Santiago de Compostela -vaellus: tietopaketti ensikertalaisille

Santiago de Compostelan pyhiinvaellus, eli Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitti, tuli alun perin tunnetuksi keskiajalla. Reittejä kulkee muun muassa läpi Pohjois-Espanjan vehreiden rannikko- ja vuoristoseutujen ja ne päättyvät apostoli Jaakob vanhemman haudalle Santiago de Compostelan kaupungissa. Keskiajalla pyhiinvaellusmatkalla oli jumalaa palveleva, uskonnollinen tarkoitus, mutta sittemmin ”Caminon” luonne on maallistunut. Nyt modernille pyhiinvaellukselle lähdetään yhä useammin etsimään itseä, hiljentymään arkipäivän kiireiden keskeltä sekä nauttimaan liikunnasta ja luonnosta.

Matkan aikana näyttäytyvä luonto tarjoilee pääosin huikeita elämyksiä, mutta on paikoin myös karunkaunista. Oleellista on, että tällä matkalla voi ottaa vain askeleen kerrallaan. Anna jalkojesi kuljettaa niin pitkälle, kuin ne jaksavat vaeltaa, ja ajatustesi virrata estoitta.

Santiago de Compostelan vaellus toteutetaan useimmiten jalan, mutta onnistuu Santiago de Compostelan reitti pyörälläkin sekä jopa ratsastaen. Voit myös itse päättää täysin mistä aloitat vaelluksen ja kuinka pitkän matkan aiot kulkea, sillä Camino de Santiago koostuu monista erilaisista ja eripituisista reiteistä, joista kaikki päätyvät Santiago de Compostelaan. Camino on kaikkien toteutettavissa, ja se vaatii vain suunnittelua sekä tiettyjen tärkeiden varusteiden hankkimista.

Kuulostaako moderni pyhiinvaellus Santiago de Compostelaan juuri omannäköiseltä matkalta? Kokosimme kattavan tietopaketin ensikertalaiselle Tanskan pyhiinvaellusyhdistyksen puheenjohtajan ja kokeneen vaeltajan, Erik Staffeldtin, vinkkien avulla.

Mikä Camino?

”El camino” tarkoittaa ”tietä”, joka johtaa apostoli Jaakob vanhemman haudalle Santiago de Compostelan kaupunkiin pohjoisessa Espanjassa. Hauta on yhä tärkeä rukouspaikka uskoville, mutta sille vaelletaan myös monista muista syistä; kuka etsii tasapainoa ja hiljentymistä, kuka lähtee matkaan upean luonnon ja liikuntamahdollisuuksien vuoksi.

Mikä sitten on Santiago de Compostela -vaelluksen pituus? Nimestään huolimatta Camino ei ole vain yksi tie, vaan kokonainen Santiago de Compostelan kaupunkiin johtava pyhiinvaellusreittien verkosto. Näitä pyhiinvaellusreittejä kutsutaan myös ”Jaakobinteiksi”, ja ne kuuluvat nykyään myös UNESCON maailmanperintölistalle. Kaksi suosituinta reittiä ovat Ranskan puolelta alkava Camino francés ja Pohjois-Espanjassa kulkeva Camino del Norte.

Ranskan puolelta alkava reitti (Camino francés)

835 kilometriä pitkä ”Camino francés” on reiteistä perinteisin ja suosituin. Se alkaa Ranskan puolelta, ja lähtöpaikkana on tavallisesti maiden välillä sijaitseva Pyreneiden vuoristo.

Pohjoinen reitti (Camino del Norte)

Niin ikään noin 800 kilometriä pitkä “Camino del Norte” on reiteistä toiseksi suosituin. Tällä reitillä on mahdollisuus kulkea pitkin Pohjois-Espanjan upeaa rannikkoseutua lähes koko matkan pituudelta, ellet sitten Oveidon kohdalla päätä poiketa ”Camino Primitivolle” joka kulkee läpi sisämaan kauniin vuoristoalueen.

Mutta Camino koostuu lukuisista muistakin eripituisista reiteistä, joista jokainen tarjoaa vaeltajalle erilaisen kokemuksen. Vaelluksen kokonaispituuden voi jakaa niin moneen osaan kuin itse jaksaa ja haluaa päivittäin kulkea, ja etappien välissä yövytään matkan varrella olevissa retkeilymajoissa. Jotkin reiteistä kulkevat myös matkan varrella niin mielenkiintoisten paikkojen läpi, että niihin kannattaa pysähtyä varta vasten yöksi tai kahdeksi.

