DiscoverKaupunkilomat

10 syytä kokea valloittavien vastakohtien Pietari

Tiedäthän ne televisiosarjat, joihin kestää hetki koukuttua? Katsot yhden jakson, sitten toisen, ehkä kolmannen. Lopulta jäät niin pahasti koukkuun, että haluat vain palavasti nähdä, mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu. Matka Pietariin aiheuttaa kutakuinkin samanlaisen tunteen. Ensin kaupunkia ei ihan tajua, sitten siihen hullaantuu täysin ja lopulta haluaa nähdä kaiken mahdollisen. Pietarissa ei nimittäin ikinä tiedä, mitä seuraavan kadunkulman takana tai sisäpihan uumenissa odottaa.

Pidennetty viikonloppu Pietarissa on juuri sopiva aika sukeltaa kaupungin tunnelmaan: syvien metrotunnelien uumeniin, historialliseen loistoon, ja herkulliseen ruokakulttuurin. Varo kuitenkin, sillä viikonlopun aikana saatat ihastua pahasti. Hetken päästä huomaatkin kaipaavasi itäiseen metropoliin uudestaan ja pidemmäksi aikaa. Listasimme 10 erinomaista syytä, miksi yllätyksellinen, oikukaskin, mutta samalla niin hurmaava Pietari kannattaa kokea ja mitä siellä ehdottomasti täytyy tehdä.

1. Pietari on lähellä

Kuulas kesäaamu Pietarin kanaalien rannalla

Kuulas kesäaamu Pietarin kanaalien rannalla

Pietari on Euroopan neljänneksi suurin kaupunki. Yksin Pietarissa on väkeä yhtä paljon kuin Suomessa asukkaita, ja tämä metropoli piileksii aivan tuossa kulman takana. Käsittämätöntä, vai mitä? Matka Pietariin kestää Helsingistä lyhimmillään reilun tunnin. Junalla se vie kolme ja puoli tuntia, laivalla matkustat yön yli. Lähellä se on joka tapauksessa.

Nopein tapa päästä naapurimaamme kulttuuripääkaupunkiin on lentäen. Suora lento Helsingistä Pietariin kestää tunnin ja kymmenen minuuttia – ehdit hädin tuskin opetella muutaman tärkeän venäläisen fraasin lentomatkan aikana. Jos tykkäät merellisestä meiningistä ja inhoat byrokratiaa, harkitse matkantekoa laivalla Pietariin. Alle 72 tunnin pituinen risteily on nimittäin siitä mukava, ettei reissaajan tarvitse hankkia erikseen viisumia.

Voit matkata mukavasti myös junalla Pietariin. Helsingistä lähtevä Allegro puksuttaa perille kolmessa ja puolessa tunnissa. Rajamuodollisuudet hoituvat kätevästi omalla paikalla istuen. Samalla voi ihailla tai hämmästellä maisemia ja ohi lipuvia kaupunkeja, kuten Viipuria.

Millä kulkuneuvolla tahansa olet Pietariin päätynyt, ei paikan päällä liikkuminenkaan käy tylsäksi. Menneen ajan havinaa huokuvat sympaattiset raitiovaunut sekä loisteliaasti koristellut metroasemat ovat elämyksiä jo itsessään.

2. Verikirkko on täynnä väriloistoa ja yksityiskohtia

Pietarin Verikirkko on täynnä upeita yksityiskohtia niin sisältä kuin ulkoa

Pietarin Verikirkko on täynnä upeita yksityiskohtia niin sisältä kuin ulkoa

Kirkkoja on tässä maailmassa valtava määrä. Ei siis ole ihme, jos ne eivät aina oikein jaksa kiinnostaa. Kristuksen ylösnousemuksen katedraali eli tutummin Verikirkko on kuitenkin täysin omaa luokkaansa. Aivan keskustassa komeilevaa kirkkoa ei myöskään voi olla huomaamatta kaupunkia kierrellessä.

Miksi se sitten kannattaa nähdä? Sen väriloisto on suorastaan päätähuimaavaa. Lattia on eri väristen marmorien palapeli, seinät ja katto yksityiskohtaisia mosaiikkeja ja maalauksia täynnä.

