DiscoverRannat & rantalomat

Malediivit – matkaopas paratiisiin

Malediivit on kuin yksi maailman seitsemästä ihmeestä: niin epätodellisen kaunis, että sen todenmukaisuutta joutuu epäilemään jopa paikan päällä ollessa. Lempeästi tuulessa huojuvat palmut, valkeina hohtavat hiekkarannat sekä turkoosin veden yllä kelluvat, romanttiset bungalowit ovat tunnusmerkkejä Malediiveille, yli tuhannesta saaresta koostuvalle saariryhmälle Etelä-Aasiassa.

Mikäli kaipaat lomaltasi irtiottoa arjesta ja lekottelua, kuvankauniita maisemia ja rauhallista tunnelmaa, on Malediivit luultavasti juuri sinulle sopiva paratiisikohde – nähtävyyksien ja kulttuurielämyksien perässä saarille ei kannata lähteä, mutta toisaalta valkeat hiekkarannat, turkoosina kimaltava meri ja sen sisältämät ihmeet peittoavat monet ihmisen rakentamat nähtävyydet mennen tullen.

Malediivien saarista noin 200 on asuttuja, ja noin 80 saarta pitää sisällään jonkinlaisia majoituspalveluita. Suosituimmat matkakohteet Malediiveilla ovat eri atolleilla sijaitsevat pienet saaret, jotka ovat yleensä kokonaan yhden resortin käytössä. Malediivit onkin suosittu erityisesti häämatkalaisten ja romanttista lomaa ja rauhaa kaipaavien aikuisten kesken, mutta saarille voi hyvin matkustaa myös perhelomalle.

Malediivit on todellinen unelmien lomakohde, jonka kauneus kannattaa kokea ainakin kerran elämässä. Antaudu paratiisisaarten ihmeille ja lue, mitä kaikkea voitkaan Malediiveilla tehdä! Varaa myös edulliset lennot Malediiveille sekä majoitus Malediiveilta – mikäli haluat päästä helpolla, varaa valmismatka Malediiveille.

Malediivien sää: lämpöä, lämpöä ja lämpöä

Malediivien trooppisessa ilmastossa tarkenee vuodenajasta riippumatta

Malediivien trooppisessa ilmastossa tarkenee vuodenajasta riippumatta

Koska on paras aika matkustaa Malediivien unenomaisiin maisemiin? Malediivien sijainti päiväntasaajan korkeudella takaa trooppisen ilmaston, ja lämpöä saarilla riittää koko vuoden ympäri: mittari kipuaa useimmiten lähelle kolmeakymmentä astetta. Joulukuun ja maaliskuun välinen aika on paras aika matkustaa saarille, sillä tuolloin on käynnissä kuiva sesonki – toukokuusta marraskuuhun kestävällä sadekaudella vettä saattaa sataa joka päivä, mutta jos satunnainen kastuminen ei haittaa, saattaa kesällä tai syyskuussa saada lomamatkan Malediiveille edullisesti. Aurinkoisia tunteja on päivässä 10 ympäri vuoden. Tammikuussa sekä muina kuivan kauden kuukausina aurinko porottaa Malediiveilla todella kuumasti, joten muista huolehtia suojakertoimista!

Matkustaminen Malediiveille: pitkät lennot palkitaan

Malediivit vaikuttaa lentokoneesta katsottuna varsinaiselta luonnonihmeeltä

Malediivit vaikuttaa lentokoneesta katsottuna varsinaiselta luonnonihmeeltä

Malediiveille pääsee sekä omin päin matkustaen, että pakettimatkalle. Lennot kestävät useimmiten noin 14 tuntia yhden vaihdon kanssa. Lentojen vuoksi Malediivien lomaan onkin helppo yhdistää lomailu myös jossain toisessa kohteessa, kuten Dubaissa tai Sri Lankassa.

Aikaero Suomesta Malediiveille on +3 tuntia, joten aikaerorasituksen kourissa ei tarvitse kärsiä pitkään – Malediivien maisemissa väsymys luultavasti unohtuu saman tien! Malediivien päälentokenttä sijaitsee pääkaupunki Malén vieressä, Hulhumalen saarella. Täältä matkaa voi jatkaa muille saarille vesitasoilla, hotellien veneillä tai paikallisilla laivoilla.

Monet Malediiveille matkustavat pysyttelevät yhdellä saarella ja nauttivat sen rannoista, ruuasta ja vesiaktiviteeteista. Jos kyllästyt helposti, viikon loma saattaa hyvinkin olla riittävä tähän touhuun. Toisaalta lennot Malediiveille ovat pitkät, joten kaksi viikkoa paratiisissa on myös hyvä vaihtoehto – harkitse tällöin loman jakamista kahdelle saarelle tai visiittiä esimerkiksi Malediivien pääkaupunkiin Maléen. Huomioi kuitenkin, että matkat saarten välillä voivat nostaa reissun hintaa tuntuvasti!

