DiscoverKaupunkilomat

Parhaat uudenvuoden matkat

Tiedätkö jo, missä tulet olemaan 31. joulukuuta kellon lyödessä kaksitoista? Esittelemme nyt joitakin kaupunkeja, joihin kannattaa lähteä uuden vuoden matkalle.

Lontoo, Iso-Britannia

Uuden vuoden juhlintaa Lontoossa johtaa itseoikeutetusti yksi seremoniamestari – Big Ben. Lontoon uudenvuodenaaton ilotulitus järjestetään aivan kaupungin kuuluisimman kellotornin lähellä. Koska tapahtuma on valtavan suosittu, tehtiin siitä vuonna 2014 maksullinen turvallisuuden ja viihtyvyyden takaamiseksi.

Jos et halua ahtautua 250 000 ihmisen kanssa London Eyen eteen Thamesin etelärannalla, suuntaa joen pohjoispuolelle Victoria Embankmentiin tai käyskentele Westminsterin palatsin kimaltavassa puutarhassa. Ilotulitus on joka tapauksessa niin huikea, että se valaisee yötaivaan joka puolella kaupunkia.

Mitä sanoa: ‘Happy New Year!’

Etsi lento Lontooseen
Lue lisää: Tutustu Lontoon parhaisiin baareihin ja klubeihin – katso vinkkimme Lontoon yöelämään.

Dubai, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Arabiemiirikunnissa sijaitseva Dubai tunnetaan pröystäilevästä tyylistään, joten ei ole ihme, että siellä rakastetaan myös ilotulitteita – niitä on ammuttu kerralla jopa 479 651.

Dubai lunasti paikkansa Guinnessin ennätystenkirjasta vuonna 2014 maailman kaikkien aikojen suurimmalla ilotulituksella. Amerikkalaisella pyroteknikolla, Phil Gruccilla, kesti kymmenen kuukautta suunnitella kuusiminuuttinen show, joka valaisi sekä koko 160-kerroksisen Burj Khalifa -pilvenpiirtäjän että 58 kilometriä Dubain helmenvalkeaa merenrantaa.

Sittemmin Dubain ennätyksen on rikkonut Bocauessa Filippiineillä sijaitseva Ciudad de Victoria, jonka uudenvuodenaaton juhlissa tammikuussa 2016 räjäytettiin yötaivaalle 810 904 ilotulitetta reilun tunnin aikana.

Voit silti odottaa mahtipontista näytöstä Dubaissa tänäkin uudenvuodenaattona – siellä ei jäädä mielellään kakkoseksi.

Mitä sanoa: ‘Kul ‘am wa antum bi khayr!’

Etsi lento Dubaihin
Lue lisää: Dubain matka: paikallisen opas superlatiivien kaupungin saloihin.

Vilna, Liettua

Maailmassa on harvoja romanttisempia paikkoja uudenvuoden vastaanottoon kuin viehättävän vanhanaikainen Vilna. Vilnan ilotulitukset eivät välttämättä ole yhtä näyttäviä kuin muualla maailmassa, mutta toisaalta myös sen hintataso on huomattavasti muita kaupunkeja huokeampi. Lisäksi pääset nauttimaan tämän harmillisen vähälle huomiolle jääneen kaupungin viehätysvoimasta täysin siemauksin.

Itse suurta juhlapäivää varten voisi helposti suositella vanhankaupungin loistavaa ravintola-, yökerho- ja baaritarjontaa, mutta kokeakseen autenttisen liettualaisen uudenvuoden kannattaa pysyä ulkosalla ja tutustua kadunkulmissa parveileviin lokaaleihin. Heidän seurassaan on hyvä jatkaa Katedraaliaukiolle katsomaan ilotulitusta ja juhlimaan aamunkoittoon asti.

Mitä sanoa: ‘Laimingų Naujųjų Metų!’

Etsi lento Vilnaan

Hong Kong, Kiina

Hongkongin spektaakkelimainen valo- ja äänishow A Symphony of Lights ilahduttaa matkailijoita ja paikallisia päivittäin ja saa Honkongin vaikuttamaan vuoden ympäri kimaltavalta ihmemaalta. Uudenvuodenaattona voit kuitenkin kokea jotakin vielä vaikuttavampaa!

Ilotulitteet keksittiin Kiinassa 600-luvulla, joten ei ole ihme, että niitä ammutaan uudenvuodenaattona taivaalle tuhansittain. Saat parhaan paikan niiden ihailuun, jos saavut Wan Chain Golden Bauhinia Square -aukiolle riittävän aikaisin. Jos et pidä ihmisjoukoista, Kowloonin Tsim Sha Tsui -katu Victoria Harbourin satama-alueen pohjoispuolella on yhtä hyvä paikka.