Huomaa kuitenkin, että Verikirkko on suosittu kohde, ja turistien sekä kirkon edessä itseään kuvauttavien hääparien lisäksi lähistöllä liikkuu paljon kaupustelijoita, katusoittajia ja huijareita – pidä siis varasi! Toisaalta juuri täältä saatat bongata parhaan valikoiman maatuskoja kotiinviemisiksi.

3. Pietari-Paavalin linnoitus on rauhallinen keidas Nevan rannalla

Pietari-Paavalin linnoitus tarjoaa irtioton hektisestä kaupungista

Nevan pohjoisrannalla sijaitsevalle Jänissaarelle rakennettu Pietari-Paavalin linnake kätkee sisäänsä oman ihastuttavan maailmansa, jonne on hyvä paeta kaupungin pölyä ja melua. Muurien sisällä on hieman Suomenlinnaa muistuttava historiallinen pieni kaupunki. Sen lisäksi saarella on urbaani hiekkaranta ja paljon vehreää puistoaluetta. Linnoituksessa on myös ravintoloita, esimerkiksi Ginza-projektiin kuuluva Korushka.

Aurinko paistaa Pietari-Paavalin linnoitukseen valtaosan päivästä. Nevan puoleiselta hiekkarannalta, muurin suojaisesta kohdasta, on mahdollista bongata D-vitamiinin tankkaajia ympäri vuoden. Täällä saattaa nähdä paikallisia jopa pakkaskeleillä pelkät uimavaatteet päällään nauttimassa auringosta.

4. Siltojen nosto on elämys, joka sopii aamuvirkulle tai yökukkujalle

Neva-joen ylittävät sillat avataan öisin isolle laivaliikenteelle Pietarissa

Neva-joen ylittävät sillat avataan öisin isolle laivaliikenteelle

Pietarin keskellä virtaava Neva-joki on valtava. Parhaimmillaan rannalta toiselle on yli kilometrin matka ja kapeimmillaankin se on hyvin leveä. Joen ylittävät sillat nostetaan öisin, jotta suuret laivat pääsevät lipumaan Suomenlahdelta Nevaa pitkin Laatokalle ja sieltä kaukaisempiin määränpäihinsä. Nostosillat ovat vähintään yhtä majesteettisen kokoisia kuin niiden alla virtaava Neva, ja juuri siksi siltojen nosto yöaikaan on ihastuttava elämys. Tätä ei kuitenkaan tapahdu talvikuukausina, kun Neva on jäässä.

Siltojen aukeaminen aiheuttaa monenlaista liikennettä. Turistien lisäksi myös paikalliset saapuvat kauniina kesäöinä seuraamaan suurten laivojen marssia kohti Laatokkaa. Saatat nähdä myös malttamattomia veneilijöitä kisaamassa uhkarohkeasti, kuka ehtii ensin auenneen sillan alitse, sekä autoilijoita kiirehtimässä lähes takaa-ajoelokuvien tyyliin sillan toiselle puolelle, ennen kuin mahdollisuus on menetetty ainakin kolmeksi tunniksi.

Siltojen nosto sopii parhaiten yökukkujalle tai aamuvirkulle. Ne nostetaan puoli kahden aikaan yöllä ja lasketaan viideltä aamulla. Aikataulut eivät kuitenkaan venäläiseen tapaan aina ihan pidä. Jos siis mielit nähdä siltojen noston tai laskun, ole ajoissa paikalla. Aikataulu on myös hyvä pitää mielessä, jos mielit sillan toisella puolella, esimerkiksi Vasilinsaarella sijaitsevaan hotelliisi yöunille.

5. Eremitaasi on yksi maailman suurimmista museoista – ja kiinnostaa kissojakin

Eremitaasin uljaus selviää toden teolla vasta paikan päällä

Jos rakasta Louvrea, rakastat todennäköisesti myös Eremitaasia. Loputtoman pitkiltä käytäviltä ja monista huoneista voit bongata ainakin Leonardo da Vincin ja Vincent van Goghin teoksia. Rakennus itsessään tarjoaa myös paljon ihmeteltävää ja ihasteltavaa.