Käytännön tietoa ja vinkkejä Malediiveille

Käytännön vinkki Malediivien paratiisirannoille: Nauti!

Käytännön vinkki Malediivien paratiisirannoille: Nauti!

Malediivit on varsin turvallinen matkakohde. Rikollisuutta esiintyy käytännössä ainoastaan pääkaupunki Maléssa, jossa kannattaa myös olla varovainen kaoottisen liikenteen suhteen. Matkailuun keskittyneillä saarilla turistin suurimpia vaaroja ovat hyttyset sekä ajoittain voimakkaat merivirrat. Malediiveilla ei esiinny malariaa tai keltakuumetta, mutta matkailijaa kehotetaan suojautumaan perusrokotusten lisäksi hepatiittirokotuksilla sekä lavantautirokotuksella.

Muista, että Malediivit on muslimimaa, joten paikallisten saarilla liikkuessa kannattaa olla tarkkana pukeutumisen suhteen. Yleisille rannoille ei ole asiaa uimapuvussa, mutta jollain saarilla on erillisiä ”bikinirantoja”, joilla voi oleilla bikineissä tai uimapuvuissa. Paikallisten asuttamilla saarilla ei myöskään tarjoilla alkoholia, mutta joidenkin saarien edustalla on ankkuroituina baarilaivoja, joille voi mennä drinkille. Turistisaaria rajoitukset alkoholin ja pukeutumisen suhteen eivät koske.

Malediivien rahayksikkö on rufiyaa, mutta myös Yhdysvaltain dollari on yleisesti käytetty valuutta. Jos matkustat paikallisten saarilla, voi olla järkevää varata mukaan hieman paikallista valuuttaa, sillä dollarin kurssi saattaa olla huono. Malediivien hintataso riippuu paljon siitä, mihin päin matkustat: hotellisaarilla sekä majoitus että ruokailu ovat hintavia, mutta paikallisten asuttamilla saarilla ruokailet ja yövyt edullisesti. Muista, että matkan hintaa nostavat usein kuljetukset lentokentältä sekä erilaiset retket.

30 päivän viisumin Malediiveille saat saapuessasi lentokentältä. Muista, että Malediiveille ei saa tuoda mukanaan alkoholia!

Malediivien nähtävyydet ja aktiviteetit: merta, kaloja ja rentoutumista

Malediivien parhaat nähtävyydet sijaitsevat pinnan alla

Malediivien parhaat nähtävyydet sijaitsevat pinnan alla

Matkakohteena Malediivit on rento, suorastaan unelias: perinteisiä nähtävyyksiä et tule Malediiveilta löytämään, lukuun ottamatta pääkaupunki Malén muutamaa kohdetta. Toisaalta et mitä luultavimmin tule kaipaamaan museoita, sillä Malediivien parhaat nähtävyydet löytyvät ehdottomasti merenpinnan alta! Sukeltaminen ja snorklaaminen kuuluvatkin pakollisiin aktiviteetteihin Malediiveilla, sillä veden alta löydät mitä upeampia koralleja ja värikkäitä kaloja. Pulahtaminen paholaisrauskujen, vaarattomien haiden ja kilpikonnien keskelle on mitä todennäköisimmin unohtumaton elämys. Vedenalaisen eläimistön lisäksi myös Addu-atollilla sijaitseva British Loyalty Wreck, vuonna 1944 uponnut öljytankkeri, on suosittu ja jännittävä sukelluskohde. Jos yövyt hotellisaarella, kuuluu hotellin hintaan usein retkiä läheisille koralliriutoille, lisämaksusta voi lähteä myös retkelle kauemmas.

Sukelluksen ja snorklauksen lisäksi surffaus on suosittua ajanvietettä Malediiveilla. Monilla saarilla voit hypätä aaltojen päälle hotellin rannasta. Jos kaipaat Malediiveilta erilaisia kokemuksia, monet resortit järjestävät myös kalastusretkiä, ja eksoottisten, isojen kalojen kalastus Malediiveilla onkin ainutlaatuista. Muista, että uhanalaiset kalat tulee päästää takaisin veteen!

Jos et innostu vesiaktiviteeteista, keskity loikoiluun valkealla hiekalla, turkoosina hehkuvan veden äärellä, palmupuiden huojuessa ympärilläsi. Resort-saarilta löydät usein myös ylellisiä kylpylöitä, joiden hoitojen äärellä Malediivit tuntuu taivaalliselta lomakohteelta.

