka on koti 1800 -vuosisadan strutsiboomille. Vieraile strutsitilalla ja vietä iltapäivä näiden hauskan näköisten lintujen kanssa tai nauti kulttuurista, ja tutustu kylän perintöön käymällä kiertokäynnillä näyttävissä viktoriaanisissa ”höyhenpalatseissa”.

Tyttö kuvaa tippukivipylvästä.
Tippukivipylvään kuvaaminen. © fvfavo

Alueella sijaitsevat myös ylimaalliset Cangon luolat, joiden teatraalisesti valaistut tunnelit ja luolat ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia.

4. pysähdys: Luonto

On aika matkustaa Etelä-Afrikan legendaarisen Garden Routen sydämeen. Täältä löytyy villieläinten luonnonsuojelualueita, muinaisia alkuperäismetsiä ja vanhanaikaisia pieniä rannikkokyliä. George, portti Gardeniin, on alueen merkittävin kaupunki ja oivallinen keskimatkan paikka täydentää varastoja. Aaltoja rakastavien iloksi löytyy läheltä myös Victorian lahti, joka on loistava alue surffaamiseen.

Vaijeriradalla laskeutumista Etelä-Afrikassa.
Etelä-Afrikkalainen vaijerirata. © jumblejet

Saapuessasi Wildernessin kylään tulet löytämään kilometrien pituisia hiekkarantoja ja tunnetun Dolphins Pointin, jossa voi nähdä hurmaavia pullokuonodelfiinejä.

Alue houkuttelee paikalle myös monia lintubongareita kauniin Wildernessin kansallispuiston takia. Puistossa on rikas luonto, josta löytyy kasvillisuuden reunustamia jokia ja alkuperäisiä fynbos -kasvillisuusvyöhykkeen kasveja. Tämä ja Tsitsikamman kansallispuisto ovat yhteydessä toisiinsa ja muodostavat Garden Routen kansallispuiston – värikkään paratiisin, jossa on monipuolinen ekosysteemi ja tekeminen ei lopu kesken.

Melonnasta patikoimiseen ja ratsastukseen, maastopyöräilystä vaijeriratakierroksiin – kaikki tämä uskomattomien näköalojen keskellä. Tämä avara luonnonkeidas on täydellinen pysähdys niin matkaileville seikkailijoille kuin auringonpalvojillekin.

Matkalla puistosta toiseen sijaitsee kaksi kuvankaunista kylää, Knysna ja Plettenberg Bay, ja juuri sinne suuntaammekin seuraavaksi…

5. pysähdys: Knysna ja Plettenberg Bay

Kalastelua Plettenberg Bayssa.
Kalastelua Plettenberg Bayssa. © גבריאל כהן

Knysna on kenties tunnetuin osterinkasvatuksestaan ja todella suositusta vuosittaisesta Oyster Festival -osteritapahtumastaan heinäkuussa. Ei ole yllättävää, että täällä tarjottavat meren antimet saavat veden kielelle ja ovat niin tuoreita kuin vain on mahdollista. Kaiken lisäksi ruoka on mielettömän halpaa! Turkoosinsinisen upean laguunin lisäksi Knysnan kalkkikivimuodostelmat ovat hätkähdyttäviä luonnon maamerkkejä merellä ja kaupungin vilisevät markkinat, taidegalleriat ja kahvilat luovat lämpimän ja rennon tunnelman, joka tekee kylästä lähtemisestä vaikeaa.

Jos pystyt kuitenkin lähtemään, Plettenberg Bay, jota paikalliset kutsuvat nimellä Plet, on aivan yhtä ihana kylä. Plet ylpeilee kalastuspaikoillaan, mahtavilla vaaleanpunaisilla auringonlaskuillaan sekä Etelä-Afrikan kalleimmilla kiinteistöillään.

Viimeinen pysähdys: Storms River

Mies hyppäämässä benjillä Bloukrans Bridgeltä. ©
Benjihyppy Bloukrans Bridgeltä. © Face Adrenalin

Seuraava ja viimeinen pysähdys on Storms River -joki, jonne pääsee Tsitsikaman puutarhanhoitopaikan kautta. Kun olet riittämiin tutkiskellut kansallisten suojelualueiden useita ekoystävällisiä seikkailuja, on suuren lopetusnumeron vuoro. Jos haluat päättää reissusi vaikuttavasti, meillä on sinulle sopiva ratkaisu: benjihyppy Bloukrans Bridge -sillalta! Ensimmäinen laatuaan Afrikassa ja maailman korkein kaupallinen siltabenji on 216 metrinen. Korkeuden ansiosta tämä sukellus saa sinut muistamaan Etelä-Afrikan automatkasi ikuisesti.

Jos kohtalon uhmaaminen ei ole sinun juttusi, Storms River -joen yli ulottuva riippusilta ei ole yhtä pelottava kokemus. Tässä on virallinen lopetuksesi Garden Routen retkellesi! Joelta voit suunnata Port Elizabethiin

Nyt kun matkasuunnitelmasi on selvillä, tehtäväksesi jää vain auton vuokraaminen.

Alunperin julkaistu

06/12/2015