Museon valikoima on valtava. Siihen kuuluu yli kolme miljoonaa esinettä – joista kaikki eivät suinkaan ole esillä, vaikka siltä saattaakin tuntua. Fiksu reissaaja valitsee etukäteen, mitä haluaa nähdä. Kaikkea ei kannata yrittää kokea kerralla.

Taideteosten lisäksi Eremitaasin alueella voi hyvällä tuurilla nähdä kissoja. Niitä on yhteensä noin 50, ja niiden tärkeänä tehtävänä on pitää hiiret ja rotat loitolla museosta. Jos kissat kiinnostavat enemmän kuin taide, kannattaa suunnata Cat Republic -kahvilaan. Useimmat kahvilan kissoista ovat entisiä museon vahtikissoja.

6. Venäläinen ruoka on lohturuoan aatelia

Borssikeitto on yksi perinteisistä venäläisistä ruokalajeista, joita kannattaa maistaa Pietarin matkalla

Borssikeittoa, blinejä, pelmeneitä, piirakoita, suolakurkkuja, kaaliruokia, smetanaa. Venäläinen ruoka on lohturuokien kirkasta kärkeä. Se on useimmiten suolaista, rasvaista, lämmintä ja kotoista. Siinä on jotakin tuttua ja sitten kuitenkin vierasta.

Kaalilla, kalalla tai milloin milläkin täytetyt piirakat sopivat akuuttiin reissunälkään. Blineistä voi koostaa kokonaisen aterian, sillä niitä saa suolaisena ja makeana. Lihaliemessä ja smetanan kanssa tarjoiltavat pelmenit pelastavat kylmän päivän. Borssikeittoa tarjoillaan kuumana ja kylmänä. Ruokajuomaksi kannattaa valita morsia eli paikallista puolukkamehua. Äläkä unohda teetä!

7. Georgialainen keittiö tarjoaa mahan täydeltä elämyksiä

Georgialainen keittiö on kokeilemisen arvoinen tuttavuus Pietarin matkalla

Matka Pietariin on myös erinomainen mahdollisuus tutustua georgialaisen keittiön herkkuihin – ja siihen mahdollisuuteen kannattaa tarttua. Ruoka on maukasta, tuhtia, täyttävää, erilaista ja isolla sydämellä tehtyä. Parasta ovat juustoiset hatsapurit sekä avotulella kypsennetyt saslikit. Kysy paikallisilta, missä he käyvät, niin löydät parhaat paikat.

Georgialaiseen ravintolaan kannattaa lähteä kurniva nälkä vatsassa. Pöytä kannetaan niin täyteen toinen toistaan herkullisempia ruokia, että ravintolasta ei voi kuin kieriä ulos. Viini tarjoillaan saviruukusta. Sen rinnalle kannattaa ruokajuomaksi valita Borjomia, vahvanmakuista georgialaista mineraalivettä.

8. Pietarin sisäpihat ovat kuin labyrinttejä

Pietarin sisäpihoilta saatat löytää parhaat baarit ja kahvilat

Kun koristeelliset julkisivut, mahtipontiset nähtävyydet, historian havina ja koreat kirkot alkavat kyllästyttää, lähde seikkailemaan Pietarin sokkeloisille ja yllättäville sisäpihoille. Niihin ei todennäköisesti ole mahdollista eksyä, mutta niistä voi löytää vaikka mitä.

Isoin sisäpiha löytyy Petrogradskajan saarelta, osoitteesta Kameennostrosky Prospekt 26-28. Sinne astuessaan voi kulkea usean sisäpihan läpi, bongata kauppojen takahuoneita, seinämaalauksia, skeittipuiston ja autotalleja – tai jotain ihan uutta. Koskaan ei voi tietää varmaksi, mitä kulman takaa löytyy.

