Ihana sauna! Testaa Suomen parhaat yleiset saunat ja talviuintipaikat

Lempeät tai äkäiset löylyt, tuore vihta, viileä järvi- tai merivesi vilvoitteluun – suomalaiset rakastavat saunomista ja siihen liittyviä rituaaleja sen kaikissa muodoissa. Erityisesti talviuinti ja avantouinti on noussut suosioon viime vuosina, ja onneksi niin: hyiseen avantoon pulahtaminen on paitsi terveydelle hyödyllistä, se myös hellii aisteja ja rentouttaa mielen. Samoin tekevät yleiset saunat, joiden tunnelma on säilynyt vuosikymmenet rehtinä ja kansanomaisena. Kun eri sukupolvet ja ammattikunnat istuskelevat ilkosillaan samoilla lauteilla, samoissa löylyissä, ei ulkoisilla meriiteillä ole paljoakaan arvoa, vaan kuin huomaamatta tulee jutelleeksi tuntemattomien kanssa aiheesta kuin aiheesta.

Rakkaan kansallisaarteemme kunniaksi esittelemme tunnelmalliset, upeat ja sympaattiset eli parhaimmat yleiset saunat ja avantouintipaikat eri puolilta Suomea – pakkaa siis mukaan pyyhe sekä uimapuku ja suuntaa löylyihin!

Rauhaniemen kansankylpylä, Tampere

Rauhaniemen kansankylpylä on yleinen sauna Tampereella, joka on pysynyt lähes muuttumattomana jo lähes 90 vuotta. Talviuinti ja avantouinti sujuu mukavasti leppoisassa seurassa!

Rauhaniemen kansankylpylä on pysynyt lähes muuttumattomana jo lähes 90 vuotta © Ville .fi

Rauhaniemen kansankylpylässä Tampereella aika tuntuu pysähtyneen, mutta hyvällä tavalla. Puitteet ovat ulkoisesti lähes samat kuin vuonna 1929, kun kylpylä avattiin. Rauhaniemi on todellinen kansankylpylä, jossa käykin väkeä laidasta laitaan. Myös leppoisa ilmapiiri, sekasaunat ja lauteilla vierekkäin istuskelevat konkarit sekä uudemmat saunojat tekevät tunnelmasta suorastaan idyllisen. Modernia mukavuutta tuo esimerkiksi avannolle vievä lämmitetty matto, jota pitkin on turvallista hipsiä Näsijärven syleilyyn.

Onko avantouinti kansankylpylässä sinun juttusi? Etsi täältä edullinen hotelli Tampereelta!

Lähteen sauna, Helsinki

Historiallinen Lähteen sauna on yleinen sauna Lapinlahden sairaalan nostalgisessa miljöössä

Historiallinen Lähteen sauna on hurmaava kokemus ©Visit Helsinki, kuva: Eetu Ahanen

Lähteen sauna Lapinlahden sairaalan nostalgisessa miljöössä saattaa olla uusin tulokas Helsingin yleisien saunojen joukossa, mutta tietojen mukaan se on Helsingin vanhin yleisölle avoin sauna. Alue on Helsingin kauneimpia, ja on nyt päässyt uuteen kukoistukseen. 1880-luvulta peräisin oleva saunarakennus on ollut sairaalan henkilökunnan ja potilaiden käytössä, ja saunan lauteilla istuskellessa tai ulkoportailla vilvoitellessa aistiikin rakennuksen pitkän historian. Myös sisustus on ihanasti ajan patinoimaa ja tunnelma sanoinkuvaamaton. Talviuinti on mahdollista meren ollessa sulana, jolloin uskaliaimmat voivat käydä viilentymässä aaltojen syleilyssä.

Mielitkö Lähteen saunaan? Etsi täältä edullinen hotelli Helsingistä!

Kiilopään savusauna, Saariselkä

Kiilopään savusauna on yleinen sauna keskellä Lapin erämaata - täällä talviuinti on mykistävä kokemus

Keskellä Lapin erämaata sijaitseva Kiilopään savusauna on mykistävä kokemus ©Suomen Latu Kiilopää, kuva: Sampsa Sulonen

Kiilopään savusauna Saariselän kupeessa on lumoava kokemus kenelle tahansa. Sauna sijaitsee keskellä kauneinta Lappia, ja tunnelmallinen savusauna sekä ympärille levittäytyvä Urho Kekkosen kansallispuisto rentouttavatkin sekä mielen että kehon. Savusaunan lempeiden löylyjen lomassa voi pulahtaa avantouinnille hyiseen Kiilopuroon, hyvällä tuurilla tähtitaivaan tai revontulien loisteessa. Saunalla on yleisövuoroja kolmena päivänä viikossa, muina aikoina saunan voi vuokrata tilauskäyttöön. Erinomainen paikka rentoutua ulkoilupäivän jälkeen, mutta suosittelemme myös poikkeamista ihan vain elämyksen vuoksi!

Kiehtovatko löylyt ja talviuinti Lapissa? Etsi täältä edullinen hotelli Saariselältä!

