Erilaiset Espanjan lomakohteet – 8 vaihtoehtoa klassikkokohteille

Oletko sinäkin valinnut samat Espanjan lomakohteet vuodesta toiseen, ja toivoisit kenties jo vaihtelua? Kun seuraavan kerran olet lähdössä lomalle Espanjaan, riko kaava ja löydä parhaat vaihtoehtoiset Espanjan lomakohteet vinkkiemme avulla.

Perillä odottaa koko joukko upeita kaupunkeja täynnä historiallisia nähtävyyksiä, huikeita makuelämyksiä, värikkäitä fiestoja ja vehreää luontoa – sekä yhtä lailla viehättävät Espanjan rannat ja aurinko. Suunnittele erilainen matka Espanjaan, ja koe Espanjan nähtävyydet aivan uudesta vinkkelistä!

Valencia – värikästä arkkitehtuuria, paellaa ja silkkiä

Valencia on arkkitehtonisesti erikoinen lomakohde Espanjassa

Valencian taide- ja tiedekeskus on yksi kaupungin arkkitehtonisista helmistä © Cata

Espanjan itärannikolla sijaitseva Valencia on todellinen espanjalaisen arkkitehtuurin taidonnäyte, jonka omintakeinen ilme on pääosin kuvanveistäjä-insinöörin Santiago Calatravan käsialaa. Rakennusten tyyli jakoi aikanaan rajustikin mielipiteitä, mutta ne ovat sittemmin vakiintuneet olennaiseksi osaksi Valencian ikonista ilmettä.

El Carmenin kaupunginosan persoonallisten rakennusten ja vilkkaan yöelämän lisäksi Valencia on myös herkuttelijoiden suosikkipaikka. Maista täällä ainakin kuuluisaa valencialaista perinneruokaa, la paella valencianaa. Koe myös Valencian tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluva tiede- ja taidekompleksi Ciutat de les Arts i de les Ciències, sekä Unescon suojelema 1400-luvulta peräisin oleva Llotja de la Seda -silkkitukku.

Vähäpukeiset vierailijat kokoontuvat kaduille ja heittelevät tomaatteja kaikkialle.

Buñolin vuosittainen La Tomatina -juhla!

Voit myös ajaa 30 minuuttia sisämaahan, josta löydät Buñolin kylän ja vuosittaiset La Tomatina -festivaalit. Maailmankuulu tapahtuma järjestetään joka elokuun viimeinen keskiviikko, jolloin paikalle saapuu tuhansia ihmisiä viettämään kenties maailman sotkuisinta juhlaa – tomaattisotaa. Suosituimmat Espanjan nähtävyydet ja tapahtumat ovat parhaimmillaan juuri näin…omalaatuisia.

Etsi lennot Valenciaan
Etsi hotelli Valenciasta

Formentera – Välimeren piilotettu paratiisisaari

Formentera on ihana rantalomakohde Espanjassa

Formenteran rannat ovat kuin pieniä paratiiseja © Nacho Pintos

Jos Ibizan yötä päivää sykkivä meininki ei ole sinun juttusi, vaan olet lähdössä lomalle Espanjaan ja kaipaat enemminkin rentoa joutenoloa riippumatossa, on tämä Baleaarien pikkusaari täydellinen paikka sinulle. Noin 11000 asukkaan Formenteraa eivät juhlivat turistimassat ole vielä pilanneet isosiskojensa Mallorcan, Menorcan ja Ibizan tapaan, vaan täältä voi vielä toistaiseksi löytää palan paratiisisaaren taikaa, jonka vuoksi se päihittää monet perinteiset Espanjan lomakohteet.

Saaren 20 kilometrin pituinen rantaviiva ja kristallinkirkkaat vedet ovat erityisesti sukeltajien suosiossa, ja rannikkoa reunustavaa kivikkoista maisemaa täplittävät siellä täällä suolatasangot, aromaattiset rosmariininiityt sekä mäntymetsät. Formentera tunnetaan myös nudistirannoistaan, joita on saaren pitkällä rantaviivalla lukuisia – ehkä Bob Dylankin ihastui täällä asuessaan juuri saaren vapaamieliseen ja rentoon ilmapiiriin?

Saari on suosittu päiväretkikohde, mutta varaa hotelli Formenterasta ja jää tutustumaan tähän Välimeren piilotettuun helmeen ainakin pariksi päiväksi vaikka saaren halki pyöräillen. Formenterassa ei ole omaa lentokenttää, mutta perille pääsee lautalla Ibizalta noin puolessa tunnissa.