Sisäpihat voivat tuntua arveluttavilta, mutta kunhan pitää maalaisjärjen mukana, kannattaa niitä tutkia rohkeasti. Parhaat yökerhot, viinibaarit ja ravintolat saattavat löytyä juurikin epäilyttävän näköisiltä takapihoilta.

9. Pietarhovi on Venäjän versio Versailles’ta

Päiväretki Pietarhoviin kannattaa laittaa listalle

Päiväretki Pietarhoviin kannattaa laittaa listalle

Matka Pietariin on vähän kuin matka Pariisiin: Eremitaasi tuo mieleen Louvren, Pietarhovi Versailles’n. Jälkimmäisessä vertauksessa on aika paljon perääkin. Pietari Suuri nimittäin ihastui tarinoiden mukaan Versailles’n palatsiin ja päätti rakentaa Pietariin oman versionsa siitä – näyttävämmän tottakai.

Noin 30 km päässä Pietarista Suomenlahden rannalla sijaitseva Pietarhovi on matkan arvoinen, sillä hulppea puisto suihkulähteineen on suorastaan henkeäsalpaavan kaunis. Pietarhovia varten on hyvä varata kokonainen päivä, sillä puutarhan, suihkulähteiden ja palatsin kiertämiseen kuuluu helposti yllättävän paljon aikaa. Puisto on avoin ympäri vuoden, mutta suihkulähteet ovat toiminnassa toukokuusta lokakuulle.

10. Venäläinen baletti on maailman parasta balettia

Pietarin matkalla kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa balettia

Jos jossakin siis kannattaa mennä katsomaan balettia, niin Pietarissa. Venäläinen baletti nimittäin on maailmankuulua, ellei jopa maailman parasta. Liput kaupungin tunnetuimman oopperatalon Mariinskin näytöksiin saattavat tuntua suolaisen hintaisilta, mutta elämys on kuitenkin sen arvoinen. Klassikkoesitykset, notkeat tanssijat ja huumaava musiikki lumoavat katsojan.

Suositun Mariinski-teatterin lisäksi balettia pääsee ihailemaan mm. Mihailovski-teatterissa, Eremitaasin teatterissa ja Konservatorion teatterissa.

Muista hankkia viisumi Venäjälle – se käy helposti ja nopeasti!

Eurooppaa ristiin rastiin kiertävältä seikkailijalta saattaa helposti unohtua, että joskus matkustamiseen tarvitaan viisumi. Lokakuun 2019 alusta lähtien Pietariin matkustavien viisumiprosessiin tulee kaivattuja helpotuksia, sillä suomalaisilla on mahdollisuus hakea ilmaista sähköistä viisumia Venäjän ulkoministeriöstä. Viisumin voimassaoloaika on 30 päivää ja se oikeuttaa korkeintaan kahdeksan päivän matkaan.

Toistaiseksi sähköinen viisumi käy vain määrätyillä rajanylityspaikoilla:

  • Pietarin kansainvälisellä lentoasemalla Pulkovolla
  • Meriliikenteessä Vysotskin ja Pietarin matkustajasatamassa sekä
  • suomalaisten suosiossa olleilla itärajan ylityspaikoilla Vaalimaalla, Nuijamaalla ja Imatralla.

Helsingin ja Pietarin välisillä junamatkoilla vaaditaan vielä toistaiseksi perinteinen, maksullinen viisumi. Sitä varten tarvitaan passikuva, todistus matkavakuutuksesta ja toimisto, joka hoitaa kutsun ja muut virallisuudet puolestasi. Viisumi kannattaa hankkia ajoissa, vaikka sen on mahdollista saada nopeallakin aikataululla.

[Tiedot viisumista päivitetty 2.10.2019]

Nyt olet valmis matkaan! Varaa siis mukava hotelli Pietarista, ja jos olet lähdössä matkaan lentäen, etsi sopiva lento Pietariin.

Vai suuntautuuko matkasi kohti mahtavaa Moskovaa? Siinä tapauksessa kannattaa katsastaa nämä 10 syytä vierailla Moskovassa talvisaikaan sekä tutustua 9 omaperäiseen baariin Venäjän pääkaupungissa.

Liittyvät