Malediivien lomakohteet: valitse mieleinen saari lomallesi

Värikkäitä taloja Maafushin saarella Malediiveilla

Paikallisten asuttamilla saarilla, kuten tällä Maafushin saarella, on täysin erilainen tunnelma kuin turistisaarilla

Mihin päin Malediiveja sitten kannattaa matkustaa? Ensimmäisenä tulee päättää, haluaako matkustaa pienelle resort-saarelle, jossa ei hotellin lisäksi ole juurikaan muuta, vai paikallisten asuttamalle saarelle. Jälkimmäisestä saattaa saada majoituksen edullisemmin, ja esimerkiksi ravintoloissa on enemmän valikoimaa. Toisaalta paikallisten saarilla elämä on rajoitetumpaa paikallisen, islamilaisen oikeusjärjestelmän vuoksi.

Jos haet lomaltasi rentoutumista, ehkä sukeltamista ja snorklausta, suuntaa jollekin pienemmistä resort-saarista. Mahdollisuuksia Malediiveilla on lukemattomia, aina vedenalaisista ravintoloista käsittämättömän ylellisiin lomakeskuksiin, laguunien yllä keinuvista bungaloweista romanttisiin rantavilloihin – kaikki riippuu tietenkin budjetista!

Karkeasti jaoteltuna Pohjois-Malediivien pienet saaret sopivat paremmin snorklaukseen, kun taas Etelä-Malediivien syvät laguunit ovat erinomaisia sukelluskohteita. Esimerkiksi Ari-atollilla on huikeat mahdollisuudet nähdä meren ihmeitä, kuten paholaisrauskuja. Pieni, lähellä lentokenttää sijaitseva Kurumba-saari sopii erinomaisesti perhelomalle, kun taas Finolhu-saarelta löydät upeimmat hiekkarannat. Pienemmille saarille matkustaessa all inclusive –loma saattaa olla paras ratkaisu, sillä ravintolat ovat usein harvassa ja kalliita.

Malediiveille voi vallan mainiosti matkustaa myös perhelomalle. Matalat rannat ja hotellien hyvät palvelut ovat erityisesti perheen pienimpien mieleen. Matkustaessasi lapsen kanssa valitse hotelli tarkkaan, sillä jotkut resortit eivät huoli lapsia saarelle ensinkään, toisissa taas lapsiperheet eivät välttämättä pääse kaikkiin ravintoloihin. Yleisesti ottaen lapsiin kuitenkin suhtaudutaan hyvin ja monet resortit ovatkin panostaneet nimenomaan lasten kanssa matkustaviin. Muista myös Malediivien kuuma aurinko, erityisesti matkustaessasi vauvan kanssa!

Jos suunnitelmissa on matka Malediiveille edullisesti, suuntaa paikallisten asuttamille saarille. Turismi on monin paikoin vielä lapsenkengissään, mutta toisaalta pääset kiinni paikallisten elämään aivan eri tavalla kuin kiillotetuilla turistisaarilla. Paikallisten saarilta voit saada majatalomajoituksen tai kohtuutasoisen hotellihuoneen muutamalla kympillä per yö – älä kuitenkaan odota samanlaisia ylellisyyksiä kuin varsinaisilla turistisaarilla.

Maafushin saari on hyvä vaihtoehto omatoimimatkalle: paikallisten asuttama saari sijaitsee vain puolen tunnin pikavenematkan päässä Malén lentokentältä, ja siellä on useita majoitusvaihtoehtoja eri hintaluokissa. Maafushilta löytyy myös ”bikini beach”, jossa voit lekotella uimapuvussa, toisin kuin yleisillä rannoilla. Maafushilta järjestetään myös snorklaus- ja sukellusretkiä läheisille koralliriutoille. Myös Ukulhas-saarella pääset hyvin paikallistunnelman makuun, samalla kun loikoilet yhdellä Malediivien kauneimmista rannoista.

Kaipaatko erilaista paikallistunnelmaa Malediivien uneliaiden hiekkarantojen sijaan? Malediivien pääkaupunki Malé sijaitsee omalla saarellaan, ja on yksi maailman tiheimmin asutuista kaupungeista. Malé onkin täynnä elämää, liikennettä ja ihmisiä. Myös Malén edustalta löytyy useita rantoja, joista osa on myös lapsille sopivia. Muista pukeutua Malén yleisillä rannoilla kulttuurin mukaisesti!

Tiiviistä infrastruktuurista huolimatta Malé on helposti lähestyttävä kaupunki. Jos matkustat Malediiveille lasten kanssa, vietä aikaa kaupungin ihanissa puistoissa, joista löytyy paljon puuhaa lapsille. Jos nähtävyydet kiinnostavat, kaupungista löytyy myös joitain museoita sekä upeita moskeijoita. Käy myös elämää – ja hajuja – kuhisevalla kalatorilla. Edullisimmin syöt paikallisissa ravintoloissa, joissa erilaisia curryja saa muutamalla eurolla. Monista muista Aasian maista tuttua katuruokakeittiötä Malediiveilla ei ole.

Ihastuitko ajatukseen lomasta Malediivien paratiisisaarilla? Etsi täältä edulliset lennot Malediiveille sekä unelmiesi hotelli Malediiveilta!

Tutustu myös näihin artikkeleihin: