DiscoverKaupunkilomat

Juhannus ulkomailla – vietä erilainen keskikesän juhla

Tiesitkö, että suomalaisten rakastamaa keskikesän juhlaa, eli juhannusta, vietetään myös ulkomailla? Jos siis Suomen suven sijaan kiehtoo erilainen juhannus, suuntaa ulkomaille! Kaupunkiloma juhannuksena ei kuitenkaan välttämättä ole kovin erilainen, sillä useissa maissa juhannusta juhlitaan rennon yhdessäolon ja kokon polttamisen merkeissä – aivan kuten Suomessakin. Eri Euroopan maissa juhannukseen liittyy kuitenkin erilaisia perinteitä, jotka tekevät keskikesän juhlasta ulkomailla ainutlaatuisen.

Mietitkö, mitä tehdä juhannuksena ulkomailla? Otimme selvää, minkälainen on juhannus Euroopassa – älä huoli, tarjoamme vinkit myös niille, jotka haluavat viettää juhannusta vähemmän perinteisin menoin.

Lue vinkkimme eri kohteisiin ja lähde matkaan!

Juhannus Tukholmassa: kukkaseppeleitä ja yhteislaulua

Jos kaipaat perinteistä juhannusta Tukholmassa, suuntaa Skansenille

Jos kaipaat perinteistä juhannusta Tukholmassa, suuntaa Skansenille

Jos jotkut osaavat juhannuksen juhlinnan, niin ruotsalaiset! Midsommar on Ruotsin toiseksi suurin juhlapäivä joulun jälkeen, ja se näkyy myös katukuvassa. Jos suunnitelmissa on viettää juhannus Tukholmassa, varaudu hiljaisiin katuihin ja ovensa sulkeneisiin kauppoihin (isommat kaupat ovat yleensä auki). Toisaalta, nauti sydämen kyllyydestä kaupungin upeista puistoista ja vähemmän ruuhkaisista nähtävyyksistä, kuten upeasta Fotografiska-museosta, joka on auki vuoden jokaisena päivänä jouluaattoa lukuun ottamatta.

Jos haluat juhlia juhannusta Tukholmassa, suuntaa Skansenille: ulkoilmamuseossa vietetään perinteistä ruotsalaista juhannusjuhlaa salkoineen, kukkaseppeleineen ja yhteislauluineen. Toki voit myös seurata paikallisia rannikolle, jossa juhannuksen juhlinta on ylimmillään: esimerkiksi kesäistä idylliä huokuva Dalarö on erinomainen kohde perinteiselle juhannukselle Ruotsissa, ja kylään pääsee helposti saaristolaivalla Tukholmasta. Ja jos perinteisen suomalainen juhannussää vallitsee myös lahden toisella puolella, aina voit paeta sadetta Tukholman kylpylöihin!

Lisää vinkkejä Tukholmaan:

Etsi lennot Tukholmaan Etsi hotelli Tukholmasta

Juhannus Pietarissa: valkeita öitä Nevan rannalla

Juhannuksena Pietarissa ihaillaan valkeita öitä

Juhannuksena Pietarissa ihaillaan valkeita öitä

Vaikka Venäjälläkin juhlitaan juhannusta, sijoittuu se erilaisen laskentatavan vuoksi vasta heinäkuun alkuun. Paikallinen juhannusjuhla, eli Kupala, on hyvin samankaltainen Suomessa juhlitun keskikesän juhlan kanssa. Jos kuitenkin haluat viettää suomalaista juhannusta Venäjällä, suuntaa Pietariin ihmettelemään ”valkeita öitä”: tällä nimellä kutsutaan ajanjaksoa toukokuun lopun ja heinäkuun alun välillä, kun aurinko ei laske laisinkaan. Valkeisiin öihin kuuluu myös Scarlet Sails –festivaali, jota juhlitaan samoihin aikoihin kuin Suomen juhannusta. Juhlintaan kuuluu musiikki- ja teatteriesityksiä, Neva-joella punaisin purjein purjehtiva laiva sekä massiivinen ilotulitus.

Valkeisiin öisiin kuuluu myös siltojen katselu: Neva-joen sillat nostetaan öisin ylös, jotta rahtiliikenne pääsee kulkemaan joella. Yöaurinkoa vasten avautuvat sillat ovat maaginen näky, jota voi ihmetellä joka rantapenkereiltä tai jokiristeilyiltä käsin. Jos olet liikkeellä jalan, muista pysyä samalla puolella jokea kuin hotellisi on! Sillat kun laskeutuvat vasta aamuviideltä, joten väärälle puollelle jokea jäävillä on pitkä odottelu edessään.

Jos kaipaat muuta tekemistä Pietarissa, suuntaa Uuden Hollannin saarelle: kunnostettu ja pari vuotta sitten avattu kaupunkikeidas on trendikäs yhdistelmä katuruokaloita, näyttelyitä ja tapahtumia.