Alueen kaduilla voit nähdä myös kantonilaisia oopperaesityksiä ja Avenue of Stars -kadun eli Kiinan vastineen Hollywoodin Walk of Famelle. Lisäksi voit ostaa kadulta uskomattoman hyvää fuusioruokaa, joka korostaa tämän Aasian kulinaarisen pääkaupungin monipuolisuutta.

Mitä sanoa: ‘Gong Hey Fat Choy!’

Etsi lento Hongkongiin
Lue lisää: Tutustu Hongkongin shoppailuoppaaseen!

Rooma, Italia

Jos hauskuus tarkoittaa sinulle musiikkia ja tanssia, suuntaa uudeksivuodeksi aina niin tyylikkäseen Roomaan. Keskiaikainen Trasteveren kaupunginosa isännöi legendaarisia vuodenvaihteen katubileitä, missä vieraat vaihtelevat kuulumisia siemaillessaan talon tarjoamaa Proseccoa ja tanssivat katuesitysten sekä räiskyvien ilotulitusten tahtiin puolenyön molemmin puolin.

Toinen kestosuosikki on Circus Maximus, muinainen roomalainen vaunukilparata, jossa järjestetään vuosittain Italian suurimpien poppareiden tähdittämä ilmaiskonsertti. Klassisen musiikin ystäville löytyy Italian kaikkien aikojen suurimmille säveltäjille kuten Verdille ja Vivaldille omistettu konsertti Castel Sant’Angelon viereisessä kirkossa.

Rooman suurin uudenvuodenaaton spektaakkeli ei kuitenkaan liity mitenkään räjähteisiin. Suuntaa ennen loppuillan juhlintaa Vatikaaniin Pietarinaukiolle kello 17, jos haluat nähdä Paavi Franciscuksen seimiasetelman äärellä. Muista myös pukea yllesi parhaat punaiset alusvaatteesi – ne tuovat Italiassa onnea uutenavuotena.

Ekstravinkki: Älä unohda pukea italialaisten uudenvuoden onnenvaatteita, punaisia alushousuja.

Reykjavik, Islanti

Uudenvuodenaatto Reykjavikissa tarjoaa tuttua menoa uudessa ja kiehtovassa ympäristössä. Kyse on tulen ja jään maasta, joten varaudu ankariin ja lumisiin olosuhteisiin, joita pääsee onneksi pakoon kokon äärellä, sekä värikkäisiin revontuliin sysimustalla yötaivaalla.

Revontulet ovat Islannissa niin komeat, ettei ilotulitusta edes tarvittaisi. Uudenvuodenaatto on kuitenkin vuoden ainoa ilta, jolloin ilotulitteet ovat Islannissa sallittuja, joten paikalliset ottavat kaiken ilon irti valoshow’staan.

Vaikka Reykjavikissa on pimeää 20 tuntia vuorokaudessa, se on kaupunki, joka ei koskaan nuku. Kun rakettien räiske on vaiennut, suuntaa keskustaan nauttimaan uuden vuoden ensimmäinen drinkki. Suosittelemme nauttimaan lasillisen tai pari Islannin kansallissnapsia Brennivíniä. Pidä hauskaa ja mieti uudenvuodenlupauksia myöhemmin!

Mitä sanoa: ‘Gleðilegt nýtt ár!’

Etsi lento Reykjavikiin
Lue lisää: Tutustu Islantiin lukemalla oppaamme 10 päivän road tripiin Islannissa.

Rio de Janeiro, Brasilia

Jos olet kokeillut melkein kaikkea ja paras on löytämättä, jää vain yksi vaihtoehto: Copacabanan ranta. Kaksi miljoonaa ihmistä kerääntyy tälle Rion maamerkille joka vuosi juhlimaan tanssimusiikin, loputtomien caipirinhojen ja taivaanrannan valaisevien ilotulitusten avittamina.

Uudenvuoden tyyli on etusijalla Rion rannoilla ja ihmiset saapuvat paikalle pukeutuneina symbolisiin väreihin: valkoiseen (rauha), vihreään (terveys), violettiin (inspiraatio), keltaiseen (vauraus) ja – niille, jotka etsivät romanssia Rion yöstä – punaiseen.

Jos olet taikauskoinen, paikallinen kansantarina kertoo, että sinun tulisi tehdä seitsemän uudenvuodentoivomusta samalla kun hyppäät seitsemän rantaan iskevän aallon yli. Saatat kastua hieman, mutta se ei hetkauta sinua pätkääkään kun rantabileet ovat näin villit ja sää näin lämmin.

Mitä sanoa: ‘Feliz ano novo!’

Etsi lento Rio de Janeiroon
Lue lisää: Ota kaikki irti Brasilian-matkastasi tutkimalla näitä kauniita luolia.

