DiscoverKaupunkilomat

10x viikonloppuloma Euroopassa enintään 3h lennon päässä Helsingistä

Viikonloppuloma Euroopassa? Vain korkeintaan 3 tunnin lentomatkan päässä Helsingistä sijaitsee upeita kaupunkilomakohteita, jotka tarjoavat keskiaikaista historiaa, luonnonaarteita ja vilkasta kaupunkielämää – mutta jotka eivät ole ehkä ensimmäisenä mielessäsi pohtiessasi seuraavan viikonloppulomasi määränpäätä.

Etsitpä sitten posketonta herkuttelua, mutkatonta menoa, eleganttia ilmapiiriä, keskiaikaista tunnelmaa tai raikasta meri-ilmaa, ala jo pakkaamaan laukkuasi, sillä nämä viikonloppulomat Euroopassa tarjoavat koettavaa ja nähtävää – vaikka pidemmäksikin aikaa.

 

Merellinen Hampuri houkuttelee pyörän selkään

Landungsbrückenin satama-alue Hampurissa on tutustumisen arvoinen kohde jos vietät viikonloppulomaa Euroopassa

Hampurin yleinen charmi riittäisi jo matkasuositukseksi itsessään. Siinä missä Hampuri on villi ja rosoinen, on se myös tervehenkinen ja urheilullinen kaupunki, joka tarjoaa lukuisia ulkoilumahdollisuuksia ja monipuolista tekemistä kaikille. Satamakaupunki Hampuri on aina osannut toivottaa uudet tuulet ja ihmiset avoimesti tervetulleeksi, ja tämän voi aistia kaupungin ilmapiirissä kaikkialla.

Uusi HafenCity-kaupunginosa sekä Landungsbrückenin ja Speicherstadtin satama-alueet ovat merellisintä Hampuria, jotka tarjoavat monenlaisia ajanviettomahdollisuuksia lukuisine gallerioineen, ravintoloineen ja myymälöineen – sekä kauniit näkymät Hampurin satamaan.

Hampuri soveltuu loistavasti myös pyöräilyyn, ja esimerkiksi Elbstrandin rantatörmä tarjoaa useiden kilometrien kauniin pyöräilyreitin. Läheinen, Blankenesen kaunis vanha kalastajakylä on suosittu viikonloppukohde myös paikallisten keskuudessa. Jos vuokraat auton, vierailun arvoisia päiväretkikohteita ovat vanha hansakaupunki Lyypekki, sekä Lüneburgin kaunis pikkukaupunki. Joulun alla vieraillessasi pääset ihastelemaan Hampurin tunnelmallisia joulutoreja.

Suora lento Helsingistä Hampuriin: 2 h

Etsi lennot Hampuriin Etsi hotelli Hampurista

Keskiaikainen Gent hemmottelee historialla ja herkuilla

Viikonloppuloma Euroopassa on idyllisimmillään keskiaikaisessa Gentin kaupungissa Belgiassa

Pohjois-Belgian Gent on vilkas yliopistokaupunki, jota leimaa keskiaikainen arkkitehtuuri, pittoreskit kadut ja mutkaton ilmapiiri. Gentissä sijaitsee muun muassa yksi Belgian kauneimmista kirkoista, Saint Bavon katedraali, vanha Gravensteenin linna sekä idyllinen Graslein ja Koornlein -satama-alue.

Gent on myös torien ja markkinoiden kaupunki, jonka parasta antia ovat monipuoliset kirpputorit sekä ruoka- ja käsityötorit. Vanha kauppahalli sekä lukuisat leipomot ja herkkupuodit pursuavat flaamilaisia herkkuja ja erikoisuuksia Tierenteyn-sinapista genever-yrttiviinoihin, ilmakuivattuun Ganda-kinkkuun ja paikallisiin viineihin. Retrobuumin valtaamassa kaupungissa voit tehdä lisäksi mahtavia second hand -löytöjä. Myös paikallinen design ja muotisuunnittelu ovat olleet viime vuosina nousussa, joten matkailijan kannattaa tutustua kaupungin designmyymälöihin, sekä Gentin uniikkiin designmuseoon.

