Erämaan taikaa Lapissa – 8 syytä matkustaa Sallaan

Hiljaisuus on nykymaailman kiireen keskellä katoava luonnonvara. Rauhaa ja seesteisyyttä etsivä suuntaa Suomen Lappiin, Sallaan, jossa koskemattoman luonnon rauha ja kuvankauniit maisemat odottavat. Salla sijaitsee lähellä Venäjän rajaa ja sen jylhät metsät tarjoavat lukuisia luontokokemuksia.

Tässä 8 syytä matkustaa Sallaan.

1. Oulangan kansallispuisto

Kansallispuistossa on tilaa hengittää @ Kappest.de

Kumeasti jyrisevät vesiputoukset ovat Oulangan kansallispuiston näyttävämpiä ylpeydenaiheita. Kansallispuistoa halkovat kiemurtelevat joet ja kuohuvat kosket, ja vaaramaisemaa leimaavat vanhat mäntymetsät. Vaikutuksen tekevät myös puistoa asuttavat lukuisat porot.

Yksi Suomen suosituimmista vaellusreiteistä, 82 kilometriä pitkä Karhunkierros alkaa Sallan puolelta Karhunkierroksen luontokeskuksesta. Reitti tarjoaa monipuolista luontoviihdettä kulkijoilleen, muun muassa jyrkkiä kalliorotkoja ylittäviä riippusiltoja.

Kesällä melominen ja kalastus ovat suosittuja aktiviteetteja Oulangan kansallispuistossa. Talvisin lumi verhoaa maisemat valkoiseen, jolloin puistossa pääsee hiihtämään ja lumikenkäilemään. Vuodenajasta riippumatta puisto tarjoaa erinomaiset olosuhteet sykähdyttäville luontokokemuksille.

Oulangan kansallispuisto levittäytyy kaikessa kauneudessaan Sallan ja Kuusamon alueille. Ainutlaatuinen Oulangan kanjoni sijoittuu Sallan puolelle, ja se on kätevästi saavutettavissa kahden kilometrin patikkamatkan päässä Savilammen pysäköintialueelta.

2. Tuntsan erämaa

Tuntsan erämaa on karunkaunista luontoa @Matkalle Sallaan ry

Ihminen on harvinainen näky syrjäisellä Tuntsan erämaa-alueella. Tunturimaisemissa, kivisissä jokilaaksoissa ja runsailla soilla kohtaat todennäköisimmin lintulajeja, joten kanna mukaan kiikarit.

Tuntsan erämaa-alueen halki kulkee jylhänkaunis UKK-reitti, joka tarjoilee usean päivän edestä erämaamaisemaa kauemmas kuin silmä kantaa. Koskemattomissa joissa kalastus on sallittua, mutta ainoastaan virkistyskalastusluvalla.

3. Sallan Poropuisto

Hurmaavia sarvipäitä Sallan poropuistossa @Matkalle Sallaan ry

Metsän hiljainen rauha yhdistettynä toiminnallisiin ulkoilma-aktiviteettiin – Sallan Poropuisto on Suomen lapin parasta antia. Talven tullen voit kiitää läpi lumisten maisemien koiravaljakon kyydissä, rentoutua poroajelulla – joko kahden tunnin tai muutaman päivän ajan – ja tutkia Sallan syrjäisiä maastoja hiihtäen tai lumikenkäillen.

Patikkakausi alkaa kevään lämmittäessä kelejä ja paikallisten oppaiden johdolla on mahdollista tutustua erämaisiin selviytymistaitoihin – myös melonta on suosittua puuhaa, etenkin kesän pitkissä illoissa ja yöttömissä öissä. Myös herkuttelijoita hemmotellaan muun muassa savustetulla lohella ja lappilaisella juustolla ja leivällä.

Poroja pääsee puistossa taputtelemaan ympäri vuoden.

4. Salla Ski Resort

Sallan hiihtokeskus tarjoaa mielettömät puitteet kaikentasoisille laskijoille @Jonne Vaahtera

Sallan hiihtokeskuksen mukaan Sallasta löytyy kaikkea paitsi stressiä ja kiirettä. Hiihtokeskuksella on kuitenkin vauhtia tarjottavanaan – 15 rinnettä ja 160 kilometriä hiihtolatuja. Jokaiselle on jotakin – perherinteitä aloittelijoille ja haastavia laskuja näköaloilla, jotka yltävät kauas yli Venäjän rajan.