Berliini, Saksa

Vaikka Münchenin, Stuttgartin ja Frankfurtin uudenvuodenjuhlat ovat komeat, Berliini vie voiton ja järjestää vertaansa vailla olevat bileet. Juhlinnan keskipisteenä on kuuluisa Brandenburgin portti, jonka luo kerääntyy yli miljoona ihmistä. Väkijoukko ulottuukin aina parin kilometrin päässä olevalle Siegessäule-pylväälle. Jos siis aiot osallistua tähän megatapahtumaan, saavu paikalle ajoissa ennen kuin siellä on liikaa ihmisiä.

Jos kaipaat jotakin vaatimattomampaa, joka puolella kaupunkia järjestetään lukemattomia pienempiä juhlia. Niitä järjestävät muun muassa Berliinin tunnetuimmat klubit, kuten Tresor, Watergate ja Berghain, jonne on äärettömän vaikeaa päästä sisään. Jonottaminen on kuitenkin vaivan arvoista, jos onnistut pääsemään sisään, sillä Berghain on legendaarinen yöelämän keskus, jota on kutsuttu jopa maailman johtavaksi teknoklubiksi.

Mitä sanoa: ‘Frohes neues Jahr!’

Etsi lento Berliiniin
Lue Lisää: Suunnitteletko budjettimatkaa Berliiniin? Paikallinen asiantuntijamme neuvoo, mitä voit tehdä Berliinissä ilmaiseksi.

Tokio, Japani

Japanissa uudenvuoden loma oshōgatsu vietetään perinteisesti hiljentymällä ja perheen parissa. Toisin kuin muissa suurkaupungeissa, uudenvuodenaatto on Japanissa yleensä hillitty ja kaunis juhla. Siitä huolimatta Japanissakin järjestetään ilotulituksia, ja uudenvuodenaaton viettoon on Tokiossakin monenlaisia mahdollisuuksia rauhallisesta riehakkaaseen.

Tee vuoden ensimmäinen temppelivierailu (hatsumōde) johonkin Tokion shintopyhäköistä keskiyöllä tai mene temppeliin, jossa soitetaan perinteisesti kelloja 108 kertaa vuoden vaihtuessa. Jos haluat viettää vauhdikkaan uudenvuodenaaton, lähde kaupungin tunnetuimmalle alueelle, jossa parhaat ravintolat ja yökerhot odottavat. Mitä sanoa: ‘Akemashiteomedetōgozaimasu!’

Etsi lento Tokioon
Lue lisää: Kalatoreilta markkinakujille: Tutustu Japanin parhaisiin ostoskatuihin.

Honolulu, Havaiji

On vaikea vastustaa paikkaa, jossa lämpötila nousee 25 asteeseen ja aurinko paistaa kahdeksan tuntia päivässä. Kun siihen lisätään vielä Waikiki Beachin vaikuttavat ilotulitukset, uudenvuodenaaton juhlat, yökerhot ja risteilyt Oahun saarelle ja sen ympäristöön, käsillä on aikamoiset bileet kirjaimellisesti keskellä Tyyntä valtamerta.

Saarella ollessa kannattaa ehdottomasti lähteä snorklaamaan Hanauma-lahden luonnonsuojelualueelle tai patikoida ihastelemaan kaupungin komeimpia näkymiä Lēʻahi- eli Diamond Head -kraatterin huipulta. Mitä sanoa: ‘Hau’oli Makahiki Hou!’

Etsi lento Honoluluun

Sydney, Australia

Jos haluat ottaa uuden vuoden vastaan ensimmäisten joukossa, se onnistuu Sydneyssä. Siellä uudenvuodenaaton juhlinta on hauskaa kaikilla mittareilla arvioituna. Australian itäosissa ilotulitus alkaa jo kello 18 ja jatkuu koko illan. Keskiyöllä se yltyy huimaavaksi tykitykseksi, joka maalaa yötaivaan eri värein.

Parhaiten näet ilotulituksen oopperatalon lähiympäristöstä ja satamasta. Jos haluat kokemuksesta vielä ikimuistoisemman, voit nousta veneeseen tai lähteä risteilylle, joka kuuluu Harbour of light -paraatiin. Jos aloitat suunnittelemisen ajoissa, saatat onnistua löytämään leiripaikan Cockatoosaarelta, joka on keskellä satamaa sijaitseva Unescon maailmanperintökohde. Mitä sanoa: ‘Happy New Year!’

Etsi lento Sydneyyn
Lue lisää: Ota kaikki irti vierailustasi ja käy jollakin näistä Australian ihastuttavimmista rannoista.

Onko joulufiilis? Vietä tänä vuonna toisenlainen joulu jossakin näistä vaihtoehtoisista joululomakohteista tai lähde itään joulumatkalle Aasiaan.