Santiago de Compostela: viimeinen etappi

Ansaittu lepohetki Obradoiro-aukiolla Santiago de Compostelaan saapumisen jälkeen

Santiago de Compostelassa voit onnitella itseäsi: matkan määränpää on vihdoin saavutettu. Vaelluksen päätteeksi voi vierailla katedraalissa, jonne apostoli Jaakob vanhempi on tiettävästi haudattu. Obradoiroaukiolla pidetään sen lisäksi pyhiinvaellusmessu päivittäin klo 12, ja siihen osallistuminen saattaa hyvinkin olla koko matkasi päätähuimaavampia kokemuksia.

Jos olet hankkinut vaelluspassin, johon olet vaelluksen varrella kerännyt leimoja, luovutetaan sinulle Santiago de Compostelassa sitä vastaan pyhiinvaellustodistus, La Compostela. Sen saadaksesi tulee matkaa haudalle olla taitettuna vähintään 100 kilometrin verran jalan (200 km pyörällä), ja tältä etapilta tulee leimoja olla kerättynä vähintään kaksi päivässä.

Santiago de Compostelan kaupunki ja Jaakobin hauta ovat vaelluksen virallisia määränpäitä, mutta itse matka on monelle määränpäätä tärkeämpi kokemus. Olipa matkan tarkoitus hengellinen tai maallinen, palaat sen jälkeen taatusti kotiin yhtä unohtumatonta matkakokemusta rikkaampana.

Symbolinen simpukankuori

Simpukankuoret viitoittavat Caminon viimeisiä vaellusosuuksia

Simpukankuori on Camino de Santiagon symboli, ja sen varrelle on sijoitettu satoja simpukankuoria tienviitoiksi vaeltajille. Perinteen mukaisesti myös vaeltajilla on suuri simpukankuori asusteena rinkassaan tai päähineessään. Oman simpukka-asusteen voi ostaa pyhiinvaellustoimistosta Saint Jean Pied de Portista Ranskan puolelta tai matkan varrelta useasta eri paikasta. Simpukankuori on myös pyhiinvaeltajien yhteisön symboli, ja sen tarkoituksena on että simpukankuoria kantavat vaeltajat tunnistaisivat toisensa Caminolla kohdatessaan.

Miksi tehdä pyhiinvaellusmatka Santiago de Compostelaan?

Pyhiinvaellusmatkan tekemiseen on yhtä monta syytä kuin on matkalle lähtijääkin, eikä pyhiinvaellusta tehdä enää pelkästään uskonnollisista syistä. Santiago de Compostelan vaellus on monelle ennen kaikkea matka itseen; se voi toimia esimerkiksi itselle asetettuna fyysisenä ja henkisenä tavoitteena, tai sille lähdetään etsimään vaikka kiireen keskelle kadonnutta rauhaa ja tasapainoa.

Vaelluksessa on tietysti kyse myös matkasta itsestään – matkasta, joka on kaukana rannalla löhöilystä. Matkan aikana olet osa tiivistä Camino-yhteisöä, joka tekee kokemuksesta erityisen vahvan. Halutessasi tämä matka voi olla siis myös erittäin sosiaalinen kokemus. Sen lisäksi vaellusreittien tarjoilemat kiehtovat maisemat tekevät useimpiin suuren vaikutuksen. Matkan aikana tulevat vaihtelevasti tutuksi niin koskemattomat luontoalueet kuin suuremmat kaupungitkin. Sanotaan, että Camino kulkee taivaankappaleisin nähden niin, että Linnunrata levittäytyy suoraan sen yllä. Tämä astronominen yksityiskohta tekee Caminosta tarinan mukaan entistä taianomaisemman kokemuksen.

Erik Staffeldt tiivistää, että Caminolle lähdetään lukuisista eri syistä. Jotkut haluavat kokeilla sekä henkisiä että fyysisiä rajojaan, löytää itsestään jotain uutta tai elvyttää vanhaa. Toisille matka on hengellinen, toiset taas haluat löytää ratkaisun mieltä askarruttavaan asiaan. Mutta Caminolla kukaan ei ole yksin, vaan matkaa sulostuttaa kiehtova, hauska ja sydämellinen yhteisö, joka koostuu muista kaltaisistasi vaeltajista kaikkialta maailmasta. Se voi Staffeldtin mukaan olla suureksi avuksi myös omien ajatusten työstämisessä.

Vaellusmatkalle valmistautuminen

Santiago de Compostela -vaellukselle tulee valita varusteet huolella

Jotta saisit omasta pyhiinvaelluksestasi mahdollisimman paljon irti, on tärkeää, että varaat matkan suunnittelulle riittävästi aikaa, ja perehdyt huolellisesti Camino de Santiagon vaellusvinkkeihin.

Esittelemme kokeneen vaeltajan Erik Staffeldtin parhaat vinkit niin kokeneille vaeltajille kuin ensikertalaisillekin.