Oletko kuullut e-Fatbike-pyöräilystä? Pian olet, sillä Sallassa sekin onnistuu! Sähköavusteisen pyörän selässä pääset nauttimaan tunturimaisemista ilman hikoilua, kesällä ja talvella. Keskus tarjoaa laajan kattauksen kesäaktiviteetteja vaelluksesta onkimiseen ja frisbeegolfiin. Lisäksi hiihtokeskuksessa on useita lappilaisia kotia, joissa voit levähtää tai nauttia eväitä. 

5. Revontulet

Sallaan kannattaa lähteä metsästämään revontulia @Joonas Linkola

Suomen Lappi on mitä erinomaisin paikka nähdä revontulia. Kokemus on monitahoinen, sillä täällä revontulia ei metsästetä ainoastaan taivaalle tuijotellen. Opastetut revontuliretket pitävät sisällään lumikenkäilyä ja porojen vetämiä rekiä – kokemus on mieleenpainuva etenkin tammikuusta maaliskuuhun, jolloin taivas on pimeä ja yöt pitkiä. Todennäköisyys nähdä revontulia on suuri myös syksyisin, joten silmät kannattaa suunnata taivaisiin syyskuusta alkaen, etenkin iltayhdeksästä yhteen asti yöllä. Syyskuu on muutenkin otollinen ajankohta matkustaa Lappiin, joka syksyisin kylpee sykähdyttävissä ruskan sävyissä.

6. Moottorikelkkasafarit

Vauhdin hurmaa keskellä kaunista luontoa @Matkalle Sallaan ry

Miltä kuulostaisi moottorikelkkasafari Venäjän rajamaastossa? Kelkkasafarin aluksi saat ajo-opastuksen ennen kuin kokeneet Napapiirin Safarien erämaaekspertit kiidättävät sinut metsän keskelle lumisiin maisemiin.

Safarilla voit päästä tutustumaan lappilaisiin kotiin ja paikalliseen porotilaan, kokeilemaan pilkkimistä ja ajelemaan pitkin Venäjän rajaa. Otathan huomioon, että nämä kokemukset ovat erillisiä opastettuja retkiä. Ajokortti riittää, jos haluat omatoimisesti matkaan – voit vuokrata moottorikelkan ja seurata merkittyjä reittejä itsenäisesti.

7. Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo

Sota- ja jälleenrakennusajan museossa pääsee tutustumaan alueen mielenkiintoiseen historiaan @ Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo

Salla oli tärkeässä asemassa talvisodan aikaan ja puolet Sallan kunnasta menetettiin Venäjälle toisessa maailmansodassa. Museo vie matkalle halki aikojen, aina 1900-luvun alkuun, jolloin Sallan alue oli nimeltään Kuolajärvi.

Museossa pääset tutustumaan sydäntäsärkeviin sotatarinoihin ja vaikuttumaan jälleenrakennusajan historiasta. Rajakievarissa esitellään Sallan matkailun historiaa, ja Haltijamaa-nimisessä ulkoilmanäyttelyssä pääset tutustumaan luontoon ja sen uskomuksiin ja taruolentoihin. Museossa on myös kahvila, josta voit ostaa matkamuistoja ja Sallan historiaan perehtyviä kirjoja.

8. SnowLounge

Salla SnowLoungessa on hyytävän hieno tunnelma @Jonne Vaahtera

Matkan talven ihmemaahan kruunaa drinkit jäästä ja lumesta rakennetussa SnowLounge-baarissa. Perheyrityksen pyörittämä jääbaari sijaitsee aivan Sallatunturin juurella.

Siemaile suomalaista votkaa jäisestä lasistasi ja ihaile jääveistoksia ja kaiverruksia jäisissä seinissä. Tunnelma on ainutlaatuisen miellyttävä, vaikkakin lämpötila pysyttelee neljässä asteessa – muista siis pukeutua sen mukaisesti!

Tulevana talvikautena 2018-2019 SnowLounge tulee tarjoamaan myös majoitusta. Kokemus tulee varmasti olemaan mieleenpainuva, kun majoitut jäästä ja lumesta rakennetussa huoneessasi, nautit herkullista illallista jääravintolassa ja vierailet jääkappelissa. Häitä sunnittelevat huomio – kappeli on varattavissa hääpaikaksi, ja Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkisen voi halutessaan varata vihkijäksi.