Etsi lennot Ibizalle
Etsi hotelli Formenterasta

Sevilla – suurkaupungin sykettä, palatseja ja puutarhoja

Historiallinen Sevilla on mielenkiintoinen lomakohde Espanjassa

Sevillan lempeässä illassa on vastustamatonta tunnelmaa © Jorge Franganillo

Eteläisessä Espanjassa sijaitsevassa Sevillassa on jotain mahdottoman romanttista. Mukulakivikadut vanhassakaupungissa, taidegalleriat ja museot, tapas-baarien vilinä, tien varsilla kasvavat maukkaat appelsiinit – ja tietenkin flamenco! Sevilla on Etelä-Espanjan taiteen ja kulttuurin keskus, ja maan suurimpia kaupunkeja, jonka tunnelma poikkeaa paljon perinteisistä Espanjan rannikon lomakohteista. Monet mielenkiintoiset Espanjan nähtävyydet löytyvät juuri Sevillasta. Historiallinen Sevilla tarjoaa vierailijoilleen mahdollisuuden kävellä läpi kaupungin 2200-vuotisen historian sekä kohdata upeaa islamilaista, roomalaista, goottilaista, sekä barokki- ja renessanssiajan taidetta ja arkkitehtuuria. Sevillassa sijaitsee muun muassa maailman suurin goottilainen katedraali, Santa Marían katedraali, sekä liuta upeita palatseja puutarhoineen muistuttamassa menneiden aikojen loistosta. Sevilla on kiistaton jalokivi andalusialaisten kruunussa ja paikka, jossa voit suoristaa jalat ja rentoutua: syö ja juo hyvin, nauti mukaansatempaavan pirskahtelevasta ilmapiiristä, ja anna lähes vuoden ympäri lämmittävän auringon helliä mieltä ja kehoa. Sevilla säväyttää kerta toisensa jälkeen.

Etsi lennot Sevillaan
Etsi hotelli Sevillasta

Vigo – väkevää kalastajakulttuuria Atlantin rannalla

Vigon ulkopuolella Espanjassa sijaitseva Cies Islands on upea kohde

Kaunis Cíes Islands -saaristo Vigon ulkopuolella © Jonathan Pincas

Vaikka Vigossa sijaitsee Euroopan tärkein kalastussatama, yllättävän harva matkaaja on käynyt täällä. Galician itsehallintoalueen suurin kaupunki Vigo sijaitsee lähellä Portugalin rajaa, ja sen ilmapiiri ja yhteisöllisyys on täysin ainutlaatuista maailmassa. Sijainti Atlantin rannalla pitää lämpötilat miellyttävinä keskikesälläkin, joka haastaa monet muut Espanjan lomakohteet. Siksi paikallisetkin suosivat Vigoa.

Vigon tunnelmaa värittää sen rikas historia teollisuussatamana, joka ei ehkä tavallisesti ole matkailijoita houkutteleva piirre, mutta Vigossa se ihastuttaa: satojen kalastajien kaupankäynti ylettyy aina satamasta O Berbésin vanhankaupungin uumeniin asti, ja Calle de la Pescaderian kalamarkkinoilta saa juuri merestä nostettua kalaa päivittäin.

Jos haluat suunnata pois kaupungin vilinästä, 14 kilometrin päässä rannikolta sijaitsee Cíes Islands -saaristo, joka on yksi Euroopan parhaimmin varjelluista salaisuuksista. Luonnonsuojelualue pitää sisällään mahtavia patikkapolkuja, hienoja rantoja ja mahdollisuuden tarkkailla eksoottisia lintuja. Saaristo koostuu kolmesta pienestä saaresta, joihin voi tutustua päiväretkellä veneillen, tai voit tuoda teltan mukanasi ja viipyä yön yli. Älä jätä myöskään välistä käyntiä Santiago de Compostelan kaupungissa noin tunnin ajomatkan päässä Vigosta: kaupungista löytyvä apostoli Jaakob vanhemman hauta on Euroopan tärkeimpiä pyhiinvaelluskohteita.