Kaupungin tunnelmaan pääsee parhaiten kiinni, kun lähtee sunnuntaiaamuna paikallisten tapaan Kouter-aukion kukkatorille. Sunnuntaikävelyn päätteeksi nautitaan perinteisesti ruokakojun tuoreita ostereita ja lasillinen valkoviiniä tai kuohuvaa.

Lento Helsingistä Brysseliin: 2 h 35 min + n. puolen tunnin junamatka Gentiin suoraan lentokentältä

Etsi lennot Gentiin Etsi hotelli Gentistä

Monipuolinen Tartto on tavattoman lähellä

Viikonloppulomalla Tartossa kannattaa tutustua Karlovan puutalokaupunginosaan

Viron toiseksi suurinta kaupunkia Tarttoa voidaan kutsua myös maansa tapahtumapääkaupungiksi rikkaan kulttuuritarjontansa ansiosta. Eläväinen ja liberaali Tartto on helppo kaupunki, jonka verrattain edullinen hintataso tekee siitä täydellisen matkakohteen esimerkiksi viikonlopun irtiottoon – ja se on todella lähellä.

Tyypillisintä Tarttoa ovat sen kylpylät, mukulakivikadut, söpöt jokilaivat, vehreät puistot sekä vanhat pastellinsävyiset puutalokorttelit, kuten sympaattinen, rauhaisan kylämäistä tunnelmaa sykkivä Karlova. Vanhan yliopistokaupungin henkeä ja perinteitä ilmentävät kaunis yliopistokortteli ja ehkä kaupungin kuuluisin symboli, Suutelevat opiskelijat -suihkulähde Tarton Raatihuoneen aukiolla, jonka teema toistuu myös monissa kaupungissa myytävissä matkamuistoissa.

Päivä sujuu Tartossa leppoisasti, kun tutustut vanhankaupungin kortteleihin, sujahdat yliopiston kasvitieteellisen puutarhan uumeniin aivan kaupungin sydämessä, ja seisahdat kuuluisalla Enkelinsillalla, josta avautuu kaunis näkymä Toomemäen puistoalueelle. Illan tullen Tartto on tunnelmallinen, romanttinen, rauhallinen tai villi; aivan kuten itse haluat. Tartosta teet kätevästi myös risteilyn Piirissaareen, päiväretken Alatskiven linnaan tai kauniille Peipsimaalle vanhaan Kolkjan kylään.

Suora lento Helsingistä Tarttoon: 50 min.

Etsi lennot Tarttoon Etsi hotelli Tartosta

Kaunis Budapest kutsuu kylpylöihin ja lihapatojen äärelle

Budapestiläisen Széchenyin kylpylän vesi pulppuaa läheisistä kuumista lähteistä

Budapestin kaupunkimaisema on yksi komeimmista koko Euroopassa, jonka charmin myös UNESCO on tunnustanut. Sen mykistävän kauniin maiseman muodostavat Tonava-joki rantoineen ja komeine siltoineen, sekä Gellértinvuoren ja Linnavuoren metsäiset kukkulat keskiaikaisine linnoituksineen.

Kaupungin houkuttelevuutta lisäävät sen luonnon erikoispiirteet: kuumat lähteet ja niiden ympärille rakennetut lukuisat julkiset kylpylät. Gellértin ja Széchenyin kylpylät ovat kaupungin tunnetuimmat ja suosituimmat.

Budapest on kohtuuhintainen matkakohde, jossa kannattaa ehdottomasti maistaa paikallisen keittiön antimia. Rikas unkarilainen ruokakulttuuri on viehättävä sekoitus itää ja länttä, ja sisältää muun muassa tuhdinpuoleisia liharuokia. Ilonpidolta on vaikea välttyä, kun herkullisen unkarilaisen illallisen kruunaa taidokas mustalaisorkesteri. Budapestin monissa kauppahalleissa voit aistia aitoa unkarilaista markkinatunnelmaa. Juomakulttuuriin sen sijaan pääsee oivallisesti tutustumaan päiväretkellä Etyekin viininviljelyalueelle.

Suora lento Helsingistä Budapestiin: 2 h 20 min.