Lue täältä lisää vinkkejä Pietarin-lomalle:

Etsi lennot Pietariin Etsi hotelli Pietarista

Juhannus Puolassa: seppeleitä ja juhlintaa

Krakova täyttyy väestä Wianki-juhlan aikaan

Krakova täyttyy väestä Wianki-juhlan aikaan

Tietyissä osissa Puolaa vietetään samankaltaista Kupala-juhlaa kuin Venäjällä, mutta suurimmat juhlat löydät Krakovasta – suuntaa siis tänne, mikäli toiveissa on kunnon juhannus Puolassa! Juhannusviikonloppuna Krakovan valtaa Wianki, eli seppelejuhla. Perinteisesti nuoret naiset lähettävät seppeleitä kulkemaan jokea pitkin, ja Krakovassa pääsetkin näkemään kuinka suunnattoman suuret, kaupunkilaisten yhdessä tekemät seppeleet lipuvat jokea pitkin. Kaupungin torit ja aukiot taas valtaavat erilaiset ilmaiskonsertit, ja juhlinta jatkuu pitkälle yöhön.

Mikäli haluat tehdä Puolassa muutakin kuin juhlia juhannusta, suuntaa Krakovan sijaan muualle. Esimerkiksi Pohjois-Puolassa Gdanskin, Sopotin ja Gdynian muodostamalla kolmen kaupungin alueella pääset nauttimaan sekä kaupunkikulttuurista että rantaelämästä. Jos kuitenkin haluat pysytellä Krakovassa, pakene juhlahumua Krakovan ulkopuolella sijaitseviin historiallisiin kohteisiin: Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri muistuttaa Puolan synkästä historiasta ja Wieliczkan suolakaivos on ainutlaatuinen kokemus maan uumenissa.

Etsi lennot Krakovaan Etsi hotelli Krakovasta

Juhannus Norjassa: kokkoja ja maagista keskiyön aurinkoa

Suuntaa Norjaan Lofooteille juhannuksena

Kabelvagin suloinen kalastajakylä Lofooteilla

Juhannus Norjassa saattaa osua keskelle viikkoa, sillä paikallista Sankthans– tai Jonsok-juhlaa vietetään 23. kesäkuuta, eikä päivä ole pyhäpäivä kuten Suomessa. Juhannusta vietetään pääasiassa vuoristossa tai rannikolla kokkoa polttaen – mitä suurempi kokko, sen parempi, ainakin Ålesundissa, jossa kasataan joka vuosi maailman suurin kokko.

Eikö perinteinen juhannus Norjassa houkuttele? Suuntaa kohti Lofootteja, jossa aurinko paistaa juhannuksena läpi yön. Tarunomainen saariryhmä tuntuu keskiyön auringon alla erityisen maagiselta, joten tätä kokemusta ei kannata jättää väliin!

Lisää inspiraatiota Norjan-matkalle löydät seuraavista artikkeleista:

Etsi lennot Norjaan Etsi majoitus Norjasta

Juhannus Riiassa: kukkia ja paikallisia herkkuja

Vietä tunnelmallista juhannusaattoa Riian kanaalien rannoilla

Vietä tunnelmallista juhannusaattoa Riian kanaalien rannoilla

Latviassa vietetään juhannuksena Jāņi-juhlaa, joka muistuttaa paljon perinteistä suomalaista juhannusta: latvialaiset kokoontuvat maaseudulle, punovat seppeleitä, saunovat ja juovat ja syövät hyvin. Vaikket suuntaisikaan maalle, juhannus Riiassa voi myös olla ikimuistoinen: käy ainakin vanhankaupungin tuomiokirkkoaukiolla, jossa järjestetään perinteiset juhannusmarkkinat. Eläväisiltä markkinoilta voi ostaa juhliin kuuluvia kukkia ja seppeleitä, sekä paikallisia herkkuja kuten itsetehtyä kuminajuustoa. Samalla pääsee tietenkin virittäytymään paikalliseen juhannustunnelmaan! Riiassa järjestetään myös juhannusjuhlia heille, jotka viettävät viikonloppua kaupungissa: joen rannalla pääset nauttimaan kansanmusiikista, tanssiesityksistä ja juhannuskokoista, kun taas Dzegužkalnsin puistossa voi kokeilla seppeleentekoa.

Jos kaipaat hengähdystaukoa juhannuksen juhlinnasta, suuntaa vaikkapa Kalncieman puutalokortteliin, jossa voit hengähtää viinilasillisen kanssa omenapuun varjossa. Täällä järjestetään lauantaisin suositut markkinat.

Lisää vinkkejä viikonlopun viettoon Riiassa voit lukea täältä:

Etsi lennot Riikaan Etsi hotelli Riiasta

Juhannus Saksassa: teatteria ja ilotulitusta

Juhannus Saksassa voi tarkoittaa myös vierailuja viinitiloilla

Mainzin matkaan yhdistät helposti myös viinitilavisiitin Rheinhessenin viinialueella

Juhannus ei Saksassa ole mitenkään suuri juhla tai pyhäpäivä, mutta paikoin sitä osataan juhlia. Jos haluat juhlia juhannusta Saksassa, suuntaa läntiseen Saksaan Mainzin kaupunkiin. Viehättävä pikkukaupunki muuttuu juhannuksena ilonpidon keskukseksi, kun kaupunki täyttyy ”Johannisnactin” juhlinnasta. Tarjolla on perinteisiä menoja, teatteria, kabareeta ja musiikkiesityksiä. Juhlinta jatkuu juhannusviikonlopun yli ja päättyy maanantai-illan ilotulitukseen.

Eläväinen Mainz on muutenkin käymisen arvoinen, joten muista myös tutustua sen historiallisiin kohteisiin kuten Gutenbergin museoon. Mainz on myös paitsi Rheinland-Pfalzin osavaltion pääkaupunki, myös Rheinhessenin viinialueen pääkaupunki. Älä siis poistu täältä vierailematta joko kaupunkia ympäröivillä viinitiloilla tai Mainzin lukuisissa viinituvissa! Mikset myös lähtisi kauemmaksi, ja tekisi road tripin pitkin Saksan kauneinta tietä, Romantische Strassea?

Etsi lennot Saksaan Etsi hotelli Saksasta

Juhannus Espanjassa: ilonpitoa ja rantaelämää

Juhannus Espanjassa voi tarkoittaa myös arkkitehtuurin ihailua Sevillassa

Lähde Sevillaan jos haluat paeta perinteisiä juhannusmenoja

Miltä kuulostaisi juhannus espanjalaisittain? Espanjassa juhannusta juhlitaan aina 23. kesäkuuta. Suosituin San Juan -juhla on rannikolla, erityisesti Andalusiassa, Valenciassa ja Galiciassa. Eniten juhlijoita löytyy rannoilta, joilla syödään, juodaan ja pidetään hauskaa koko perheen voimin. Keskiyöllä kastaudutaan mereen ja puhdistaudutaan menneistä, Alicantessa ja Cádizissa juhlitaan polttamalla varta vasten rakennettuja patsaita ja nukkeja, Granadan Lanjaronissa taas käydään massiivinen keskiyön vesisota. Tärkeintä on ilonpito ja usein äänekkäätkin juhlat.

Uuvuttaako espanjalaisten riehakas juhlinta? Suuntaa sisämaahan Sevillaan, jossa juhlinta ei juurikaan näy katukuvassa. Historiallisen kaupungin kapeat kadut, upeat palatsit ja herkulliset tapakset vievät matkaajan sydämen mennessään.

Täältä voit lukea lisää vinkkejä Espanjan matkalle:

Etsi lennot Espanjaan Etsi hotelli Espanjasta

Juhannus Tanskassa: kokkoja ja yhteislaulua

Vietä juhannus Tanskassa vaikkapa Christianshavnin asuntolaivoja ihaillen

Christianshavnin merellisessä kaupunginosassa voit ihailla asuntolaivoja

Tanskalaista juhannusta, Sankt Hansia, vietetään aina 23. kesäkuuta. Vaikka juhlapäivä sattuisi keskelle viikkoa, ei se menoa haittaa: juhannusta juhlitaan laulaen, puheita pitäen sekä kokkoa polttaen. Ympäri Tanskaa kokon päällä palaa usein oljista tehty noitanukke, joka tarinan mukaan lentää palaessaan saksalaiselle Brocken-vuorelle juhlimaan paholaisen kanssa.

Jos suunnitelmissa on juhannus Kööpenhaminassa, juhlia vietetään esimerkiksi Nyhavnin satama-alueella, keskustan Islands Bryggellä, Frederiksbergin puistossa sekä Amagerin uimarannalla. Komeimmat kokot taas löytyvät Tanskan pohjoiskärjestä Skagenista.

Koska juhannus Tanskassa kestää vain yhden illan, jää matkan aikana hyvin aikaa muuhunkin. Suuntaa Kööpenhaminan ulkopuolella sijaitsevaan modernin taiteen museoon Louisianaan, jonka veistospuutarha ja upeat maisemat ovat kokemisen arvoisia. Tutustu Kööpenhaminan trendikkäimpiin kohteisiin kuten vanhoihin teurastamorakennuksiin kotiutuneeseen Kødbyeen Vesterbron kaupunginosassa, merelliseen Christianshavniin sekä tyylikkääseen Nørrebrohon.

Lisää vinkkejä Kööpenhaminan matkaan voit lukea täältä:

Etsi lennot Kööpenhaminaan Etsi hotelli Kööpenhaminasta

Jos mietit vielä sopivaa kohdetta Juhannukseksi ja lähimatkailu kiinnostaa, tutustu artikkeliimme Viron Juhannuksesta tai suuntaa nokka kohti sympaattista Ahvenanmaata.