Etsi lennot Vigoon
Etsi hotelli Vigosta

Cádiz – Andalusian grand old lady

Cadiz on Espanjan vanhin kaupunki ja viehättävä lomakohde

Cádiz on täydellinen paketti rantaelämää ja historiaa © rey perezoso

Cádiz, Espanjan vanhin kaupunki, pitää sisällään historiaa neljältä vuosituhannelta, ja kaupungin vaiheet ovat täällä vahvasti läsnä kaikkialla. Kulje Cádizin sokkeloisilla kujilla, levähdä periespanjalaista tunnelmaa henkivillä plazoilla, ja katsasta kaupungin kauniit kirkot. Nouse myös ihastelemaan maisemia ylhäältä käsin: Catedral Nuevan katedraalitornista ja Torre Taviran vartiotornista avautuu kauniit näkymät merelle ja koko kaupunkiin. Cádiz on myös surffareiden suosiossa, ja se tunnetaan lisäksi vilkkaasta yöelämästään ja iloisesta elämänmenostaan. Cádiz on aina pitänyt kiinni liberalismistaan, jopa poliittisesti hankalien Francon vuosien aikana, ja tätä vapautta ylistetään vuosittain Carnival of Cádiz -juhlassa. Kaikille suunnattu juhla kuuluu Espanjan suurimpiin ja suosituimpiin. Jos olet lähdössä Espanjaan lomalle, Cádiz on täydellinen valinta, kun etsit takuuvarmaa lämpöä ja hyviä hiekkarantoja, iloista tunnelmaa, erinomaisia meriruokia pikkurahalla ja Euroopan vanhimpiin kuuluvan kaupungin ainutlaatuista kulttuuriperintöä.

Etsi lennot Cádiziin
Etsi hotelli Cádizista

Toledo – kolmen kulttuurin kohtauspaikka

Puente de Alcantara -silta ylittää Tajojoen Toledossa Espanjassa

Ylitä Tajojoki Puente de Alcantaraa pitkin © Ines Hegedus-Garcia

Vain tunnin ajomatkan päässä Madridin keskustasta, Kastilia-La Manchan itsehallintoalueella, sijaitsee Unescon suojelema kaunis Toledo. Kaupungin läpi virtaa Tajojoki, jota ympäröiville rinteille historiallinen Toledo on rakennettu. Monumentaalinen Toledo on kuin valtava ulkoilmamuseo, jossa on esillä historiallisen Espanjan nähtävyydet arvokkaine vanhoine linnoituksineen, luostareineen ja palatseineen.

Tutustu Toledossa ainakin 600-luvulta peräisin olevaan Alcázarin linnaan, ja ylitä kaunis Puente de Alcántara -silta Tajojoella. Toledosta löytyy komean goottilaisen katedraalin lisäksi myös 1000-luvulta peräisin olevat synagoga ja moskeija, jotka kertovat Toledossa keskiajalla asuneista juutalais- ja muslimiyhteisöistä.

Vaikka kaupunkiin tullaan useimmiten päivän vierailulle, varaa hotelli Toledosta ja jää tutustumaan nähtävyyksiin ainakin pariksi päiväksi: kaupungin monumentit ja labyrinttimaiset kujat ovat erityisen vaikuttavia iltavalaistuksessaan, ja täällä riittää kiehtovaa tutkittavaa pidemmäksikin aikaa.

Tuliaisvinkki: Toledossa on taottu terästä jo roomalaisten ajoilta lähtien, ja vielä nykyäänkin matkailijat ostavat matkamuistoksi taidokkaasti tehtyjä ja koristeellisia toledolaisia miekkoja ja tikareita.

Lennot kannattaa varata Madridiin ja matkustaa Toledoon sieltä esimerkiksi vuokra-autolla.

Etsi lennot Madridiin
Etsi hotelli Toledosta

Granada – Tarunhohtoista historiaa ja arabialaiskortteleiden tunnelmaa

Alhambran linnoitus on espanjalaisen Granadan kuuluisin nähtävyys

Alhambran linnoitus on Granadan kuuluisin nähtävyys © Sharon Mollerus

Andalusiassa Sierra Nevadan vuoriston juurella sijaitseva Granada on kaupunki, jossa jokaisen tulisi kerran elämässään käydä. Granadassa voi nähdä kaupungin historiasta kertovia arabialaisvaikutteita kaikkialla, ja se tunnetaan ennen kaikkea Alhambran linnoituksesta, joka on valtava maurien aikainen palatsikompleksi, ja maailmanhistorian tärkeimpiä islamilaisia taidonnäytteitä. Alhambra on kuin koristeellinen satulinna, joka vartioi ylväänä Granadan kaupunkia kukkulalta käsin, ja jonka korkeat salit taidokkaine yksityiskohtineen ja puutarhat suihkulähteineen tuovat sinut askeleen lähemmäs mielikuvaa paraatisista. Vaikka Alhambra on yksi Espanjan matkailun tärkeimmistä vetonauloista, itse Granadan kaupunki ei kärsi jatkuvasta turistipaljoudesta kuten monet muut suositut Espanjan lomakohteet. Yliopisto- ja kielikoulukaupunki Granada on kuitenkin mielenkiintoinen matkakohde, jonka nuorekas ilmapiiri tempaa mukaansa ja takaa vähintäänkin vilkkaan ja hauskan yöelämän. Kiipeä ylös tunnelmalliseen El Albaicínin maurilaiskaupunginosaan, josta avautuu huikeat näkymät Alhambran linnaan ja sen taustalla kohoaville lumihuippuisille Sierra Nevadan vuorille – täällä ymmärrät, miksi Granadaa sanotaan Espanjan kauneimmaksi kaupungiksi.

Etsi lennot Granadaan
Etsi hotelli Granadasta

San Sebastián – Herkuttelua, kauniita rantoja ja vehreää luontoa

Lomalla Espanjan San Sebastianissa törmäät todennäköisesti regattaan

Regatat ovat suosittuja tapahtumia, joihin matkailija todennäköisesti törmää San Sebastiánissa ja muuallakin Baskimaassa © Donostia/San Sebastian 2016

Pohjois-Espanjassa Biskajanlahden rannalla sijaitseva satumaisen kaunis San Sebastián on Baskimaan kulttuuripääkaupunki, ja hyvä tukikohta laajemmallekin Baskimaan tutkimusretkelle.

Kompaktin San Sebastiánin nähtävyydet sijaitsevat kätevästi lähellä toisiaan: maailman kauneimpien rantojen joukkoon kuuluva La Conchan ranta ja rantabulevardi levittäytyvät eteesi aivan ydinkeskustassa, ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevat myös tunnelmallinen satama kalaravintoloineen sekä vanhankaupungin lukuisat baarit, myymälät ja aukiot. Kuumana kesäpäivänä suuntaa lautalla San Sebastiánin edustalla sijaitsevalle La Isla Santa Claran saarelle, etsi varjoinen paikka ja nauti eväistä.

Täällä et voi myöskään välttyä herkuttelulta, sillä San Sebastián on gastronomisena alueena vertaansa vailla: ikivanhat baskikeittiön perinteet, taidetta hipova pintxo-kulttuuri, valtava määrä Michelin-ravintoloita ja edulliset hinnat – puhumattakaan paikallisista siideritiloista, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua!

San Sebastiánissa kannattaa vuokrata auto, ja ajaa Igueldo-vuoren huikaisevien maisemien yli rannikolla helminauhana sijaitseviin Orion, Getarian, Zarautzin ja Zumayan ihastuttaviin pikkukaupunkeihin, tai Hondarribian vanhaan kalastajakylään aivan Ranskan läheisyyteen.

Miten saapua: San Sebastiániin pääset parhaiten lentämällä Bilbaoon, Ranskan puolelle Biarritziin tai Espanjan sisäisellä lennolla Hondarribiaan.

Etsi lennot Bilbaoon
Etsi hotelli San Sebastiànista

Bonusvinkki Baskimaahan:

Jos olet liikenteessä autolla, ota suunnaksi Bilbaon lähettyvillä Biskajan maakunnassa sijaitseva San Juan de Gaztelugatxe: Suoraan mereen työntyvän saarekkeen huipulle on rakennettu luostari, joka on muodostunut jo eräänlaiseksi pyhiinvaelluskohteeksi. Kiipeämistä saarekkeen huipulle kertyy melkoisesti – tarkalleen ottaen 241 askelmaa – mutta ylhäällä maisemat palkitsevat varmasti!

Saivatko nämä vaihtoehtoiset Espanjan lomakohteet matkakuumeen kohoamaan? Inspiroidu lisää: Tutustu Espanjan moniin eri ruokakulttuureihin ja katso myös, mitä kaikkea Espanjan suosituimmassa kaupunkikohteessa Barcelonassa voi tehdä ilmaiseksi.
Jos kaipaat lisää inspiraatiota kesäloman suunnitteluun, siirry sivullemme, mistä löydät ideoita kesälomakohteisiin niin Suomessa kuin ulkomailla, perheen kesken ja budjetilla.