Etsi lennot Budapestiin Etsi hotelli Budapestista

Elegantti Milano tekee lähtemättömän vaikutuksen

Milanon kuuluisa ostoskatu on kallis mutta vähintään näkemisen arvoinen

Pienet ballerina-asuiset tanssijat sijoittuvat siistissä jonossa Milanon päämetroaseman liukuportaisiin ja alkavat tehdä balettiliikkeitä ylös ja alas. Kyseessä on La Scalan, Milanon maailmankuulun oopperan, markkinointitempaus. Tämä ja monta muuta sykähdyttävää elämystä jää Milanon kävijän mieleen, sillä täällä nurkan takaa avautuu aina jotain vielä mielenkiintoisempaa.

Milanon ehdottomiin tärppeihin kuuluu ainakin tuomiokirkko Duomo, jonka katolta avautuvat näkymät kantavat aina Sveitsiin saakka, sekä yksi maailman kuuluisimmista maalauksista, Leonardo da Vincin Viimeinen ehtoollinen Santa Maria delle Grazien kirkon seinässä.

Milano on toki ostospaikkana vertaansa vailla, mutta kaupungista kannattaa tehdä myös outlet-ostosretki Sveitsin puolelle italialaisten muotitalojen tehtaanmyymälöihin, joissa on mahdollista ostaa kakkoslaatua edullisesti. Muita erinomaisia päiväretkikohteita ovat Milanosta pohjoiseen sijaitsevat Como-, Garda- ja Maggiore-järvet, jotka tarjoavat virkistävää järvi-ilmaa sekä huikeita vuoristomaisemia Milanon seisovan ilman vastapainoksi.

Suora lento Helsingistä Milanoon: 3 h

Etsi lennot Milanoon Etsi hotelli Milanosta

Kompakti ja vilkas Dublin on kuin mutkaton ystävä

Kaupunkilomalla Dublinissa tulet todennäköisesti kävelemään Ha'Penny-siltaa pitkin

Kun määränpääsi on Dublin, yksi nähtävyys on pakollinen: Guinness Storehouse -museo, jossa pääset tutustumaan Guinnessin historiaan ja valmistukseen. Sisäänpääsymaksuun kuuluu kierroksen päätteeksi yksi Guinness nautittuna ylimmän kerroksen näköalabaarissa, josta on hienot panoraamanäkymät Dublinin yli.

Dublinissa tapahtuu eniten George’s St. ja Grafton St. -katujen välillä: täältä löydät paljon pieniä myymälöitä, kahviloita, baareja ja ravintoloita. Dublinissa elämä on keskittynyt muutenkin hyvin vahvasti vilkkaisiin keskustakortteleihin. Rauhallisempaa menoa kaipaavan kannattaa suunnata kaupungin puistojen läheisyydessä sijaitseviin nähtävyyksiin. Esimerkiksi keskustassa sijaitsevan Trinity College -yliopiston kaunis puutarha tarjoaa levähdyshetken Dublinin kiireistä. Dublinin linnan museo, puutarha ja sen suosittu The Queen of Tarts -kahvila ovat myös hyviä tärppejä matkallesi. Hautausmaabongarien kannattaa käydä vaikuttavalla Glasnevinin hautausmaalla keskustan ulkopuolella.

Jos kaipaat vahvempaa yhteyttä Irlannin luontoon, ota juna kaupungista rannikkoa pitkin kohti etelää, ja hyppää pois jossain rauhaisassa pikkukylässä haistellaksesi raikasta meri-ilmaa, ihaillaksesi vihreitä, jylhiä rantatörmiä ja aistiaksesi paikallisten pubien aitoa tunnelmaa.

Suora lento Helsingistä Dubliniin: 3 h

Etsi lennot Dubliniin Etsi hotelli Dublinista

Shoppailua ja suklaata satumaisen kauniissa Zürichissä

Syö lounasta ja haistele järvi-ilmaa Zürichin Bellevueplatzilla paikallisten tapaan

Sveitsin suurin kaupunki ja sen talouselämän keskus Zürich on pala kauneinta Sveitsiä. Sen metsäiset harjanteet, Zürichjärvi ja Limmat-joki kauniine rantoineen, lukuisat museot ja kirkot sekä vilkas kulttuuri- ja yöelämä muodostavat kokonaisuuden, joka tekee Zürichistä erityisen viehättävän matkakohteen. Zürich on maineensa veroisesti kallis, mutta se on myös hämmästyttävän kaunis, monipuolinen ja rento. Totea vaikka itse liittymällä Bellevueplatzilla, Zürichjärven rannalla auringosta nauttivien paikallisten joukkoon.