5 hyvää vinkkiä Camino de Santiagolle

1. Suunnittele vaellusmatkasi hyvissä ajoin, muun muassa matkustamista ajatellen. Kaikki eivät halua varata kotimatkaa etukäteen, vaan vasta 3-4 päivää ennen määränpäähän saapumista. Näin perille pääsemistä ei tarvitse kiirehtiä. Toiset taas haluavat mielellään suunnitella etukäteen niin paljon kuin mahdollista aina paluulentoja myöten. Vaellusta on kuitenkin hyvä suunnitella jonkin verran kotona jo etukäteen kirjallisten oppaiden sekä verkosta löytyvien reittioppaiden avulla.

2. Etsi pakkausvinkkejä vaellukselle netistä, jotta tiedät mitä sinun tulee varata mukaan. Pyhiinvaelluspassilla saa yöpyä retkeilymajoissa, joissa passit myös leimataan. Passin voi ostaa Suomessa muun muassa Jaakontien ystävät -yhdistyksen kautta tai vaelluksen aikana niihin tarkoitetuista toimipisteistä. Vaellukselle tarvittavat varusteet löytyvät pääosin ulkoiluvaruste- ja partiokaupoista, jonka lisäksi niistä saa myös asiantuntevaa opastusta parhaiden varusteiden valitsemiseen.

3. Varaa matkaan riittävästi aikaa: tarkoitus on hidastaa tahtia, eikä Camino ei ole kilparata. Päätät itse vauhdin. Tee ensimäisinä päivinä lyhempiä vaellusetappeja.

4. Ota myös kontaktia muihin vaeltajiin: voitte taittaa matkaa yhdessä niin kauan kun silti tuntuu. Tai kävele yksin, jos se tuntuu paremmalta. Seuraa tienviittoja (keltaisia nuolia), ja etsi yösija retkeilymajasta. Illalla majapaikkaan saavuttua on aikaa vielä illalliselle, ja monessa ravintolassa on myös tarjolla erityisesti vaeltajille suunniteltu kolmen ruokalajin ateria noin 10 – 12 euron hintaan. Jälkiruoan (esim. jogurtin tai hedelmän) voi säästää aamiaiselle.

5. Huolehdi matkan aikana itsestäsi ja muista, niin palaat ehjänä kotiin. Camino tekee useimpiin suuren vaikutuksen, ja tarjoaa taatusti järisyttävän elämyksen, jonka monia haluaa kokea vielä uudestaan.

Tärkeät varusteet ja muistilista pakkaamiseen

Kenkien valinta

Parhaat jalkineet ovat vaelluskengät, joiden pohja ei ole liian jäykkä ja jotka tukevat nilkkaa tarpeeksi esimerkiksi kompastuessa. Vaellussandaalitkin voivat olla hyvä jalkinevaihtoehto (vuodenajasta riippuen), ja erityisesti, jos on taipumusta helposti hikoaviin jalkoihin. Erityisen tärkeää on korkata jalkineet hyvissä ajoin ennen matkaa oikeanlaisten sukkien kanssa, jotta jalat ehtivät tottua niihin.

Oikeanlaisen rinkan valinta

Kun pitää kävellä paljon, mukana ei voi kantaa enempää kuin on tarpeen. Pakkaa siis kohtuudella mukaan kevyttä vaatetusta ja muita tärkeitä tarvikkeita. Yksi Caminon eduista on mahdollisuus matkustaa vaatimattomasti, joka jättää puolestaan enemmän tilaa muille kokemuksille. Rinkan ei tulisi olla tilavuudeltaan 32 litraa suurempi, ja selässä kantamasi paino tulisi olla enintään yhteensä 10 % omasta kehonpainostasi. Rinkan ihanteellinen koko riippuu pituudestasi. Laadukkaat urheilu- ja ulkoiluvälineliikkeet osaavat opastaa sinua oikeiden varusteiden hankinnassa.

Muistilista pakkaamiseen

Vaellukselle mukaan pakattavien tavaroiden määrää voi olla vaikea arvioida. Lisäksi vain kaikista välttämättömimmän mukaan pakkaaminen voi olla yllättävän haastavaa. On hyvä muistaa, että paino pitää jaksaa kantaa selässä läpi koko matkan. Helpota siis taakkaasi kirjaimellisesti, ja pakkaa mukaan vain vähän ja yksinkertaista. Muun muassa täältä löytyy hyvä muistilista Caminolle pakkaamiseen, ja Talvicamino – blogista löydät kokeneen vaeltajan muistilistan tarvittavaan varustukseen talvella.

Matkan suunnittelu

Santiago de Compostela -vaellus vaatii hyvää fyysistä kuntoa

Harjoittelu ja fyysiset vaatimukset

Lähtölasku pidemmälle vaellusmatkalle tulisi aloittaa kuukausia aiemmin: varusteiden hankkiminen, matkasuunnitelman teko ja patikkatreenit vievät aikansa. Aloita 5-10 kilometrin lenkeillä ja pidennä sitten matkoja – myös rinkan ja muiden varusteiden kanssa. Kävele 2-3 kertaa viikossa muutaman kuukauden ajan. Ota myös huomioon, että Caminon maasto tarjoaa haastetta nousuineen ja laskuineen, eivätkä kaikki polut ole aina priimakunnossa. Hyvä fyysinen kunto on siksi tärkeää.

Henkinen valmistautuminen

Ennen vaellusta kannattaa valmistautua henkisesti siihen, että matkan aikana on runsaasti aikaa tuulettaa ajatuksia. Sen seurauksena saattaa itsestä löytyä uusia, yllättäviäkin puolia. Jotkut saattavat esimerkiksi kokea vaelluksen hyvin henkisenä kokemuksena, vaikka eivät olisi kokeneet vastaavaa tunnetta aiemmin. Vaelluksen verkkainen tahti ja rauha antavat tilaa suurillekin tunteille ja ajatuksille, eikä sitä pidä pelästyä.

Paras vuodenaika

Paras vuodenaika Caminolle riippuu jonkin verran valittavasta reitistä. Reiteistä suosituin, eli Ranskan puolelta alkava reitti saattaa olla ruuhkainen heinä-elokuussa, jolloin myös kelit ovat kuumimmillaan. Muut reitit ovat vähemmän ruuhkaisia, ja paras vaellusaika on toukokuusta heinäkuuhun sekä syyskuusta lokakuuhun.

Raha

Kuten yleensäkin, saat sen mistä maksat. Caminon voi toteuttaa pienellä budjetilla, jossa kaikki on karsittu minimiin, mutta matkan voi toteuttaa myös astetta ylellisemmin. Varaa joka tapauksessa noin 30 euron päiväbudjetti ruokailuun ja yöpymiseen.

Matka

Lento- ja junaliput saat edullisemmin, kun teet varaukset hyvissä ajoin. Euroopan junayhteydet näet esimerkiksi täältä. Esimerkiksi Finnair lentää kesäkaudella Helsingistä suoraan Biarritziin, josta ei ole kovin pitkä matka Saint Jean Pied de Portiin, josta monet aloittavat. Etsi halvat lennot Biarritziin momondon lentohausta. Katso myös muut momondon halvat lennot Ranskaan sekä Espanjaan.

Yöpymiset

Majoitushinnat Caminon varrella vaihtelevat maksuttomasta yösijasta noin 10 euroon, ja tavallisesti retkeilymajoissa yövytään yhteismajoituksessa kerrossängyissä. Tapana on, että majapaikkaan maksetaan pieni ylimääräinen rahasumma (etenkin, jos yösija on ollut ilmainen). Jos matkaseurueeseen kuuluu kaksi tai kolme ihmistä, voi noin 20 euron hintaan saada yksityismajoituksen omassa huoneessa, jossa on peseytymismahdollisuus.

Ruoka

Vaeltajille räätälöidyt ilta-ateriat maksavat noin 10–14 euroa. Sen päälle pitää varata vielä päivittäiset lounaskulut sekä ruokakaupasta ostettuihin virvokkeisiin kuluva raha. Caminolla ei tarvitse kuitenkaan pihistellä ainakaan kahvikuluissa, sillä cappuccino tai maitokahvi irtoaa monessa kahvilassa matkan varrella eurolla – ja lähes sama pätee viiniin. Santiago de Compostelaa lähestyttäessä hinnat nousevat hieman.

Hyödyllisiä linkkejä

spain.info/fi/que-quieres/rutas/grandes-rutas/camino-santiago (englanniksi)
jaakontie.fi
talvicamino.wordpress.com
wetterstrand.fi/santiago/finnish.html
blogit.fi/tag/santiago+de+compostela
partioaitta.fi/santiago-de-compostela-vaelluksen-jalkimainingit

Inspiroidu myös näistä vaelluskohteista ympäri maailman, ja löydä Lapin parhaat vaellusreitit!

Lisää retkeily- ja vaellusaiheista lukemista löydät seuraavista jutuistamme:

• Retkeilyvarusteet ja valmistautuminen: tärkeät vinkit ensikertalaisille
Extreme-loma pikkubudjetilla
• Banffin kansallispuisto Kanadassa: opas huikealle patikkaretkelle
• Mount Everest base camp -vaellus: opas omatoimiseen vuorenvalloitukseen
• Nouse satulaan: Kauniit pyöräilyreitit eri puolilla maailmaa

Liittyvät