Saaronniemen talviuinti, Turku

Saaronniemen talviuintipaikan sijainti luonnon keskellä Turun Ruissalossa lisää jännitystä myös uintiretkeen

Saaronniemen talviuintipaikan sijainti luonnon keskellä lisää jännitystä myös uintiretkeen

Saaronniemen talviuintipaikka ja sauna Ruissalon luonnonsuojelualueella ovat turkulaisten suosikkeja, eikä syyttä. Aivan saaren kärjessä sijaitseva sauna on auki kesät talvet, ja siellä pääsee kokemaan vuodenaikojen vaihtelun ja luonnon voiman konkreettisesti. Välillä avantouimarit laskeutuvat mereen kovan tuulen ja tyrskyjen saattelemana, toisinaan meri on aivan tyyni ja sumuinen ja tunnelma kuin toisesta maailmasta. Ne, jotka tyytyvät ihailemaan aaltoja kauempaa, voivat tarkkailla tilannetta ja bongata kaukana ohi lipuvia laivoja saunojen suurista ikkunoista.

Kaipaatko luonnon rauhaan saunomaan ja avantouinnille? Etsi täältä edullinen hotelli Turusta!

Joensuun jääkarhujen avantouintikeskus, Vehkalahti

Joensuun jääkarhujen avantouintikeskus on yleinen sauna, missä kannattaa käydä jo maisemien vuoksi

Joensuun jääkarhujen avantouintikeskuksessa kannattaa käydä jo maisemien vuoksi © Joensuun Jääkarhut, kuva: Jukka Vuorinen

Joensuun jääkarhujen avantouintikeskus Vehkalahdella, Joensuun kupeessa, on puitteiltaan upea. Maisema on kaunis säällä kuin säällä, ja laiturilta voi ihailla pitkälle avautuvaa maisemaa.  Kauniissa päärakennuksessa sijaitsevat pukeutumistilat ja suihkut – miehille ja naisille yhteinen sauna taas löytyy laiturin päästä, joten siitä on helppo pulahtaa Pyhäselän kylmään kylpyyn. Saunan aukioloajat ovat pitkät, ja tunnelma lauteilla on viihtyisä ja kiireetön. Sekaan mahtuvat sekä vuosikausia talviuintia harrastaneet, vasta harrastuksen löytäneet nuoret sekä avantouinnista elämyksiä etsivät ulkomaalaiset.

Kuulostaako ihanalta? Etsi täältä edullinen hotelli Joensuusta!

Tykkimäen sauna, Kouvola

Tykkimäen sauna on yleinen sauna Kouvolassa, missä saattaa päästä myös saunalautan löylyihin ja sieltä avantoon

Tykkimäen saunalla saattaa päästä myös saunalautan löylyihin © Tykkimäen sauna, kuva: Viljami Taimisto

Tykkimäen sauna Kouvolassa on uusin tulokas yleisien saunojen joukossa, ja ansaitsee maininnan jo ihan senkin vuoksi – yleisiä saunoja ei voi olla liikaa! Uudenkarheassa saunassa on panostettu ekologisuuteen, sillä se lämpenee biokaasulla. Löylyihin se ei tuo eroa, vaan ne ovat nautinnolliset ja pehmeät. Kaikki on muutenkin kohdallaan, sillä tunnelma on rento, viileään Käyrälampeen pääsee pulahtamaan ympäri vuoden ja kahvio palvelee saunojia kesät talvet. Erikoisuutena Tykkimäen saunalta löytyvät riemukas saavisuihku sekä saunalautta, joka lämpiää silloin tällöin myös yleisellä vuorolla. Suosittelemme!

Kutsuuko Tykkimäen sauna? Etsi täältä edullinen hotelli Kouvolasta!

Bonussauna: Sompasauna, Helsinki

Sompasauna on omalaatuinen yleinen sauna Helsingissä - sen tunnelma saattaa olla tiivis, mutta taatusti katossa

Sompasaunan tunnelma saattaa olla tiivis, mutta taatusti katossa ©Visit Helsinki, kuva: Eetu Ahanen

Omalaatuisin Suomen yleisistä saunoista on varmasti Helsingin Kalasatamassa sijaitseva Sompasauna, ja siksi se ansaitseekin erityismaininnan listallamme! Sompasaunaa kutsutaankin “Suomen yleisimmäksi saunaksi”, ja sille on vuosien varrella kehittynyt melkoinen kulttimaine. Alusta asti on saunan mukana pysynyt periaate, että sauna on sekasauna ja kaikkien käytettävissä, ja nykyään siellä näkeekin tiuhaan sekä satunnaisia kulkijoita että lähialueiden asukkaita. Pienessä saunassa on huikea tunnelma, ja vilvoittava meri avautuu suoraan saunan edestä. Sauna on käytettävissä myös talvisin, mutta silloin saunojien on oltava oma-aloitteisempia: löylyvesi täytyy tuoda mukanaan, ja puita ei välttämättä saunalla ole. Koska saunalla ei myöskään ole aukioloaikoja, lämmityspuuhiin saattaa joutua itse. Talviuinnille pääsee kuitenkin avantoon, ja aito tunnelma on taattu!

Entä jos lähtisit saunaretkelle ympäri Suomen? Kaukaisempiin kotimaan kohteisiin voit varata myös halvat lennot!
Kaipaatko kuitenkin yksityisempää tunnelmaa ja takuuvarmasti lämmintä uimavettä? Katso täältä parhaat vinkkimme romanttiseen kylpylälomaan Suomessa!