Zürichistä pääsee myös kätevästi Sveitsin muihin kaupunkeihin kuten Baseliin ja Lausanneen junalla tai vuokraamalla auton. Hyppäämällä kaukojunia edullisempaan paikallisjunaan voi myös saada hienon mahdollisuuden kauniiden vuoristomaisemien ihasteluun hitaammasta matkanteosta huolimatta.

Zürichin Uetliberg-vuorelle nousu onnistuu 20 minuutissa rautateitse, ja mikäli matalampi maasto houkuttelee, myös Grossmünster-kirkon näköalatorni tarjoaa vaikuttavan maiseman kaupunkiin. Lindenhofin, Schipfen ja Niederdörflin kaupunginosat ovat vanhinta ja idyllisintä Zürichia, ja maailmankuulu Bahnhoffstrassen ostoskatu tarjoaa mahdollisuuden monipuoliseen shoppailuun, jos vain kukkaro sen sallii.

Ja Sveitsissä kun ollaan, ethän voi mitenkään jättää välistä lukuisten suklaapuotien ja kahviloiden tarjontaa.

Suora lento Helsingistä Zürichiin: 2 h 45 min.

Etsi lennot Zürichiin Etsi hotelli Zürichista

Varsova on täynnä jännittäviä vastakohtia

Kaupunkilomalla Varsovassa et voi olla ohittamatta kaunista vanhankaupunginaukiota ravintoloineen

Toisessa maailmansodassa pahoin tuhoutunut Puolan pääkaupunki Varsova on arkkitehtuurisesti varsin nuori kaupunki moderneine pilvenpiirtäjineen. Samalla, räikeän uudisrakentamisen vastapainona, kaupunki huokuu historiaa, jota ei voi ohittaa. Varsova on vastakohtaisuuksistaan huolimatta, tai niiden ansiosta, kiehtova kaupunki, jossa riittää katseltavaa ja koettavaa. Suuret puistot, viehättävät katoliset kirkot ja katedraalit sekä UNESCON suojelema kaunis vanhakaupunki ovat kauneinta Varsovaa.

Voit tutustua muun muassa tärkeään puolanjuutalaisten tarinaan Polin-museossa, Roman Polańskin palkitun Pianisti-elokuvan maisemiin, sekä Pyhän Ristin kirkkoon, jonne maailmankuulun puolalaisen säveltäjän, Fréderik Chopinin, sydän on haudattu. Chopinin toiveen mukaan hänen ruumiinsa haudattiin Pariisiin, mutta hänen sydämensä Varsovaan. Yksi kaupungin kiistellyistä maamerkeistä on Josif Stalinin lahjoittama Kulttuuripalatsi, joka kohoaa majesteettisesti Varsovan taivaalle rinta rinnan korkeiden tornitalojen kanssa.

Matkailijan ei sovi myöskään jättää välistä Varsovan kenties suosituimman kahvilan, Café Bliklen kuuluisia hillomunkkeja, eikä paikallisia ”maitobaareja”, joista saa pikkurahalla maukasta paikallista ruokaa, kuten suolaisia täytettyjä lettuja – jos vain hallitsee ensin muutaman sanan puolan kieltä tilauksen tekemiseen!

Suora lento Helsingistä Varsovaan: 1 h 40 min.

Etsi lennot Varsovaan Etsi hotelli Varsovasta

Viehkeä ja vilkas Vilna toteuttaa toiveesi

Kuljeksi Vilnan katuja vailla kiirettä, tai kiipeä Gediminaksen torniin ihailemaan maisemia

Vilna on Liettuan pääkaupunki, jonka sydämenä toimii sen keskiaikainen raatihuoneentori. Katukuvaan kuuluvat olennaisena osana myös vanhankaupungin siistit ja kauniit korttelit katukahviloineen, yliopistokampus ja sen ympärille keskittynyt elämänmeno, sekä lukuisat kirkot ja katedraalit. Kaupungin iltaelämä on vilkasta ja sitä elävöittää etenkin opiskelijoiden runsaslukuinen ja kansainvälinen joukko. Myös boheemin Užupiksen kaupunginosan suosio on kasvussa, ja alueelta löytyy muun muassa mielenkiintoisia taidegallerioita, työpajoja ja kahviloita.

Vilnan hintataso on Suomea monin paikoin edullisempi, mutta sen Neris-joen toisella puolella sijaitsevat suuremmat tavaratalot eivät välttämättä tarjoa tavallisuudesta poikkeavia ostosmahdollisuuksia. Voit siis säästää pennosesi helposti katukahviloissa istuskeluun ja Vilnan raukeasta iltapäivästä nauttimiseen. Tai jos puhkut energiaa, kiipeä Gediminasin torniin ihailemaan maisemia.

Vilnan Katedraaliaukiolla kannattaa käydä etsimässä eräs laatta, johon on kirjoitettu ihmettä tarkoittava liettuankielinen stebuklas-sana. Tarinan mukaan toiveesi toteutuu, kun seisot laatat päällä, toivot, ja pyörähdät sitten ympäri. Vilna voi hyvinkin toteuttaa toiveesi!

Suora lento Helsingistä Vilnaan: 1 h 45 min.

Etsi lennot Vilnaan Etsi hotelli Vilnasta

Lumoava Edinburgh huokuu Ylämaiden taikaa

Edinburghin linna komeilee kaupungin silhuetin kruununa

Skotlannin Edinburgh on lyömätön yhdistelmä keskiaikaista arkkitehtuuria, historiallisia nähtävyyksiä, vilkasta kaupunkielämää ja ainutlaatuisen kaunista luontoa. Yksi vaikuttavimmista keskustan nähtävyyksistä on vanhassakaupungissa sijaitseva Edinburghin linna ja sen ympäristöön levittäytyvä upea puisto, Princess Street Gardens, joka lukeutuu kaupungin kauneimpiin ja suosituimpiin ulkoilualueisiin. Puisto jakaa Edinburghin keskustan vanhaan ja uuteen kaupunkiin, joista molemmat kuuluvat UNESCON maailmanperintökohteisiin.

Linnalta lähtevä The Royal Mile on kävelyreitti, joka päättyy Holyroodin palatsille, ja jonka varrella on monta mielenkiintoista nähtävyyttä, katua, ravintolaa, baaria ja myymälää. Matkan varrella voi tutustua mm. skottiviskin valmistuksesta ja historiasta kertovaan museoon, jossa voi maistella eri viskejä ja ostaa periskottilaiset tuliaiset kotiin, tai kiivetä Camera Obscuran näköalatorniin ihastelemaan Edinburghia ylhäältä käsin, mikäli ”kuninkaallinen lenkki” ei ole keventänyt askelta liikaa.

Edinburghin ehdoton suositus on kuitenkin matka Skotlannin maaseudulle, Ylämaille, jonka tunnelma ja vehreät nummet järvineen ja laaksoineen ovat täysin ainutlaatuisia maailmassa. Ylämaiden kierroksen voit tehdä opastettuna kierroksena tai vuokrata auton, jolloin pääset tutustumaan siihen omaan tahtiin.

Suora lento Helsingistä Edinburghiin: 2 h 50 min.

Etsi lennot Edinburghiin Etsi hotelli Edinburghista

Löytyikö oma suosikkikohde viikonloppulomalle Euroopassa? Aloita matkan suunnittelu etsimällä halvat lennot momondolta ja löydä samalla ihanat hotellit lempikaupungissasi. Autonvuokraus kannattaa myös monessa kohteessa, siten pääset laajentamaan kokemustasi myös kaupungin ulkopuolelle!
Katso myös nämä vaihtoehtoiset kaupunkikohteet Euroopassa, ja inspiroidu näistä upeista Euroopan kaupungeista. Tai etsi avullamme vielä monipuolisempia kaupunkilomaideoita!